Srpanj 27, 2025, 09:36:18 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mrijest kribensisa - Pomoć???  (Posjeta: 2827 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KEKE

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Mrijest kribensisa - Pomoć???
« u: Svibanj 16, 2009, 23:15:51 poslijepodne »
Ovakva je situacija kod mene...

Prije par dana su mi se izmrijestili kribići na kamenu ispod kojeg su iskopali malu rupicu, e a pošto im je to bio prvi mrijest pola jaja sam maknuo u inkubator a pola ostavio njima da cuvaju i drugi dan njihovih jajceka nije vise bilo :dead:

e i tako ja pazim da jajceka imaju konstantnu i dobru cirkulaciju i danas vidim da iz jaja vire mali repići..., baš sam hepi :P mališana za sad ima preko 30 koliko sam stigao izbrojati, ali realno ce se taj broj smanjiti...

e sadzanima me, trebam li ih hraniti artemijom ili cime, i kada da pocnem sa hranjenjem, jer koliko mi se cini, za sad se hrane iz žumanjka pa ih jos par dana nije potrebno hraniti...

sada sam ih ostavio u maloj posudici u koju lagano kroz cjevčicu pirka izlaz iz filtera i mislim da je to ok za sad, samo me zanima kao i kada ih poceti hraniti. moram napomenuti da nikad nisam isprobavao sa artemijom i neznam nista o tome... do sada sam sve male ribeke hranio sa obicnom hanom u prahu, pa ako se moze i ovdje tako radije nebi eksperimentirao...

sta i kako sad...

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
Odg: Mrijest kribensisa - Pomoć???
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2009, 23:19:20 poslijepodne »
Probaj s običnom sitnom hranom.Stvarno ne znam.Jednom sam ih odvojila u poseban akvarijčić,bili su mrvice male,ali ne tako kakvi su tvoji. -?

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #2 u: Svibanj 17, 2009, 08:32:31 prijepodne »
Možeš ih hraniti sa čim god hoćeš....KAd potroše žumanjak jesti će sve,davaj im ili neku baby hranu ili izmrvljene listiće,tabletice za čistaće ili kozice...roditelji će se pobriniti da ne ostanu gladni i dovest će ih do hrane....

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 17, 2009, 12:37:15 poslijepodne »
napisao sam da su odvojeni od roditelja, roditelji su svoju polovicu pojeli, a ne pada mi na pamet baciti ih u skupni akvarij roditeljima jer se ne bi dobro proveli.

preko noći je uginulo jedno 3-4 malaca, što je po mom mišljenju prirodni slijed događaja, opstaju samo najjaći, i izbrojao sam ih 32 živa za sad, a taj broj će još padati sigurno...

znaći samo im stavim hranu u prahu kao i do sad i trebalo bi biti u redu?

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 17, 2009, 14:09:09 poslijepodne »
Roditelji da su ih pojeli?Teško u to mogu povjerovati.
Nemaš drugih riba osim kribova?

Offline kjunno

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2009, 15:06:06 poslijepodne »
moje osobno mišljenje je da ćeš teško odgojiti mlađ kribenzisa bez pomoći roditelja jer tim malcima oni prvih 7 dana trebaju,no možda netko s više prakse ima bolja iskustva.

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #6 u: Svibanj 17, 2009, 22:16:44 poslijepodne »
Bit če još mrijestova. Ostavi svijetlo upaljeno cijeli dan i noć a roditelji če obavit sve ostalo.

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 18, 2009, 02:49:17 prijepodne »
pa naravno da ima i drugih riba ako su u skupnom akvariju...

a sta se moze, situacija je takva kakva je... malci za sad jos funkcioniraju... a nista, morat cu cekat da narastu i biti im mama...

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 18, 2009, 18:01:47 poslijepodne »
Ja ti samo kažem da roditelji sigurno nisu pojeli malce kao što tvrdiš.Zato sam pitala za druge ribe.Nisu ih mogli sve obraniti.

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #9 u: Svibanj 18, 2009, 18:38:21 poslijepodne »
Ja ti samo kažem da roditelji sigurno nisu pojeli malce kao što tvrdiš.Zato sam pitala za druge ribe.Nisu ih mogli sve obraniti.

Slažem se sa saritom :-[
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #10 u: Svibanj 18, 2009, 21:17:11 poslijepodne »
Ja sam npr ostao bez cijelog legla, ne vidim više niti jednog malca i pitam se tko li ih je mogao pojesti - razbore, neonke, kuliji, ancistrus, mala ženka apisotgramme cacatuoides? Bilo je jedno 30ak malaca sigurno i sad ne vidim niti jednog. Pri drugom mrijestu ću dio izlegnutih prebaciti u drugi akvarij pa da vidim da li će tako ići...

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 18, 2009, 22:47:26 poslijepodne »
mama i tata su pojeli jaja 100% jer sam ih prebacio same u drugi akvarij skupa s kamenom. To sam napravio iz razloga što u akvariju imam razno razne ribe pa se malci sigurno nebi lijepo proveli. dakle, vidio sam kako je jabučar dopuzao do legla i krenuo na klopu a kribići ga nisu dirali jer nije riba pa valjda nije ni prijetnja, a na gozbu bi došli i ancistrusi i botie, a vjerovatno i skalari i švertovi pa sad ti to obrani...

ali nebitno je to sad ko ih je pojeo... bio sam pametniji pa pola gnijezda odmah stavio sa strane i ostalo je još tridesetak malaca koji se migolje na dnu male posudice (3 puta dnevno mijenjam vodu) i za sada su svi ok, i danas nije bilo niti jednog nesretnog. za sad ide, samo me brine oce li htjeti jesti hranu koju im ja dam kad im nestane žumanjak...

vec im se vide oći i oblik glavice... baš su super malci, a svi se vrte u krug jer ih trbuh vuce za dno, tu i tamo znaju i zaplivati ali samo ako ih struja vode malo podigne od poda, tada su jako brzi...

Ja sam npr ostao bez cijelog legla, ne vidim više niti jednog malca i pitam se tko li ih je mogao pojesti - razbore, neonke, kuliji, ancistrus, mala ženka apisotgramme cacatuoides? Bilo je jedno 30ak malaca sigurno i sad ne vidim niti jednog. Pri drugom mrijestu ću dio izlegnutih prebaciti u drugi akvarij pa da vidim da li će tako ići...
e upravo sam to i ja napravio da bar ostane pola legla ako se nekaj desi...
a sve malce prvo stavljam u malu posudicu (od ferero rochea) koja pliva na površini ko čamčić da malci lakše mogu do hrane, a i svi su mi na broju i nemogu mi pobjeći.  u 10 litara bi se pogubili tako mali i lakše bi uginuli...

recimo švertove držim samo prvih par dana u toj maloj posudici tek toliko da pocnu jesti, endlere sam drzao i 2 tjedna u njoj prije nego sam ih stavio u 10 litara...
« Zadnja izmjena: Svibanj 18, 2009, 22:53:05 poslijepodne od KEKE »

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 19, 2009, 07:45:50 prijepodne »
Nemoj se ljutiti,ali zašto kompliciraš?Oni imaju jako puno malaca i baš iz tog razloga je priroda to tako napravila jer ne mogu svi opstati.I jako često se mrijeste.Što će ti toliki kribovi?
Ako ih misliš uzgajati onda se stave samo oni ili s nekim neagresivnim ribama.Ovako samo činiš veliki stres ribama.
Ja sam npr ostao bez cijelog legla, ne vidim više niti jednog malca i pitam se tko li ih je mogao pojesti - razbore, neonke, kuliji, ancistrus, mala ženka apisotgramme cacatuoides?
Prvo što mi pada napamet je ancistrus  -?
mama i tata su pojeli jaja 100% jer sam ih prebacio same u drugi akvarij skupa s kamenom. To sam napravio iz razloga što u akvariju imam razno razne ribe pa se malci sigurno nebi lijepo proveli. dakle, vidio sam kako je jabučar dopuzao do legla i krenuo na klopu
a što Sarita govori?Ali kao što kažeš nebitno...
« Zadnja izmjena: Svibanj 19, 2009, 07:52:32 prijepodne od sarita »

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 19, 2009, 08:14:25 prijepodne »
ne kužim šta oces reci? da bacim žive malce ribama da se goste? ne kuzim? lijepo pitam za savjet sta i kako kasnije, ali ocito da se ovdje nikada nemoze pravovremeno dobiti informacija...

nije poanta to da ih zelim uzgajati i da ce ih biti i u buducnosti, zelim da prezivi barem par komada da znam da sam nesto napravio

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 19, 2009, 13:46:05 poslijepodne »
ne kužim šta oces reci? da bacim žive malce ribama da se goste? ne kuzim? lijepo pitam za savjet sta i kako kasnije, ali ocito da se ovdje nikada nemoze pravovremeno dobiti informacija...

nije poanta to da ih zelim uzgajati i da ce ih biti i u buducnosti, zelim da prezivi barem par komada da znam da sam nesto napravio
gle danas me nitko ne može naljutiti jer sam saznala da mi sin nije bolestan pa ću se samo nasmiješiti na boldano. :)
Informacije tu možeš dobiti pravovremeno,ako ljudi imaju vremena i imaju iskustvo.A ja ga imam i zato ti pišem,da ti pomognem,a ne da si nabijam postove. ;)
Kažem ti da se te ribe jako brzo mrijeste i bude ih popriličan broj.Znala sam ih imati po 50-tak.
Dalje neću jer pametnom je ovo dosta.

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 19, 2009, 17:14:00 poslijepodne »
ok onda odustajem od daljnjeg razgovora ovdje pa bumo vidli kako ce ispasti malci...

Offline miro6666

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Svibanj 20, 2009, 11:16:40 prijepodne »
jbl nobil fluid.
na tome sam uspio ne izgubit niti jednog malca.
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.

Offline KEKE

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 20, 2009, 14:35:21 poslijepodne »
e upravo sam takav odgovor trazio, hvala!

malci su danas poceli dobijati boju po tijelu (tamne prugice, točkice) trbuh im je jako mali i vec se povremeno samostalno dizu do povrsine. sutra bi vec mogao poceti lagano sa hranjenjem...