Svibanj 09, 2025, 22:43:15 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Guppy se povremeno očeše o šljunak  (Posjeta: 8091 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Smilas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Guppy se povremeno očeše o šljunak
« Odgovori #25 u: Veljača 17, 2010, 02:39:32 prijepodne »
Iskreno, svaciji je.. meni je trebalo par godina i neoliko pokusaja, prestanka i vracanja u ovaj hoby d ami konacno uspije. Inace, pocni kupovati u aquaterri ili Viliju...  aquaterra ima najjeftinije dobre proizvode a Villi ima odlican izbor. Naime jedino sto ti preporucam da kupis u pet centru je unutarnji filter Duetto za 50 litara, inace identican je kao moj Procristal JBL iz aquaterre jer ih proizvodi ista firma te se samo drugi logotipici na njih printaju (cijena ti je 180kn, moj je inace bio 140 ali ja sam kupil zadnjeg iz aquaterre :D )
Grijace preporucam iz aquaterre jer ih ja imam izvrsni su i rade besprijekorno (75kn), drvo ti pusta tanin jer ga nis prokuhala, ako jesi pustat ce ga opet neko vrijeme ali puno krace nego da  nisi, inace tanin je dobar za ribice.. 
Za rasvjetu preporucam Vili no puno bus platila..

Štoo se tice plasticnog bilja ne mogu ti pomoci jer mrzim umjetno bilje iz dna duše i nebi ga nikad stavio u vodu.. no eto pređi na nesto zivo (btw, nemoj kupovat nista posebno, ima puno ljudi na forumu koji  dijele bilje), a za njega ce ti trebati JBL kugle u Aquaterri 24 kn i EsyCarbo (gnojivo za bilje) u Aquaterri 35 kn

btw (kupi i easy life FFM, 80 kn velika boca- kako si krenula s bolestima ocito ce ti trebat ;D)

Drž se, i da morala bus platiti i kupiti neke stvari duplo..ali mislim da smo svi to prosli... zapravo ja sam  u toj fazi cijelo vrijeme :D

Offline dh99

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #26 u: Veljača 17, 2010, 08:26:58 prijepodne »
ja imam isti taj filter (dophin 150), ali u 25L i probaj napravit sljedeće:
filter nemoj isključiti po noći, nego samo izvadi onu cjevčicu da nejdu mjehurići ili bolje odreži komad slične cjevčice (koja će ti i onako trebati za usisavanje podloge) na dužinu da ti bude malo iznad vode i na vrh cjevčice (onaj dio iznad vode) uguraj malo papira ili sl. i time reguliraj balončiće jer na tom filteru stvarno idu.

to što se čuje su manje balončići, a više buke radi onaj crni čep na vrhu original cjevčice u koji zrak ulazi.
tako će ti biti dosta tiho osim ako po noći baš slušaš mjehuriće.

i nabavi biljke

i najbitnije ne živciraj se :)

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #27 u: Veljača 17, 2010, 09:37:40 prijepodne »
Od bilja si nabavi rogolist za pocetak. Brzo ce trositi lose stvari iz vode, brzo rasti bez gnojenja i sigurno ce ti ga netko pokloniti jer raste ko korov.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #28 u: Veljača 17, 2010, 09:49:41 prijepodne »
mixic, svako malo ljudi na forumu poklanjaju ribe i bilje, također prodaju opremu i akvarije za bagatelu pa prati malo oglase...

Filter u akvariju bez bilja ili sa malo bilja mora raditi cijelo vrijeme. Kada budeš zasadila puno bilja tada ti više neće trebati zrak preko filtera jer će biljke stvarati kisik za ribe.

Napravi kako sam ti napisao da spasiš ove ribice a za ubuduće nauči napamet priručnik za početnike u akvaristici koji se nalazi ispod moga posta. Sretno i pozdrav.

Offline mixic

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #29 u: Veljača 17, 2010, 20:04:51 poslijepodne »
Prvo sam kupila gotovo sve, pa se tek onda išla informirati - ljuta sam na sebe  X-( Da sam se prvo išla informirati, pa tek onda kupovati, za iste pare (ili možda nešto sitno više) bih si kupila nov, kompletan akvarij, malo veće litraže, a uz to i lijepog izgleda - sa poklopcem. I ne bih išla u najbliži pet shop. A ne ovako. Sad ne znam ni u kakvom su mi stanju ribe, ni kako mi to čudo od opreme funkcionira

"Filter u akvariju bez bilja ili sa malo bilja mora raditi cijelo vrijeme. Kada budeš zasadila puno bilja tada ti više neće trebati zrak preko filtera jer će biljke stvarati kisik za ribe." - Hvala, vidiš, nisam to znala, iako sam znala da biljke stvaraju kisik

Vidjela sam sada slike rogolista, i čini mi se da je ova jedna moja umjetna biljčica njegova imitacija. Jel bi išla u akvarij sa rasvjetom od 9 W? Kakav je Anubias? - vidjela sam da ga ljudi često spominju.

