Srpanj 24, 2025, 01:57:43 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Fluorish Excel  (Posjeta: 1952 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tompa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Fluorish Excel
« u: Studeni 25, 2006, 10:55:00 prijepodne »
Praktično pitanje: ima li toga kupiti u ZG i gdje? Čisto da ne lutam od dućana do dućana. Usput ako imate kakvih kometara vezano uz to gnojivo nabacite koju riječ. Thanx! Edited by: Tompa

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Fluorish Excel
« Odgovori #1 u: Studeni 25, 2006, 11:40:00 prijepodne »
to nije gnojivo, vec organski ugljik u tekućem obliku, a zamjenjuje klasični co2. Nema ga uopće u Hr, pošto nema zastupnika Seachema koji ga proizvodi..imas naruciti ovdje online.
http://www.aquashop.si/

Inace ja koristim easy carbo, koji je isti spoj, samo je od drugog proizvođaća i ima ga kupiti u Austiji.

Meni se pokazao kao odličan...

Pozdrav

ZG,Vrapče

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Fluorish Excel
« Odgovori #2 u: Studeni 25, 2006, 12:52:00 poslijepodne »
Ma meni je to sve gnojivo. Ti pomoglo sto u borbi protiv algi? Koliko kosta?
Ste saznali u kojem obliku je taj ugljik? He he, sve mi se cini da cemo ko "pomorci" i mi tociti vodku u akvarij ili nesto slicno!

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Rastaman

• Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #3 u: Studeni 25, 2006, 13:05:00 poslijepodne »

Glavni sastojci excelasu polycycloglutaracetal i glutaraldehyde. Glutaraldehyde ima algicidni ucinak.

Offline Krajten

• Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #4 u: Studeni 25, 2006, 13:59:00 poslijepodne »
u akvarijima u kojima ga koristim nemam alge, ali nemam niti u jednom, tako da ne znam da li je to od njega. Tuljan kaze da pomaze...
Inace kosta 13 eura 500ml. Kad idem na farmu mogu ti ubost ruki...

ZG,Vrapče

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Fluorish Excel
« Odgovori #5 u: Studeni 25, 2006, 14:08:00 poslijepodne »
Sto kuna? Moze, super, hvala.   Koliko mi to traje, kako se dozira? Jel uz to dodajes CO2 ili nema potrebe uopce? Nemas algi ni po anubiasu?
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #6 u: Studeni 25, 2006, 14:27:00 poslijepodne »
U dozama 2-3 puta večim od preporučenih (kod mene samo 1.5 puta)  je odličan za iskorjenjivanje svih oblika crnih algi. Več drugi dan su alge počele cveniti po vrhovima i u roku pet dana su pokrepale.
Ostale su samo največe nakupine na prastarim listovima nekih anubiasa i to bitno smanjene.
Zadnje što sam probao je dnevnu dozu carba za tank špricom direktno špricati po listu anubiasa zahvačenog crnom čupavom algom (pod vodom) i isto djeluje super. Alga je nakon trodnevnog takvog tretmana smekšala i lagano pocrvenila tako da ju nije bio nikakav problem sastrugati prstima ( a da je tkivo lista ostalo neoštečeno).
Na overdose su osjetljive Egeria-e i donekle Vallisneria-e (valnisnerie mi nisu propadale ali su prestale rasti, nastavile su par dana nakon prestanka overdoziranja).
Inače čini mi se (subjektivno mišljenje   ) da bilje od kad uz CO2 dodajem i Carbo plus izgleda zdravije i bujnije ali nemam osječaj da bitno brže raste.
Sve u svemu dok se ne pojavi nešto bolje ja ga nastavljam koristiti.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #7 u: Studeni 25, 2006, 14:30:00 poslijepodne »
Ruki alge ubija samo u overdozingu, kod svakodnevnog davanja normalnih količina nema efektna na alge ali pospješuje rast bilja i na tu foru smanjuje alge.
Inače na razne varijacije zelenih algi nema prevelikog utjecaja.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Fluorish Excel
« Odgovori #8 u: Studeni 25, 2006, 14:37:00 poslijepodne »
Dakle slicno ko CO2, samo bezopasnije za ribe?
Super, sjetite me se na Vogelu, veeeliko hvala!

