Lipanj 28, 2025, 13:58:52 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Wikipedija - paučnjaci i inesekti  (Posjeta: 10515 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ferenna007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
Wikipedija - paučnjaci i inesekti
« u: Svibanj 15, 2009, 22:47:51 poslijepodne »
Kako je wikipedija siromašna odlučila sam nekako skrpati tekst barem da se nešto nađe o paličnjacia,nadam se da nisam stavila krive informacije ali svejedno se može opet urediti ,evo mojeg teksta :

Baculum extradentatum,Vijetnamski paličnjak RAZRED Insecta, kukci RED Phasmatodea, paličnjaci PORODICA Phasmatidae

Prepoznatljivost : Vijetnamski paličnjak (Walkingstick) je izričita po partenogenetskom razmnožavanju,što znači da za potomstvo nije potreban mužjak (Koji su izrazito rijetki) .Vijetnamski paličnjak je druga najveća vrsta paličnjaka (20 cm),prva je giganstki paličnjak (Eurycantha calarata).

Prehrana : Kupinovo lišće,divlja ruža (lišće,bez toksicida,oprano) ,bršljan,lipica,jorgovan,mečkova,hrastov list (ima i još nekih vrsta lišće koja bi smjeli jesti ali se neće nabrajati jer je ovo čisto dovoljno) Najbolje i najpreporučljivije jest kupina i bršljan.

Ponašanje : Danju miruju,a noću obitavaju po granama (veća aktivnost noću),vrlo miroljubive bezopasne životinje,vrlo su krhki te im pri grubom pokušaju držanja ili hvatnaja u ruke mogu otpasti noge ili ticala (ali ista ubrzo narastu). Vrlo su spori , mada mogu malo "požuriti" ako ih se pokušava prisilno uhvatiti,pri čemu će vam bezuspješno pokušati pobjeći.

Smještaj : ljudi koji ih drže u terarijima morjau znati da paličnjak treba visinu (min. 60 cm) ukrasite terarij i stavite nešto granja za penjanje (po mogućnosti ono što oni jedu (bršljan...)) . Ključna je vlažnost i temperatura (26 °c više-manje),uz paličnjaka uklljučuje se i prskanje vodom (čisto paličnjaka,ali NE ravno u glavu) najbolje posudica sa vodom za cvijeće,stavite na lagani tuš-mlaz koji će poprskati cijelog paliočnjaka,čisto da bude vlažan,tako svakih par dana,ako se nešto paličnjaku događa,počinje kolnuti i padati na tlo prskajte ga svaki dan,može i čisto terarij i češće čistiti,čisti uvijeti su veoma važni,osobito za jaja koja svatko može očekivati.

Jaja : Ženke vijetnamskog paličnjaka u dosta dugom fenomenu polažu jaja,kroz par tjedana,od samo 2 ženke možete očekivati par stotinjaka jaja (iako neće baš SVA uspijeti) jaja su lagano spljoštena,tamno smeđe boje često sa "hijeroglifima" po njima,svijetlo smeđim šarama,i najvažnije svijetlucava crvenkasto-smeđa kapica na vrhu (kroz koju će nakon 4-5 mjeseci maleni paličnjak izači) . Jaja je najbolje staviti u zatvorenu posudicu,a kako je i jajima vrlo važna vlažnost i sva vlaga,možete ih staviti na vaticu lagano poprskanu vodom (lagano ne da se jaje natopi ili da procuri i potopi dio posudice,te uguši jaja) . Najbolje je zapravo samo staviti u nekakav tupperware i zatvoriti,svakih par dana (2-3) pogledati unutra i promijeniti vaticu,ali najbolje svaki dan pogledati jer se vrlo lako dolazi do plijesnji koja može zaraziti jaja i potom niti jedno neće uspijeti,znači ta generacija pada u vodu. Ako primjetite na vati sivkasto roze ,šarene točkice odstranite vatu ili barem zaraženi ("procvijetali") dio vate.

Nimfe : Nimfa je maleni tek izlegli paličnjak koji se razvija,mnogo jedu u početku i traže mnogo špricanja svakih dan-dva.

Ostale vrste : Europski,vijetnamski,indijski,madagaskarski (ružičasti) i sredozmeni.

