Srpanj 20, 2025, 21:34:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesne i umiru, molim pomoć  (Posjeta: 1559 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline martinjak

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Konjščina
bolesne i umiru, molim pomoć
« u: Prosinac 02, 2014, 18:43:00 poslijepodne »
Bok :)
nemam pojma koristiti se tim forumima, skroz sam nova u tome, no eto ribice mi umiru i ne mogu to podnijeti :( pa molim pomoć!! nova sam u tome, nedavno je to palo na moju odgovornost sa muža i svekrve jer oni niš ne poduzimaju pa se ja trudim ali kao uzalud jer nemam pojma dali radim ja nešto krivo jer one stalno malo po malo nestaju i umiru.
Našla sam taj upitnik sve ispunila pa eto bilo koja pomoć/savjet je dobro došla. Mene je strah isprobavati na svoju ruku sa nekim dezinficijensima da ne ubijem još i ove preostale...  HVALA!!  :zagrljaj:

- 160 litra, 25-26*C, ne znamo parametre, star par godina - ne znaju točno
- ribe stavljene nakon 2 dana
- otprilike svaka 3-4 tjedna, 2/3 vode promjenimo
- usisavamo, no ne sve, svaki put neki drugi dio

- vanjski filter, neznam koji
- ispiranje vodom svakih cca 3 mjeseca
- u filteru keramika, ugljen, šljunak, spužva i vata

- panjevi i kamenje, nema sluzi
- grijač
- pumpa za zrak, mala
- nemamo CO2 sustav
- gnojili smo biljke par puta

- ribe:
* 5 koridorasa, 1 je albino
* 1 cirostratus velika ženka
* 1 gupi endler
* 3 gupija siva, bebe od umrlih mama
* 2 molice narančaste
* 5 platia crvenih
* 11 neonki smeđe i plave
* puuuno kozica
* neke nove bebice vjerojatno gupice
- nabavljene prije par mjeseci iz raznih uzgoja, u različito vrijeme, neonke 4 mjeseca, platie više od pol godine, koridorci vise od godinu
- nema
- 2 puta dnevno hranom nabavljenom od uzgajivača, lističi i diskovi

- neke se nisu primile, i neki listići se sive, inače izvrsno, mahovina raste ko luda
- nema alga
- nismo koristili ništa protiv algi
- plastika i kamenčići, 2+3cm
- par puta DAJANA plant root, u kamenje pored korjena

- ja se brinem unazad godinu dana o akvariju i po mom znanju počele su umirati kada smo nabavili crne molice prije par mjeseci, pomalo jedna po jedna kroz par tjedana razmaka, no kazu da i prije su umirale
- po mojem vidu voda se zamuti nakon 3 tjedna i dno je stalno puno mrvinja i "smeča"

- prvo dobe bijele fleke, "raspadanje", povuku se i umru
- promjene tj fleke dobiju po tijelu, razni djelovi
- jede, tek nakon sto je duže bolesna ribica se počne skrivati pa za par dana umre
- neznam kakav je izmet, ne vidim ga baš
- neznam kada prvi put
- prije par godina su nešto lječili neznam tko kad čime
- bolesno trenutno 1 neonka, 1 platia, možda gupi endler
- umrlo da ja znam : 7 molica crnih, 5 gupija te par platija nabavljeno prije cca. 6 mjeseci
- ostale ribe meni izgledaju dobro, veselo, puno bebica smo imali od gupija i još neke crvenkaste ne znam koje jer su još male, one su u posebnom akvariju manjem dok ne narastu tj dok se ne izliječi ovaj

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
Odg: bolesne i umiru, molim pomoć
« Odgovori #1 u: Prosinac 02, 2014, 21:28:34 poslijepodne »
prva greska stavljanje riba nakon 2 dana,treba bar 2-3 tjedna vodi da se stabilizira i stvori bio filter u podlozi i vanjskom filteru (cikliranje),druga i fatalna greska ispiranje filtera u pipovaci (ako sam dobro skuzio),filter materijal i sam filter i cjevi moras ispirati,prati u vodi izvadjenoj iz akvarija,i trece ...ako ne svaki,onda svaki drugi tjedan zamjeniti trecinu vode koja je odstajala 24 sata i ugrijati na temperaturu koja je u akvariju...Od kemije bi preporucio FFM koji ulijes po uputama pri svakoj izmjeni vode...sretno.
Totalna Steta

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Prosinac 02, 2014, 22:43:40 poslijepodne »
Potpuno se slažem sa dzemsom, s tim da bih dodao da se vjerovatno radi o bolesti columnaris - prouči ovdje: http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/bolesti-othermenu-117/722-columnaris
Najbolji lijek je higijena akvarija - otpada na dnu ili zamućenja zbog nepravovremene zamjene vode ne bi smjelo biti, a važno je i da mijenjaš odstajalom iz koje je ispario klor (voda treba stajati u otvorenom hamperu minimalno 24, idealno 48h) te da filter ispireš u akvarijskoj vodi kako ne bi uništila korisne bakterije u akvariju.

Offline martinjak

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Konjščina
« Odgovori #3 u: Prosinac 03, 2014, 19:51:51 poslijepodne »
Hvala puno, probat ću bolje paziti nadalje, konstantno su mi govorili da previše mijenjam vodu a na kraju premalo :/

a koliko često filter ispirati onda treba??

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Prosinac 03, 2014, 21:29:28 poslijepodne »
Ovisi o filteru. Obično najprije voda prolazi kroz neki predfilter koji hvata krupnu nečistoću, onda prolazi kroz finij, pa biološki a vata je vjerovatno završni "glanc"
Predfilter i ovu vatu treba prati ili mijenjati najmanje svakih mjesec dana, ostatak rijeđe - ovisi o filteru - kad se smanji protok. S vatom budi posebno oprezna ako ima funkciju predfiltera jer se jako brzo začepi. Najbolje bi bilo izbaciti ju van iz filtera i zamijeniti plavom akvarističkom spužvom.

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2014, 13:50:31 poslijepodne »
Mijenjaš previše vode i to pre rijetko i onda kad ju promijeniš 2/3 šokiraš ribe.
Bolje mjenjati manje vode, ali u češčim intervalima, znači školski bi bilo 1/3 svaki tijedan.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Prosinac 27, 2014, 18:02:52 poslijepodne »
Marko je dao točan odgovor.

Radi se o bolesti Columnaris a koji se javlja u prljavoj akvarijskoj vodi.

Sa svojim akvarijom moraš raditi slijedeće:

Promjena vode svakih 10 a najduže svekih 14 dana po cca 35% uz DETALJNO usisavanje podloge USISAVAČEM PODLOGE.
Filter materijal prati jednom mjesečno u vodi izvađenoj iz akvarija.
Nakon svake promjene vode dodati Easy Life FFM a slijedeći dan vitamine za ribe na hranu (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)

Kada budeš radila slijedeću promjenu vode napravi slijedeće:

Promijeni 45% vode uz detaljno uisisavanje podloge te ulij duplu dozu Easy Life FFM i 3 pune čajne žličice soli (otopi u šalici i uspi u akvarij) a slijedeći dan ulij duplu dozu vitamina na hranu i u akvarij.

Ribe hrani jednom dnevno.

Pozdrav i sretno.