Kolovoz 14, 2025, 12:39:37 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Alga na panju i biljki  (Posjeta: 2071 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Unka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Metković
Alga na panju i biljki
« u: Travanj 23, 2009, 17:28:22 poslijepodne »
Pozdrav ljudi molio bi vas da mi kažete koja je ovo alga kako je se rješiti... Ima je na ovoj biljki na slici i po mangrovom panju... Nisam je baš primjetio da mi je ima na granitu i drugim biljkama...
Molim vas ako ima neko nekakav prijedlog ili bar kako se zove ova alga i koji je razlog njenog nastanka... Ako postoji...
unaprijed hvala Unka
Juwel 60

Kako se zove bosanski tajni agent? SIKRET....

Offline Unka

• Punopravni član
Odg: Alga na panju i biljki
« Odgovori #1 u: Travanj 23, 2009, 23:13:39 poslijepodne »
plizzz ljudi daj te mi neku vodilju šta da radim???
Juwel 60

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2009, 09:15:53 prijepodne »
Ovdje se radi o smeđoj čupavoj algi ali možda i o prvim izdancima crne čupave alge.
Ako se radi o smeđoj popapat će ju mladi sijamski algojedi koji također jedu i crnu ali s njom baš nisu najoduševljeniji...

Pojava algi u već cikliranom akvariju govori da u vodi ima previše otpadnih produkata (amonijak, nitrati, nitriti, fosfati) a koje rješavaju biljke i pozitivne bakterije u filter materijalu i u akvariju.

Znači ovako, alge se rješavaju na takav način da im se oduzmu faktori koji utječu na njihov rast.

1. U akvariju treba biti što više bilja koje će iz vode iskorištavati hranjive tvari a da bi bilje intenzivnije raslo treba im:
   a) pojačati rasvjetu
   b) dodavati CO2 ili easy carbo
   c) redovito dodavati makro i mikro elemente (gnojivo)

2. Redovite izmjene vode
3. Ubaciti ribe koje se hrane algama

Ja sam se osobno rješio crne čupave alge svakodnevnim dodavanjem easy carboa i nakon neka 3 tjedna potpuno je nestala a moram dodati da imam nedovoljno jaku rasvjetu i samo jednog sijamskog algojeda koji ih više niti ne gleda jer je već star i jede samo hranu za ribe.

Pozdrav i sretno.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2009, 10:11:22 prijepodne »

Offline AkvaristaBiH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #4 u: Travanj 24, 2009, 12:50:52 poslijepodne »
Pa da to ti je mislim pocetak tzv. cupave alge  -? . Bilo je govora o tome dosta po forumu ali evo ukratko . Javlja se obicno na rubovima biljaka sto je slucaj i kod tebe . Mislim da ti se alga pojavila u onom tvom prenaseljenom akvariju , sto si govorio unazad 10-tak dana ( o 50 riba onih ) ? . Moras stavit jos sijamskog algojeda koji vole da jede takvu algu . Imas i drugih po meni malo tezih metoda da se umace bilje u 5% rastvor varakine ali  -? ... Takodje alga nastaje i obicno kao sto plavi kaze u vodi koja sadrzi previse otpadnih produkata - amonijak , nitrati itd . Jos nesto Co2 ti je osnov. Algu ovakvog tipa mozes sprijeciti dodvanjem co2 . Sretno ...  :up:
Čovječe, ne ponosi se svojom "superiornošću" nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju.

Offline Unka

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 24, 2009, 13:25:58 poslijepodne »
pozz..molim vas moze te mi dati latinski naziv jedne od tih mladi sijamski algojeda?
Juwel 60

Offline AkvaristaBiH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #6 u: Travanj 24, 2009, 13:29:33 poslijepodne »
pozz..molim vas moze te mi dati latinski naziv jedne od tih mladi sijamski algojeda?
Sijamski algojed = Crossocheilus siamensis   :up:
Čovječe, ne ponosi se svojom "superiornošću" nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju.

Offline čiovo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #7 u: Travanj 24, 2009, 13:34:41 poslijepodne »
pozdrav,
ja sam muku vodio sa crnom (i još je donekle vodim), glavni ubojica te pošasti je dodavnje bilja i co2. Siamski algojedi su korisni, ali dok su mali, cim pocnu prelaziti u odrasne mamalaze, postaju jako ljeni. Ono što ja radim je dodavnje EC u propisanim kolicina, dodavnje co2 i redovita izmjena vode, jednom tjedno 20% kolicina vode. Prije sam mjenjao jednom u dva tjedna, ali mislim da je pogodovalo algi. Također u vodu dodajem EFF za kojega smatram da pomaže.