Srpanj 22, 2025, 01:29:51 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rainbow Shark --> Ima rupu na guzici  (Posjeta: 1699 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mali Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
    • Drveni kutak
Rainbow Shark --> Ima rupu na guzici
« u: Rujan 18, 2011, 13:21:44 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, --> 25L
-   temperatura, --> 26,5 trenutna, bez grijača.
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  --> Ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  --> godinu i nesto malo
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    Nakon cikliranja (mjesec dana)
-   koliko često i koliko mijenjate vode --> 5L tjedno s usisavanjem podloge
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija DA

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) -->   Filter u Poklopcu, protok je na najjače podešen
-   način i periodi čišćenja filter materijala  --> kad se protok smanj, a to je dva puta mjesečno
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spužva, bio kuglice, keramika

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  Ima dva panja i šljunak podlogam ispod podloga za biljke.
-   grijač --> Ehaim 50W
-   pumpa za zrak  --> nema
-   CO2 sustav – kakav  --> nema
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) --> tu i tamo JBL Atvitol

STANOVNICI:

2 Ancistrusa
2 Coridorasa
2 Rainbow Shark
Starost svih je oko godinu dana
1 (najveći) Rainbow shark zna nateravati okolo corydorase i drugog sharkija
jednom dnevno, tetramin, i jedna tableta Tatra Tabi min
Nije prošo rok trajanja hrani.
PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke

SIMPTOMI:

Danas ujutro sam primjetio da jednom Sharkiju između zadnje dvije peraje, taman negdje oko guzice fali komad mesa. Vidi se malo krvavo na dijelu gdje fali meso.

I to je jedini simptom koji se pojavio. Promjena na koži, perajama škrgama, očima nema, ponašanje normalno.
Uzima hranu (upravo je sad jeo).
Skriva se od ovog drugoga, ali tako se ponaša već pola godine, svaki ima svoj kut i tamo obitava. Osim kad se ovaj veći namjeri na manjega pa ga naterava okolo.
Izmet, ne znam, ne vidim ga momentalno ali nisam ništa čudno uočio.
Ranu sam vidio danas ujutro kad sam se probudio.

Pokušaji liječenja: Stavio sam JBL Atvitol vitamine propisanu dozu na litražu danas ujutro.
Odvojio sam sharkija u kotilicu. Karantenski Akvarij nemam.

Uginuča za sad nije bilo, ostali stanovnici su svi ok. Samo tom jednom sharkiju fali komad mesa.

Moje neko mišljenja je da su se nočas pokačili i vjerojatno u borbi mu je ovaj veči odgrizo komad mesa. Na neku drugu bolest ne su,njam jer se riba ponaša sasvim uobičajeno kao i inače. Nema nekih drugih simptoma koji bi mogli uputiti na neke bakterije ili infekciju.

A možda se i varam, ne znam... Evo slikica, slikane su mobitelom pa se ne vidi baš najbolje. Slikat ću pred večer fotićem pa cu stavit još slika.
« Zadnja izmjena: Rujan 18, 2011, 13:26:17 poslijepodne od Mali Zeleni »

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
Odg: Rainbow Shark --> Ima rupu na guzici
« Odgovori #1 u: Rujan 18, 2011, 13:37:16 poslijepodne »
Evo citam malo po forumu o bolestima i naso sam od kolege Plavog jedan opis FFM-a koji bi mogao pomoci u zarastanju Sharkija.
Ali posto sam danas ujutro ubacio vitaine FFM ce ih sad sve neutralizirat, pa ne znam sto bi bilo pametno uciniti...

Ima'l netko kakvu ideju??  :up:

1...FFM osim što neutralizira nitrate, nitrite i nitrozamine ima funkciju (kao i aktivni ugljen) neutralizacije lijekova i ostalih kemijskih spojava koji se pojavljuju u vodovodnoj (amonij-klorid) i u vodi u akvariju (kemijski spojevi poput fenola i sl.).

2....Osim što neutralizira opsane i otrovne kemijske spojeve izvor je esencijalnih minerala i provitamina.

3....Uz navedeno potiće povećano lućenje sluzi na koži i sluznicama te na takav način čini slijedeće:

- ubrzava zarastanje rana
- djeluje kao blagi antiseptik
- pomaže u odljepljivanju kožnih i škržnih parazita sa kože i sluznice
- podiže imunitet riba

4....Jedino što za što nemam konkretan dokaz o FFM-u jeste to da u sebi ima feromona koji ribe potiću na mrijest.

