Pozdrav, Optimist!
Eto, i ja se još uvijek nakon 2 godine mokrih ruku pomalo osjećam kao početnik, ali pošto se još nitko nije javio na ovaj post odlučio sam biti prvi.
Za početak, jedno pravilo u akvaristici (ako ne i postulat) kaže: strpljenja, strpljenja, strpljenja.
Podloga: ukoliko nije jako prljava, nije ju potrebno prati. Pošto unosiš i novog šljunka, morat ćeš i njega prati.A teško je predočiti da ćeš sav šljunak uspjeti oprati u 50-tak litara. Dakle, hoćeš li prati pod mlazom dodovodne vode i nije toliko upitno - vjerojatnoćeš morati. Mislim da nema veze da li stari šljunak stavljaš na ili ispod novog. Možeš ga i pomiješati.
Voda: pošto ćeš uređivati novi akvarij,
moraš ga ostaviti cca. 14 dana da se "zaciklira" (osobno ne volim taj izraz, ali u nedostatku pogodnijeg...). A to ćeš najbolje napraviti tako da u novi akvarij ubaciš otprilike 90 litara nove, i 20 litara vode iz starog akvarija. Nažalost, ne gine ti prijelazno razdoblje u kojem ćeš morati voditi brigu o dva akvarija. No, to je samo privremeno... skrećem pozornost na gore spomenuto pravilo - strpljen - spašen! Nakon što si uzeo 20 litara iz starog akvarija, nadopuni ga s 20 litara nove vodovodne vode. Možda da odstoji jedan dan prije ulijevanja. Ribe će se možda malo iznenaditi, ali bolje i to nego da ih iz starog akvarija ubaciš u sasvim novu, netretiranu vodu!
Bilje: nećeš pogriješiti ukoliko se odlučiš za biljku kao što je Hygrophila polysperma (ukoliko uzmeš kultivar "Rosanervig") dobit ćeš lijepo crvenkasto prošarane listove. Također rod Ludwigia nije petjerano zahtjevan, brzo raste, a čak i u akvarijima sa slabijim svjetlom pri površini listovi poprimaju lijepu crvenkastu boju. Zatim Heteranthera zosterifolia, Hydrocotyle leucocephala, Hygrophily difformis (vrlo pogodna za početnike)... Ali, nemoj zaboraviti neke važne stvari kao npr. rasvjetu, gnojivo za bilje, pa čak i supstrat. Njega je naime preporućljivo staviti ispod šljunka (iako sam čuo da mnogi akvaristi to ne prakticiraju). Na taj način ćeš bilju osigurati dugotrajniji izvor hranivih tvari, a i lakše će ih biti zakorijeniti. Inače, sadiš ih tako da biljčice iz busena koji kupiš/nabaviš razdvojiš, odrežeš donji dio stabljike (osobito ako je crn i truo) te ih popikaš u šljunak. Između svake biljke ostavi cca. bar 2 cm razmaka. I to je to, bar za početak!
Mala biljčica na koju se pozivaš je Sagittaria subulata, i ne bi trebala biti pretjerano zahtjevna.
Eto toliko! Još jedno upozoravam - samo polako i bez žurbe! I usput, sretno i uživaj!
Edited by: Tompa