Srpanj 27, 2025, 15:43:59 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: crne neonke gube boju  (Posjeta: 1929 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline inemec

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
crne neonke gube boju
« u: Studeni 18, 2011, 10:30:56 prijepodne »
Zanima me dali crne neonke mogu imati PLEISTOPHORA HYPHESSOBRYCONIS, neonska bolest? Mislim da sam negdje pročitao jednom da to imaju samo plave neonke.
Imam njih 9 jedno 20ak dana. Neke od njih kao da nemaju vise onu crnu crtu, ili pola nje, pa me zanima dal je to to. Ništa drugo nisam primjetio na njima osim sto se jako boje i razlete se po cijelom akvariju samo kad im se svjetlo ugasi. Inače se zbombaju sve iza panja kod filtera i čame u mraku. U tom dijelu mi je prigušeno svijetlo. Neznam jesu mozda bolesne ili im nesta neštima sa vodom pa su samo izblijedile boju.

Evo mislim da se na ovim slikama malo vidi.

Offline inemec

• Punopravni član
Odg: crne neonke gube boju
« Odgovori #1 u: Studeni 18, 2011, 10:57:59 prijepodne »
Evo i upitnik... :)

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, negdje 70x32x32 nekih 70ak litara
-   temperatura, 24°C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH, neznam 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  prvo sve bilo u manjem koji je bio u radu 2mj. pa onda sve prebačeno u ovaj već koji je u radu sada isto već negdje oko 2mj
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  1mj. 
-   koliko često i koliko mijenjate vode, 1 tjedno oko 30-40% vode
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija, Da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat), Unutrašnji, MicroJet, 240L/h   
-   način i periodi čišćenja filter materijala, jednom mjesečno u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) , spužva i mislim da ima u plastikici onoj nekoj u filteru i onih keramičkih valjčića ako se nevaram

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  mislim da je to mangrov panj, par kamenja, par grana od loze i hrastovo lišće, nema sluzi, bude možda malo nekad po lišću kad ga ubacim, to otpadne pa usisam
-   grijač, 50W
-   pumpa za zrak Ne
-   CO2 sustav – kakav  Ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.), AquaSafe i skuham Sera Peat pa tu vodu onda procjedim i naspem u svjezu prije izmjene, da oboja vodu, a vjerovatno malo i zakiseli

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka, 5 cory pani, 9 crnih neonki i 1 ancitrus mali 
-   starost ribica, mislim negdje oko 4-5mj valjda, moja slobodna procjena   
-   ima li potencijalnih „terorista“, ne bih rekao 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja),  pandama ubacim tabletice, jednu dnevno, a neonkama izmrvim onu klasičnu hranu Tetrinu, jednom tjedno samo sušeni tubifexi.

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema), prije 2tjedna sam ubacio pistiu
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris), voda bistra, malo se osjeti onaj miris pod poklopcem, al kontam da je to normalno, nije da smrdi onako na baruštinu.
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke, raste sve normalno

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma, gubljenje crne crte na neonkama, sakrivaju se, plivaju slobodno samo kad se svijetlo ugasi.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... Ne
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) , skrivanje, jedu normalno.
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili, pa rekao bih odma kad sam ih ubacio, prije 20ak dana, samo sam kontao da su izblijedile zbog soka od transporta
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima, Ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?, nije bilo uginuća
-  stanje ostalih stanovnika, normalno

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Studeni 18, 2011, 11:13:47 prijepodne »
E sad, kolko se sječam vidio sam slike crvenih neonki oboljelih od neonske bolesti makar i za njih kažu da ne obilijevaju, a za crne stvarno nisam siguran. Iako, koliko mi se čini, ovo nema veze s neonskom bolešću jer je svijetla crta neprekinuta i ribe ne plivaju poremećeno. Više mi se čini da su pod stresom kad su tako izgubile farbu. Obično su blijede ujutro kad se upali svijetlo, ali nakon nekog vremena bi trebale dobiti boju.
No bude ti se sigurno još i Plavi javio pa će ti dat stručniji odgovor.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 21, 2011, 09:14:09 prijepodne »
Hvala Danteu na odgovoru i savjetu.

inemec, tebi pozdrav i nekoliko informacija.