Offline dejanb82

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #2 u: Rujan 18, 2011, 14:02:31 poslijepodne »
prekrasna riba,bilo bi šteta da ugine,i ja imam 2 komada

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Rujan 18, 2011, 14:21:42 poslijepodne »
Ne znam kako si uopće i na čiju preporuku stavljao 2 komada i to još u akvarij od 25 litara. Oni traže akvarije od kojih 200-tinjak litara i to za jednoga jer ne vole baš svoju vrstu. Za liječenje stvarno ne mogu pomoći, ali mislim da ih je najbolje negdje udomiti ako nemaš uvjete za veći akvarij. 25 litara nikako nije preporučljivo čak ni za jednog Ancistrusa, a ti i njih imaš dva. Coryji su pak jatne ribe i trebalo bi ih biti barem 5 u jatu, za što je opet 25 litara knap osim ako su neke manje vrste. Pričekaj, bude ti se Plavi sigurno javio čim će moć. Nadam se da ćeš ga uspjeti izliječiti, al bilo bi dobro da što prije u taj akvarij staviš neke prikladnije ribe.
Imaš tu malo o njima:

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=53

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #4 u: Rujan 18, 2011, 14:35:01 poslijepodne »
Joj nemoj mi nis pricat o malo mjesta, znam da im je malo mjesta. To mi je od cure akvarij kojeg je kupila prosle godine. Kupili smo te ribeke i svi su bili super slatki mali taman za mali akvarij. Nakon tjedan dana sam se ja uclanio tu na forum i shvatio da smo napravili sranje jer smo potrpali puno riba u mali prostor.
Odlucili smo se na 100L kojih se malo otegnulo sto vremenski sto financijski i evo proslo godinu dana, ribe narasle, a akvarij ostao isti.

Zao mi je sto mu se sad ovo dogodilo jer smo u meduvremenu nabavili 100L koji se momentalno ciklira. Za dva tjedna ih trebamo sve prebacit u taj akvarij.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Rujan 18, 2011, 14:46:13 poslijepodne »
Za dva bu ti to opet malo. S jednim mislim da nebu problema. Samo dosta biljaka i panjeva da svi nađu svoje mjesto. Ancići obožajaju imat svoj brlog pod kakvim panjem, coryji isto tako. I onda se skupe na hrpu i samo im brki vire iz rupe.  :D

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Rujan 18, 2011, 18:20:35 poslijepodne »
Ako se ovaj oporavi pokloni ga ili prodaj a ako  :dead:  onda  bude onaj drugi gazda u 100 l, akvariju

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #7 u: Rujan 19, 2011, 10:09:26 prijepodne »
Samo da javim, Sharky je preko noci  :dead:
steta... :(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Rujan 19, 2011, 10:10:03 prijepodne »
Na žalost mislim da ovoj ribi nema spasa.

Imam osjećaj da je zbog nekog razloga shark imao prolaps rektuma i da mu je netko odgrizao stražnji dio crijeva zajedno sa okolnim tkivom ili se radilo o bakterijskoj infekciji rektuma (završni dio crijeva) te da je došlo do nekroze (truljenja) i rektuma i okolnog tkiva koje je otpalo.

Dobro je da si ribu odvojio u karantenu i ako želiš možeš započeti liječenje sa antibioticima Sera Bactopur Direct ili JBL Furanol 2 ali s obzirom da maleni trpi velike bolove i da nema mogučnosti pomoči i izliječenja jer mu je propao izlazni dio crijeva ja bih ga eutanizirao da se ne muči jer će ionako sam uginuti.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #9 u: Rujan 19, 2011, 10:39:12 prijepodne »
Hvala na odgovoru Plavi.
Na zalost riba nije prezivjela do jutra.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Rujan 19, 2011, 10:46:36 prijepodne »
Sorry tek sada vidim da si napisao odgovor prije nego sam ja pustio svoj post (37 sekundi).

Nije mi jasno kako se to moglo dogoditi. Da li si primjetio da je maleni imao nekakvo oteknuće u području oko analnog otvora, nekakav začep ili prolaps rectuma.
Da li je maleni mirovao, skrivao se ili nešto slično?

