Lipanj 23, 2025, 09:23:45 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: uv lampa  (Posjeta: 9132 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Maja27

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
uv lampa
« u: Lipanj 19, 2015, 07:38:13 prijepodne »
Jutro da li mi mozete reci gdje naci povoljniju lampu od 36 w gledala po ebay-u tamo samo nasla neku od 500 dolara ,kod nas cijene jos vece. Slala upite u srbiju  oni ne salju za hrvatsku. Da li se to sta moze napraviti u diy verziji i koliko je to pametno.?Kako uvijek ono sto mislim da ce biti najmanji problem za naci ne bude tako. :roll:

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Odg: uv lampa
« Odgovori #1 u: Lipanj 19, 2015, 09:44:46 prijepodne »
Jel trebaš ovu?
http://www.oase-livingwater.com/en_EN/water-garden/products/filters/accessories-filters/uvc-replacement-lamps.html?tx_zsproducts_pi1%5Bproduct%5D=333&cHash=63faebf2584e758aeb023a4088d70ab4&zsetpnr=55432

Nazovi u tom slučaju npr. bauhaus koji je njihov uvoznik i možda se da naručiti kod njih. Vidim da su joj cijene uglavnom do 300-tinjak kuna na amazonu i ebayu...
Pustike, Turopolje

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #2 u: Lipanj 19, 2015, 09:53:14 prijepodne »
,ti to trebaš kompletan sterilizator !?...
..sve se da se napravit, no ovdje bi trebala nekoliko majstora da ti to naprave koji bi te vjerojatno pošteno oderali ... ja sam svoj sterilizator napravio više manje sam od dva niš koristi... tu je negdje tema na forumu potražit ću malo... čisto da dobiješ neku ideju i predodžbu..

www.akvarij.net/forum/index.php?topic=69725.msg696646#msg696646

..znači ako i ideš radit u DIY izvedbi opet moraš nabaviti stvari poput grla za UVC cijev, prigušnice za istu te ponešto elektro materijala, no najbitnija od svega ti je "Kvarcna" cijev koja se isto tako može kupiti posebno... i tak malo crtanja, mjerenja, varenja, tokarenja i vola!!

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #3 u: Lipanj 19, 2015, 09:59:19 prijepodne »
ako tebaš samo zamjensku lampu onda ju možeš naći kod ove ekipe:
http://www.svijetvode.com/proizvodi/vrtna-jezerca/uvc-lampe/uvc-lampa-36-w-193

ako trebaš i uređaj sa lampom probaj se s njima dogovoriti da li ti mogu nabaviti budući da prodaju oazinu opremu a ti si samo pogledaj što bi ti od njihovih proizvoda odgovaralo da možeš lakše iskomunicirati s njima detalje. trgovac ko trgovac hoće svašta uvalit samo da proda :)
 http://www.oase-livingwater.com/en_EN/water-garden/products/filters/uvc-clarifiers.html

inaće, ja sam kod njih kupila jednu pumpu i kupovina prošla bez ikakvih problema

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 19, 2015, 10:21:59 prijepodne »
..eto jedne na ebayu od 36W,  samo ima problem!... trebal bi ti pretvarač na 110 V .. :(
 www.ebay.com/itm/291177587277?redirect=mobile

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #5 u: Lipanj 19, 2015, 11:14:56 prijepodne »
,ti to trebaš kompletan sterilizator !?...
..sve se da se napravit, no ovdje bi trebala nekoliko majstora da ti to naprave koji bi te vjerojatno pošteno oderali ... ja sam svoj sterilizator napravio više manje sam od dva niš koristi... tu je negdje tema na forumu potražit ću malo... čisto da dobiješ neku ideju i predodžbu..

www.akvarij.net/forum/index.php?topic=69725.msg696646#msg696646

..znači ako i ideš radit u DIY izvedbi opet moraš nabaviti stvari poput grla za UVC cijev, prigušnice za istu te ponešto elektro materijala, no najbitnija od svega ti je "Kvarcna" cijev koja se isto tako može kupiti posebno... i tak malo crtanja, mjerenja, varenja, tokarenja i vola!!
Imas koju sliku ovog prihvata lampe  ili neke alike aterilizatora !?

Hvala

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 19, 2015, 12:59:35 poslijepodne »
.@ Sonic, na navedenom linku ti je skica odnosno crtež kako je napravljeno, prihvat lampe je od kako napisah, UVC sterilizatora kupljenih u Bauhausu na nekoj akciji, ., tako da taj dio navojnog poklopca s PLS grlom nisam trebao izrađivati, ako si na to mislio...!?!
« Zadnja izmjena: Lipanj 19, 2015, 13:11:27 poslijepodne od mrljo#2 »

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 19, 2015, 13:14:08 poslijepodne »
,greška!! ;)
« Zadnja izmjena: Lipanj 19, 2015, 13:23:33 poslijepodne od mrljo#2 »

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 19, 2015, 13:28:49 poslijepodne »
Taj dio me I najvise zanimao  .. Hm moram vidjeti jel bas mora tako ili se da kemijati !? Hvala

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Lipanj 19, 2015, 20:19:52 poslijepodne »
Evo zanimljivog načina izrade UV lampe , bez kvarcnog stakla i od običnih pvc cijevi . Ovo bi se dalo napraviti i sa našim cijevima za odvod .

uv filter for pond

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 19, 2015, 22:01:10 poslijepodne »
Evo zanimljivog načina izrade UV lampe , bez kvarcnog stakla i od običnih pvc cijevi . Ovo bi se dalo napraviti i sa našim cijevima za odvod .

uv filter for pond

...pogledao sam video no neznam kako lampe nigdje ne brtve između same vode i grla već su samo uronjene u vodu.... da pumpom potjeram vodu kroz ovaj sistem voda bi stvorila određeni pritisak u samom sklopu i izbila žarulje van te špricala na sve strane... bar ja tako mislim...

