Srpanj 23, 2025, 18:16:01 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi akvarij - zlatne ribice  (Posjeta: 7708 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Goldie

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi akvarij - zlatne ribice
« u: Siječanj 08, 2014, 10:15:39 prijepodne »
Pozdrav, ja sam nova, a krenulo je sve krivim putem pa mi treba malo dodatne pomoći iskusnih jer sam u par dana već mnogo informiranija, ali ne znam svejedno kako napraviti sad naknadno dobre uvjete u akvariju.... 3 zlatne i jedan čistač, podloga je kupljena u pet shopu, kamenčići svijetle boje, prokuhani i isprani prije stavljanja, srednje veličine, i jedna igračka za skrivanje. Ribice su iz shopa ušle u vodu koja je odstajala svega sat vremena i u koju je ukapan Tetra water safe za pripremu vode kod zlatnih ribica. Nakon tri dana voda se zamutila i promijenila sam 30% vode, u dodanu količinu opet ukapala navedenu odgovarajuću količinu tetra.. nije bila ništa bistrija, jučer sam kupila filter unutarnji za male akvarije koji ima gore cijevčicu iz koje onda ide natrag voda u akvarij i radi balončiće. Ribe sam privremeno prebacila u istoj vodi iz akvarija dok to nije namontirano i onda sam ih vratila opet s istom vodom natrag. Voda je i dalje nakon jednog dana s filterom, bijelkasta mutna, ne jako, ali nije ni bistra. Rekli su mi da je to zbog previše hrane, hranim ih ujutro i navečer malo posolim po vrhu, pojedu u roku dvije minute i čini mi se čak i da su gladne jer lete čim me vide prema gore :/ pa ne znam jel da smanjim na jednom dnevno ili kako..
Šta sad s vodom, jel to u redu, nije, kad da ju promijenim, jel da sve promijenim ili ne...?? da ih preselim negdje kao privremeno pa krenem s akvarijem ponovo da se ciklira prvo bez riba??
Molim savjet!

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Novi akvarij - zlatne ribice
« Odgovori #1 u: Siječanj 08, 2014, 10:37:59 prijepodne »
Pozdrav
Svaka cast na ispravnoj odluci da se vise informiras oko akvaristike i napravis ribicama sto bolje uvjete. :)
Prvo: zaboravi sve sto su ti rekli u tom pet shopu, jer da im je stalo do zivotinjica, ne bi ti dali 4 hladnovodne ribe i akvarij od 20lit bez ikakve opreme.
Drugo: baci oko na nas prirucnik za pocetnike: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Svakako bi im trebala omoguciti veci prostor, jer za jednu zlatnu treba minimalno 40 litara vode, a ti ih imas 3... Uz to, akvarij treba biti opremljen odgovarajucim filterom koji treba biti cikliran. Zbog toga ti se muti voda-previse riba, previse hrane, premali filter i premala litraza.
Ribe je dovoljno hraniti jednom na dan (samo za usporedbu, ja svoje hranim 3-4 puta tjedno). Zlatne su podlozne prejedanju i tako mogu uginuti. Znaci dovoljno je jednom na dan, kolicinu koju mogu pojesti u minuti-dvije. Zdrava riba ce uvijek letiti na hranu kao da nije jela dva tjedna :)
Da se vratim na vodu... Dok im ne omogucis veci smjestaj, morati ces mijenjati 20-30% vode svakih 2-3 dana. Jednostavno u tako malom akvariju brzo dode do porasta amonijaka i nitrita koji su stetni za ribe i zato ti voda promijeni boju i miris. Novu vodu mozes pripremati tako da stavis sredstvo protiv klora (tetra water safe i njemu slicni) ili ju natocis dan ranije u neku kantu ili karnister kojeg ostavis otvorenog da klor ishlapi.

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #2 u: Siječanj 08, 2014, 10:39:26 prijepodne »
Najbolje da ih das negde dok ne iscikliras akvarijum dobro.

Koliki ti je akvarijum? Zlatne ribice traze veliki, a prodavci utrpavaju kugle ljudima.

Voda se treba ciklirati minimum 3 sedmice pre ubacivanja ribica. To mozes malo i ubrzati dodavanjem korisnih bakterija u filter.

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #3 u: Siječanj 08, 2014, 10:46:56 prijepodne »
Pametno bi bilo da ih vratis u ducan ako je moguce i zamjenis za neke manje tropske ribe tipa 2-3 gupija. Detaljno prouci vodic za pocetnike.