Eto ako griješim negdje neka me se ispravi,ali ja smao tražim najbolje,imala sma ideju da svatko tko drži nekog ljubimca a nema o njemu ništa na wikipediji neka se napiše lijepo da ljudi ne pokupe krive informacije,jer ipak wikipedija je velika i uvijek kada nešto tražim odem tamo  ;) sigunro će i neki drugi,evo linka kako sve to izgleda : http://hr.wikipedia.org/wiki/Vijetnamski_pali%C4%8Dnjak ima i isti takav samo što sam promijenila naziv,kako tko traži neznam ja,pa neka ima obadva naziva : http://hr.wikipedia.org/wiki/Baculum_extradentatum  :D

Jedva čekam da čujem prve dojmove,jer ja sam crkla koliko sam ovo slagala,posebno za forum,da vidim kako mi ide  :P

Offline ZeleniMrav

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • You'll Never Walk Alone
Odg: Wikipedija - paučnjaci i inesekti
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2009, 09:54:20 prijepodne »
Wikipedija je zakon!
Cesto je koristim.
A tebi svaka cast na trudu :up:
20l vanila
North: Unfinished business
“Look deep into nature, and then you will understand everything better.” AE

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Svibanj 16, 2009, 10:42:26 prijepodne »
tekst ima puno gresaka nemoj to objavljivati na netu ispravit cu kad budem imao vremena.

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 17, 2009, 21:09:21 poslijepodne »
Može  :D vi me ispravite,ja ću staviti tu,pa da provijerim...Jer koristila sam se malo onime šta me naučila frendica od koje sam dobila paličnjake,a nešto sam malo još našla iz knmjige o kukcima  :) ozi molim vas da me ispravite,jer zbilja ne želim krive informacije staviti  :P hvala ozi

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 17, 2009, 21:12:09 poslijepodne »
Spoj praktičnog iskustva i pažljivo odabrane teorije je najbolji! Svaka čast na trudu  :klap:
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2009, 21:43:51 poslijepodne »
Hvala  :) ,ali bi mi bilo draže da nemam greške,ali sve je prvi put koma  :D hehe,ma nema veze,važno da sam probala

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 19, 2009, 00:27:26 prijepodne »
ej mooolim te na ti ima pobogu 21god;)

Baculum extradentatum,Vijetnamski paličnjak RAZRED Insecta, kukci RED Phasmatodea, paličnjaci PORODICA Phasmatidae

rijetki) .Vijetnamski paličnjak je druga najveća vrsta paličnjaka (20 cm),prva je giganstki paličnjak (Eurycantha calarata).

SUMNJAM JER JE TU I EXTATOSOMA TIARATUM KOJA JE DEF VECA OD VIJETNAMCA

Prehrana : Kupinovo lišće,divlja ruža (lišće,bez toksicida,oprano) ,bršljan,lipica,jorgovan,mečkova,hrastov list (ima i još nekih vrsta lišće koja bi smjeli jesti ali se neće nabrajati jer je ovo čisto dovoljno) Najbolje i najpreporučljivije jest kupina i bršljan.

SAMO (ZA OVU VRSTU) BILJKE IZ SKUPINE RUZA, NIKAKAV BRSLJAN NIKAKVE KOPRIVE, HRAST???, JORGOVAN POBOGU ITD.
RUŽE I RUŽE, KUPINE.....

Ponašanje : Danju miruju,a noću obitavaju po granama (veća aktivnost noću),vrlo miroljubive bezopasne životinje,vrlo su krhki te im pri grubom pokušaju držanja ili hvatnaja u ruke mogu otpasti noge ili ticala (ali ista ubrzo narastu). Vrlo su spori , mada mogu malo "požuriti" ako ih se pokušava prisilno uhvatiti,pri čemu će vam bezuspješno pokušati pobjeći.

HM REGENERAcija TICALA ISKRENO NEZNAM NIKAD SE NISAM SA TIME SREO.
DA ISTINA JE DA CE UDOVI NARASTI ALI SAMO AKO SE RADI O IZUZETNO MLADOJ NIMFI! IMAGU NECE NARASTI.

Smještaj : ljudi koji ih drže u terarijima morjau znati da paličnjak treba visinu (min. 60 cm) ukrasite terarij i stavite nešto granja za penjanje (po mogućnosti ono što oni jedu (bršljan...)) . Ključna je vlažnost i temperatura (26 °c više-manje),uz paličnjaka uklljučuje se i prskanje vodom (čisto paličnjaka,ali NE ravno u glavu) najbolje posudica sa vodom za cvijeće,stavite na lagani tuš-mlaz koji će poprskati cijelog paliočnjaka,čisto da bude vlažan,tako svakih par dana,ako se nešto paličnjaku događa,počinje kolnuti i padati na tlo prskajte ga svaki dan,može i čisto terarij i češće čistiti,čisti uvijeti su veoma važni,osobito za jaja koja svatko može očekivati.

