Srpanj 19, 2025, 01:46:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Crni koren  (Posjeta: 3993 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Brainman

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Crni koren
« Odgovori #25 u: Studeni 30, 2006, 03:40:00 prijepodne »
Substrate particle size

For optimum results with plants, sand for the substrate should be between 1.5 and 3mm in
    diameter. This size of substrate particles will encourage the plants' roots to easily
    penetrate the substrate and allow the substrate to "breathe". Smaller substrate
    particles will tend to clump and compact along with mulm and render the substrate
    anaerobic. Bacterial action in anaerobic substrate will produce hydrogen sulphide,
    resulting in a smelly black mess. Larger particles will prevent the roots of plants from
    penetrating, resulting in slow or stunted growth.

Ovo je informaciju koju ja imam.

S`postovanjem Misa

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Crni koren
« Odgovori #26 u: Studeni 30, 2006, 09:36:00 prijepodne »
ako se stavlja neki citat, onda se to treba prevesti da i oni koji ne znaju engleski mogu pročitati...
ZG,Vrapče

Offline razor blade

• Punopravni član
  • **
Crni koren
« Odgovori #27 u: Studeni 30, 2006, 13:08:00 poslijepodne »

Citat: Brainman
Substrate particle size

For optimum results with plants, sand for the substrate should be between 1.5 and 3mm in
    diameter. This size of substrate particles will encourage the plants' roots to easily
    penetrate the substrate and allow the substrate to "breathe". Smaller substrate
    particles will tend to clump and compact along with mulm and render the substrate
    anaerobic. Bacterial action in anaerobic substrate will produce hydrogen sulphide,
    resulting in a smelly black mess. Larger particles will prevent the roots of plants from
    penetrating, resulting in slow or stunted growth.

Danas ce se dosta toga videti, sto ne prevede ovo?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Crni koren
« Odgovori #28 u: Studeni 30, 2006, 14:13:00 poslijepodne »
Ove godine sam se na kraju godišnjeg konačno odlučio spustiti na onaj bajer ispod vijadukta na autoputu prema rijeci (slobodno napišite ime mjesta).
Prilično me je iznenadilo kad sam na obali u pličaku našao prilično guste kolonije Eleocharis acicularisn (rekao mi je Profa da je ima kod nas ali nisam je prije vidio). Podloga u kojoj raste nikako nije 1mm, zapravio ne bi rekao ni da je 0, kad ju metneš pod prste skroz se otopi, najobičnija ilovača. Biljke su tako jako zakorijenjene u tu dodlogu da ih je bez nekakve lopatice praktično nemoguče isčupati a korijen je bijel ko snijeg. Ako zbog ničeg drugog več zbog ovog otpada teorija da podloga mora biti 1-3 mm (da se razumijemo tu podlogu koristim i ja jer mi se pokazala najboljom ali to ne znači da je i jedina upotrebljiva).
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Tompa

• Punopravni član
Crni koren
« Odgovori #29 u: Studeni 30, 2006, 14:24:00 poslijepodne »

Citat: razor blade
Citat: Brainman
Substrate particle size
For optimum results with plants, sand for the substrate should be between 1.5 and 3mm in diameter. This size of substrate particles will encourage the plants' roots to easily penetrate the substrate and allow the substrate to "breathe". Smaller substrate particles will tend to clump and compact along with mulm and render the substrate anaerobic. Bacterial action in anaerobic substrate will produce hydrogen sulphide, resulting in a smelly black mess. Larger particles will prevent the roots of plants from penetrating, resulting in slow or stunted growth.

Danas ce se dosta toga videti, sto ne prevede ovo?

Za optimalan rast bilja, pijesak za supstrat trebao bi biti između 1,5 i 3 mm u promjeru. Takva veličina zrnaca pospješuje rast korijenja biljaka u supstratu,te ujedno i dozvoljava supstratu da "diše". Manja zrnca supstrata sklone su miješanju s muljem (otpadom) stvarajući takokompaktnu masu koja će supstrat učiniti anaerobnim (nepropusnim za zrtak). Bakterijsko djelovanje u anaerobnom supstratu uvjetuje stvaranje vodikovog sulfida, što rezultira smrdljivim crnim otpadom. Veće nakupine (da li pijeska ili te smrdljive mase - nije jasno iz rečenice) sprečava korijenje bilja u daljnjem napredovanju, što se manifestira u polaganom ili zakržljalom rastu.

Offline Brainman

• Punopravni član
  • **
Crni koren
« Odgovori #30 u: Studeni 30, 2006, 15:03:00 poslijepodne »

Citat: Krajten
ako se stavlja neki citat, onda se to treba prevesti da i oni koji ne znaju engleski mogu pročitati...