Offline hrxxx

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 08, 2014, 10:52:42 prijepodne »
znao sam da sam negdje citao slicnu temu
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91796.msg862480#new

dakle kao sto je dellete rekla treba im veci akvarij
ali za sada sta je tu je

mijenjaj 5l vode svaki dan
stavi vodu u kanister ili nesto da odstoji preko noci

i ako bude promjena mi smo tu da pomognemo ;)

Offline Goldie

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 08, 2014, 11:47:44 prijepodne »
o joj...
hvala na odgovorima...
nemam ih kome dati na čuvanje, a nekako mi baš i nije do vraćanja ribica u dućan, pokušat ću onda privremeno dok ne nabavim veći akvarij s čestim izmjenama dijela vode.
Što mi je sve potrebno u većem akvariju za njih, vidjela sam da neke biljke mogu ići zajedno sa zlatnim ribicama no zanima me da li su im one potrebne zbog boljih uvjeta života ili je to čisto estetski, ne znam kako je najbolje urediti akvarij za zlatne ribice, koja im podloga odgovara, da li je bolje ako je prostranije ili da imaju mjesta za skrivanje.
E da i zanima me, imam sad s njima u tih 20 l i jednog čistača, a njih tri se stalno druže dok on leži na dnu, navečer je aktivniji, ali djeluje mi jadno sam, jel njima treba društvo?

Offline hrxxx

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 08, 2014, 13:15:51 poslijepodne »
taj cistac je problem
http://www.akvarij.net/index.php/hladnovodne-menuslatkovodnaribe-301/553-misgurnus-anguillicaudatus

ako ne izgleda ovako najbolje da ga vratis

mozda najbolje da nemas podlogu tako da mozes usisati ono sto nakakaju
barem dok se akvarij ne stabilizira

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=89001.0
tu je jedan malo veci bez podloge pa pogledaj

i svakako procitaj ovo

http://issuu.com/akvarij.net/docs/akvarij.net_-_vodi__za_po_etnike_u_akvaristici?e=7789471/1919686

Offline hrxxx

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 08, 2014, 16:03:58 poslijepodne »
to je toplovodni cistac
a zlatne su hladnovodne

Offline Goldie

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Siječanj 08, 2014, 18:04:55 poslijepodne »
oh, a pročitala sam da on kao može i u hladnu vodu, kod mene je temp ionako 21 stupanj jer je akvarij u sobi koja je takve temp sad po zimi. neće valjda uginuti zbog toga... nemam ga kamo smjestiti trenutno, ne znam, nekako mi se čini grozno da ga sad vratim u dućan ili ribice...
ok, mene čeka puno posla ako mislim zadržati ove ribice.
btw danas kad sam došla s posla voda se razbistrila, nije skroz bistra, ali je sad super kakva je do jučer bila, bar neki napredak, vajda filter radi svoje..

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #10 u: Siječanj 08, 2014, 20:46:29 poslijepodne »
Kazes da ti je grozno vratiti ih u ducan, a nije li puno groznije sto ce ti vjerojatno uginut vrlo brzo.

Offline Goldie

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Siječanj 08, 2014, 21:19:59 poslijepodne »
pa nadam se da neće uginuti ako ih uskoro prebacim u veći akvarij, a sumnjam da će im biti bolje u dućanu u istom akvariju s još 10 riba ili kod nekog drugog ako ih isto prodaju nekome tko ne zna i ne želi znati više od prodavača.
kad sam bila mala imala sam dvije u kugli, živjele su tri godine, valjda će onda i ove izdržati do preseljenja u odgovarajuće.. i mislim da bi me se klinci odrekli da ostanu bez ribica.

Offline hrxxx

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 08, 2014, 21:25:20 poslijepodne »
ako se ne varam zive 10-ak godina

probaj udomiti tog cistaca nekom akvaristu u blizini
a zlatne ni slucajno u novi akvarij odmah stavljati

procitaj vodic za pocetnike
posebno onaj dio o cikliranju akvarija

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #13 u: Siječanj 08, 2014, 21:38:10 poslijepodne »
Taj "čistač" je coridoras.To su ribice dna, jatne ribice koje vole društvo svoje vrste i potrebno ih je barem 6 u jatu da bi bili sretni i zadovoljni.Najmanji akvarij za grupicu od 6 komada bi trebao biti 50 litara.Prodavač koji tiih je prodao je vrlo stručan što se tiče prodaje, jer uvalio ti je sve ono što košta više od samih ribica.On ne prodaje ribe, on prodaje sve ostalo i nije ga briga kakvog ćeš ti čistača ili nečistača staviti unutra.A najmanje ga je briga koliko će te ribe živjeti jer ionako ćeš doći k njemu pa će ti prodati
raznorazna sredstva za liječenje i vitamine za spas riba. Ribe će sigurno preživjeti u ovima uvjetima,pogotovo sada kada si stavila filter.Samo mene nešto drugo zanima.Dali doista vjeruješ da tim ribama činiš dobro?Veće dobro bi bilo da sa njima nahraniš susjedovog mačka.

Offline Goldie

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 09, 2014, 08:43:45 prijepodne »
ubiste me u pojam s ovi - umrijet će ti brzo i nahrani mačka susjedovog.
znam da dugo žive i da je tri god malo, to je bilo samo navedeno jer vjerujem da će onda ove dočekati novu kuću, kod mene su tek od subote navečer.
pročitala sam priručnik i zamisao je da zlatne idu u odgovarajući akvarij, kad bude spreman, a da od ovoga nastane toplovodni tako da i čistač ima odgovarajući dom.
hvala na savjetima, a vi crnjaci - ajd bar ne coprajte da će mi ribe umrijeti ili biti tuđa hrana.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #15 u: Siječanj 09, 2014, 10:02:56 prijepodne »
Nisam te htio obeshrabriti,nego upravo suprotno,samo sam ti  želio ukazati na neadekvatne uvijete držanja a i na
neozbiljno i neprihvatljivo ponašanje prrodavača u raznoraznim centrima.Tebe doživljavam vrlo ozbiljno i siguran sam da takvu pogrešku nebi napravila da si pravodobno dobila ispravnu informaciju o držanju riba. Ali što je tu je.Ribe će sigurno preživjeti dok ne dođu u bolje uvijete za što se koliko vidim, pripremaš.Svoju ozbiljnost pristupu pokazuješ i samim dolaskom na Forum.Ovdje
ćeš doista dobiti dobre i ispravne informacije.Zato ti želim ,od sveg srca puno sreće, tebi i tvojim ribicama.I siguran sam da će ribice dugo i sretno živjeti i da će susjedov mačak orati potražiti drugi doručak.Uostalom, neka lovi miševe.

Offline hrxxx

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 09, 2014, 10:54:28 prijepodne »
oprostit ces Čiči, covjek je vec penzic a forum nakon blagdana pun ljudi s problemima koje ti imas
jer je nekome zarada bila vaznija od zivotinje

malo frustrirajuce

no ako sada uradis sve kako treba (cak i ako ribice uginu ne odustaj)
sredis akvarije i pruzis im dobar dom

za koji mjesec gosti ce sliniti kad ih vide  ;)

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #17 u: Siječanj 09, 2014, 14:16:23 poslijepodne »
Nadam se da veći nije 54 litre zlatnima treba barem ali stvarno barem 40 litara po ribi ti imaš tri pa otprilike računaj kolko litara ti treba,

lp i sretno tebi i ribama !

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #18 u: Siječanj 09, 2014, 14:54:03 poslijepodne »
Goldie, ne daj se obeshrabriti! Ako sto moje misljenje znaci, vidjela sam da imas volje informirati se i napraviti sve kako treba :) Sada se treba malo pomuciti i imati strpljenja, ali vjeruj mi isplatiti ce se.
Ako nisi pri novcima, imas tu nize oglasnik gdje akvaristi jeftino prodaju akvarije i opremu.. Sve se da dogovoriti, a vjerujem da bi ti i uskocili sa kojim savjetom preko privatne poruke ako nisi sigurna oko nekog dijela opreme.

Sretno :)

Offline Samantha93

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #19 u: Siječanj 09, 2014, 15:18:53 poslijepodne »
po slikama koliko kuzim to su 2 pajcolanke i 1 karas? za pajcolanke i netreba toliko velik akvarij , ja bih ti preporucila da se rijesis karasa, uzmes akvarij od 100l i mozes dodati tipa cistaca misgurnusa , i ribice ce ti biti sretne.. a sto se tice karasa to je riba koja naraste 40cm pa racunaj koliki treba akvarij biti da se ta riba uopce moze ˝okrenut˝ (naravno nece preko noci narast ali kad tad oce..) ja sam napravila gresku sto sam u svoj akvarij stavila karasa pa je prvo bio u 50l, pa sad u 150l (sa par fency zlatnih), a sada im je to malo pa se sele u 200l krajem mjeseca (zato sto mi se druge ribe sele u veci pa ce dobit taj), a ni to nece biti nakraju dovoljno upravo radi navedenog karasa.. ja sam ˝bacila˝ vec 2 puta novac, za ta 2 akvarija koliko sam dala sam mogla naci i puno veci akvarij i odmah u startu rijesit sebe i ribe muka.. pa cisto dobro razmisl da ne napravis istu gresku (jer stvarno je frustrirajuce kupit novi akvarij pa ispadne da nije dovoljan).. :)

