Rujan 30, 2025, 16:27:22 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: diskriminacija u ciklidnom svijetu? da ili ne?  (Posjeta: 963 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DavorT

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
diskriminacija u ciklidnom svijetu? da ili ne?
« u: Rujan 18, 2012, 17:33:05 poslijepodne »
Bok,

gledam tu po forumu, gledam po drugim forumima i vise manje uvijek ista prica Tanganyika, Malawi ili Južna Amerika (vecinom diskusi, ramirezi i skalari), a zapadno africki ciklidi nula bodova.

Zasto?

Ima fenomenalnih ciklida - evo gledam za vecinu vrsta pluseve: manje ribe, idu s biljem bez problema, temperament je pravi ciklidni, parametri vode za 99% vrsta su "sam nek je tekuca", temperatura vode isto nikakav problem, ima ih stvarno bizarnih oblika tijela i boja, idu s drugim ribljim vrstama do određene mjere za razliku od malavaca i tanganikanaca, kopaju ruju, preuređuju akvarij, laki za razmoziti...

Ja osobno obozavam svoje kribensise - stalno kopanje po akvariju, izvodenje gluposti , zicanje hrane, naganjanje medjusobno i drugih, postavljanje na ekipu nebitno koliko su veliki, stalno neko ceprkanje po dnu i patroliranje, promjene boje u sekundi kad im nekaj pase ili nepase...totalno inteligentne i zanimljive ribe, a gledam toliko su malo zastupljeni...

« Zadnja izmjena: Rujan 18, 2012, 17:52:55 poslijepodne od DavorT »

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Odg: diskriminacija u ciklidnom svijetu? da ili ne?
« Odgovori #1 u: Rujan 18, 2012, 19:50:25 poslijepodne »
Diskriminacija  u ciklidnom svetu da ili ne....apsolutne ne....jer ciklidi imaju strogo hiearhiju. ;)

Teško si pitanje postavio, iako na izgled izgleda lako.Puno je razloga što ljudi preferiraju više jednu grupu ciklida od druge, jedan dio svijeta od drugoga.
I ako gledaš li Malavi ciklide...jako su dostupni, živih boja, aktivni i htjeli ne htjeli oni su nam prvi orijentir...i dr.Kirk navodno je rekao kad jih je prvi put ugledao :Tako lepih riba ja u životu još nisam vidio /Dr.Kirk je pratio Livingstoneu ekspediciju, kad je ta pronašla jezeo Malavi ili Nyasa, kako su ga tad nazvali/ i sve to, pa i puno članaka svedoči o njihovom prioritetu.Kako si sam ustanovio...a mogu reči to i za tanganjika ciklide i oni se šire, ipak sa svojim nesvakidašnjem i svojstvenom karakteru oni su zanimljivi za akvariste, koji oni najzaluđeniji nabavljaju i raritete , no isto važi i za malavi ciklide....ima i zaludjenika u CA i JA ciklide, mada oni su u manjini, barem po postu:Šta sve pliva u našim akvarijima...ali ih ima. Naravno ne bi bilo priče bez kralja akvarija, što diskusi definitivno i jesu i nekih najpoznatijih ciklida -popularnih skalara.
I sad nam preostanu Zapadno afrički ciklidi...sad su nekako u sjeni...medjutim istorijksko gledano to su bili prvi afrički ciklidi poznati u akvaristiki...ako se setimo : Pseudocrenilabrus multicolor, Pelvicachromis pulcher, Hemichromis lifalili, Steatocranus casuarius .....i još podosta ima toga, pre 4 godine eto u Puli bila je vrsta Tilapia guineensis, pa sad se može nači Tilapia buttikoferi....dakle svi su ti ciklidi bili nekad rasprostranjeni po zemlji...mada , možda zbog nekog nezanimanja malo su pali u zaborav...i kod , primjerice radi, malavi ciklida uvijek su nove i nove vrste na tržištu, kako bi te bile zanimljive...no u toj priči nit reči nisam namjenio ciklidima iz Madagaskara  i iz Irana...ipak ciklidi su treča najrasprostranija familija riba....
« Zadnja izmjena: Rujan 18, 2012, 20:02:40 poslijepodne od Bojko »

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #2 u: Rujan 18, 2012, 19:58:25 poslijepodne »
Ili..Azijski ciklidi...nikad nisam cuo da ih netko ima..niti sam ih ikad u zivotu vidio..
Jel imao itko njih od vas..(spomenio sam jer se u naslovu podforuma spominju.)
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 19, 2012, 14:19:41 poslijepodne »
Možda je to nastavak "diskriminacije"...no postavi se pre svega zašto se akvarista fokusira ne neke ciklide: znamo da se nekima svidjaju M'bune, dok drugima NeM'bune, trčima tanganjikanci.......i tako dalje...naime svatko svoga favorita ima.I dobro bi bilo čuti mišljenje zašto?....ipak svaki zašto ima svoj zato.Možda i kroz tu priču saznačemo zašto su neki ciklidi popularni a neki ne.
Eto :meni su se od vajkada svidjeli malavi ciklidi, naravno prvo m'bune.M'bune so jako koloritetne ribe i one su pravi ukras u akvariju.Naravno kako rasteš ko akvarista, tako ti pojačavaju apetiti i želje...normalan je to put...pa onda su bili NeM'bune itako dalje...
Sad imam M'bune...koloritetni ciklidi, a u manjem akvariju imam školjkaše.Školjkaši su se našli tamo iz prostog razloga, jer mi se svidja njihov način života. Sad treči mi je akvarij prazan, a u njima bi baš želio vidjeti N.brichardi...zašto...zato jer imaju opet neki nesvakidašnji život...generacija čuva mladju generaciju...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Rujan 19, 2012, 15:57:59 poslijepodne »
Azijski ciklidi su rijetki, teze nabavljivi, a samim time i skupi. Zainteresirala sam se za Etroplus maculatus, koji bi mi mislim bio dobar sustanar mudskipperima.

Etroplus canarensis je dostupan, ali samo divljak, jer su tek počeli prvi pokušaji razmnožavanja.

Kad smo već kod toga, tražimo lifalilije i kirbenzise na posudbu za Akter!!  :up:
« Zadnja izmjena: Rujan 19, 2012, 16:01:00 poslijepodne od Dellete »