Srpanj 19, 2025, 11:13:49 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolestan skalar  (Posjeta: 1497 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline m_007

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
bolestan skalar
« u: Veljača 11, 2012, 18:08:28 poslijepodne »
imam zlatnog skalara starog par godina. po tijelu mu se počelo pojavljivati nešto poput ovoga, ali puno puno manje vidljivo...

http://www.aquascapingworld.com/forum/members/raslad-albums-first-tank-picture17-sick-angel.jpg

naravno uz to je stalno u jednom kutu u biljkama, dalje od svjetla i ne jede baš skoro ništa.

ostala dva skalara koji su dosta mlađi su u redu.

nemam iskustva sa bolestima i zanima me ima li netko ideju što bi to moglo biti?

akvarij je 330L, star 8 godina, gusto "zelenilo"

hvala...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: bolestan skalar
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2012, 21:25:28 poslijepodne »
Pozdrav,

Za početak molim te da ispuniš naš upitnik o bolesti riba a link se nalazi ispod moga posta.

Što može biti:

1. Hexamita
2. kožni paraziti tipa Chidolella, Costia i dr.
3. Kuga Skalara (najmanje vjerojatno)

Dakle kako bismo mogli točno utvrditi o čemu se radi detaljno ispuni upitnik a posebno nas zanima da li se nešto novo dogodilo u poslijednje vrijeme(novi stanari, nekakav stres, jesi li koristio nekakvu kemikaliju i dr.)

Također su jako bitne fotografije pa svakako uslikaj ribu i ovdje postavi nekoliko što oštrijih fotografija, pozdrav.

PS. detaljan odgovor sa savjetom što raditi polsat ću ti u ponedjeljak ujutro.

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 12, 2012, 18:16:01 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,- 120x40x75cm / 330L
-   temperatura,- oko 26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  -
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  - cca. 7 god.
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,   - par tjedana
-   koliko često i koliko mijenjate vode - oko 25L jednom mjesečno
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    -Eheim Professional II Thermofilter 2126
-   način i periodi čišćenja filter materijala  - rijetko, ispiranje u izvađenoj vodi ili hladnoj iz pipe
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  - keramika, gruba spužva, fina spužva

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  -prirodni kamen, panjevi, nema sluzi, nije dirano od početka
-   grijač- Eheim Professional II Thermofilter 2128
-   pumpa za zrak  - ne
-   CO2 sustav – kakav  - ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - JBL ferropol- rijetko/malo, JBL biotopol

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - švertice 6kom., corydoras 3kom., skalar 3kom.
-   starost ribica    - razna
-   ima li potencijalnih „terorista“- ne 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - tetra, razna suha, nije prošao rok

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  - dva skalara + dvije švertice (pet centar)
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke- ne, tj. samo stari listovi

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma- 
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - bijeli film lagani na koži tu i tamo (mijenja se)
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)- ne jede, skrva se
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - ne znam
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - prije tjedan dana, par dana nakon dodavanja novih riba. (ostale ribe, i skalari, su potpuno normalni cijelo vrijeme)
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  - multicura
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  - jedna, zlatni skalar, ne
-  stanje ostalih stanovnika- sve ok

---------------------

prvi puta sam se susreo sa bolesti kada sam prije godinu i nešto donio dva crna skalara iz zoo vilija. nakon par dana su dobili bijelu "patinu" koja me podsjeća na kamenac koji se skupi na pipi recimo. vratio sam ih natrag i kad sam ih donio, cijeli taj tank im je bio na liječenju. ovaj isti zlatni skalar kojeg sam onda imao je dobio tu identičnu bolest koju je multicura riješila odmah. sad godinu i nešto nakon toga se opet desilo kad sam donio nove ribe, s tim da te nove nisu bolesne i multicura nije skroz riješila problem. na forki se jedva nešto vidi da peraje nisu skroz bistre i to bijelkasto se može skužit odozgo na narančastom dijelu (bolje se vidi ta mutnjikavost kože pod drugim kutevima, ali ga ne mogu ulovit nigdje na otvorenom da ga fotkam)

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 12, 2012, 18:18:35 poslijepodne »
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  -  odavno ne mjerim, oduvijek miješam pola destilirane pola iz pipe.

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 12, 2012, 19:54:14 poslijepodne »
...

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 13, 2012, 02:51:03 prijepodne »
upravo leži na dnu, naopačke.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Veljača 13, 2012, 13:24:20 poslijepodne »
sorry tek sam maloprije ušao na forum idem odmah čitati pa ti javim odgovor za desetak minuta.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Veljača 13, 2012, 13:47:06 poslijepodne »
Ovako, odmah napravi promjenu vode (bez dodavanja sredstva za neutralizaciju klora) cca 30% uz usisavanje podloge i ispiranje filter materijala u izvađenoj akvarijskoj vodi. Neka voda koju budeš ulijevao u akvarij bude približno iste temperature ako i akvarijska voda.

Ta će promjena pomoči ribi da malo dođe k sebi a u međuvremenu odi do Pet shopa i kupi lijek sera Costapur i sa njime trebaš liječiti cijeli akvarij (nemoj kupiti druge lijekove poput General Tonica, Multicultura i sl. jer je ovaj lijek koji sam ti napisao daleko najučinkovitiji).

