Molim vas za pomoc oko novog akvarija. Prije dva mjeseca smo klincu kupili akvarij 100*40*35 jer nam je toliki bio stalak i prva i najveca greska nam je bila sto nista nismo znali o akvaristici a prije kupovine se nismo informisali jer smo mislili da ce nam sve objasniti u trgovini. Taj akvarij se iskrivio jer je bio radjen od 6mm stala pa smo ga iz straha od pucanj zamijenili novim sa 8mm stakla i za sada dobro radi samo sto je nas kostalo. Moram napomenuti da kod nas nema specijalizovane trgovine nego sve rade po principu DYS.
Podlogu su nam stavili sitniji sljunak samo(moram li to mijenjati i kako, mogu li biljke rasti u takvoj podlozi )i debljine je 3/4cm,
Imamo tri biljke koje se za sada dobro drze samo neznam da li ih trebamo prihranjivati i cime posto bi voljeli nabaviti jos bilja i mozda da mi kazete koje biljke bi bile najbolje za takav akvarij
Svjetlo je neonka 25w gro lux (ako sam dobro napisala) u poklopcu i zanima me da li je to dovoljno, ako ne sta bi trebali jos dodati
Pumpa (moja nocna mora) mislim da je motorna posto je u akvariju i kad se otvori ima samo crnu spuzvicu. oznake na njoj su ATMAN AT-F102, 8w, Hmax 1.05m, Qmax 500l/h, da li je to dovoljno, koliko cesto se cisti, koja bi bila najbolja pumpa za nas
Grijac je mislim dobar posto drzi temperaturu vec 2 mjeseca na 25, da li je to u redu
Imamo i panj unutra pa nam je voda ispocetka bila zuta valjda od njega
Ribice se za sada ponasaju dobro cak su se i kotile pa imamo puno malih, samo nam je 1 skalar uginuo i to je dobro posto smo ih skoro sve kupili odjednom i odmah ih ubacivali kad smo nasuli vodu u akvarij (nismo znali!!!!)neznam samo koliko cesto ih tebam hraniti posto ih sad hranim 3 puta dnevno po malo sa tri razlicite vrste hrane (listici i nekesmedje kuglice) i to je neka rinfuzna hrana bez oznake na kutijici
Voda nam je malo mutna i osjeti se neugodan miris kako to mogu promijeniti(kod nas nema kupiti testova za kvalitetu vode)
Molim vas i da mi kazete za neku dobru trgovinu u Zagrebu posto idemo cesto pa bi tamo mogli nabaviti nesto od toga sto nam treba
Kazite da li uopste treba cistiti komplet akvarijum i vodu (koliko cesto) ili je dovoljno jednom tjedno promijeniti 1/3 vode
Najgore je to sto smo se mi zaljubili u taj akvarij i zelimo da ga odrzimo i da nam bude zdrav pa vas molim za pomoc.
Oprostite na neznanju ali imajte razumjevanja jer smo mi totalni pocetnici a nemamo nikog u blizini ko bi nam mogao dati neki dobar savjet. Citali smo dosta o akvaristici ali je to ipak sve zbunjujuce jer ima puno podataka i svaki akvarij je u principu prica za sebe.
UNAPRIJED ZAHVALNI