Sinoć sam učinila sljedeće - gurnula sam filter malo niže u vodu i tako mi je radio cijelu noć, a ujutro ga podigla malo prema površini vode da bi se stvarali balončići. Jel to ok? Nije bilo nikakve buke, a one su imale filtraciju. Filter nije bučan sam po sebi, već ti balončići koje radi kad je bliže površini vode 

Gledala sam baš di je Aquaterra - daleko skroz  :( Na skroz suprotnoj sam strani grada. Nije mi ni Vili blizu (ovaj u Petrinjskoj), al namjeravam otići sad jedan dan

Drvo sam prokuhala dvaput, al i dalje mi pušta boju. Negdje sam pročitala tu na net-u da će puštati boju sve dok ne istrune

Hvala vam svima na korisnim savjetima  :zagrljaj: 

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #30 u: Veljača 18, 2010, 07:02:09 prijepodne »
Evo zagonetka riješena. :star: Skužila sam sinoć zbog čega se češu, tj. vidjela na svoje oči.  :-[ Naime, ribica mi je okotila malene, a ove ko pomahnitale navalile na njih, pa ih traže di stignu. Tako i u šljunku  -? Vidjela sam sinoć kako se ribica tresnula na šljunak, a iz šljunka izletila malena ribica, koja se brže bolje opet zavukla pod šljunak. Ove malene nisam ni skužila, jer u akvariju imam nekoliko tjedana starije ribice koje se dobro snalaze da ih ove ne pojedu. Skrivaju se ispod drveta, oko dekoracije i u šljunku - ne znam koliko ih je preživjelo. Ostavit ću im svjetlo cijeli dan ugašeno - skužila sam sinoć da kad ga ugasim ne jurcaju okolo i ne traže ih

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #31 u: Veljača 21, 2010, 12:38:04 poslijepodne »
Evo da se pohvalim, uredila sam si akvarij  :cheesy: Ribici je ovo crveno oko repa nestalo - sada je samo malo prozirno. Nadam se da nije ništa. Hvala svima na savjetima. Pozdrav

p.s. evo i slikica
« Zadnja izmjena: Veljača 21, 2010, 13:45:53 poslijepodne od mixic »

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #32 u: Veljača 21, 2010, 19:10:07 poslijepodne »
Rogolist ce ziher rasti, a trebao bi i anubias, samo ga zavezes za panj. ;) Samo daj stavi cim prije zivog bilja.  :up: Doduse, nemas podlogu ali imas nekakve hranjive kuglice za kupiti koje onda piknes biljci pod korijen.

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #33 u: Veljača 21, 2010, 20:20:17 poslijepodne »
Nemoguće da se ne vidi da su biljke prave? :D Izbacila sam umjetne i posadila egeriu densu te bacopu monnieri (ili micranthemum umbrosum). Mislila sam bila uzeti nešto plutajućeg bilja, ali ga nisu imali  :( Rogolist također.

Ribicama sam stavila grijač, pozadinu, nasipala im novog šljunka, a dobile su i društvo. Guppy mužjaka i ženku, te corydorasa. Trebale su još dobiti i ancistrusa, ali mi je uginuo :( pretpostavljam od šoka. Biljčice zasad namjeravam hraniti tekućim gnojivom, al ako treba, budem im nabavila i te tabletice.

Podlogu ispod šljunka nisam stavljala, jer nisam imala namjeru saditi ništa komplicirano i zahtjevno - ipak sam ja početnik  :cheesy: Jedino još ne znam koju hranu da dajem corydorasu - kupila sam plant chips, koja je trebala biti za ancistrusa, dok na corydorasa nisam mislila  :-[ Sad na net-u vidim da je on mesožder

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #34 u: Veljača 22, 2010, 08:58:01 prijepodne »
Mixic, za corydorasa trebaš uzeti tabletice za hranu a on rado pojede svu hranu koja padne na dno. Vidim da su ti ribe jakooo debele, moraš ih manje hraniti...

Za gnojenje bilja predlažem ProFito od Easy Life-a te da redovito mijenjaš vodu i održavaš higijenu akvarijske vode (kod svake promjene vode propisana doza Easy Life FFM a jednom tjedno vitamini).

Priručnik o akvaristici nauči napamet i više neće biti problema sa zdravljem, pozdrav i sretno.

Offline mixic

• Novi član
  • *
« Odgovori #35 u: Veljača 22, 2010, 13:37:24 poslijepodne »
Nabavila sam si već tekuće gnojivo - Proflor. Zasad ću njega koristiti, pa dok ne potrošim. Ma problemi sa ribicama su počeli od tud što sam ih kupila u lokalnom pet shopu. Vi svi, koliko vidim, nabavljate ribice u Aqua terri, Vili i Belugu - što je meni sve daleko. Jedino mi je za ok otići do Pet centra - iako mi je i to dosta daleko, al autom i nije toliki problem.

Nabavila sam polukrepane ribice, ogromne, već odrasle (veće od ovih ne mogu biti) i još čitam na net-u da su to neki guppy hibridi (ili tako nešto). :'( Mislim da obje imaju taj Fin Rot koji si mi gore spomenuo, jer otkad sam ih donijela kući i ugledala ih uočila sam na ovoj drugoj (koja je žučkaste boje) da joj u sredini fali četvrtina repa. A mislim, od čega bi to drugo moglo biti ako ne od te bakterije? Kad sam gledala ribice, u svakom akvariju je bila barem jedna krepana. I stoga je moj savjet svima koji ovo čitaju da ne kupuju ni ribice ni biljke u omanjim pet shopovima sa nikakvom ponudom.

U subotu sam pak otišla tu do jednog drugog pet shopa (Tukano), sva hepi kako ću si nakupovati svakakvih biljaka, a ono totalno razočaranje. Guppy mužjak kojeg sam si tamo uzela ima nešto sitno kod usta, non-stop je na površini, ne jede, a rep mu je malo izderan. Zasad te ribice držim odovojeno u jednoj posudi.

Uzela sam si jednog long fin pepper corydorasa u Pet centru, al ću otići sad ovih dana uzeti si bar još jednoga. Znam da jedu nekakve tabletice koje padnu na dno, al ne znam koje. Biljke sam si posadila samo u šljunak, pa ne znam jel to ok? Nikakvo gnojivo ispod nisam stavljala. Ne znam ni kako ove moje primaju hranjive tvari - preko korijena ili lista?

Ribice hranim valjda malo više nego što je potrebno, al kad su ove moje molly ribice lude za hranom -? Vodu im mijenjam redovito, to nije problem. Priručnik sam već proučila. Easy life FFM sam sad potražila pomoću google-a i naišla na ogroman članak :cheesy: Hvala na savjetu  ;)

Ufff, da sam bar prije znala da je tako komplicirano imati ribice  :star:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #36 u: Veljača 22, 2010, 13:49:59 poslijepodne »
Nabavila sam si već tekuće gnojivo - Proflor. Zasad ću njega koristiti, pa dok ne potrošim.

Može za početak i to ali možda bi bilo najbolje napraviti sve iz početka sa hranjivom podlogom. Razmisli o tome.

Citat:
Nabavila sam polukrepane ribice, ogromne, već odrasle (veće od ovih ne mogu biti) i još čitam na net-u da su to neki guppy hibridi (ili tako nešto). :'( Mislim da obje imaju taj Fin Rot koji si mi gore spomenuo, jer otkad sam ih donijela kući i ugledala ih uočila sam na ovoj drugoj (koja je žučkaste boje) da joj u sredini fali četvrtina repa. A mislim, od čega bi to drugo moglo biti ako ne od te bakterije? Kad sam gledala ribice, u svakom akvariju je bila barem jedna krepana. I stoga je moj savjet svima koji ovo čitaju da ne kupuju ni ribice ni biljke u omanjim pet shopovima sa nikakvom ponudom.

Tako je prije kupnje dobro pregledati ribice i ako se vidi makar jedna na dnu ili u kutu što dalje od toga akvarija ali i iz toga Pet shopa.

Citat:
U subotu sam pak otišla tu do jednog drugog pet shopa (Tukano), sva hepi kako ću si nakupovati svakakvih biljaka, a ono totalno razočaranje. Guppy mužjak kojeg sam si tamo uzela ima nešto sitno kod usta, non-stop je na površini, ne jede, a rep mu je malo izderan. Zasad te ribice držim odovojeno u jednoj posudi.

Ne preporučujem kupnju niti riba niti biljaka u Tukanu zbog bolesnih riba ali i zbog toga u akvarije sa biljkama ubace po koju ribu koja zbog temperature vrlo brzo oboli pa sa biljkama ako iste ne dezinficiraš doma doneseš svakakve boleštine...

Citat:
Ne znam ni kako ove moje primaju hranjive tvari - preko korijena ili lista?

Akvarijske biljke uzimaju hranu preko korijena i preko lišća.

Citat:
Ribice hranim valjda malo više nego što je potrebno, al kad su ove moje molly ribice lude za hranom -?

Ako su odrasle ribe samo jednom dnevno (toliko da za jednu do dvije minute pojedu svu hranu) i obavezno jednom dnevno post cijeli dan.

Još jednom savjet: Ribe kupovati u Aquateri a nikako u drugim Pet shopovima zbog katastrofalnog zdravstvenog stanja riba bilje kupovati u Zoo Viliju i u Aguaterri, a ribe i bilje slobodno na našem forumu jer su to večinom ribe i bilje iz vlastitog uzgoja i vrlo rijetko se dogodi da netko kupi bolesne ribe.