Naime malo mi sve to djeluje misteriozno jer nema riba u tom akvariju koje vole grickati ozlijeđene ribe a taj dio zaista djeluje kao da je odgrizen???

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #11 u: Rujan 19, 2011, 11:26:25 prijepodne »
Pošto mi je to od cure akvarij, a ja nisam kod nje svaki dan preko tjedna ja ne mogu rec da sam ista vidio. Pitao sam sad nju i rekla je da prije ovoga na ribi nije primjetila nikakve promjene.
Ja sam u subotu ujutro vidio da ima taj nestali (odgriženi) dio mesa.

Što se tice skrivanja imao je svoje mjesto kod grijača (koji ne radi već mjesec dana zbog povišene temp vode) gdjese obično zadržavao. Ovaj veči bi ga znao malo nateravat po akvariju, ali nateravao je i druge stanovnike.

I meni je cudno malo kako se to moglo samo od jednom tako desit, ali ne mogu ni ja nista vise rec jer ribu nisam vidio dan prije nego sto je odgrizena.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Rujan 19, 2011, 11:41:05 prijepodne »
Sorry tek sada sam pročitao tvoj prvi post. Da u pravu si, ja sam cijelo vrijeme mislio da je ovaj uginuli shark bio veći... :roll:

Tada je ipak ova smrtonosna ozlijeda od ugriza većeg sharka.

Pozdravi curu i što prije aktivirajte veći akvarij, sretno.

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #13 u: Rujan 24, 2011, 23:46:11 poslijepodne »
Na zalost i drugi Shark je upravo  :dead:
Simptopmi... Neam pojma iz kojeg razloga se to desilo ali danas sam primjetio da je imao izbuljene oči. Ponašanje mu je bilo relativno ok. Bio je malo smiren ali nista cudno. Po tijelu nije imao nikakve promjene. Osim po glavi, izgubio je pigmentaciju i oči su mu se izbuljile, mozda je bio malo napuhnut...

Kazem na zalost ovo je sve sto mogu rec jer je upravo  :dead:.

Imam cak neki osjecaj da sam ja ubrzao njegovu smrt upalivsi grijac u akvariju. Preventive radi iso sam izmjeriti temp i bila je 24C. Upalio sam grijac koji je bio pocesen na 24C, mislio sam da ce samo malo zagrijat vodu i da ce bit ok ali tad se shark poceo cudno ponasati, izgubio je orijentaciju, okreto se na leda i u roku od petnaestak min bio je  :dead: U meduvremenu sam ugasio grijac ali bilo je pre kasno...

Sad mi je jos vise krivo jer je za tjedan dana ovaj trebao biti poglavica novog akvarija...  :(

Offline Mali Zeleni

• Punopravni član
    • Drveni kutak
« Odgovori #14 u: Rujan 24, 2011, 23:47:11 poslijepodne »
Zanima me sto mu se moglo dogoditi u tako malo vremena, u vezi tih ociju msilim... Ima li opasnosi i za ostale ribe??
« Zadnja izmjena: Rujan 24, 2011, 23:55:44 poslijepodne od Mali Zeleni »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Rujan 26, 2011, 10:14:24 prijepodne »
Na žalost možemo samo nagađati.

Najvjerojatnije je mali bolovao od bakterijske bolesti bubrega koja se manifestirala ispupčenjem očiju, mirovanjem i dr. a ovih 15 minuta je trajala agonija pred smrt.

Druga je mogučnost da je riba već imala nekakvu unutarnju bakterijsku infekciju pa joj je oslabljen imunitet a kada si upalio grijač dogodilo se slijedeće:

a) grijač je možda napuknuo i nakon puštanja struje počela se vršiti elektroliza metala koji se nalazi u njemu i dolazi do trovanja ribe.
b) grijač je napuknuo i dolazi do proboja električne struke u akvarij i umire najslabija riba

Dakle dobro provjeri grijač, izvadi ga napolje i stavi u posudu, uključi i gledaj da li se na nekom dijelu skupljaju mjehuriči ili ga eventualno uroni u obojanu vodu (recimo sa hipermanganom) izvadi i obriši i vidi da li je staklo napuklo.

Dobro pogledaj ostale ribe da li su previše mirne, da li na koži imaju kakve znakove, oštećenja i sl..