Neonska bolest je parazitarna bolest od koje rjetko mogu oboljeti i crne neonke.

Tvoje ribe ne boluju od neonske bolesti.

Naime, sve što radiš oko održavanja akvarija jeste za svaku pohvalu i samo tako nastavi. Od primjedbi, mogu samo preporučiti da izbaciš hrastovo lišće napolje i da više ne kuhaš ili da kuhaš Serine perlice jednom mjesečno i dodaješ u vodu.

Izgleda da imaš malo prejako svjetlo u akvariju pa to izaziva reakciju izbljedjelih boja.

Što napraviti:

1. Nabavi Easy Life FFM i nakon svake izmjene vode dodaj propisanu dozu
2. slijedeći dan dodaj propisanu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
3. eventualno (ako imaš previše svjetla) smanji intenzitet ali mislim da to možda i neće biti potrebno
4. zalijepi crnu tapetu na zadnju stranu akvarija
5. zasadi više bilja

Pozdrav i sretno.

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 21, 2011, 10:54:33 prijepodne »
pozdrav i tebi :) i hvala ti na odgovoru.

Svjetlo nevjerujem da mi je prejako, to samo na slikama tako izgleda. Imam jednu lampu od 18W od koje je trecina preljepljena sa crnom folijom, a ostatak mislim da ce malo zagusit jos pista kada se razraste. Crnu tapetu se stalno lomim stavit ili nestavit  :D.
Uglavnom hvala na savjetima, budem ih poslusao  :)

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Studeni 21, 2011, 11:34:21 prijepodne »
Možda  glup savjet no ovo  tvoje  mi se čini kao  moj problem  koji sam  imao sa  microrasborama  galaxy, naime jednko kao i tvoje ribe  bile  su normalne, ponasale  se  zdravo samoo su  bile  beskrajno  bljedunjave...  Naime  zaključio sam  s  vremenom da  je  to  zbog: bijele  podloge i premalo bilja,  vjerujem da je  to ovaj  šok o kojem plavi  priča, što  dakle  znači da  će  problem nestati  s promjenom podloge  u nešto prirodnije, tamnije ili  sadnjom drastično više  bilja ili  smanjenjem  svjetla...

Naime  u čem  je  trik;  ti možda  imas  stvarno adekvatno svijetlo,  no  bijela  boja podloge  to svijetlo reflektira,  što rezultira nečim od  ovog dvoje:  ili  se  ribe  šokiraju od  previše  svijetla,  ili  pak kako večini  riba  boje služe  upravo za mimikriju  tvoje,  a ranije  moje  rasbore to  postižu  izbljedjelim bojama te  se  prilagode  okolini... ne  znam  što od  tog  dvoje jest  slučaj, možda  oboje  djelom,  no  ovo  što ti  pričam  ti govorim  kao  stvar  koju znam  iz  iskustva... sve  ti se  na kraju svodi  ipak na to  da  riba  izgleda  najbolje  u sebi najprirodnijem uređenju.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Studeni 21, 2011, 11:44:10 prijepodne »
Odličan savjet Smilas  :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj:

Upravo tako kako si rekao, previše refleksije svjetla od pijeska a nema ništa da apsorbira svjetlo (bilje i crna podloga) pa se ribe aklimatiziraju na svjetliju sredinu.

Bravo još jednom a odmah i zamolba da se češće uključuješ u savjetovanje i rasprave u ovom podforumu, pozdrav.

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 21, 2011, 12:46:43 poslijepodne »
ima logike  :)

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Studeni 22, 2011, 02:12:09 prijepodne »
 :up: :up: :up:  Isprobaj,  drago mi je da  sam  pomogao!

:AkTer:

Offline inemec

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 28, 2011, 09:38:21 prijepodne »
Samo da javim da sam stavio ipak crnu pozadinu i jos malo zagusio svijetlo, akvarij mi sada definitivno bolje izgleda, a i neonkicama se izgleda tako više sviđa što je i bio cilj  :D
Slobodnije plivaju po akvariju, a i crna crta im je malo dosla do sebe.

Hvala jos jednom na pomoći