Pa nisam hteo prevoditi, jer nisu moje reci...U svakom slucaju za sledeci put znam
S`postovanjem Misa

Offline tciglenecki

• Punopravni član
  • **
Crni koren
« Odgovori #31 u: Studeni 30, 2006, 19:27:00 poslijepodne »
Bravo Brainman, a tuljan bi mogao i malo počačkati po internetu kao i ti.
Ali Tompa anaerono ne znaći da je nepropusno za zrak, nego da tu nema kisika.
Inaće vodikov sulfid je OTROVAN!!!!

tomislavc

Offline Tompa

• Punopravni član
Crni koren
« Odgovori #32 u: Studeni 30, 2006, 21:51:00 poslijepodne »

Citat: tciglenecki
Ali Tompa anaerono ne znaći da je nepropusno za zrak, nego da tu nema kisika.

Okay, okay... svi smo skužili o čemu se radi. Tomejto, tomatou... ic d sejm ting.

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Crni koren
« Odgovori #33 u: Prosinac 01, 2006, 01:54:00 prijepodne »

Bravo Brainman, a tuljan bi mogao i malo poèaèkati po internetu kao i ti.
Ali Tompa anaerono ne znaæi da je nepropusno za zrak, nego da tu nema kisika.
Inaæe vodikov sulfid je OTROVAN!!!!

kolega, Tuljan ne treba čačkati po internetu jer se već 30 godina bavi akvaristikom i ima 20 biljnih akvarija doma, a da ne govorim 150 biljnih vrsta, od kojih neke jedini u Hr.
A i što se tiće čačkanja po internetu, vjerujem i da je tu u prednosti pred većinom članova, tako da predlažem ton sa malo više poštovanja...

pozdrav
ZG,Vrapče

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Crni koren
« Odgovori #34 u: Prosinac 01, 2006, 08:33:00 prijepodne »
A jel zna tko koliko je H2S otrovan i koliko je topiv? Vi koji imate akvarije sa sitnim pijeskom, jel on izlazi i spontano ili samo kad se kopa po akvariju?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline razor blade

• Punopravni član
  • **
Crni koren
« Odgovori #35 u: Prosinac 01, 2006, 11:23:00 prijepodne »
Citat: Ruki
A jel zna tko koliko je H2S otrovan i koliko je topiv? Vi
koji imate akvarije sa sitnim pijeskom, jel on izlazi i spontano ili
samo kad se kopa po akvariju?

Iz mog iskustva ne izlazi sam, kada procackas podlogu izlaze gomila
sitnih i krupnih mehurova, do tada je gas u podlozi.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Crni koren
« Odgovori #36 u: Prosinac 01, 2006, 11:26:00 prijepodne »
Izlazi i spontano ali bez obzira na njegovu toksičnost izlazi iz vode pre brzo tak da nisam nikad čuo da je neto imao problema i trovanje s njim.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Crni koren
« Odgovori #37 u: Prosinac 01, 2006, 11:31:00 prijepodne »

Bravo Brainman, a tuljan bi mogao i malo počačkati po internetu kao i ti.Ali Tompa anaerono ne znaći da je nepropusno za zrak, nego da tu nema kisika.Inaće vodikov sulfid je OTROVAN!!!!

Čuj ja sam u zadnjih godinu dana pročitao više NOVE literature i radova strogo vezanih uz ekologiju biljnih akvarija nego što si je ti u životu vidio. Na nekoliko stručnih foruma (na jednom je samo članarina 70 $) te tematike sam jedini hrvat (na večini i jedini čovjek s ovih područja) tako da mi netko teško može predbaciti da ne pratim što se novo događa u hobiju.
To što ljudi citiraju literaturu koja je zastarila prije 10g i ne žele prihvatiti nova saznanja zbilja nije moj problem.

Offline razor blade

• Punopravni član
  • **
Crni koren
« Odgovori #38 u: Prosinac 01, 2006, 11:33:00 prijepodne »
Moguce, ali ja to nisam primetio iako sam 24/7 pored aqua. Jedino kada sterbai malo procackaju podlogu.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Crni koren
« Odgovori #39 u: Prosinac 01, 2006, 12:17:00 poslijepodne »
Imaš vjerojatno podlogu siromašnu organskom tvari, tko god ima zemlju u podlozi sigurno je vidio kak podloga "podrigne". Jednostavno se napravi "đep" sumporovodika koji izađe iz podloge koda je neko uključio zračnu pumpu. Nekad su mjehuriči sitniji nekad pa toliko krupni da mogu izbaciti slabije ukorijenjeno sitnije bilje, sve ovisi o sloju na vrhu.

Offline razor blade

• Punopravni član
  • **
Crni koren
« Odgovori #40 u: Prosinac 05, 2006, 11:58:00 prijepodne »
Mislim da je problem napokon resen, podloga: treset, glina, granulacija
1.5-3.mm i na kraju sitnija preko. Za sada je sve O.K. i nema crnog
korena, hvala svima, a narocito bainmenu i njegovom textu.

Znaci " KRUPNIJA GRANULACIJA"

Pitanje za tuljana: Od ovog novog setupa na povrsine se ljavljaju
mehuri koji kasnije kada se razbiju ostave "masnu" povrsinu. Sve ga je
manje, mislis li da je to is podloge-gasovi?