Srpanj 19, 2025, 19:06:42 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: POMOC  (Posjeta: 3684 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ALEKSA

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
POMOC
« u: Siječanj 26, 2007, 13:40:00 poslijepodne »

Molim vas za pomoc oko novog akvarija. Prije dva mjeseca smo klincu kupili akvarij 100*40*35 jer nam je toliki bio stalak i prva i najveca greska nam je bila sto nista nismo znali o akvaristici a prije kupovine se nismo informisali jer smo mislili da ce nam sve objasniti u trgovini. Taj akvarij se iskrivio jer je bio radjen od 6mm stala pa smo ga iz straha od pucanj zamijenili novim sa 8mm stakla i za sada dobro radi samo sto je nas kostalo. Moram napomenuti da kod nas nema specijalizovane trgovine nego sve rade po principu DYS.

Podlogu su nam stavili sitniji sljunak samo(moram li to mijenjati i kako, mogu li biljke rasti u takvoj podlozi )i debljine je 3/4cm,

Imamo tri biljke koje se za sada dobro drze samo neznam da li ih trebamo prihranjivati i cime posto bi voljeli nabaviti jos bilja i mozda da mi kazete koje biljke bi bile najbolje za takav akvarij

Svjetlo je neonka 25w gro lux (ako sam dobro napisala) u poklopcu i zanima me da li je to dovoljno, ako ne sta bi trebali jos dodati

Pumpa (moja nocna mora) mislim da je motorna posto je u akvariju i kad se otvori ima samo crnu spuzvicu. oznake na njoj su ATMAN AT-F102, 8w, Hmax 1.05m, Qmax 500l/h, da li je to dovoljno, koliko cesto se cisti, koja bi bila najbolja pumpa za nas

Grijac je mislim dobar posto drzi temperaturu vec 2 mjeseca na 25, da li je to u redu

Imamo i panj unutra pa nam je voda ispocetka bila zuta valjda od njega

Ribice se za sada ponasaju dobro cak su se i kotile pa imamo puno malih, samo nam je 1 skalar uginuo i to je dobro posto smo ih skoro sve kupili odjednom i odmah ih ubacivali kad smo nasuli vodu u akvarij (nismo znali!!!!)neznam samo koliko cesto ih tebam hraniti posto ih sad hranim 3 puta dnevno po malo sa tri razlicite vrste hrane (listici i nekesmedje kuglice) i to je neka rinfuzna hrana bez oznake na kutijici

Voda nam je malo mutna i osjeti se neugodan miris kako to mogu promijeniti(kod nas nema kupiti testova za kvalitetu vode)

Molim vas i da mi kazete za neku dobru trgovinu u Zagrebu posto idemo cesto pa bi tamo mogli nabaviti nesto od toga sto nam treba

Kazite da li uopste treba cistiti komplet akvarijum i vodu (koliko cesto) ili je dovoljno jednom tjedno promijeniti 1/3 vode

Najgore je to sto smo se mi zaljubili u taj akvarij i zelimo da ga odrzimo i da nam bude zdrav pa vas molim za pomoc.

Oprostite na neznanju ali imajte razumjevanja jer smo mi totalni pocetnici a nemamo nikog u blizini ko bi nam mogao dati neki dobar savjet. Citali smo dosta o akvaristici ali je to ipak sve zbunjujuce jer ima puno podataka i svaki akvarij je u principu prica za sebe.

UNAPRIJED ZAHVALNI

Offline Tompa

• Punopravni član
POMOC
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2007, 13:59:00 poslijepodne »

Evo od pred par dana na naslovnici se može naći i više nego informativan Vodič za početnike. Siguran sam da ćete u njemu naći odgovore na sva pitanja koja ste postavili!

link: http://www.akvarij.net/download/akvarijnet_vodic_alfa1c.zip

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
POMOC
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2007, 14:05:00 poslijepodne »
prije svega dobro dosli i bez vece brige i sekiracije, ekipa ovdje ce Vam drage volje pomoci...

Vodic za pocetnike si dobro proucite, to je prva stvar, evo vam link (download i onda proucavanje)

http://www.akvarij.net/download/akvarijnet_vodic_alfa1c.zip

mjenjanje vode je uredu uz usisavanje.
ako sam dobro shvatio NEMATE FILTER jer ono sta vi imate je samo protocna pumpa.
rasvjeta najidealnije bi bilo 0,5W/litra ali po meni bi vam jos jedna ista takva lampa od 25W (aquastar) bila dovoljna...
podloga od 5-10cm a posto planirate biljke bilo bi dobro staviti i hranjivu podlogu za biljke (Tetra Complete Substrat).
temp od 25°C je uredu.
ako sam sta propustio ispricavam se jer sam malo u guzvi...

Offline Fenix

• Punopravni član
POMOC
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2007, 16:12:00 poslijepodne »
Evo ekipa je rekla sve ja bih samo dao jos jedan link u vezi naslova tema

[url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=21372&P N=1[/url]

P.S

Dobro dosla

Zagreb/Malešnica

Offline bobialf

• Punopravni član
POMOC
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2007, 21:48:00 poslijepodne »
da ti ja probam malo pomoci.pjesak je dobro samo neznam jesiliga malo isprao prije stavljnja u aqvu(mozda je to uzrok mutne vode ili si sipao vodu przo pa je doslo do pomutnje),sto se riba naravno da napocetku ce biti problema.sto se tice filtera preporucujem ti vanjski filter posto manje posla ima i nezauzima prostor u aqvi.rasvjetlu pojacati sa jos jednom neonkom.vodu mjenjati redvovno odnosno tjedno 15%,a sto se tice israhane riba dovoljno je jednom na dan i to navecer.svjetlo ostaviti napocetku izmjedju 8 i10 sati da gori a poslije 10-12h.i to ti je to.na pocetku ima malih problema,preporika vanjski filter.pozdrav

Offline ALEKSA

• Novi član
  • *
POMOC
« Odgovori #5 u: Siječanj 27, 2007, 13:40:00 poslijepodne »

Hvala vam puno na savjetima, mnogo ste nam pomogli!

Molim vas da nam jos samo kazete za sta u stvari sluzi ta protocna pumpa koju mi imamo i da li ona treba ostati u akvariju i kada postavimo filter?

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
POMOC
« Odgovori #6 u: Siječanj 27, 2007, 16:57:00 poslijepodne »
protocna pumpa je sastavni dio unutarnjeg pregradnog filtera ali u vasem slucaju ona nema nikakvu svrhu ali mogla bi vam posluziti za pretakanje pripremljene vode iz posude u akvarij...