Srpanj 31, 2025, 01:50:57 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pomoc alge!!!  (Posjeta: 2936 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dominik4545

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 27
pomoc alge!!!
« u: Prosinac 11, 2012, 14:54:40 poslijepodne »
ljudi sta da radim imam sve puno zelenih alga.
vec duze vrijeme imam alge po staklu
dali moze bit od svjetla ili trbam stavljat co2 unutra
akvarij je 54l
molim vas da netko odgovori sta da radim i da odmah zapocnem sa otklanjanjem..  HVALA 

Offline slavonka

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Odg: pomoc alge!!!
« Odgovori #1 u: Prosinac 11, 2012, 15:06:48 poslijepodne »
Bok Dominik!

Evo, da se nadovežem na tvoj problem... Imala sam velikih problema sa zelenim algama. U vrlo kratkom vremenu preplavile su cijeli akvarij, staklo, kamen, biljke...
Kako sam uvijek protiv kemijskih sredstava i za njima bi posegnula samo u krajnjoj nuždi kada drugog rješenja nema, ja sam problem riješila "prirodno".
Kod mene je problem bila rasvjeta. Ne znam kakve lampe imaš i koliko dugo svijetle dnevno.

Ja sam očistila alge koliko god se moglo, znači sve staklene površine, promijenila 50 % vode (jer je bila puna algi koje sam sastrugala sa stakla) i dva dana nisam
uključivala rasvjetu u akvariju. Treći dan sam uključila na svega dva sata. Četvrti na 4 sata... Alge su nestale, ostalo je malo na kamenju al tu ih mora biti. Bila je to kratka
zelena alga - Fuzz. Savjet sam dobila od iskusnih akvarista i zaista je pomoglo.  :klap:

U krajnjem slučaju, sredstvo Algumin bi trebalo riješiti problem, ali i to ovisi o vrsti alge. Ne pokaže se uvijek uspješnim rješenjem. 

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Prosinac 11, 2012, 15:06:57 poslijepodne »
Radi češće promjene vode svakih 7 dana po 35%, detaljno usisavaj podlogu prilikom svake izmjene, znatno smanji hranjenje riba da za 10 sekundi pojedu svu hranu 2 puta na dan.

Rasvjetu podesi tako da 4 sata gori pa 2 sata izgašana pa opet 4 sata neka gori. Uvijek je dobro došlo uvođenje CO2 ali onda češ ukoliko ti u podlozi nije zemlja, morati gnojiti bilje.

Dobro je nabaviti jači filter da se pojača filtracija a ako u filteru imaš vatu i aktivni ugljen odmah ih izgaci i zamijeni sa akvarijskom spužvom sa sitnijim porama.

Pozdrav i sretno.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #3 u: Prosinac 12, 2012, 22:16:07 poslijepodne »
Dodavaj Easy carbo.Samo nemoj pretjerati.20 kapi dnavno će biti dosta.

Offline Čiča

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #4 u: Prosinac 12, 2012, 22:17:47 poslijepodne »
I poslušati savjet 985plavi!

Offline dominik4545

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #5 u: Prosinac 13, 2012, 17:46:40 poslijepodne »
hvala na svim odgovorima
i ako moze dodatno pitanje dali silver shark smije u 50l akvarij

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Prosinac 13, 2012, 17:57:07 poslijepodne »

Offline marac_komarac

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Prosinac 13, 2012, 19:21:05 poslijepodne »
Makni svjetlo na par dana

Offline Dreamer

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #8 u: Prosinac 13, 2012, 22:44:49 poslijepodne »
Kod mene je bila ista situacija fuzz alga kratka zelena i jos poneka vrsta, pokusavao sam sve navedeno, i dugotrajnog rezultata nije bilo. Alge su sve vise i vise zauzimale akvarij. Konacno na sve te savjete dodao sam i ovo, odrezati sve listove vidljivo zarazene s algama, oprati stakla sastrugati kreditnom karticom, promjeniti 50% vode i na kraju u akvarij ubaciti Algumin. Pokazao se je jako jako dobar.

Trenutni rezultat nakon 2 tjedna od stavljanja algumina novih algi vise nema a tu i tamo je ostala koja sitna na unikatnom bilju koje nisam zelio rezati.
Inace svakako nakon ovog postupka u akvarij dodati sto vise cistog brzorastuceg bilja.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 30, 2012, 01:41:55 prijepodne »
Nakon nesto vise od mjesec dana od dodavanja Algumina i nakon toga dva puta dodoavanja Dajana Proflora tekuceg gnojiva alge su se opet razbuktale totalno posebno na onim biljkama na kojima su u pocetku bile u manjim kolicinama... a zanimljivo biljke kao da stagniraju...

