Srpanj 19, 2025, 19:05:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Puno bolesnih malawaca  (Posjeta: 1483 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vidopulos

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Puno bolesnih malawaca
« u: Svibanj 04, 2015, 21:40:52 poslijepodne »
Pozdrav! Imam problem. Nije me bilo 2 dana i vratio sam se i dve ribe mi bile mrtve. Izmjene vode radim svakih tjedan-dva i to 30-40% vode

UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, . 180 l
-   temperatura, bila je 26 a sada ju pokusavam smanjiti na 23-24
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  - ne znam. moram provjeriti imam li još testera ali voda ne smrdi, mozda se malo sojeti
-   vrijeme od pokretanja akvarija, - 4.1.2015
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    mjesec - mjesec i pol
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svaki tjedan ili dva
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - ne uvijek. ali svaki put predem preko povrsine da se dignu govna da filter povuce

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) =   vanjski haqos expro 1200
-   način i periodi čišćenja filter materijala   - ocistio jednom
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   - keramika, spuzva, biokugle

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   kamenje i nema sluzi
-   grijač 200 ili 150 W ( ne znam vise)
-   pumpa za zrak  - da
-   CO2 sustav – kakav - ne   
-   koju kemiju dodajete u a kvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) = ništa, samo sol i ponekad cesnjak

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  = pseudotropheus mpanga ( 7), red zebre(8), zuti(8) i bijeli(6) caeruleus, acei (7), zimbabwe rock (6)
-   starost ribica  ( 7-8 mj?)
-   ima li potencijalnih „terorista“   - ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   - jednom ili dva puta tjedno sa biljnim listicima, nije prosao rok.

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - imam anubias nana koji ne uspjeva ali se drzi
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) - imam alge po kamenju koje nastaju od svjetla i na dve stranice stakla gdje namjerno pustam da se stvaraju
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi - ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - ne
PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   - ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - blagi miris

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - ribice imaju zamucenje na ocima, a neke imaju kao "prasinu" na oku.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... = kao što sam napisao
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) = normalno jedu
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) = zasad normalan koliko sam vidio
-  kad su se simptomi prvi puta uočili - tek sam danas primjetio
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   - sol i cesnjak
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   - dosta ih ima to na ocima ( od 45 oko 25 koliko sam vidio, 2 umrle)
-  stanje ostalih stanovnika - normalno

Kada uspijem dobro uslikati stavim slike!

Offline Iskra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
Odg: Puno bolesnih malawaca
« Odgovori #1 u: Svibanj 05, 2015, 10:55:23 prijepodne »
uff,baš mi je žao što ovo čitam jer sam s veseljem pratila tvoju temu...
nemam ti na žalost nikakav pametan savjet ali ako se ne varam ti si akvarij ciklirao 20 dana i onda ubacio skoro 50 ribica unutra....tu sad vidim da piše  cikliranje mjesec-mjesec i pol ali čini mi se da si tamo na temi imao 20 dana cikliranja
bojim se da je to premalo cikliranja a puno ribica odjednom i općenito puno ribica za akvarij od 180 litara.
vjerujem da će ti netko kompetentniji dati savjet a ja ti za sad mogu samo držati fige
eto,baš mi je žao :(
« Zadnja izmjena: Svibanj 05, 2015, 11:06:47 prijepodne od Iskra »

Offline stipe malawi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: split
« Odgovori #2 u: Svibanj 05, 2015, 21:03:08 poslijepodne »
ja sam isto novi u akvaristici i drzim malawce... pojavila mi se ista stvar kao i kod tebe kod par ribica zamucenje ociju tj. bjelkasti film preko ociju i proslo je samo od sebe kroz nekih tjedan dana... utipkaj bolesti ciklidi i izac ce ti simptomi za svaku bolest. ovo kod tebe izgleda da je trovanje klorom.. mozda grijesim, ima iskusnijih na forumu.. dali vodu direktno sipas u akvarij ili pustis da odlezi 24h? ja isto imam problema trenutno sa ribama ajme i nemoze mi niko pomoc.. svako par dana po jedna ugiba... simptomi nikakvi ljecio sam prije toga cijeli akvarij zbog nematoda... dođe mi da sve bacim i krenem ispocetka...

Offline vidopulos

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #3 u: Svibanj 07, 2015, 13:36:08 poslijepodne »
Da javim da je bolje i da se to povlaci sa ribica!!!!  :) :) :) negdje sam citao da jedan od razloga za ovo moze biti pad pH vrijednosti. Makar ne znam kako bi se to kod mene desilo jer imam kamenja unutra koji povisuju vrijedost pH, kaj ne?
napravio sam veliku cistku akvarija, usisao sam govanca gdje inace nisam, ubacio soli i češnjaka. Sve ide na bolje! :))) ribe su sretne, plivaju po svuda, 2 mrijesta su se dogodila od kada sam ovo napisao.....
uff,baš mi je žao što ovo čitam jer sam s veseljem pratila tvoju temu...
nemam ti na žalost nikakav pametan savjet ali ako se ne varam ti si akvarij ciklirao 20 dana i onda ubacio skoro 50 ribica unutra....tu sad vidim da piše  cikliranje mjesec-mjesec i pol ali čini mi se da si tamo na temi imao 20 dana cikliranja
bojim se da je to premalo cikliranja a puno ribica odjednom i općenito puno ribica za akvarij od 180 litara.
vjerujem da će ti netko kompetentniji dati savjet a ja ti za sad mogu samo držati fige
eto,baš mi je žao :(
Da je do cikliranja mislim da se ne bi ovo javilo 3 mjeseca nakon ubacivanja riba....
ja sam isto novi u akvaristici i drzim malawce... pojavila mi se ista stvar kao i kod tebe kod par ribica zamucenje ociju tj. bjelkasti film preko ociju i proslo je samo od sebe kroz nekih tjedan dana... utipkaj bolesti ciklidi i izac ce ti simptomi za svaku bolest. ovo kod tebe izgleda da je trovanje klorom.. mozda grijesim, ima iskusnijih na forumu.. dali vodu direktno sipas u akvarij ili pustis da odlezi 24h? ja isto imam problema trenutno sa ribama ajme i nemoze mi niko pomoc.. svako par dana po jedna ugiba... simptomi nikakvi ljecio sam prije toga cijeli akvarij zbog nematoda... dođe mi da sve bacim i krenem ispocetka...