Probaj sa Linjakom poznat još i kao linj ili linis . Riba nije nešto lijepa u poređenju sa ovim Koi šaranima i sl. ali reko bi da je prilično egzotična jer je u nekim državama i zaštićena vrsta pa provjeri prije nego ih nabaviš .
Za Linjaka kažu da je " doktor riba " zbog svoje ljekovite sluzi koja mu prekriva cijelo tijelo i navodno kada se bolesna riba očeše o tijelo linjaka ona ozdravi , koliko je to tačno ne znam ali dosta ljudi vjeruje u to. Hrani se na dnu ostatcima bilja , rovi po mulju i sl. Uglavnom živi u plićim barama , rukavcima, manjim jezercima i sl gdje nema protoka vode ili je skroz mal protok.. može preživjeti u vodi koja skoro nikako nema kisika i može dugo biti van vode isto tako može da podnese visoke ljetnje i niske zimske temperature ,znači bare bez filtera su njemu idealne on voli mulj, blato . Ja sad imam 2~3 manja linjaka i već počinju da prate ostale ribe i da postaju pitomiji očekujem da počnu jesti na površini uskoro

. Jednom prilikom sam vadio algu sa dna pomoču mrežice i slučajno sam izbacio jednog linjaka zajedno sa algom jer ga nisam vidjeo i nakon pola sata buljenja u vodu skužim da mi jedan fali i počnem roviti po toj algi koju sam bacio i nadjem ga živog ništa mu nije bilo .
ovi manju primjerci nisu nešto lijepi ali kad odrastu počinju dobijati neku žutu boju na stomaku pa bi mogli izgledati i lijepo kad malo porastu ..