SAM PALIČNJAK SE NE PRSKA, TJ NEIZRAVNO JER GA NEĆEMO VADITI KADA VLAŽIMO TERARIJ, NE NJEGA,. POTREBNA MU JE VLAGA U PLINOVITOM STANJU NE VODENOM NA NJEGOVOM TIJELU. MOŽEŠ MU TAKO ZAČEPIT TRAHEJE KOJIMA UDISE ZRAK. DAKLE PRSKANJE CIJELOG TERARIJA ILI JOS BOLJE DIJELA TAKO DA SI ON SAM MOZE NACI AJMO REC OPTIMALNU VLAGU IAKO JE TO TESKO U TAKO MALOM PROSTORU.
U PRAVILU VISINA =4 DUŽINE IMAGA

Jaja : Ženke vijetnamskog paličnjaka u dosta dugom fenomenu polažu jaja,kroz par tjedana,od samo 2 ženke možete očekivati par stotinjaka jaja (iako neće baš SVA uspijeti) jaja su lagano spljoštena,tamno smeđe boje često sa "hijeroglifima" po njima,svijetlo smeđim šarama,i najvažnije svijetlucava crvenkasto-smeđa kapica na vrhu (kroz koju će nakon 4-5 mjeseci maleni paličnjak izači) . Jaja je najbolje staviti u zatvorenu posudicu,a kako je i jajima vrlo važna vlažnost i sva vlaga,možete ih staviti na vaticu lagano poprskanu vodom (lagano ne da se jaje natopi ili da procuri i potopi dio posudice,te uguši jaja) . Najbolje je zapravo samo staviti u nekakav tupperware i zatvoriti,svakih par dana (2-3) pogledati unutra i promijeniti vaticu,ali najbolje svaki dan pogledati jer se vrlo lako dolazi do plijesnji koja može zaraziti jaja i potom niti jedno neće uspijeti,znači ta generacija pada u vodu. Ako primjetite na vati sivkasto roze ,šarene točkice odstranite vatu ili barem zaraženi ("procvijetali") dio vate.

KOJA SI JAJA OPISALA? JA SAM IMAO CRNO SIVA SA NIKAD CRVENIM UZORCIMA? RAZLIKUJU SE OD IZMETA PO OBLIKU: IZMET JE HRAPAV I DUGULJAST (OPET GOVORIM ZA OVU VRSTU)
TAPERVER NEMOJ, UNISTIO SAM PREKO 200 JAJA ZATVORIVSI IH U HERMETICKI ZATVORENU ..STAKLENKU! I PA-PA VRSTA....

Nimfe : Nimfa je maleni tek izlegli paličnjak koji se razvija,mnogo jedu u početku i traže mnogo špricanja svakih dan-dva.

DA, NIMFA JE LIČINKA KOJA IZGLEDA SKORO JEDNAKO KAO IMAGO (KOD KRILATIH OBLIKA NEMAJU KRILA I NISU SPOLNO ZRELE). IMA FORA DA AKO LIČINKE NEĆE JESTI, STAVI SE JEDAN IMAO KOJI ĆE IH POTAKNUTI. I NEKE FORICE DA SE RUB LISTA ŠKARAMA IZRAVNA ŠTO JA NIKAD NISAM RADIO JER NEĆE OZI HODAT PO PRIRODI I REZAT DAMAMA LIŠĆE...APSURDNO!

Ostale vrste : Europski,vijetnamski,indijski,madagaskarski (ružičasti) i sredozmeni.

OVO SU NABROJANE SAMO 4 VRSTE OD PREKO 3000 OSTALIH  SA PODVRSTAMA....

NEMOJ NISTA ZAMJERITI SVE JE DOBRONAMJERNO KAKO BI ŽIVOTINJICE BILE ZADOVOLJNE! :up:

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 19, 2009, 14:34:46 poslijepodne »
Znam ja samo 4 vrste,a i samo te 4 su pisale u knjizi xD ostale ne,  :D a ovo regeneracija ticala se meni dogodila,baš je ticalo otpalo i naraslo je novo ,zato sam to i napisala,jer sam vidjela uživo  :P

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 21, 2009, 22:25:46 poslijepodne »
kako se to odvijalo?
nakon koliko presvlacenja je naraslo?
da li je bilo jednako dugo kao prvo?
da li se tijekom rasta izvilajo kao izdanak paprati (kao noge?)

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 22, 2009, 17:29:17 poslijepodne »
prvo je naraslo na pola,onda se savilo u kolutić,pa je tako raslo sa kolutićem (kao rep od kameleona) i onda kada je naraslo kao skoro druga noga,zavijutak je otpao i brzo je narastao novi početak,i kada je naraslo,ona druga noga je uvijek za milimetar veća,kod presvlačenja itd.  :)

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 22, 2009, 21:55:08 poslijepodne »
svasta....prvo raste smotuljak koji otpadne pa iz rane odjednom izraste novi organ....?
i regenerirano ticalo je VEĆE????

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 22, 2009, 22:05:32 poslijepodne »
ne manje je ovo regenerirano ,rekla sam kada je ovo naraslo do kraja,drugo ticalo je uvijek veće,i sada,regenerirano je manje  :)

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 22, 2009, 22:10:09 poslijepodne »
taj smotuljak je izgledao ovako : http://www.pet-centar.hr/forum/showthread.php?t=1745 tu su slike od paličnjaka koji ima taj zavijutak,tako je bilo kod mene

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 26, 2009, 17:30:04 poslijepodne »
to je prvi par nogu...ticala su na glavi a noge na prsima
(1 par na prothoraxu- 1. clanku prsa
2 na mesothoraxu
i 3 par nogu na metathoraxu ....kod svih kukaca i leptira i stjnica, nakaznika, kornjasa.......
kod palicnjaka je ta odvojenost clanaka jako prepoznatljiva dok kod opnokrilaca hymenoptera moze zavarati jer preko prsa se proteze jedan stitic gledano sa gornje strane

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 29, 2009, 14:54:05 poslijepodne »
jedna beba paličnjaka nema 2 noge,nema 1 ticalo, i izgleda kao izmasakrirani paličnjak,jadničak mali, šta da radim? hoće li se oporaviti? ima dosta ozljeda,izlegao se prekjučer (vidjela sam kada je izlazio i izašao je sav "isprebijan")  :(

Offline deera1986

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Svibanj 09, 2010, 13:22:27 poslijepodne »
ja imam paličnjake već  od 10 mjeseca prošle godine i nisu se još izlegla jaja. dali to znači da su moji pal. samo muškog roda ili?
isto tako ne nisu presvlačili.. inače sve uredno jedu. veličina oko 5 cm-a!

Offline irudije

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Svibanj 09, 2010, 18:28:35 poslijepodne »
inace ontopic:
cito sam po netu i shvatio da se palicnjaci razvijaju patogeno kad su zivotni uvijeti pogodni, a kad nisu, razvijaju se muzjaci.
vidio sam ljude da pisu da se razmnozavaju iskljucivo patogeno pa da ispravim...  8)

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 15, 2010, 17:16:26 poslijepodne »
ja imam paličnjake već  od 10 mjeseca prošle godine i nisu se još izlegla jaja. dali to znači da su moji pal. samo muškog roda ili?
isto tako ne nisu presvlačili.. inače sve uredno jedu. veličina oko 5 cm-a!

haha nemoguće da su svi mužjaci..koliko ja znam na kolko ono 15.000 paličnjaka samo 1 je mužjak..tako sam ja čula, a ovako i onako da i nije ta brojka - mužjaci su užasno rijetki,5 cm..to je premalo za odraslu jedniku..još će rasti..ja sam imala jednu ženku od 11 cm ogromna je bila..a još kad dodam noge imala je barem 16 cm..bez brige još će rasti maleni  :)

Offline Sweet Dreams

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Listopad 22, 2011, 11:25:32 prijepodne »
Imam 4 Paličnjaka. Dobila sam ih na faxu. Znam ponešto o njima,ali su mi na fakultetu rekli da ih hranim lišćerm maslačka ili zelene salate.Čime počnem da ih hranim,time da nastavim do kraja.Još uvek im nisam napravila terarij,ali planiram.Juče sam ih dobila.ima puno malih crnih loptica u kutiji,kontam da je to izmet ali ne znam kako da prepoznam jaja.Znam da su mužjaci veoma,veoma retki i da se ženke razmnožavaju partenogenezom.I na faxu smo učili da imaju velimu moć regeneracije.Znači sve što im se otkine-narašće ponovo.Mnogo su slatki...

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 22, 2011, 22:04:58 poslijepodne »
Razumije se razlike izmedu izmeta i jaja,jaja meni izgledaju kao da imaju nekakve hijeroglife po sebi,i zaobljena su,izmet je...izmet...bas se prepozna.
Najbolje ih je hraniti lišćem kupine,ako toga ima oni su presretni,a cula sam da vole i lišće divlje ruze iako prije ja to svojima nisam davala,iskljucivo kupinu.