Srpanj 27, 2025, 05:21:26 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem ili ...?  (Posjeta: 2764 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline njivican

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • ...volim ja i kukce...
Problem ili ...?
« u: Srpanj 23, 2011, 19:27:33 poslijepodne »
Evo ovako problem je kod jedne Guppy ženke. Tanke, sitne "iglice" vire iz anusa (već jedno tri tjedna) nemojte odmah napadati, prvi tjedan sam mislio nije ništa jer se nije stalno vidjelo, onda nisam bio ni blizu akvarija tjedan dana i eto odužilo se. Opće stanje ribice je odlično, kao i ostalih u akvariju. Probao sam uslikati ali stvarno ne uspjevam ovo je najbolje što sam uspio uloviti. 

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža: 78 - 80l
-   temperatura: 26-27
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  - svi odlični prema Tetrinom 6u1
-   vrijeme od pokretanja akvarija: 5 mj
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: 2 tjedna   
-   koliko često i koliko mijenjate vode: jednom tjedno ili jednom u dva tjedna ovisi promjenim 20l
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: da cca 50-60% dna

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   unutarnji 600l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala: lagano isperem s akvarijskom vodom jedno mjesečno
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) : samo spužva

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  nema sluzi
-   grijač: da
-   pumpa za zrak: da ugašena zadnih dva dana (crkla) (filter mreška površinu dobrano) 
-   CO2 sustav – kakav: ne 
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.): ffm propisana doza prema litraži

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 1 anci, 10 neonki, 3 koridorasa, 1 guppy, 2 molly, 1 švert
-   starost ribica: kod mene 5 mj anci, guppy, švert i molly a 2 i pol mj neonke i koridorasi   
-   ima li potencijalnih „terorista“: ne 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja): jednom dnevno, jedan dan poste, rok trajanja dobar   

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): ne, prije kojih 2,5 mj neonke i kori 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): bistra ne smrdi
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: imam samo rogolist i malo valisnerije, raste polako jer nema hranjivu podlogu već samo šljunak

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma:Tanke, sitne "iglice" vire iz anusa, jedna do tri, baš kao iglice. Vire cca 2-4 mm i debljine 1mm max.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...: nema
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): izgleda kao i prije 5 mj
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...): normalan uključujući i nju
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 tjedna (dozvoljavam da je i duže) 
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: ne 
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? Uginuća nije bilo, samo ta guppy ima to
-  stanje ostalih stanovnika: super

Nakon onih početničkih problema, od kraja Ožujka nije bilo nikakvih problema i sve funkcionira dobro čak i sad. Izgleda da joj to uopće ne smeta jer nema nikakvih promjena u ponašanju ili slično.

Evo i slika koja nije baš reprezentativna.

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
Odg: Problem ili ...?
« Odgovori #1 u: Srpanj 31, 2011, 16:39:55 poslijepodne »
Vidim da nema odgovora, jel to zato što se ne trebam brinuti ili zato što nitko nema ideju što bi to moglo biti? Promatrao sam ribu par dana malo pozornije i skužio sa su te "iglice" manje vidljive ujutro dok su poslije podne ili nakon hranjenja više vani. Molio bih gospodina Plavog ili nekog stručnog ako ima vremena da mi napiše koju.

Hvala

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #3 u: Srpanj 31, 2011, 18:14:21 poslijepodne »
Nisam ni sam siguran. Moguće je da je i kao ovo s prve slike ali me buni ona jedna duža. Da je slika bez te duže i da je crvenije gotovo bih bio siguran da je to.

Nikako je ne mogu bolje uslikati.

Hvala na pomoći

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #4 u: Srpanj 31, 2011, 19:22:02 poslijepodne »
Malo sam grgljao ....

Lijek za to bi mogao biti Sera med Professional Nematol.

Pogledaj malo oko ovog lijeka i vidi da li su priložeen slike slične onome što se događa kod tvoje ribice... Ti je ipak vidiš uživo, ovakvu dijagnostiku mogu raditi na daljinu samo s računalima :)... S ribicama se još ne bih usudio...

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #5 u: Kolovoz 04, 2011, 21:27:40 poslijepodne »
I dalje isto  -? nisam siguran vjerojatno ce dr. Plavi znat kad se vrati pretpostavljam s godišnjeg.

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #6 u: Kolovoz 08, 2011, 09:33:37 prijepodne »
I dalje isto. Ribe su dobro, nema uginuća, ne mršave....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Kolovoz 08, 2011, 13:55:39 poslijepodne »
Pozdrav njivican,

Evo vratio sam se sa godišnjeg i krenuo punom parom u nove radne pobjede...