Aaaaaaaaaaaaaa... ne znam sto da radim vise opet Algumin? Zagasit rasvjetu na 2-3 dana? Baciti sve biljke dezinficirati akvarij i krenuti iz pocetka s invitro biljkama? Pomozite meni je vec puna kapa algi i svega oko algi...

Podaci: Nesto manje od 40 litara, 10 h rasvjete 11 W 900lm 4 tetre Hygrophila Bacopa Stargrass... I alge najvise kratke zelene dlakave cca 1-2 mm najvise po starom liscu raste kao blesava...

P.S. Sad gledam alge su se pocele siriti i na Stargrass koji je dosao apsolutno bez algi (zaposjele su najnovije listove koji malo losije rastu, bacopa ih je krcata a za divno cudo jos nisu okupirale Hygrophilu...

Hvala na savjetima kako se rijesiti ove dosadne alge!

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 30, 2012, 01:44:43 prijepodne »
Eh da je li moguce da Dajana Proflor na neki nacin izaziva booom algi? Nista pametnije mi ne pada na pamet osim da je djelovanje Algumina proslo i da sam dodao ovo gnojivo ostalo je sve po starom... neko vrijeme je bilo super a sad opet alge bujaju. Jedino sto je sada bolje da uglavnom rastu kao lude na biljkama a ne hvataju skoro nista za stakla...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Prosinac 30, 2012, 11:07:04 prijepodne »
Nakon nesto vise od mjesec dana od dodavanja Algumina i nakon toga dva puta dodoavanja Dajana Proflora tekuceg gnojiva alge su se opet razbuktale totalno posebno na onim biljkama na kojima su u pocetku bile u manjim kolicinama... a zanimljivo biljke kao da stagniraju...

Aaaaaaaaaaaaaa... ne znam sto da radim vise opet Algumin? Zagasit rasvjetu na 2-3 dana? Baciti sve biljke dezinficirati akvarij i krenuti iz pocetka s invitro biljkama? Pomozite meni je vec puna kapa algi i svega oko algi...

Podaci: Nesto manje od 40 litara, 10 h rasvjete 11 W 900lm 4 tetre Hygrophila Bacopa Stargrass... I alge najvise kratke zelene dlakave cca 1-2 mm najvise po starom liscu raste kao blesava...

P.S. Sad gledam alge su se pocele siriti i na Stargrass koji je dosao apsolutno bez algi (zaposjele su najnovije listove koji malo losije rastu, bacopa ih je krcata a za divno cudo jos nisu okupirale Hygrophilu...

Hvala na savjetima kako se rijesiti ove dosadne alge!
preslabo svjetlo za dodavanje bilo kakvog gnojiva. Stargrass nema nikakve sanse u tim uvjetima.
Trebas neko skroz nezahtjevno bilje uz tu rasvjetu (kripte, anubiasi, microsorum, rogolist.....) ili pojacaj rasvjetu pa onda gnoji. Ja imam T5 24W na 54l.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #12 u: Prosinac 30, 2012, 11:38:53 prijepodne »
Spore alga su svuda. Ostavi teglu od krastavaca sa čistom vodom na prozoru i nastati će alge. Tako da uzimanje novog bilja nema smisla.
Sa alguminom samo pogoršavaš stvar jer opterećuješ akvarij kemijom, a to ti je kao da npr. liječiš kašalj a ne upalu pluća.

Dajana su samo mikroelementi, pitanje je jel ti uopće trebaju na tako malo svjetla.
Kakvu imaš podlogu? Koliko je star postav?

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 30, 2012, 13:01:39 poslijepodne »
Podloga pola cm JBL aquabasis plus, 4-5 cm kvarcnog pijeska 1mm granulacije, pola cm do nista Manado na vrhu. Mislim da u kvarcnom pijesku nema nutrijenata i da zato biljke ne bujaju i ne rastu prejako. Dodavanjem gnojiva Dajana Proflora samo sam ponovno zeznuo stvar jer sad alge opet luduju.

Postav star cca nekoliko mjeseci od potpunog preuredjenja (nova podloga) filter materijal godinu dana.

Mislim da je problem da sam zeleci sacuvati nesto bacope iz starog postava prenio tu xxxx dlakavu zelenu u novi postav i udav od alge se siri. Mozda grijesim ali radi se o 'zarazi' kratkodlakom zelenom jer drugih algi nema!

Eh sada kuzim da treba promjeniti uvjete da alge ne rastu ali kako u ovom postavu? Ili kratkodlaku zelenu doslovno 'ubiti' s necim. P.S. NE bih zelio ubiti i ostatak akvarija  :(
Kako promjeniti uvjete? U akvariju Bacopa, Hygrophila, Stargrass...

