Srpanj 18, 2025, 19:45:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć - napravio glupost  (Posjeta: 2231 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vran

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Pomoć - napravio glupost
« u: Listopad 21, 2013, 08:45:47 prijepodne »
Kako se kaže, zašto bi bilo jednostavno kad može komplicirano.
Znači ima 54 litreni akvarij u pogonu 2 mjeseca, unutra pliva 10 neonki, sada 8, 5 pandica i od jučer 4 otića.
S akvarijem je sve u redu, imal sam napade smeđe čupave i ciana koje sam riješio, sad je na redu zelena čupava. Jučer sam baš zbog zelene radio veča pretumbavanja u akvariju (prao sam zaražene biljke u kupci EC-voda), ali van akvarija, znači vadio sam tu mahovinu (koja mi glumi krošnju na drveču) i u posudi držao 10ak minuta.

Naravno kao i sve što ja radim i to se odužilo na nekih 4-5 sati za koje mi je vrijeme akvarij bio na pola pun. E sad ja pametan kako jesam nisam ugasio za to vrijeme CO2 (imam bocu 5kg s manometrom,,,) i CO2 je pičio normalno oko 1 b/s. DC sam izvadio van radi stavljanja novog reagensa unutra.

Nakon što sam sve to završio, napunio vodu i sve (stavljam FFM za cjelokupnu litražu akvarija ne samo za onaj dio koji mijenjam), primjetio sam da mi se ribice čudno ponašaju, smirile se i neonkice dišu na površini.
Ugasio sam CO2 i stavio pumpicu za zrak unutra, sinoć je jedna neonkica platila glavom i još jedna jutros.
Po mom razmišljanju 3 su moguća razloga:
1. pičio sam puno CO2 kada mi je akvarij bio napola pun
2. s svim tim silnim presađivanjem i čupanjem digao sam amonijak (imam florabelu za podlogu)
3. zadnje i meni ne baš uvjerljivo, biljke sam kupao u otopini EC-voda 1 naprama 3, da nije možda nešto radi toga kad sam vratio nazad u akvrij.
 Sve ovo radi dva pitanja:
1. jutros sam stavio vodu da odstoji, da li bi bilo pamteno možda i danas promijeniti dio vode (jučer sam zamijenio 50%)?
2. jučer sam ugasio CO2 i stavio pumpu za zrak, nisam ubacivao gnojivo danas (PPS metoda samo makro bez mikra) koliko dugo to može biti tako a da mi zahtjevnije biljke ne nadrapaju?

Hvala
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Pomoć - napravio glupost
« Odgovori #1 u: Listopad 21, 2013, 13:52:47 poslijepodne »
Nis, promijeni vodu i drzi co2 ugasenim/zracnu pumpu dok ti se ribe ne oporave. Nista vise od toga ne mozes napraviti

Offline Lugi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Listopad 21, 2013, 18:27:57 poslijepodne »
Potpisujem Dell, pumpa za zrak i promjeni 30-50% vode jos jednom danas/sutra.
Drzim fige da sve dobro prodje.... :up:

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Listopad 21, 2013, 19:10:56 poslijepodne »
pa kakve je boje bio dc kad si ga vratio?
ja bi glas dao amonijaku

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #4 u: Listopad 21, 2013, 20:03:48 poslijepodne »
Ja bi rekao CO2, pogotovo ako to vrijeme nije bilo rasvjete nad akvarijem. Savjet što napraviti si već dobio od Dellete
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Listopad 21, 2013, 20:11:05 poslijepodne »
al ga ti prčkaš stalno!!!  :cekic po bulji:
ja bi rekao da je amonijak s obzirom šta si sve poduzeo nakon primječenih simptoma te su nakon toga ribe platile glavom, al ko će ga znat, vrlo vjerovatno kombinacija svega zajedno je rezultiralo  :dead: riba.