Offline Rastaman

• Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #9 u: Studeni 25, 2006, 16:37:00 poslijepodne »
Evo ovdje malo stiva

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #10 u: Studeni 25, 2006, 16:48:00 poslijepodne »
(srammebilo)te blentavog da moram tak reči. Napišem pol strane a on iz sveg zaključi bezopasno za ribe         .
Opasno je za ribe i to puno više nego CO2, i daleko ga je lakše predozirati nego CO2.  
Kod normalne primjene nema nikakvih simptoma kod riba ali ne postoje nikakve studije o dugoročnom izlaganju riba toj kemikaliji. Glavni sastojak se između ostalog koristi u laboratrijima za fiksaciju bjelančevina. U Excelu i Carbu je jako razrijeđen ali sve jedno ga nije pametno udisati ili ga dovesti u kontakt s očima.

Inače još jedna mi se stvar kod Carba sviđa, s obzirom da nije u plinovitom obliku može se voda prozračivati i mješati (pojačana cirkulacija) koliko ti je volja a da on ne izgubi na djelotvornosti dapače ako je bolja cirkulacija veča je šansa da se ravnomjerno rasporedi po akvariju.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Fluorish Excel
« Odgovori #11 u: Studeni 25, 2006, 17:36:00 poslijepodne »
Hvala Rasta, spremam biokemiju i dodjem tu malo predahnuti i onda mi ti takav link das! Salim se, preletio sam, onaj zadnji dio sam procitao, sad cu i ostalo.

A sorry, Tuljan, procitao sam bio sto si napisao i to prihvatio kao dogmu. Ma znam da se koristi kao fiksator za histoloske preparate, ali nisam ni mislio da je u toj koncentraciji odn. na kolicinu vode u koju ga se stavlja. Odi vidi link od Raste, dobar je.

Offline Krajten

• Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #12 u: Studeni 25, 2006, 20:40:00 poslijepodne »
da moze biti poguban za zivi svijet, to bi znacilo da je otrovan i za ribe i za clankonosce, ja sam laaaganim pretjerivanjem uspio ubiti par red sherrija...

ZG,Vrapče

Offline Rastaman

• Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #13 u: Studeni 25, 2006, 22:49:00 poslijepodne »

Evo i tabela toksicnosti: glutaraldehyde

E sad neznam koja je koncentracija glutaraldehyde-a u excelu odnosno carbu, cini mi se da se doziranjem excela po uputama ubacuje oko 1 mg/lEdited by: Rastaman

Offline Tompa

• Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #14 u: Studeni 26, 2006, 12:40:00 poslijepodne »

Hvala...

Eeeerrrr..... mogu i ja ubaciti 13,00 EUR za moguću dostavu iz Vogelfarm? Edited by: Tompa

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Fluorish Excel
« Odgovori #15 u: Studeni 26, 2006, 19:30:00 poslijepodne »

Citat: Ruki
Hvala Rasta, spremam biokemiju i dodjem tu malo predahnuti i onda mi ti takav link das!  Salim se, preletio sam, onaj zadnji dio sam procitao, sad cu i ostalo.A sorry, Tuljan, procitao sam bio sto si napisao i to prihvatio kao dogmu. Ma znam da se koristi kao fiksator za histoloske preparate, ali nisam ni mislio da je u toj koncentraciji odn. na kolicinu vode u koju ga se stavlja. Odi vidi link od Raste, dobar je.

Članak možeš prihvatiti eventualno kao opču informaciju, pročitao sam ga praktično dan kad je objavljen međutim o načinu na koji Excel djeluje na biljci samo nagađa. Što se biokemiski događa s njim u biljci nisam još uspio nigdje pronači.
Inače glutaraldehyde-a  u Excelu ima navodno 2.8%.Edited by: Tuljan