Naime tvoja riba ima kožne i vrlo opasne parazite Tetrahymena koji mogu ubiti ribe, a njihovo je razmnožavanje ubrzala loša kvaliteta vode.

Liječenje provedi do kraja kako piše u uputstvu a onda se javi po upute za ubrzano cikliranje.

Nakon liječenja radi slijedeće:

Vodu obavezno moraš mijenjati barem svakih 15 dana po cca 25%
Filter spužve peri barem, minimalno, svaka 2 mjeseca u izvađenoj vodi iz akvarija
Jednom tjedno ribama dodaj vitamine
nakon svake promjene vode ulij Easy Life FFM

Za sada toliko, odmah krenu u akciju, sretno.

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 13, 2012, 14:29:16 poslijepodne »
hvala na savjetima.

napravio sam promjene vode prije pojave bolesti i nakon multicure. riba je još uvijek naglavačke na dnu, još diše... uopće se ne miče.

ne znam koliko ima smisla sad više išta pokušavati?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Veljača 13, 2012, 14:36:39 poslijepodne »
Ima smisla odmah ponovo napraviti promjenu vode uz usisavanje podloge da riba dođe k sebi jer se možda radi o šoku zbog povišene razine nitrata...

Liječenje ima smisla da poubijaš parazite u akvariju da se ista stvar uskoro ne dogodi i sa ostalim ribama.

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 13, 2012, 14:47:02 poslijepodne »
zar nebi neka druga riba obolila ili umrla da ja toliko loša voda? oduvijek imam istu praksu i ribe mi nisu oboljevale i iznenada umirale. prvi puta se ovo pojavilo na toj istoj ribi kad sam donio zaražene skalare iz zoo vilija.

promjenio sam prije tri dana

počeli su se ljepiti puževi za skalara, ne reagira, još diše.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Veljača 13, 2012, 14:53:39 poslijepodne »
Ova riba je oslabljenog imuniteta zbog bolesti i ona najbrže reagira na povišene nitrate.

Riba će vjerojatno uginuti ali zbog ostalih riba promijeni dio vode i što prije započni sa liječenjem cijelog akvarija.

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Veljača 16, 2012, 21:06:26 poslijepodne »
skalar je umro u roku par sati, jučer sam dodao drugu dozu costapura (treći dan)
sutra mijenjam dio vode i stavljam ugljen.
koji preparati su najbolji za vratiti bakterije? (tu nemam iskustva)

još jedno pitanje... koliko skalar prosječno živi?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Veljača 16, 2012, 22:24:09 poslijepodne »
Liječenje bi trebalo trajati 7 dana a ako prije stavljanja lijeka nisi zamijenio dio vode, usisao podlogu i oprao stakla i filter materijal tada predlažem da liječenje bude 7 dana.

Nakon završetka liječenja zamijeni do 80% vode uz usisavanje podloge i u filter stavi aktivni ugljen i neka se kroz njega filtrira 24 sata. Nakon toga izvadi napolje aktivni ugljen a spužve natopi sa "dobrim bakterijama" - meni su se najbolje pokazale Easy Life EasyStart ali mogu i bilo koje druge i Serine i JBL-ove.
Također ulij duplu dozu FFM-a a slijedeći dan duplu dozu vitamina.

Dok se voda potpuno ne isciklira (4 tjedna) mijenjaj ju svakih 5 dana po cca 15 do 20% uz usisavanje podloge i zatim tretiraj sa dobrim bakterijama+FFM a slijedeći dan vitamini.

Pozdrav i sretno.

Offline m_007

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Ožujak 02, 2012, 20:35:41 poslijepodne »
očito costapur 7 dana i sve ostalo nije pomoglo. na bijelom se čak za vrijeme liječenja razvijalo "bijelo" i otišao mali dio peraja
neki drugi prijedlog?

ribe se ne ponašaju bolesno, uopće-

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Ožujak 03, 2012, 23:04:26 poslijepodne »
Ako su bijele mrlje samo na perajama onda si rješio problem parazita a ove su pjege zapravo oštečenja epitela na perajama. Ove će pjege nestati nakon desetak dana ali samo ako češće mijenjaš vodu+ulijevaš propisanu dozu FFM-a na cijelu litražu akvarija a slijedeći dan obavezno vitamini na hranu i u vodu.

S obzirom da mi ovaj skalar djeluje jako anemično predlažem pojačanu dozu vitamina i hranjenje sa glistama (oprane i zamrznute a prije hranjenja isjeći na tanke listiće i davati zajedno sa ostacima zemlje).

Također dodaj 1 čajnu žlicu soli na 50l vode (Sera Ectopur ili Tuzlanska sol) a ako nemaš corydorase slobodno pojačaj dozu jer će sol pomoći i ubrzati regeneraciju oštečenih dijelova tijela i dr.

Također jednom tjedno iscjedi (zdrobi, zgnječi) jedan češer češnjaka na 50l vode i ostavi preko noči a ujutro obavezno ostatke izvadi napolje.

Sretno.