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 20, 2015, 00:02:05 prijepodne »
Zato je I covjek rekao da ima slobodni pad kako bi ustedio tj da nemora  imati dodatne pumpe...

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 20, 2015, 08:56:35 prijepodne »
Hvala puno svima na pomoci,meni treba lampa sa kucistem,sto se tice ovog videa diy izrade to sam vec gledala iskreno na videu izgleda jednostavno ali meni koja se ne kuzim je prekomplicirano . Mislim da cu na kraju ipak kupiti. Ali eto kad vec pisem da vam kazem jucer ja zovem jednu firmu kazem im koliko je jezero koliki je protok pume,filter itd. i zovu oni mene i kazu znate gospodo to ce vas izaci oko 20000 kn pitam ja njih jel mislite 2000 ili... na to odgovor cujte ipak je to puno vode ali imamo mi i manjih ali i protok vam mora biti manji rekoh ja ok i koliko bi bila ta kazu mi oko 9000 kn. Ja sam na to kulturno rekla hvala na informaciji ,ali to je previse. Tako da eto ima i jaaaaakooo skupih uv lampi .

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 20, 2015, 09:05:36 prijepodne »
Max sad gledam ovu lampu sto si ti stavio link tu je napisano da je to lampa za jezero s ribama do max velicine od 20 000 l to bi mi moglo odgovarati dok su mi ribe male ja predpostavljam. ili ne :roll: -? -?

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Lipanj 20, 2015, 09:34:23 prijepodne »
Zato je I covjek rekao da ima slobodni pad kako bi ustedio tj da nemora  imati dodatne pumpe...
..ma jasno je meni da je to gravitacijski princip, upravo iz tog razloga bi to bilo teže uklopiti u većinu sistema možda lakše u nadzemna jezerca poput Maxovog...

Offline Sonic

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 20, 2015, 09:48:09 prijepodne »
To si u pravu ..

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 20, 2015, 19:09:44 poslijepodne »
Max sad gledam ovu lampu sto si ti stavio link tu je napisano da je to lampa za jezero s ribama do max velicine od 20 000 l to bi mi moglo odgovarati dok su mi ribe male ja predpostavljam. ili ne :roll: -? -?

Maja u pravilu veličina riba ne bi trebala imati preveliki utjecaj na zelenu algu ako ti je filter dobro konstruiran . Oase ima i veće odnosno jače UV lampe pa pogledaj na njihovoj stranici  :up:

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 20, 2015, 19:15:01 poslijepodne »
Gledao sam jedan video koji sada ne mogu naći , čovjek je složio komoru kroz koju prolazi voda široko i plitko a iznad toga je UV žarulja ili dvije od 60 cm . Nema straha od curenja vode , začepljenja itd. , probat ču ga naći da vidite jako jednostavno riješenje a trošak je samo žarulja .

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 29, 2015, 14:07:10 poslijepodne »
Da ne otvaram temu radi ovoga. Htjela sam uzeti nepovratni ventil i nudili su mi one kao zlatne boje ja rekla ok,onda mi kazu na to ne moze ici obicno crijevo vec alkaten i ja na to kazem ok uzet cu to. E al kao kad su me pitali na sta stavljam onda su mi rekli da to ne moze ici na tu cisternu jer je od plastike i da je to pretesko i da taj nepovratni ventil ne mogu koristiti za to . E sad se ja pitam sta da radim da li je to istina ili nije? Da li ima uzeti neki drugi,oni mi jesu nudili plasticni kao nepovratni ali kad je voda usla u cisternu ja ugasim pumpu i voda izlazi van.  :devil:

Offline erorr

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #20 u: Lipanj 29, 2015, 14:22:28 poslijepodne »
ako mozes neka ti crijevo bude izvan vode u filteru i nece ti se to desavati to ti se desava samo ako je u vodi i onda ce ti isprazniti samo dio do kojega je crijevo...

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 29, 2015, 18:03:23 poslijepodne »
Radi se o tome sto sam stavila da se puni od dna

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 29, 2015, 20:16:59 poslijepodne »
Možeš to malo skicirati ? Ne vidim zašto metalni nepovratni ventil ne može ići na plastiku , jedino ako nije namijenjen takvoj vrsti montaže . Ako pod cisternu misliš na onaj spremnik vode od 1000L onda ti pompa bome ima dobro opterečenje prilikom pumpanja vode .

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 29, 2015, 20:45:27 poslijepodne »
..znam na kakav ventil misliš i bi radio bi on, samo neznam koliko bi pumpa opterećenje odnosno protok imala kroz njega, obzirom da su ti ventili konstruirani ipak za rad pod određenim tlakom..
..mislim da bi tebi trebao niskotlačni ventil kao za kanalizaciju...
..pumjenjem od dna si napravila pumpi medvjeđu uslugu,  imaš vraški dobro opterećenje na pumpu i dobrano smanjen protok pumpe...

Offline Maja27

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 29, 2015, 21:47:19 poslijepodne »
E ne znam kad sam pitala ali znam da jesam ,gdje da stavim ulaz vode i receno mi da stavim da ide od dna sad kad sam napravila tako ispada da to nevalja,pa mislim ono???? :roll: :roll: da to su cisterne od 1000l ne kuzim zasto bi joj smanjila protok,sorry al mi nije jasno