Da tvoja guppy ima crve Camallanus. Problem je u tome što ovi dijelovi crva koji vire napolje su u stvari reproduktivni dijelovi koji u vodu otpuštaju jajašca pa su na žalost u opasnosti i tvoje ostale ribe.

Čuj, ja bih odmah izdvojio guppy u karantenu i liječio bih ju Serinim Nematolom ili Levacide (levamisolom hydrochloride) koji se kupuje u veterinarskim ljekarnama a ako crve primjetiš i na drugim ribama onda češ morati liječiti cijeli akvarij.

Za sada toliko, pozdravljam a ti javi što si odlučio poduzeti.

PS. sve pohvale za kvalitetu vode u akvariju.

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #8 u: Kolovoz 08, 2011, 17:22:35 poslijepodne »
Hvala Plavi - ekipa sa foruma (uključujući i mene) je kao najveći zlobnik jedva čekala da ti završi godišnji  :) :) Hvala još jednom.

Ma obzirom da je već duže vrijeme tako vjerojatno ima jajašca posvuda. Ja ću liječiti cijeli akvarij. Jedan je problem samo - nigdje nema za kupiti Sera Nematol. Jel može JBL Nedol ako njega nađem? Kako se dozira i liječi ovim Levacide-om?

Ako netko ima za prodati SERA Nematol ili JBL Nedol neka se javi.

Hvala

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Kolovoz 09, 2011, 10:14:33 prijepodne »
Za JBL Nedol ne znam prvi puta čujem za njega.

Svakako ti predlažem da obavezno liječiš Nematolom jer je zaista dokazano izvrstan i vrlo UBITAČAN lijek. Ne znam gdje živiš ali u Zagrebu se može kupiti u Tukano Sesvete a bilo je i u Aquaterri Špansko (nazovi ih i pitaj) ako nema u RH ima u Sloveniji i Austriji pa odi na bilo koju web stranicu, naruči lijek i stiže ti za 3dva do 3 dana na tvoju adresu.

Ako nikako ne uspiješ nabaviti javi mi se na pp pa ću ti dati doziranje i način liječenja sa Levacidom koji je dosta opasan.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Kolovoz 09, 2011, 10:17:45 prijepodne »
Da sada sam pročitao za JBL Nedol to je izgleda njihov novi lijek - kopija Serinog Nematola.

Čuj možeš probati sa njime pa javi rezultate.

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #11 u: Kolovoz 09, 2011, 12:15:51 poslijepodne »
Zvao sam Tukano i oni nemaju Nematol. Kaže žena koja tamo radi da ga neće više ni imati jer je glavni uvoznik odlučio da ga više ne želi uvoziti. Idem zvati Aquaterru a ako nemaju onda Slovenija.

Hvala

Evo zvao i Aquaterru nemaju ni tamo.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 09, 2011, 12:39:40 poslijepodne od njivican »

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #12 u: Kolovoz 11, 2011, 12:07:04 poslijepodne »
Evo ovako. Danas mi stiže Nematol (kupio sam zadnju bočicu u Aquashopu u Sloveniji) lijek je gotovo nemoguće naći. Sad bih zamolio Plavog ako ima vremena da mi malo napiše proceduru liječenja. Znam da treba staviti lijek, čekati dva dana i onda promjeniti 80% vode, sad me zanima jel treba stavljati aktivni ugljen (kada i koliko dugo stoji), dobre bakterije. Ako treba ugljen onda treba opet promjeniti vodu, jel tako, vjerojatno i novi filter materijal kupiti.
Hoće li koja ribica preživjeti taj stres?

Hvala.

Evo vam jedan link ako će nekom trebati Levamisol jer ima već pripremljene doze za akvarij. www.aquaresearchcenter.com/levamisole.html

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Kolovoz 11, 2011, 12:28:37 poslijepodne »
Prije početka liječenja trebaš promijeniti dio vode uz usisavanje podloge i pranje unutrašnjih stakala akvarija i filter materijala. Stavi propisanu dozu na litražu akvarija, uključi pojačanu aeraciju i neka ta 2 dana akvarij bude bez svjetla.

Nakon završetka liječenja mijenja se do 80% vode i u filter se stavlja aktivni ugljen, slijedeći dan vadiš napolje aktivni ugljen vračaš spužve i tretiraš sa dobrim bakterijama a u akvarij ide dupla doza FFM-a.

Liječenje moraš ponoviti nakon 14 dana. Također možeš u akvarij nakapati sok češnjaka (1 češanj na 50l vode).