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 22, 2013, 08:56:13 prijepodne »
4 neonke su platile životom moje igrarije.  :'( Ostale ribice se pomalo oporavljaju, pandice čeprkaju normalno, ovih 6 neonkice izgledaju pomalo preplašeno još uvijek i drže se skupa u sjeni, a najveće iznenađenje su ova 4 otića, još su svi na broju, a čitao sam za njih da su jako osjetljivi i još su ubačeni u akvarij u nedjelju, nakon što su zbog nesporazuma proveli 2 dana u vrečici, oni i ak nastradaju to će biti od gladi, doslovno se ne odljepljuju od stakla, čak ni kad sam hranio, nisam ih prije nikada imao pa ne znam kakvo je normalno ponašanje za njih.
OK, za sada sam ostavio pumpu za zrak, CO2 je ugašen, vodu nisam mijenjao, nisam želio raditi još veće poremečaje, voda je spremna, pa ću vidjeti danas kad dođem s posla kakva je situacija da li je potrebna izmjena, ali sutra je sigurno mijenjam.
pogotovo ako to vrijeme nije bilo rasvjete nad akvarijem.
Da, nije bilo poklopca, imao sam samo neku malu stolnu lampu upaljenu iznad površine.  :-X
al ga ti prčkaš stalno!!!  :cekic po bulji:
Pa kad sam idiot stavio akvarij na krivo mjesto, stavio sam ga na stol od kompa i doslovno buljim u njega 3-4 sata svaki dan i normalno da uvijek nešto vidim što treba mijenjati, jučer me žena skoro zatukla kad sam rekao da bih prebacio jednu granu  :D, rekoh, dobro ajde zbog riba.
Imam u spavačoj sobi jedan otvoreni 46 litara, na tom zaboravim nadopuniti vodu, a ovaj veliki s Malawcima, dobro njega moram vidjeti jer je ogroman, ali isto tu i tamo pomaknem neki kamen kad usisavam podlogu i to je to.
Kažem ti akvarij je na krivom mjestu.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 22, 2013, 09:04:13 prijepodne »
4 neonke stvarno nije strašno (kako je moglo biti), inače amonijak i CO2 daju ureu pri visokim temperaturama, ti nisi imao visoku temperaturu ali si imao EC kao kemikaliju, ja stvarno mislim da si stvorio neku razblaženu otopinu uree i dezinficirao akvarijsku vodu, tj imaš opet neciklirani akvarij, i to je to, ubaci od malawaca filter na par sati ili filter materijal.  Ne vidim nikakvu veliku veliku grešku da si napravio, osim što ja uspijem skuriti biljke sa EC i dok pod vodom špricam , pa ne kužim kako tvoje izdrže?

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 22, 2013, 09:19:47 prijepodne »
osim što ja uspijem skuriti biljke sa EC i dok pod vodom špricam , pa ne kužim kako tvoje izdrže?
Baš zbog toga nisam ni špricao u akvarij EC, vadio sam zaražene biljke van i u posudi (gdje sam pomiješao EC i vodu 1/3) stavio na nekih 10 minuta i nakon toga su stajale na zraku jedno sat vremena. Mogu to napraviti jer mi se alga ulovila samo na najvišim krošnjama, ovim najbliže svjetlu, pa jednostavnom iščupam cijelo drvo van, na slici češ skužiti na što mislim.
Stvarno misliš da sam ipak unio EC u akvarij bez obzira bez obzira kaj je kupka bila van akvarija i kaj je hlapilo jedno sat vremena.
U nedjelju kad sam primjetio da se nešto događa, stavio sam i dozu easy starta u akvarij također.

Offline zebo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 22, 2013, 10:46:35 prijepodne »
Kako god bilo nije neka generalna greška, ali ta reakcija se već mogla stvoriti i na tijelu algi i na tijelu biljke. Mislim CO2 nebi trebao imati tako algicidan učinak kao što ga EC ima. Nešto drugo u EC-u ubija alge, možda ugljična kiselina ali CO2 sigurno ne, treba pročitati sastav.

Offline Vran

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 22, 2013, 18:25:09 poslijepodne »
Update, došao doma s posla:
brojno stanje nepromijenjeno  :zagrljaj:, pandice kao da ništa nije bilo, neonkice opuštenije i papale su, a otići nisu više na staklu neg na listovim i neš "kao" čeprkaju, tak da danas niš ne diram, sutra mijenjam dio vode, a najvjerojatnije u četvrtak ponovo pokrećem CO2 ako sutra sve bude u redu.  :zagrljaj:  :zagrljaj:  :zagrljaj: