Srpanj 22, 2025, 05:45:45 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: barbus dobio krmelj na livom oku...  (Posjeta: 1948 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline filipEX

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 45
barbus dobio krmelj na livom oku...
« u: Svibanj 27, 2010, 18:05:21 poslijepodne »
pozz ljudi..

evo doslo vrime da i ja ric napisem na forumu...
imam aq negdi od pocetka godine,OVE,i naravno sve je dobro dok sve stima pa tako i kod mene...
bara je nekih 54L,2 unutarnja filtera eheim i neki mali kinez,oba imaju samo spuzvu unutra,temperatura cca 26C,svitlo-15W aqua-glo 10h/dan dok se nije produzio dan sad je 12h/dan,izmjena vode 40% svakih 10ak dana. Srednje je zasadjen biljem,hranjiva podloga,sljunak,2 kamena,1 komad drva,mala glinena amforica...življe- 2 corydoras,1 ajmoner,1 botia,4 barbusa,1 silver dolar(ivan),7 neonki,1 rak tipa skamp :D i od nedavno 1 sijamac....
Eeee sad...kako ja stalno nekoga vraga muljam diy ovo diy ono dosa sam na ideju da montam jos jednu neonku od 15 w (kao ima dosta bilja pa sam mislija napravit visocije staklo od 30cm na 40-45 pa ce dobro doci vise svitla..bla bla) i skinem ja poklopac pocnem petljat po tome, gledan kako bi ubacija i polipija sve to skupa,pa bi onda i  ventilaror montira jer kontam da ce to grijat pa se to oduzi na 2-3 dana a do tad im spojim neku lampu 26w po boji,odokativno 5k i pocnu ALGE :dead: :dead:...zelene po liscu ispod lampe,sad svaki list cupav i dlakav ko suma striborova. Proguglam malo sto i kako i skuzim da se posemerilo to sve unutra i da stvarno moram pozurit sa svitlom....sutra dan,kako se bavim biciklizmom(onim luđim di se skace i pada) slomim ruku :nerv:,dobro aj ni prvi ni zadnji...i tako proslo 5-6 dana pod tim "losim" svitlom u bari opsadno stanje...vratim poklopac upalim svitlo a ono ka betlehem....predivno...boje...ribe...sve divno krasno kad skuzim da neki vragovi bauljaju po vodi,nesto kao snig....pa mi mrak na oci!! Aj ja sve iz pocetka,ocistim detaljno aq,podrezem sve bilje,pokupim one polu pozobane grane sto mi onaj prokleti ivan(s dollar) unakazi,pokusam koliko toliko ostrugat one alge sa listova,prominim vodu,operem filtere(u aq vodi) i pustim do sutra....Sutra,cini se da ide na bolje,dan posli ona alga kao da se povlaci,nekako te dlacice postaju tanje,samo sto oni vragovi i dalje lebde po vodi,taj kao snig(nesto sam guglao ali nisam skuzio u potpunosti)...sljedeci dan dva,tri tog sniga sve manje,sijamac pase ko lud,E DA I,2 PUZA imam,i oni neumorno pasu iako mi je jedan skocija iz akvarija dok nije bilo poklopca i mislim se,dobro aj ide na bolje,bit ce sve ok kad ono jutros nema jednog barbe na tovu....HM? :o...gladam popodne i gledam....kad ono frajer zavucen u nekoj buzi iza filtera pod 45% i ima ŠLJIVU na oku_!_!_!_ WTF???? mrtvacki znoj me oblio! JELI TO NEKA BOLESTINA ILI STO??? da nije ozljeda od borbe? ionaka se stalno naganjaju.....E DA!? zaboravih reci...imam ja i malog maconju...sijamca, i kako nije bilo poklopca frajer se naucio pit ribama vodu...KONTAMINACIJA??? STO STO?? postedite me visesatnog guglanja o ovom problemu...pleeeeeeaseee

hala

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: barbus dobio krmelj na livom oku...
« Odgovori #1 u: Svibanj 28, 2010, 11:13:02 prijepodne »
E moj Filipe, čitao sam tvoj esej mladim kolegicama na poslu i moram ti priznati da smo se svi od srca nasmijali a kolegice su me zamolile da ti prenesem njihove pozdrave te da pohvalim tvoj detaljan opis događanja koja su prethodila pojavi bolesti tvoga "barbe".

Sukladno onome što si napisao očito se radi o tome da se maca igrala sa tvojom ribom pa ju je malo podragala sa noktima po oku i sada se riba baš ne osječa najbolje...

Savjet je da ribu odvojiš u karantenu (možeš i od žene uzeti staklenku od što više litara), u karantenu ubaciti grijač i zračni kamen te preventivno započeti liječenje sa Bactopurom od Sere a ako se radi o jakoj upali (nema fotke bolesne ribe) tada koristi antibiotik "Bactopur Direct".

Javi nam što si odlučio poduzeti te što se događa, pozdrav i sretno.

PS. Pozdravljaju te i mlade kolegice  ;)

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Svibanj 28, 2010, 14:32:18 poslijepodne »
Da se malo nadovežem na ovu temu. Moja mačka isto pije vodu iz akvarija gdi je betan. Nikak ju nisam mogel odučit od toga i oni bi prije crkla od žeđi nego da popije igdje drugdje vodu nego iz akvarija. Ajd bar nježno makne poklopac sa akvarija i na tome sam ti maco zahvalan :).
Riba ju ne zanima, al mene zanima jer mogu mačke svojom slinom zarazit ribu s nečim?
BTW krasan je mačak :up:.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Svibanj 28, 2010, 15:13:34 poslijepodne »
Iako jos uvijek imam problem sa shvacanjem sto je tocno pitanje, barem sam se nasmijala :D :D

Ako pitanje nema veze sa striborovom sumom, snjegom u akvariju i letecim puzevima, onda cu isto pretpostaviti kao i kolega plavi da je rijec o ozljedi (mehanickoj) oka koja bi se sada mogla upaliti na razne nacine pa preporucam da se ribica odvoji u posebnu posudu (moze tako neka tegla malo veca sa zracnim kamenom) i uslikati pa staviti da vidimo da li se nesto zakompliciralo. Medjuvremenu Bactopur je dobra ideja jer je lagan i trebao bi sprijeciti dodatne upale.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline filipEX

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Svibanj 28, 2010, 17:06:04 poslijepodne »
Najprije da se zahvalim na bilo kakvim odgovorima,upustvima,POHVALAMA i sl...
E moj Plavi,esej je bio neophodan u ovom slucaju jer kako bi to zvucalo da sam napisa samo naslov i u daljnjem textu napisa da je riba bolesna...?? :roll: kad sam vidio sto je admin napisa kako triba izgledati post o nekom problemu,mislim da je ono naj krace moguce a i nevolim kad mi neko prigovara sto nisi ovo?sto nisi ono? sve lipo pise pa koga ne zanima nek preskoci a i bio sam malo u soku od te gube na njegovoj faci,zamisli da se ti s tim probudis ujutro?A i u bit problema volim ulazit duuboko :nerv: :nerv:.. Pozdrav curke...nisam ja bas star ali mlađe je uvik slađe :nerv:
NO! Ovaj kljakavi barbus se pojavio jutros na koritu i valjda je sve bilo ok dok je bilo papati i onda su ga ova troica opet protirali u neku crnu rupu oli ti u kut...e sad, dali se on to malo zalicija ili ovi kurca nevide kad im dam isti neznam ali jos bi pustio bar jedan dan pa krenuo sa kemijom jer kako je ja ne volim sigurno nije ni njima draga,(ja na sebi najprije isprobam ove domace likarije kapula,luk,slanina ako bas neide onda rakija pa ako ni to onda se predam ovim u bijelim kutama a nisu ni oni jadni krivi nego ona stoka u labosima sto proizvode bolesti da bi nam preko novcanika isisavali krv !!!!) UF! tlak!?
Sto se tice ovih bijelih vragova sto su lebdili okolo,to je nestalo i opcenito stanje u akvariju je nikad bolje,biljke zelene i fine,alga se povlaci,ribice mirne,cini se zadovoljne....nu evo slike ovog betežnika a u ogledalu se vidi njegovo zdravo oko...ima jos par slija ako kome nije bistro....