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #14 u: Kolovoz 13, 2011, 17:24:29 poslijepodne »
Evo upravo sam promjenio 30% vode, usisao podlogu i oprao stakla i ostalo. Ubacio sam Nematol, ugasio svijetlo i pumpu za zrak odvrnuo do kraja.
U ponedjeljak poslijepodne mijenjam 80% vode, vadim spužve i ubacujem ugljen u filter. U Utorak vadim ugljen i vraćam spužve i duplu dozu FFM i dobre bakterije. Piše u uputama da to ponovim za 3 tjedna.

Pitanja: 1. Da li da isperem ugljen prije stavljanja u filter?
            2. Da li hranim ribe kroz ta dva dana lijeka (nedelju ionako poste) znači ponedjeljak?
            3. Da li mogu uz FFM dat i TetraVital (vitamini)?
            4. Da li spužve koje sam izvadio držim na suhom ili u vodi taj jedan dan ka dje ugljen umjesto njih u filteru?
Nadam se da će preživjeti ribe.

Hvala

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Kolovoz 13, 2011, 17:40:46 poslijepodne »
Piše u uputama da to ponovim za 3 tjedna.

Pitanja: 1. Da li da isperem ugljen prije stavljanja u filter?
            2. Da li hranim ribe kroz ta dva dana lijeka (nedelju ionako poste) znači ponedjeljak?
            3. Da li mogu uz FFM dat i TetraVital (vitamini)?
            4. Da li spužve koje sam izvadio držim na suhom ili u vodi taj jedan dan ka dje ugljen umjesto njih u filteru?

Napravi kako piše u uputama iako se iz jajeta ličinka izleže već nakon nekoliko dana a sa 2 tjedna već traži domačina, ali...

Trebao bi kupiti novi aktivni ugljen i koristiti ga svega 2 do 3 puta nakon liječenja a ako je ovaj tvoj u ovoj kategoriji slobodno ga dobro isperi u vodi
može slobodno hraniti jednom dnevno
nikada nemoj isti dan stavljati vitamine sa FFM-om jer isti neutralizira neke od njih već tek slijedeći dan
svejedno je gdje držiš spužve samo je bitno dobro ih isprati zbog ostatka lijeka u njima a bakterije su svejedno pougibale

Ribe će preživjeti ako je dobra aeracija, voda nema nizap pH i ako nije previsoka temperatura, bez brige, pozdrav.

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #16 u: Kolovoz 14, 2011, 16:46:32 poslijepodne »
Par sati nakon stavljanja lijeka otegli su peraje bijela molly i švert (najveći ševac u akvariju). Za molly sam mislio da će otić i puno ranije jer je mužjak nije ostavljao na miru ni deset sekundi. Nije mi švert jasan i što je njemu bilo. Ostale ribe su dobro uključujući i neonke koje su kao najosjetljivije.

Eto, sutra izmjena vode pa za dva tjedna isto sranje.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Kolovoz 16, 2011, 11:01:29 prijepodne »
Uh, zaista me je iznenadilo uginuće riba a posebice zato jer vjerujem da si sve radio kako treba.

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #18 u: Kolovoz 16, 2011, 22:52:41 poslijepodne »
Ma da sve je rađeno prema uputama. Danas sam izvadio ugljen i vratio spužve. Ubacio sam dobre bakterije i duplu dozu FFM (akvarij izgleda kao da su ribe u mlijeku). Sutra ću staviti i vitamina malo. Proceduru ću ipak ponoviti za 14 dana a ne tri tjedna.
Žao mi je šverta jer je bio ševac i pol, a molly je stavrno bila pod stresom od idiotskog mužjaka koji joj doslovno nije dao mira ni 10 sekundi.

Hvala plavi još jednom

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Kolovoz 17, 2011, 11:50:55 prijepodne »
Ubuduće ako ribe kupuješ u Shopu gdje si kupio gupy i švertove tada obavezno ribu u karantenu i odmah provedi jednokratno čišćenje riba od parazita da ne bi opet inficirao veliki akvarij.

Da li gupyki još vire nematode iz anusa?

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #20 u: Kolovoz 17, 2011, 23:04:12 poslijepodne »
Ne vire više, prvi dan su promjenile boju iz onako roze u tamno crvenu - bordo,  drugi dan se više nisu vidjele. Prije sat vremena i guppy otišla. Nadam se da je to sad kraj ugibanju.

Offline njivican

• Punopravni član
  • ...volim ja i kukce...
« Odgovori #21 u: Rujan 02, 2011, 21:45:20 poslijepodne »
Evo neki dan ponovio dozu Nematola i ostale zajebancije što idu nakon toga. Nije bilo više uginuća i nadam se da će tako ostati. Bacam se u izradu manjeg akvarija tj. karantene jer više ništa ne ulazi u akvarij bez provjere.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Rujan 05, 2011, 11:31:09 prijepodne »
Sretno  :up: