Kolovoz 01, 2025, 11:02:51 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pozdrav od novog člana koji nema pojma a voli ribice i biljkice  (Posjeta: 20326 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dilajla

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Pozdrav od novog člana koji nema pojma a voli ribice i biljkice
« u: Rujan 17, 2013, 00:23:56 prijepodne »
Prije svega društvo jedan  :zagrljaj:

Čitao sam vas malo danas, i čini mi se da ste svi voljni pomoći i da ste prava ekipa. Dakle da krenem:

Kupio sam akvarij od frenda po nekoj simboličnoj cijeni i želim ga urediti da izgleda lijepo. Volim ribice, volim biljčice, imam volje i imam malu djecu da uz mene uživaju u ribicama, uglavnom htio bih to srediti da bude lijepo i uredno i čisto.

Akvarij je dug 75, visok 40 a širok 30 cm. Dakle oko 90 litara, kad se oduze podloga i ostalo, računam na nekih 80-tak litara da će to biti. Evo čitao sam i ove teme od zadnje dva pridružena člana (Mendietta i VlatkoZ) i zanimaju me slične stvari, dosta sam odgovora tu i našao ali pošto sam totalni amater u ovome, strah me da ne bi mučio ribice, stoga hoću sve lijepo da naučim. A kažu da tko pita ne skita...

Sa akvarijem sam dobio i neki filter, ali to je u jako losem stanju. Grijac je slomljen, pa cu morati uzeti novi. Da ponovim, totalni sam amater, pa vas molim da mi ne zamjerite na, vama mozda, nekim glupim pitanjima.

Dakle akvarij izgleda ovako:

Na dnu je neki stiropol i koliko sam ja njega razumio, on je po tome imao pjesak koji mi je donio u jednoj kantici, i neke biljčice i to je to.

Filter koji je unutra akvarija je star, unutar su neke loptice u jednom odjeljku, a u drugom neka kao vuna, spuzva, a u trećem je grijač koji je slomljen. To izgleda ovako:

E sad, znači prva akcija koju moram napraviti je dobro ga očistiti i dezinficirati. Naravno bez ikakvih deterdzenata, citao sam sa octom i sa onom nekom otopinom. I tako cu napraviti, dakle prvo ide spuzva natopljena u ocat i nakon toga ispiranje, pa nakon toga cu ga napunit sa otpinom onog hipermangana. Kad prodje ta dezinfekcija, koliko sam upratio treba postaviti podlogu. Vidio sam da preporucate one neke hranjive, pa sam to mislio tako i napraviti.  Dakle dezinfekcija, pa onda podloga.

Kako ide sa vodom, imam ovu iz vodovoda, posto zivim u Dalmatinskoj zagori, voda je dosta kvalitetna, a imam na koji kilometar od sebe i izvor rijeke tako da bi mogao sa vremena na vrijeme donijeti i izvorske ciste vode. Jeli ona ok? Slozim podlogu pa ulijem vodu?

Biljke dodju kad se sredi podloga. E sad posto sam  u Zagori nemam bas gdje ovdje kupiti biljke, ali bi mogao mozda u ZG, imam rodbine gore, pa ih poslati nekako ili u Splitu, Mostaru mozda?! Koliko treba cekat da narestu biljke. Koliko treba proci vremena dok dodju ribice. Meni se ne zuri nimalo, cisto me zanima.

Da li mi je dobar raspored kojim trebam napraviti ovaj posao?

E sta mislite o ovom filteru. Jeli iskoristiv, da promjenim to unutra, ili moram uzimat komplet novi. Trenutno bas i nisam sa novcima na vi, ali za 2-3 mjeseca  bit cu u stanju kupiti sve sto treba. Sad ne bi neka ogromna ulaganja radio.A i ne znam kojeg je reda cijene to uopće.

Eto malo sam se raspisao, možda vas dušim i morim kao i svaki novi antitalenat, ali imam volje. E i usput, imate li kakvu literaturu za početnike da malo pročitam dok se sve ovo sredjiva!

Hvala unaprijed ekipa i nadam se da ćemo se družiti.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Pozdrav od novog člana koji nema pojma a voli ribice i biljkice
« Odgovori #1 u: Rujan 17, 2013, 00:34:23 prijepodne »
Pozdrav i dobrodošao.

Priručnik za početnike je na portalu, uz ostale korisne članke: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Stiropor na dnu ti ne treba, izvadi ga van i imati ćeš više mjesta za podlogu. Biljke možeš naručiti na kućnu adresu ili pogledaj što se nudi u oglasima. Akvaristi bilje šalju poštom.

Filter se da iskoristiti, probaj vidjeti da li pumpa radi. Pumpa obavezno mora biti u vodi dok je uključena da ne pregori. Grijač svakako novi. I da se mene pita ja bi stavila novi filtermaterijal (spužvu).

Bilje se sadi kada se puni akvarij, ali možeš i naknadno ako trenutno nemaš ništa kod sebe. Ribice se ne ubaciju odmah, nego treba proći cikliranje koje traje oko mjesec dana. Više o tome imaš u priručniku za početnike

Za akvarij se koristi vodovodna voda u koju se prije ulijevanja u akvarij doda sredstvo protiv klora (iz pet dućana) ili se ostavi 24 sata u otvorenoj posudi da klor ishlapi. Vodu iz potoka/rijeka nije dobro stavljati jer se mogu prenjeti bolesti na koje akvarijske ribice nisu imune.

« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2013, 00:37:35 prijepodne od Dellete »

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #2 u: Rujan 17, 2013, 10:31:03 prijepodne »
Pozdrav i tebi, Drago mi je što si prije svega odlučio postavljati pitanja.I ne zaboravi da nema glupih pitanja.Najgluplje je na pitati i misliti kako je sve
to lako i nepotrebno.Akvarij ti je idealne veličine za početak. Niti premali niti prevelik,a unutra možeš svega staviti.Grijač obavezno nabavi novi, može
i sa eBay-a.I on ti ne mora biti u tom filteru nego stavi ga negdje vani sa strane.Na filteru ispitaj pumpu kao što ti je Dell objasnila.Podloga je preporučljiva
nova i to hrenjiva pa si miran nekoliko godina.Preko toga dolazi sloj sitnog šljinka,granilacije koja ti se najviše sviđa u debljini 3-5 cm.Naprijed tanji sloj,
otraga malo deblji.U njega sadiš bilje i puniš vodom.I to ti je Dell objasnila.Trenutno smo razdijelili poprilično bilja, pa sada ga nema, ali kroz jedno tjedan dana
dok se razraste,biti će i za tebe nešto.Sretno u početku ove lijepe i zarazne aktivnosti.

Offline dilajla

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 17, 2013, 11:12:26 prijepodne »
Svaka vam čast, prava ste ekipa!!!!  :up:

Puno sam odgovora našao na topicu koji je Vlatko pisao prije, mislio sam nastaviti pisati u njemu, no ne poznam kakva su pravila foruma i nisam htio spamati.

Prije svega idem sa čišćenjem i dezinfekcijom.  Danas uzimam akoholnog octa, prvo ću sa spužvom sve prebrisati i onda ću otopiti hipermangan i sa njim očistiti unutrašnjost. Također ću očistiti filter i lampu. Imam jednu neonke preko cijelog akvarija smještenu gore u poklopac?! Jeli to dovoljno za biljke?

Kad sve očistim i dezinficiram onda ide podlog. Meni je malo nezgodno, ne mogu baš sve nabaviti odmah, pa će i moj proces ići mao sporije jer nemam baš u gradu gdje živim pet centar! :roll:

Nije mi žurba za biljke, javljat ću se ja ovdje, kako šta napravim vas obavijestim jer ipak ste iskusni. Ako vama treba kakva pomoć oko adsl i iptv slobodno pitajte!  :D

Eh da, ovaj hipermangan kupujem u ljekarni? I on se samo istopi u vodi? Jeli onda tu otopinu ulijem u akvarij da stoji malo ili samo pobrišem?

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #4 u: Rujan 17, 2013, 11:38:05 prijepodne »

Pozdrav kolegi početniku :)

Hipermangan sam jučer kupio u ljekarni i teta mi je napravila koncentrat u maloj bočici. Ide 16 kapi na litru vode.

Ja sam napravio otopinu u nekoj plastično posudi koja će kasnije ići u smeće, uzeo od žene onu spužvicu za suđe i sve dobro izribao (moj akvarij nije bio 3 godine u upotrebi pa ga nisam previše namakao u hipermanganu ) sa spužvastom stranom, grublju stranu nisam koristio da ne izgrebem staklo.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Rujan 17, 2013, 11:41:11 prijepodne »
sa octom ide skoro sve dolje, nisam nikad koristio hipermangan, dok ima ljudi kaj ga koriste za apsolutno sve.
mislim da previše dezifekcije ni dobro, barem što se bilja tiće.
edit/ i pozdrav  :up:

Offline dilajla

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 17, 2013, 12:00:44 poslijepodne »
Taman bio u ljekarni, kupio 10 grama hipermangana u prahu. Kaze mi ovaj u ljekarni, samo malo na vrh noža da stavim da se voda zaružičasti.

Prvo ću očistiti u octu, pa sam mislio onda u toj otopini ostaviti sve da prenoći. Uzet ću novu spužvu, da ne bi na ovoj ostalo neih deterdzenata.  ;) U ovom akvariju su bile ribe, samo ne znam kako je to sve izgledalo jer je dečko od kojeg sam uzeo meni se čini, veći laik od mene, pa ja to želim dobro dezinficirat.

Sljedeće mi je nabaviti hranjivu podlogu. Šljunak mi je on dao, rekao mi je da ga prokuham, što ću i učiniti.... Mogu onda iz rijeke donijeti neke kamenčiće i staviti dole, trebam i njih pretpostavljam prokuhati da ne bi kakvu bolest donio u akvarij.

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #7 u: Rujan 17, 2013, 12:24:39 poslijepodne »
Nakon dezinfekcije obavezno sve dobro isprati čistom vodom.
Kamenje prokuhaj i oribaj četkicom ako je prekriveno algama.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 17, 2013, 12:45:17 poslijepodne »
Probaj naći kakvu granu od loze,može biti i suha,što kvrgavija i razgranatija to bolje,pa je probaj nakako ukomponirati.Može i od
ružmarina,zna izgledati jako lijepo.

Offline dilajla

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 17, 2013, 13:08:52 poslijepodne »
Zadnjih sat vremena sam proveo listajući akvarije od članova. Pa sam gledao kako su to ljudi pripremali. I taman dođem ovdje da pitam za te grane neke i vidim napisao si mi da nađem kakvu granu od loze ili ruzmarina.

Samo ja sam imao ideju da odem do rijeke i nađem nešto u vodi? Da li mi je to bolje, znači nešt što je bilo već u vodi, da ne pušta sluz? U sobotu iem trgat grožđe, pa mogu naći i tamo nešto!  8)

Zvao sam i sjemenarnu u Mostaru (imaju veliki odjel za životinje), i u petak ću otići dole, ponijeti filter da mi žena pogleda šta moram mjenjati i kupiti podlogu. Žena je baš ljubazna i rekla mi je da dođem da će me posavjetovati. Grijač košta nekih 80 kuna od friskiesa. ovi filter oko 160. Ne znam sada sta da radim, da ospodobim ovaj ili da kupim novi.

Daj mi recite sta mi jos treba za prvih 20tak dana, jer ne znam kad cu opet dole, pa da odmah kupim.

Hvala svima ekipa! :up:

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #10 u: Rujan 17, 2013, 13:14:21 poslijepodne »
Pozdrav i dobro nam došao  :up:
Grijač ti i nije toliko bitan dok nema riba, ali ako si u mogućnosti, kupi ga. Filter ti je ovaj na akvariju u redu, samo trebaš provjeriti da li radi pumpa (u vodi, ne na suhom), a granje možeš stavljati u akvarij i suho i ono nađeno u rijeci ili već gdje. Ono iz rijeke trebaš dobro oprati tušem, malo očistiti i staviti u akvarij, a grane vinove loze treba dobro očistiti i potopiti u vodi, jer će ti nače plutati u akvariju dok se ne napiju vode  :up:

Offline dilajla

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 17, 2013, 13:26:33 poslijepodne »
Hvala!

Znači za početak, ide dezinfekcija, onda podloga, pa prokuhani pijesak. Nakon toga ulijem vodu do pola i zasadim biljke. Nalijem vodu do vrha.  I to treba stati nekih 20-30 dana. I onda dolaze ribice.

Filter se odmah uključi i radi cijelo vrijeme, bez obzira što nema biljaka? Pretpostavljam! (Jedno od glupih pitanja). Vodu, koliko sam upratio, ne mjenjam nikako dok ne dodju ribice.

Recite mi, da li mi treba ono sa co2. Jeli to potrebno za ovako mali akvarij i za određene vrste biljaka.

Kad dođe vrijeme za ribice pitat cu vas sta da kupim, ali do tada me zanima koje biljke da uzmem za ovaj akvarij. Čiča mi je rekao da će biti kod njega, mogu ja platiti, ne znam kako to transportirti. Da uzmem dole nešto i posadim dok dođu te ili da čekam.... Jeli problem sa transportom biljaka, jesu li osjetljive....

Dosadan sam!  :punch:

Offline mendietta

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
« Odgovori #12 u: Rujan 17, 2013, 13:55:12 poslijepodne »
Slušaj Čiču, Čiča je zakon....  :up:
Meni je poslao jedan set bilja preko Tiska, sve bljke su se primile....

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #13 u: Rujan 17, 2013, 14:06:50 poslijepodne »
Nisi dosadan.
Sto se vise informiras sad, manje ces grijesiti i bacati uzaludni novac  ;). a tu je i frustracija itd.

Znaci, sad prvih mjesec dana ti treba:
gotovi supstrat za bilje(to nista ne ispires, samo direktno u akv stavis)
šljunak (njega samo isperi u vodi)
grijac
filtermaterijal za filter
bilje(pogledaj u nas oglanik!)

Mozda ti bude prodavačica preporucava raznu kemiju za pripreme vode, gnojivo za bilje i svasta nesto. Netreba ti nista od toga. Neki vele da je dobro koristit neko sredstvo za preipremu vode, ali nije nuzno da imas. pogotovo ako nebudes imao neke zahtjevne ribe.

Bilo kakvo granje ili kamenje koje nades u prirodi i mislis stavit u akvarij trebas obavezno, oprat, oribat i ogulit koru (granama) i prokuhati aako je moguce, bilo bi pozeljno da granje nije spricano (loza) !

Filter ukljucis cim napunis akvarij vodom.

Vodu mjenjas posle kad ribe stignu.

CO2 ti nece znaciti nista jer za to ti treba jace svjetlo. Rekao si da imas samo jednu lampu u akvariju? Si probao dali radi i dal znas koliko ima wata?
O jacini svjetla ti ovisi koje budes bilje mogao imati. Neke od nezahtjevnih biljki su ti rogolist, vodena kuga, anubias, crypte, mahovina, valisinerija...

Biljke se mogu bez problema slati postom/tiskom. stave se u vrecicu, unutra malo vode, zapakira se u kutiju i to je to

glede riba, imas 3 tjedna da vidis malo sto sveg ima. vidi sto ti se svida, pa nam reci sto bi htio imati , a mi cemo ti reci dal valja ili nevalja.
S obzirom da si početnih, preporucam ti živorotke (guppy, moli, platy, svertovi)

Offline dilajla

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 17, 2013, 14:27:22 poslijepodne »
Kad dođem kući vidjet ću koje mi je jačine lampa. To je orginal mislim što dođe sa akvarijem. Palio sam je i radi uredno! Mogu uzeti i još neki reflektor možda preko ebaya, ali će trebat 15-20 dana dok to dodje.

Što se tiče ribica, o tome ćemo kad dođe vrijeme. Nisam izbirljiv, šta god bude bit će dobro! Samo nek plivaju i nek ima bilja, i nek to bude skladno i uredno....

Vidjet ćemo šta čiča kaže za biljke, ipak je on čini mi se majstor. Malo bi onih duguljastih, malo onih ole po podu, uglavnom da imaju svoju funkciju i da to bude skadno. Nije mi lijepo ono ad je sve šuma, ali ni kad je sami pjesak i prazno!

Offline dilajla

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 17, 2013, 14:37:28 poslijepodne »
https://www.akvarij.net/forum/index.php?action=dlattach;topic=36181.0;attach=48391;image

Taj mi se svidja od jednog korisnika sa foruma, nesto bi u tom stilu!  :klap:

Offline dilajla

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 17, 2013, 17:39:10 poslijepodne »
Friskies AQUABIO mod 90 lit.

Na lampi piše 1 x18 W, dakle 18 wata je lampa.. Dosta je stara čini mi se, to je isto zrelo za mjenjanje...

Kolike jačine treba za moj akvarij da bi biljke normalno funkcionirale?
« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2013, 17:44:17 poslijepodne od dilajla »

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #17 u: Rujan 17, 2013, 18:46:50 poslijepodne »
Friskies AQUABIO mod 90 lit.

Na lampi piše 1 x18 W, dakle 18 wata je lampa.. Dosta je stara čini mi se, to je isto zrelo za mjenjanje...

Kolike jačine treba za moj akvarij da bi biljke normalno funkcionirale?

Barem 2 x 18 w

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 18, 2013, 10:20:22 prijepodne »
Pozdrav iz Zagreba u Imotski,
vidim da se spremaš u Mostar, a nama baš triba jedan takav..Naime, spremmo jedan paketić bilja za kolegu u Mostaru a problem nam je dostava.
E, onda sam ja izmislio da spramimo bilja i za tabe i za malog Mostarca, dostavimo putam Tiska do tebe a ti dalje do Mostara.To ti nije dalelo,
moš i nanoge.

Offline Martina Oscar

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #19 u: Rujan 18, 2013, 10:42:13 prijepodne »
Samo pomalo rođo ;)

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 18, 2013, 10:45:49 prijepodne »
To je samo ako ti se da, nemoj shvatit ko prisilu!  :D Ima i za tebe!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Rujan 18, 2013, 11:07:00 prijepodne »
Akcija je pokrenuta i to sada više nitko nemože zaustaviti.

Offline dilajla

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 18, 2013, 13:29:36 poslijepodne »
Sa zadovoljstvom. Ja samo čovjek koji voli pomagati, pogotovo onima koji pomažu meni!

Čiča šaljem pp!  :up:

Offline dilajla

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 18, 2013, 21:33:48 poslijepodne »
Očistio sam ga večeras sa alkoholnim octom cijelog iznutra, iznio ga na balkon i ulio vodu te dodao malo hipermangana.

Ovo sam mislio ostaviti do sutra neka stoji, pa sutra izliti i isprati sve...

Zanima me jeli u ovo mogu potopiti i filter kompletan pa da to stoji?! Mogu li ga upalit unutra da vidim jeli radi?

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 18, 2013, 21:57:28 poslijepodne »
Možeš. :up: