Srpanj 22, 2025, 05:41:17 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi akvarij 100L  (Posjeta: 4350 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline čiovo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Novi akvarij 100L
« u: Kolovoz 29, 2008, 16:36:07 poslijepodne »
Poštovani,

jedno dva mjeseca se pripremam za izbor kojeg i kakvog akvaija želim, procitao sam dosta (dovoljno da se osjetim sposobnim da počnem postavljati pitanja). Igrom slučaja pričao sam prijatelju da sam u fazi nabavke akvarija i on mi spomene da ima akvari dimenzija 80x37x47 i sad je taj akvarij kod mene. Ono što ja sad za sami početak moram nabaviti je: filter, grijač, termometar, rasvjeta, podlogu, biljke... Na poklopcu akvarija postoji mjesto za neonku, ali samo jednu!?!?!. Ono što bih ja i volio imati u akvariju jesu ribe koje se i preporučaju za početnike (iz priručnika za početnike sa sitea) i neko ne zahtijevno bilje. Zanima me dali je jedna neonka za to dovoljna. Ja već imam na papiru skicu kako želim da mi taj akvarij izgleda, ono u čemu mi sada treba pomoć je u izboru:

1. Koji filter izabrat (unutarnji)?
2. Koji termometar?
3. Koju neonku koje snage (ako je dovoljna jedna)?
4. Koje ne zahtijevne biljke (nebih htio puno biljaka) ;-)?
5. Koji pijesak i supstrat (koja je kolićina pijeska na ovaj akvarij optimalna)?
6. Koje preparate za pripremu akvarijske vode?
Zanima me gdje preporućujete da tu opremu nabavim u na području Splita ( filtere i slićno što može doći poštom mogu narućiti i iz Zagreba).

Ispričavam se što sam odmah na poćetku bio ovako "agresivan" sa postom.

Offline blizanka

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Odg: Novi akvarij 100L
« Odgovori #1 u: Kolovoz 29, 2008, 16:45:12 poslijepodne »
Prije svega dobro nam dosao.
Ja ti ne mogu puno pomoci jer sam i ja kao i ti totalni pocetnik, ali ono sta mi je upalo u oci je tvoja litraza. Naime tvoj aq ima oko 140l tacnije 139, tako da onda svu opremu trebas prilagoditi toj litrazi.
Sve ostalo prepustam puno iskusnijoj ekipi. Sretno!

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 29, 2008, 16:52:59 poslijepodne »
hvala na dobrodošlici, :up:
je znam i ja da je litraža 139L, ali mjerio sam akvari od ruba do ruba ;-), a i nebi ga punio da samog vrha, ostavio bih nekih 5-8 cm od vrza, to bi ispalo oko 100-110L. Svakako bih uzeo opremu za 120 litara, krivo sam gore napisao  :D

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 29, 2008, 17:03:40 poslijepodne »
Dobrodošao u ovaj predivan hobij.

prva stvar koju moraš znati je strpljenje, jer bez toga nema i ovog hobija.
Što se tiće filtera i grijača za akvarij, to bi bilo najbolje da se raspitaš kof trgovca u svome dučanu. Oni će ti najbolje reći što misle da je najbolje, a jedini pametan savijet je kolko love tolko muzike...

Rasvijeta je jedan od najbitnijih dijelova, ako želiš imati biljne akvarije. Ako ćeš imati ciklidni akvarij, onda će ti ova jedna neonka biti dovoljna. Koju da kupiš, odnosno kojeg spektra je na tebi da biraš, samo pazi da ti stane u akvarij,znači da mora biti kraća od 80 cm

što se tiće substrata, primjerice vulkanit preko kojeg ide šljunak, to ti je jedino bitno ako želiš biljni akvarij, a to jedino možeš ako ugradiš dodatnu rasvijetu.

Offline sara16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
« Odgovori #4 u: Kolovoz 29, 2008, 17:49:44 poslijepodne »
1.s obzirom da je akvarij poprilično velik ja bi svakako na tvom mjestu uzela vanjski filter...iskreno od unutarnjih ni neznam koji bi ti preporučila, da voda bude bistra, da ne zauzme puno mjesta...ja sam , evo prije 5 dana, za akvarij od 160l kupila vanjski filter (tetra ex 700) za 500kuna. možda se u početku čini puno, ali sve se to aksnije vrati na neki način...skuplje ćeš proć ako ćeš sad gledat da sve bude što jeftinije...

2. termometar kupiš najobičniji koji imaju u dućanu...oko tog još nismo smislili neku posebnu filozofiju  :D

3. ja bi svakako preporučila više neonki...veliki je to akvarij...ali to prepuštam 'električarima'  :)

4. nezahtjevno bilje: vodena kuga, higrophila polisperma, razne paprati, mahovine, anubiasi, valisneria, cryptocoryne...imaš na početnoj starni bazu bilja pa malo pogledaj kaj ti se od tog najviše sviđa...

5.ja sam u svoj akvarij (100*40*40) stavila oko 10-15kg zemlje za cvijeće (neznam sad točno, i to je zemlja koja je bila namočena koji mjesec i pol  :-[) i oko 25 kg šljunka - akvarij je zamišljen kao biljni, tak da ti možeš stavit i manje supstrata.

6. hm...što manje kemije to bolje...ja trenutno u vodu ne stavljam nikakve preparate za pripremu...sad sam u taj novi ubacila dozu nitriveca, čisto za stvaranje pozitivnih bakterija...u početku sam koristila aquasafe za pripremu vode, ali kasnije sam odustala. stavi bilje koje misliš i pusti da se ciklira...

i kao što je cigo već rekao samo polako - brzopletost se skupo plaća...
okolica Zaprešića

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 29, 2008, 18:00:14 poslijepodne »
Vanjski filter obavezno, moj prijedlog je Fluval 205. Kupi si grijač od nekih 100W. Ukupna snaga neonki nek bude oko 60W što je oko 0.5W po litri što je dovoljno za nezahtjevne biljke. Hranjivu podlogu stavi u sloju par cm, moja preporuka je Tetraplant complete supstrat.
Od biljaka stavi obavezno brzorastuće koje će trošiti nutritiente i tako spriječiti razvoj algi, moja preporuka je rogolist, hygrophyla polysperma, ludwiga, sagitarija.
Kad ti se akvarij zaciklira preporučam dodavanje easycarboa i profita te pripremu vode FFMom ili aquasafeom. Kad budeš u toj fazi akvaristike skupit ćeš već dovoljno znanja za dalje.
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 29, 2008, 18:31:41 poslijepodne »
hvala Vam na dobrodošlici i odgovorima,

kažete da je 60W neonki dosta za ovaj akvarij, koliko je max wati po jednoj neonki moguće dobiti. Dali je skroz neophodan vanjski filter i kako se on montira, dali je potrebno da on bude u nekoj posudi ili.... i koje sastojek moram staviti u filter.

hvala

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 29, 2008, 19:04:15 poslijepodne »
Vanjski filteri su ti kao male kutije koje čiste vodu, a cijevi idu do akvarija i tako uzima i vraćaju vodu. ne zauzima to puno mjesta. jačina neonke ti ovise o veličini cijevi.

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 29, 2008, 22:51:10 poslijepodne »
Obavezno vanjski filter. Kao prvo jer bi inače unutarnji filter zauzeo previše mjesta u aq. U filter obično idu keramički valjčići, pa plava tvrda spužva, pa posebni kamenčići za filter i zadnje bijela mekana spužva. Ima različitih proizvođača pa pogledaj koji je najjeftiniji. Meni su iskrenu najbolji valjčići i kamenčići od Eheima (njihov filter i imam). Ovu zadnju bijelu "spužvu" je bolje da kupiš u jednom komadu pa ju sam režeš jer je tako jeftinije. Kupi si odmah jači filter za aq do 200-250lit, to sam tek sad i sama shvatila.

