Kad se akvarista odlući za Tropheuse zna se,da trebaju oni veliki akvarij.
,nekako idealno ulazni jeste akvarij 15o cm.dužine,što bi u prostom prevodu značilo 400 l.Naravno neki nemaju takve mogučnosti i opet stave u manji akvarij Tropheuse,što je ponekad sretna,a kat tad i nesretna kombinacija.Od viška glava ne boli,tu mislim na mužjake,aliu dovoljno velikom akvariju.Lepo je napisano,da Tropheusi znadu ko je gazda i komeje puno dozvoljeno.
No prije nekog nastavka,šta jeste u akvariju,u kome su Tropheusi glavna dekoracija,i to se zna,kamenje koje služi Tropheusima kao marker i ujedno i mužjacima teritoriju,koju brane.Ti markeri trebaju,da su oddaljeni jedan od drugoga oko 30 cm.I što veči je akvarij to više može da ima takvih markera,a sa tim može biti i više mužjaka,no situacija u manjem akvariju jeste obrnuta.Ja sam mišljenja,da treba na to obratiti puno pažnje.Naravno kad su takvi markeri obično ih se dominanti mužijaki dočepaju i smatraju jih za svoje.
Tropheusi su ribe jate,uvek njih treba imati puno,kako bih oni došli do izražaja i lepo funkcionirali,naravno opet bi trebalo gledati da bude više ženki nego muških/ali to je teško/,ako ima neki dobar odnos onda sve ti ide normalnim putem.U slučaju da je obrnuta situacija,valjda mužajci se bore,em se bore za ženke,em se bore za teritoriju,ustvari bore se,da bih kadtad jedan nadvladao ostale,a to se desi uvek kod ciklida koji deluju u grupi,isti slučaj je i sa Malawi ciklidima.
Ipak Tropheusi su ciklidi,koji puno traže a boagami i puno dadnu.
No za kraj,postavio bih samo još neko retoričko pitanje:Pa nema u jezeru Tanganyika samo Tropheusa ima još puno isto ako ne i više zanimljivih ciklida od tropheusa...ali to je več druga priča.