Srpanj 20, 2025, 17:13:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ponovo problem sa perajima  (Posjeta: 2028 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChichazZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
Ponovo problem sa perajima
« u: Travanj 26, 2009, 23:41:41 poslijepodne »
Desio se pravi maler prije 2 dana se pokvari rotor filtera ustvari raspao se, srecom brzo sam primjetio da se voda malo zamutila ali nisam pomislio na filter mislio sam da je vrijeme da zamijenim vodu pa sam to i uradio i onda skontam da mi je filter crkao. Brzinom svijetlosti odletio sam u shop po novi i kupim ATMAN unutrasnji 500L/sat (china) za koji ne znam apsolutno nista i o kom nema apsolutno nista na netu (nevjerovatno zar ne napravljen je 8/2008) Stari filter materijal sam ostavio u AQ i posto sam vec izvadio dio vode ubacio sam novu tretiranu AQUAsafeom, naravno voda se malo zabijelila i vec danas malo izbistrila ali bilans je slijedeci ponovo imam dvije ribe sa pocijepanim perajima, jedan molly(ponovo) i jedan ancistrus.Samo da napomenem da sam uspijesno izlijecio parazite prije mijesec i po i sada isti sindrom.Peraja izgledaju kao pocijepan papir inace sve ribe su perfektno zdrave sem ove dvije...Da li ponovo da lijecim cijeli AQ ili sta da radim?
P.S. Nemam karantenu ni uslove za nju...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: Ponovo problem sa perajima
« Odgovori #1 u: Travanj 27, 2009, 00:14:03 prijepodne »
Kazes da si lijecio parazite al oni imaju jako malo veze s pokidanim perajama. Moguce je da su ribice pokupile blagu upalu, a mozda se i same pokidale. U svakom slucaju nesmijes lijeciti cijeli akvarij jer bi mogao poremetiti ravnotezu jos vise, koja je vec narusena. Izdvoji ih makar u veliki lavor, stavi zracni kamen i grijac ako nema filtera i lijeci tamo.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2009, 00:18:33 prijepodne »
Sta sad da radim? Imaju normalan izmet ni bilo kakvih fizickih promijena izgledaju zdravo samo sto imaju pocijepan rep...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2009, 00:30:19 prijepodne »
Mozes li uslikati? Kako rascjepljen izgleda? Cudno mi je za ancistrusa jer oni zbilja rijetko dobivaju fin rot.
...Pula...

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2009, 00:40:54 prijepodne »
Jako tesko za uslikati probao sam, izgleda kao horizontalna linija po repu ----- po sredini...rep izgleda kao podijeljen na dva dijela.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Travanj 27, 2009, 01:00:09 prijepodne »
Mislim da je to mehanicka ozljeda. Nemoj za sada nista tretirati, dobro ih promatraj i ako se sto mjenja - napreduje onda javi pa cemo vidjeti. Bactopur bi bio dobar izbor al bi svakako bilo bolje vaditi ih van tog akvarija jer ovako mislim da ces napraviti vise stete.
...Pula...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Travanj 27, 2009, 09:40:05 prijepodne »
Mislim da je to mehanicka ozljeda. Nemoj za sada nista tretirati, dobro ih promatraj i ako se sto mjenja - napreduje onda javi pa cemo vidjeti. Bactopur bi bio dobar izbor al bi svakako bilo bolje vaditi ih van tog akvarija jer ovako mislim da ces napraviti vise stete.

Slažem se sa kolegicom Gwyneeth  :)

Dakle, ukoliko nema simptoma bakterijske upale peraja (crveni rub) s progresijom upalnog procesa (širenje upale) ili simptoma gljivične upale (crveni rub) sa sluzi ili sa paučinastom tvorevinom... tada se radi o mehaničkoj ozlijedi.

