Srpanj 24, 2025, 22:44:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Skalari, razmnozavanje, problemi,...  (Posjeta: 7860 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lord Anduril

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Skalari, razmnozavanje, problemi,...
« u: Lipanj 06, 2006, 12:17:00 poslijepodne »
Trebam hitno savjete, imam jedan par skalara koji dosta cesto polazu ikru (katkad i svaki drugi dan), ali ta jaja nikad ne dozive jutro/jednostavno nestanu. Pokusavao sam ih cak i odvajat u zaseban akvarij, ali vec nakon jednog do dva dana bi ih uhvatila plijesanOcajan sam, jer kad vidim koliko je ikre propalo dodje mi da se ubijem (ne doslovno). Molim vas pomozite mi svojim savjetima.
Zagreb/Gornja Dubava

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Lipanj 06, 2006, 12:27:00 poslijepodne »
neznam za kakvoću vode za skalare ali sigurno ti je voda pretvrda neznam da li skalari mogu podnijeti destiliranu vodu ali ako promjeniš pola vode u akvariju sa destiliranom neće ti se plijesniti jaja i još ubaciš treset u filter........... eto imao sam i ja tih problemčića.......
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #2 u: Lipanj 06, 2006, 12:54:00 poslijepodne »

Napisao sam poduži odgovor koji mi nije bio prihvaćen - nešto puče

Uglavnom, da se parafraziram; za uzgoj skalara trebaš mrijesni akvarij od 60 litara, bez podloge za čistoću, kompletan, zacikliran, stabilan, kemija protiv plijesni, artemija za hranjenje, upaljena lampa preko noći. Prva3-4 mrijesta su redovito neuspješna (mama i tata popapaju jaja) jer roditelji uče, kasnije krene.Kad ti uzgoj krene imat ćeš puuunoteritorijalnih riba koje stanu samo u velike akvarije. Kamo ćeš s njima? Imaš ih kome utrapiti? Prodati?

Uglavnom, mi smo im pokušavali pomoći s mrijestom u zajedničkom akvariju, ali to tako ne ide. Sad jednostavno ugasimo svijetlo preko noći. Prekrasno ih je gledati u ljubavnoj igri i kako štite svoje potomstvo, ali za uzgoj mlađi treba imati uvjeta.

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 06, 2006, 12:59:00 poslijepodne »
Jaja su mi poprimila plijesan kad sam ih odvojio u drgi akvarij, a u glavnom akvariju nisu pljesnivila, vec su izdrzala neko vrijeme i valjda preko noci bila pojedena.  Meni je zapravo gl. problem kako da ih ostavim u gl. akvariju, tj. kako da ih zastitim od drugih riba(jer preko dana starci se perfektno brinu za ikru)
Zagreb/Gornja Dubava

Offline franco9200

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2006, 13:02:00 poslijepodne »
Citat: Lord Anduril
Jaja su mi poprimila plijesan kad sam ih odvojio u drgi akvarij, a u glavnom akvariju nisu pljesnivila, vec su izdrzala neko vrijeme i valjda preko noci bila pojedena. Meni je zapravo gl. problem kako da ih ostavim u gl. akvariju, tj. kako da ih zastitim od drugih riba(jer preko dana starci se perfektno brinu za ikru)

pa eto ti riješenje ostavi svjetlo preko noći
Rijeka, Zamet, Trsat

Offline franco9200

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 06, 2006, 13:02:00 poslijepodne »
Citat: Elena & Davor

Napisao sam poduži odgovor koji mi nije bio prihvaćen - nešto puče

Uglavnom, da se parafraziram; za uzgoj skalara trebaš mrijesni akvarij od 60 litara, bez podloge za čistoću, kompletan, zacikliran, stabilan, kemija protiv plijesni, artemija za hranjenje, upaljena lampa preko noći. Prva3-4 mrijesta su redovito neuspješna (mama i tata popapaju jaja) jer roditelji uče, kasnije krene.Kad ti uzgoj krene imat ćeš puuunoteritorijalnih riba koje stanu samo u velike akvarije. Kamo ćeš s njima? Imaš ih kome utrapiti? Prodati?