Hvala na savjetima, uskoro stizu fotke....

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #14 u: Prosinac 30, 2012, 13:48:54 poslijepodne »
Sa drugim dijelom svoga posta si u pravu. Znam iz vlastitog iskustva da kada sam prenjela zaraženo bilje iz tuđih akvarija u svoj akvarij, da se alge nisu dalje širile, nego su stagnirale.

Pijesak nema hranjivu vrijednost, ali to nije baš toliko sitna granulacija da ne dopiru hranjive tvari do bilja. Nutrijenti nisu samo u podlozi, nego i u vodi (sjećaš se kada sam ti predložila da ostaviš stargrass da pluta? On bi normalno mogao dalje rasti tako plutajući.)

Recept je dosta jednostavan na prvi pogled.. uskladiti svijetlo, nutrijente i potrošače (bilje). Jesi probao ubaciti roglosta da ti izvuče višak nutrijenata, ili mijenjao vodu češće (2xtjedno) i slično?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #15 u: Prosinac 30, 2012, 13:57:15 poslijepodne »
gle, ne mozes gnojiti ako nemas rasvjetu kako treba. A nemas. Pocisti to koliko mozes, porezi te listove sa algama i mijenjaj trecinu vode bar 2x tjedno jedno vrijeme.
Alge ne mozes prenijeti, odnosno mozes ali to nema veze. Alge su uvijek prisutne gdje ima vode i ne mozes ih rijesti nikakvim carobnim vodicama nego treba postaviti ravnotezu unutar sistema. U sistemu kakav je tvoj gdje ima malo svjetla a to ogranicava rast bilja svako dodavanje gnojiva ti je zapravo visak koji bilje ne moze iskoristiti ili iskoristi jako mali postotak a sve ostalo ti onda pogoduje algama. I zato ti je bolje cesce mijenjati vodu da izbacis dio tih nutrijenata van sistema.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 02, 2013, 00:23:31 prijepodne »
Evo stigle i fotke, za uskoro je trebalo 2 dana  :)  takodjer svima Sretna Nova i puno uspjeha u akvaristici  ;)

A sada alge to ovako izgleda nakon Dajana Proflora i ponovnog buma algi... pa ako jos netko ima kakav savjet slusam...

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Siječanj 03, 2013, 10:50:54 prijepodne »
Izgleda da imaš previše fosfata u vodi (previše hraniš ribe).

Što napraviti?

Isto što sam preporučio i kolegi koji je zapoćeo ovaj post:

Radi češće promjene vode svakih 7 dana po 35%, detaljno usisavaj podlogu prilikom svake izmjene, znatno smanji hranjenje riba da za 10 sekundi pojedu svu hranu 1 do 2 puta na dan.

Pojačaj rasvjetu i podesi je tako da 4 sata gori pa 2 sata izgašana pa opet 4 sata neka gori.

Nabavi jato otocinklusa i 2 prava sijamska algojeda

Za bolji rast bilja uvijek je dobro došlo uvođenje CO2 ali onda češ ukoliko ti u podlozi nije zemlja, morati gnojiti bilje mikro i makro elementima.

Nemoj koristiti kemikalije za ubijanje algi jer one jako ali za kratko vrijeme snižavaju pH pa je to vrlo opasno za zdravlje riba, pozdrav i sretno.

Offline zazui

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #18 u: Siječanj 04, 2013, 22:48:43 poslijepodne »
Obavezno CO2 koji možeš sam napraviti, a bilje možeš gnojiti sa tabletama za korijen i profito za list ili mijenjaj vodu svaki dan po manje. Ubaci kozice.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 12, 2013, 22:43:40 poslijepodne »
Evo nakon nekog vremena rezultata, odrezao sam sve biljke s puno algi, znaci masa bilja smanjena na 1/3, zatim poceo s cescim izmjenama vode, izbacio gnojenje s Dajana Proflora, rasvjeta 2x4 s pauzom 2 sata, dodao malo Algumina za svaki slucaj i za sada je situacija solidna, filtracija tako napravljena da ispust vode stvara mjehurice zraka. Na novim listovima nema algi odnosno tek tu i tamo. Uglavnom ako je negdje ostala nakupina algi od prije to je i dalje tu ali nove alge se ne stvaraju.

Sad cemo vidjeti sto dalje vjerojatno ako se sve opet zapusti doci ce do booma algi ponovno jer nisu potpuno nestale  -?. Zna netko gdje ima za nabaviti Otocincluse?
« Zadnja izmjena: Siječanj 13, 2013, 01:44:06 prijepodne od Dreamer »