Ja kao podlogu imam pripremljenu zemlju za cvijeće i nije nikada bilo problema sa njom a bilje rast ko blesavo. Također ti preporučam da prvo kupiš samo Easy carbo a tek onda  kasnije ostala gnojiva. Meni se easy carbo pokazao kao najbolji dodatak za bilje. Imam i Easy life profito što je baš gnojivo za bilje i nikako mi ne odgovara, iako ga svi hvale.

Mislim da ti je to dovoljno za početak.

Kasnije od kemije ti nije potrebno baš ništa. Kupiš jedan karnister tako da ti voda može odstajat nekoliko dana. Ja nemećem ništa u vodu, samo odstajalu vodu natočim u aq. Nije bilo problema.
Ribama tu i tamo dodajem vitamine.

Ne znam koje ćeš ribe uzimat, ali razmišljaj da ako imaš bilo koje ribe dna da one sve vole rupe za skivanje, tako da bi bilo dobro da kupiš panjeve ili kokose
Zagreb

Offline gollum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #9 u: Kolovoz 29, 2008, 23:09:40 poslijepodne »
hvala Vam na dobrodošlici i odgovorima,

kažete da je 60W neonki dosta za ovaj akvarij, koliko je max wati po jednoj neonki moguće dobiti.

hvala

Po lampi možeš najviše dobit 24w jer su te lampe duge 549mm prva veća je od 39w ali je 849mm duga pa predpostavljam da ti ne stane u poklopac. Obavezno ugradi T5 rasvjetu jer su žarulje tanje, zauzimaju manje mjesta i ne zagrijavaju vodu kao T8, a to je bitno u ljetni mjesecima da nebi bilo  :dead:
Pozdrav iz Karlovca

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 30, 2008, 11:15:24 prijepodne »
hvala Vam na pomoci dosta toga mi je sad jasnije.......i otvorila su se nova pitanja:

ono što je problem kod ovog akvarija sad je ta rasvjeta, jer poklopac koji se dobio sa njim može primiti samo jednu lampu, što znaći da moram kupiti ili npraviti novi poklopac, stol na kojem sam to mislio držati nisam siguran da može podnjeti teret od 170-200 kilograma ;-).... ono što me sad mući je pitanje:
1. Gdje mogu pogledati gotove poklopce za kupnju?
2. Gdje se mogu nabaviti stalci koji će moći podnjeti toliki akvarij.

Gledao sam ovdje na siteu uradi sa, stalak se može izraditi za nekih 500 kuna, poklopac sa starterom, špulom, lampama mislim isto tako + sva potrebna oprema, otvorila se u meni sumlja da bih mogao kupiti gotovi akvarij za približno slićne novce:
Wave Classic 80 oko 1400 kuna (dali taj akvari što valja), ili neki do Cayman vido sam u Splitu za 1300 kuna na stalku oko 60L. Jel ovaj akvarij koji sam dobio, a to nisam napomenuo, je star oko 15g, nekih 5 godina je stajao u garaži.

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 30, 2008, 11:53:48 prijepodne »
Meni je prvi aq od 100lit stajao na običnom ladičaru, a onda smo kupili već od 200lit, pa zrezali jednu ladicu jer nam je sad ladičar bio visok i sa svih strana dodali kao pojačanje jednu dasku. Tak da aq i sad stoji na istom tom ladičaru.

A u poklopac dodaš jednostavno još jednu lampu, sa svim dodacima (sad mi zašteko mozak kak se zove u šta lampa ide da radi. Prvo pokušaj razorit sam taj pokopac i sve natrpat nekak u njega, a tek onda idi trađit novi poklopac jer je on dosta skup. Imaš ljudi kaj rade takve poklopce, naći ćeš ih i ovdje na forumu
Zagreb

Offline gollum

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #12 u: Kolovoz 30, 2008, 15:18:15 poslijepodne »
zašto kupiti ili raditi drugi poklopac možeš stavit samo staklo (a netreba ti ni to, samo šta onda voda dosta hlapi) i s plafona objesit MH reflektor.
reflektor dižeš i spuštaš ovisno o jačini svijetla koju želiš u akvariju.
Pozdrav iz Karlovca