Uglavnom, mi smo im pokušavali pomoći s mrijestom u zajedničkom akvariju, ali to tako ne ide. Sad jednostavno ugasimo svijetlo preko noći. Prekrasno ih je gledati u ljubavnoj igri i kako štite svoje potomstvo, ali za uzgoj mlađi treba imati uvjeta.

koja kemija protiv plijesni ??
Rijeka, Zamet, Trsat

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #6 u: Lipanj 06, 2006, 13:13:00 poslijepodne »
Sera Mycopur ili neki mahalit zelen oksalat

Offline Aqarius

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #7 u: Lipanj 06, 2006, 13:34:00 poslijepodne »

Citat: Lord Anduril
Jaja su mi poprimila plijesan kad sam ih odvojio u drgi akvarij, a u glavnom akvariju nisu pljesnivila, vec su izdrzala neko vrijeme i valjda preko noci bila pojedena. Meni je zapravo gl. problem kako da ih ostavim u gl. akvariju, tj. kako da ih zastitim od drugih riba(jer preko dana starci se perfektno brinu za ikru)

Uh... To ti je gotovo nemoguće! Jero roditelji će ikru čuvati i od drugih ribica, ali i od tebe i svega što im smeta, važno je da imaju mir. U toj borbi za očuvanjem ikre čak će ju i sami pojesti...

Dakle, već si dobio par odgovora, važno je da su sami u mrijestilišnom akvariju, kad polože ikru prkeo noći ostavi neku lampu pokraj akvarija upaljenu čisto da imaju dovoljno svjetlosti za očuvanje ikre, ono, da ju vide čuvati, ali ako odvajaš ikru onda ne trebaš svjetlo jer svjetlo navodno poboljšava pojavu plijesni. Ukoliko ikru odvojiš, odvoji ju u akvarij s istom kvalitetom vode kao u mrijesnom - najbolje uzeti iz njega, te postavi raspršivać za zrak da voda kruži oko ikre kako se ne bi pojavila plijesan.

Moj savjet ti je najbolje odvojiti roditelje u poseban akvarij jer prizor kako se brinu o ikri i kasnije mladima je predivan! Sretno!

Offline vlais

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 06, 2006, 13:46:00 poslijepodne »

bolje se ostavi velika je procedura uzgojiti skalare,ja sam se ubio da bi dobio 400 kom i na kraju nemam kome prodati,a i daju mi 3 kn po komadu...
NOVA GRADIŠKA

Offline kkliba

• Punopravni član
  • zvjerka
« Odgovori #9 u: Lipanj 06, 2006, 13:50:00 poslijepodne »

Prvo najbolje imati zaseban akvarij za mrijest u kojem ja stalno 24 sata slabo svijetlo

Drugo Mycopur protiv plijesni

Treče ne uznemiravati roditelje dok se mrijeste i dok čuvaju ikru

Četvrto ne hraniti roditelje više nego jedno do maksimalno dva puta dnevno u maloj količini koliko pojedu da ne ostaje hrana po akvariju

Peto kad se izlegu mladi maknuti roditelje u drugi akvarij

Šesto nakon četiri dana plivanja mladih tj šesti dan od kad je položena ikra početi ih hraniti artemijom salinom koja mora biti več spremna za taj dan

Sedmo hraniti ih pet puta dnevno u količinama koje pojedu

Za kraj puno sreće i pomoliti se bogu da se nešto ne izjalovi!

- ništa nije dovoljno dobro da nebi moglo biti još bolje -

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 06, 2006, 14:10:00 poslijepodne »
Hvala na savjetima, cine mi se veoma dobri i korisni
Zagreb/Gornja Dubava

Offline XoFoX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
    • Zminj24 web site
« Odgovori #11 u: Lipanj 06, 2006, 14:58:00 poslijepodne »
Bravo kkliba, jednostavno i korisno
Žminj/Istra/Hrvatska

Offline Lord Anduril

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 15, 2006, 11:26:00 prijepodne »
Evo, poslusao sam onaj savjet s upaljenim svjetlom koji je upalio, jajasca su prezivjela do jutra. Za par dana mozda bude malih skalarcica.
p.s. neznam dali ce ovo zvucati glupo, al sta ribama nije potreban odmor,  kad ste mi preporucili svjetlo preko noci (meni ne smeta al njima?)
Zagreb/Gornja Dubava