Da sam na tvom mjestu ja bih u vodu obavezno stavio pojačanu dozu easy life FFM koji pomaže u brzoj regeneraciji peraja ali i ostalih lakših ozlijeda te bih nakon 5 sati u vodu dodao i vitamine. Vjerujem da će ovo biti dovoljno ali ukoliko se pojave klasični simptomi upale postupiti kako je kazala Gwyneeth (karantena i liječenje samo oboljelih ribica s ciljanim preparatima). Pozdrav i sretno

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #7 u: Travanj 28, 2009, 18:56:00 poslijepodne »
Sve rijeseno samo me malo frka uhvatila...sve OK

Offline longplay

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: otok Šolta
« Odgovori #8 u: Travanj 28, 2009, 19:44:12 poslijepodne »
Ako u akvariju imaš kojeg većeg ancistrusa on ti je potencijalna opasnost po peraje drugih ribica.
Kao što su kolege več navele, to bi trebala biti mehanička ozljeda. Moj pleho strada tako od ancistrusa, bar jednom tjedno.
Recite djeci da je zemlja s nama u rodu. Učite svoju djecu, kao i što mi činimo sa svojom, da je zemlja naša majka. Što god snađe zemlju, snaći će i sinove zemlje.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #9 u: Travanj 29, 2009, 13:11:45 poslijepodne »
Ako u akvariju imaš kojeg većeg ancistrusa on ti je potencijalna opasnost po peraje drugih ribica.
Kao što su kolege več navele, to bi trebala biti mehanička ozljeda. Moj pleho strada tako od ancistrusa, bar jednom tjedno.
:o imam 20 ancića u akvariju, 3 velika, ostalo su bebe. najmiroljubljivije ribe koje imam. nikad nikome nisu ništa napravili, čak se i kuliji non  stop provlače ispod njih. tak da me svaki put šokira kad netko ima problema s njima.
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Travanj 30, 2009, 08:41:13 prijepodne »
i moji su ancići dobrice i to već godinama....iako čujem svašta...
navodno, kad jednom postane agresivan, na žalost ga ili treba udomiti s ribama koje se neće dati gnjaviti, ili čak eutanazirati...(malo mi to blesavo zvuči, ali eto, čuh!)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Travanj 30, 2009, 10:38:31 prijepodne »
Moram priznati da nisam prije nikad imala problema sa anicjima al ovaj zadnji (baby - potomak tvojih!) je prilicno agresivan! Natjerava corydorase redovito, osobito u vrijeme hranjenja. Ne vidim nista ozbiljno kao posljedicu al nekada cujem udarac koliko se zaleti u drugu ribu  :roll: Dok ne vidim posljedice necu ga micati al nije mi drago kad vidim.
...Pula...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Travanj 30, 2009, 10:45:38 prijepodne »
Moram priznati da nisam prije nikad imala problema sa anicjima al ovaj zadnji (baby - potomak tvojih!) je prilicno agresivan! Natjerava corydorase redovito, osobito u vrijeme hranjenja. Ne vidim nista ozbiljno kao posljedicu al nekada cujem udarac koliko se zaleti u drugu ribu  :roll: Dok ne vidim posljedice necu ga micati al nije mi drago kad vidim.

eto vidiš - dokaz da od dobrih roditelja može nastati krampus!  :P

Offline longplay

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: otok Šolta
« Odgovori #13 u: Travanj 30, 2009, 10:49:58 prijepodne »
i moji su ancići dobrice i to već godinama....iako čujem svašta...
navodno, kad jednom postane agresivan, na žalost ga ili treba udomiti s ribama koje se neće dati gnjaviti, ili čak eutanazirati...(malo mi to blesavo zvuči, ali eto, čuh!)

A, žao mi ga je. Mislim da se radi o mladom mužijaku koji nastoji postati alfa mužijak u akvariju. Imam 14 ancistrusa i samo je taj jedan agresivan, rezultat čega budu uzdužno iskidane peraje (uglavnom repna) kod pleha ili drugih ancistrusa. To brzo zacijeli, ali.........   svejedno sam ga htio maknuti, no, u zadnje vrijeme, kako postaje sve veći, ta agresivnost je umanjena, ne mogu reči da je skroz prestala ali je bar duplo manje agresivan. Možda se jednostavno radi o fazi u rastu pojedinih primjeraka. Znam da nije pravilo, obično su mirni. Uvijek kažem, nismo ni mi svi isti  :D
Recite djeci da je zemlja s nama u rodu. Učite svoju djecu, kao i što mi činimo sa svojom, da je zemlja naša majka. Što god snađe zemlju, snaći će i sinove zemlje.