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #20 u: Siječanj 09, 2014, 21:57:09 poslijepodne »
Bok, čitam ovo i sve sto mogu reci je ukratko:

S obzirom da si odabrala ribe koje si odabrala (karasa svakako vremenom pokloni nekome  za jezerce) morat ćes ih preseliti 2 u minimalno 100L, to je nažalost tako.
Hrani ih jednom na dan, mozes i vise puta ali onda   strasno malo. Preporucam jednako tako da ih redovito hranis sa njihovom kupovnom ali i domacom hranom. Pofureni list salate, kuhani i oljusteni grasak, kuhana blitva sve su to jela koja ce  zlatice vrlo rado jesti. Prehrana je velik dio zdravlja ribe, filtracija na akvariju od 100 litara nek bude vanjskim ili pak nekim vrlo jakim hang-oncem (hang-on filteri, google it), no iz vlastitog iskustgva znam koliko je komplicirano naci dobre hang-once pa preporucam da ulozis u vanjski filter. Ti filteri osim sto odlicno ciste i lako se ciste (bez ometanja riba) imaju vrlo sretno rijesenu kontrolu protoka, zlatice ne vole prejaku struju, a nju je nekad tesko izbjeci sa obzirom na protok filter koji Zlatne ribe trebaju.

Isto tako valja malo definirati stvari, to sto se nesto pausalno nazove cistacem to i ne govori previse o toj ribi.  Corydorasi naime jedu ostatke  hrane koji se zavuku u sljunak te isti pri tome izvrte, no kako to rade i zlatne takav cistac njima ne treba  (prvenstveno on s njima niti nebi trebao biti), ono sto njima treba je algojed, a tu  mozes uzeti samo ancystrusa...

Podlogu ti preporucam da maknes jer je odrzavanje bez nje puno lakse.

Ne znam sto vise reci, a da nije receno, akvarij mijenjati po hitrom postupku, i onda krenuti kako se spada.

Offline Goldie

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Siječanj 14, 2014, 09:04:40 prijepodne »
joj ljudi baš vam hvala na svim savjetima, nisam mogla par dana na komp jer su klinci bili bolesni pa na žalost ne stignem do tipkanja. Ribeki su još uvijek živi i u bistroj su vodi, tu sam pročitala, a i sama primjetila da zlatne pojedu baš sve i prekopaju kamenčiće pa sam se i upitala da li uopće tom mom čistaču ostane išta za jelo, njega bi onda ostavila u ovom akvariju 20L što imam, moram vidjeti onda i za njega što će mu sve trebati i da li i koje društvo može imati. Akvarij je u izradi, 112 litara.
Baš sam htjela pitati koju opremu preporučate za njega vidim da je već napisano za filter. Nemam vremena za eksperimentirati, obzirom da su ribice već kod mene.. pročitala sam da su zlatne sretne ako imaju bilje u akvariju koje mogu brstiti... da li preporučate da ga stavim ili ipak ne?
Znači novi akvarij koji trebam srediti je veličine 80x35x40 112 L .. možda koji hint za uređenje da im bude ugodno :)

Offline Goldie

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Siječanj 14, 2014, 09:18:24 prijepodne »
a iskreno nije mi jasno ni baš više ovo s podlogom...jel bolje da bude ili ne bude.. njima pol dana prođe u sisanju kamenja :) kaj bi radile da nema toga po dnu?? ako se odlučim ipak za podlogu što bi mi onda bilo najbolje za čišćenje podloge??

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #23 u: Siječanj 14, 2014, 09:38:06 prijepodne »
Na tvom mestu bi stavio podlogu (kamencice 3-5mm) u nekom tanjem sloju i onda prilikom redovne izmene vode usisavao sa akv usisavacem. Svaki put drugu polovinu.
Zanimljivije ribicama, a imas i dodatnu filtraciju. :)
U svakom slucaju uzmi u obzir da zlatnima treba dobar filter.

Za dekoraciju uzmes neko oblo kamenje i drvo bez ostrih rubova. Od biljaka mozes staviti anubiase, kripte, mikrosorume, pa koliko izdrze...  ;)
Zlatne jako vole vodenu lecu.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Samantha93

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #24 u: Siječanj 14, 2014, 15:33:05 poslijepodne »
sto se tice cistaca malo mu je 20 l, ako uzmes u obzir da su to jatne ribe i da ih treba biti najmanje 6.. pusti samo tog 1 u 20l pa neka bude sam , ili jos bolje pokloni ga nekom tko ih ima vise  :)