Srpanj 24, 2025, 00:12:58 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Je li akvarijum zatvor za ribice  (Posjeta: 2429 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mserifov

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Tuzla
Je li akvarijum zatvor za ribice
« u: Ožujak 20, 2015, 20:58:01 poslijepodne »
Pozdrav svima, vec jedan perido drzim akvarijume. Trenutno imam 130 litara i 160 litara.  U jednom tom od 130litara imam 10 maticnih zivorotki i 9 neonki i 2 ancitrusa i 4 koridorasa. Kako sam dobivao ribe tako sam ih ubacivao.

A u ovom od 160 litara imam jednu pengazius ajkulicu ili somica i zalim dan kad sam je kupio jer je narasla velika i imam osjecaj da joj je ovaj akvarijum od 160 litara mali. Poklonio bi je nekome ko ima veci akvarijum makar 500 litara.

U ovom akvarijumu imam jos oko 50 malih zivorotkih sto su proizvedene iz ovog manjeg o 130 litara al one su jos poprilicno male i imam jednog dwarf guramia.

Ono sto mene interesuje a o tome razmisljam vec neki period jesta da moje ribe pate unutra, za sada su sve biljke i ribe extra zdrave filter masa je ogromna imam RO aparat i voda se mjenja u kolicini od 50% svake sedmic ei svake sedmice se pere krupna filter masa.  Sve je extra odrzavano. Nikada nisam imao bolesnu ribu.

Ali sve vise imam soejcaj da je ovo jedan zatvor za ribe i da one u biti unutra samo pate. Jer kolicna vode koju ima ja pruzam i onu koju imaju u prirodi je orgomna u razlici.

Plus ja sve svoje ribe hranim sa 3 4 vrste hrane sto zive sto ove gotove u listovima.

Veliki sam ljuitelj zivotinja imam i mačke i jos neke zivotinje.    Al sve vise mislim da moje ribe pate.

Sta je vase misljenje o ovoj tematici. 

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Je li akvarijum zatvor za ribice
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2015, 21:06:27 poslijepodne »
i nas dvoje patimo u kuci od 150 kvadrata i puno bolje bih se osjecao u necem malo vecem sa bazenom i urednim travnjakom. I ova 2 kompakta bih rado mijenjao za neke vece karavane. I jahtica za preko ljeta bi isto ublazila patnje.

Postoje zivotinje koje se mogu drzati u "umjetnim" uvjetima, odgovarajucim naravno i koje ce zivjeti bolje i duze nego u prirodi. Uglavnom, nemam nikakvih moralnih dilema oko akvaristike.

Offline mserifov

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2015, 21:32:17 poslijepodne »
Da to je istina ali u slucaju ljudi mi imamo izbor uvjek i moguce da promjenimo ili tezimo promjenama.

Ali zivotinje generlano ribice sa njima mozes manje vise da radi sta hoces.   I citao sam da u biti one nemaju neke velike kognitivne moci, da u biti ni ne mogu formirati dugorocno sjecanje da i nije im toliko tesko da budu u tanku.

Ali sam opet razmisljao o tome iako svojim ribama obezbjeđujem super uslove, nadam se.

AAA one ljude sto drze ribice u losim uslovima zabranio bi drzanje bilo kakvih zivotinja.

Offline Mord

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2015, 23:15:13 poslijepodne »
uvijek mijenjaš slobodu za sigurnost (i obratno).
da, ove ribe plivaju u manje vode nego što bi inaće, ali nemaju predatora, ako hrana i nije tako raznovrsna kao u divljini redovita je barem.

znam mačku koju su udomili s ceste - ima otvorena vrata i ne izlazi iz stana. njoj je slobode bilo čisto dosta.

ja imam pak 2 mačke isto pokupljene s ceste, i obje bi jedva docekale da ih pustim da smiju šalabajzat po kvartu. jedan bi vjerojatno i preživio, ali drugi nema šanse, tako da sam im uskratio tu slobodu u interesu njihove sigurnosti. s držanjem ribica je problem drugaciji jer ne spašavaš ribice s ceste, ali ako ih smještaš u dovoljnu litražu (ne minimalnu) trebale bi stvari i njima bit ok.
ako su im peraje zdrave, boje kakve trebaju bit, plivanje i ponašanje isto kao opisano - onda im je ok.

ribe nisu tako glupe kao što ljudi pretpostavljaju, da ih se i trenirat i zlatne ribice imaju pamcenje od barem 2 mj., imaš dosta informacija na netu ak te zanima.
« Zadnja izmjena: Ožujak 20, 2015, 23:30:49 poslijepodne od Mord »

Offline marko0206

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • 120 L pterophyllum koi
« Odgovori #4 u: Ožujak 21, 2015, 09:38:49 prijepodne »
Riba u prirodi ima puno neprijatelja uključujući i čovjeka u smislu izlova ... u akvariju joj je vlasnik ili najveći prijatelj ili najveći neprijatelj u smislu održavanja kvalitete života. Srećom na forumu ima znalaca koji iskustvom mogu pomoći da se ribice u akvarijima neiskusnijih akvarista osjećaju ugodno i zaštićeno.

S vremenom bi trebalo uložiti u povećanje životnog prostora i uskladiti biotop prema životnom staništu.
Zasigurno ribe znaju i osjećaju da nisu u prirodnom staništu, ali u principu nemaju puno izbora ... ili imaju sreće ili ne.
Amazona je Rijeka čudesna

Offline mserifov

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2015, 19:41:04 poslijepodne »
Prvi moj akvarijum je bio prije par mjeseci i to neki od 64 litra ja sam u taj akvarijum utrpao 5 zivoritki malih 11 neonki i 2 ancitrusa.   Ali nisam dugo drzao tako oko mjeec dana i onda sam kupio veci od 130 litara.   Pa onda jos jedna os 110 litara.  dok nije prije par dana taj od 110 litara procurio pa sam kupio fabriciki ZOO Dehner 160 litara. 

I kad sam vidio kako se moja pengazius ajkulica razigrala u tom akvairjumu od 160 litara koji je naravno jako jako mali za nju.   
I samo da nadem nekoga sa vecim akvarijumom omda cu da je poklonim.

Znaci tek kad sam vidio taj akvarijum od 160 litara odma sam poečo da razmisljam pa ovo je sve jako malo za ribe,  400 500 litara se moze nazvati pravim akvarijumom.  U kojem bi ribe toliko koliko mogle da uzivaju sve ostalo je patnja za ribe.

Kako sam vec napsaio jako volim zivotinje mačaka imam ribice imam.  Ali sve vise i vise razmisljam o tome da ribice ako hoce neko da drzi mora jako ozbiljno da se posveti tome, mora da vidi koje su vrste kompatibilne, kakvi su uslovi prirodni i sve.

Ali sa ovim misljenjem nece mi ni na pamet biti da kupim Uaru ciklide jer to je patnja za njih 100% ptanja. 

Da i citao sam jako puno po internetu.  Svu su nekog msiljenja da ribe slatko vodne ako hocete vec da drzite sulovi i psrostor moraju biti vrhunski. Sve ispod toga ne dolazi u obzir.

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Ožujak 21, 2015, 20:08:46 poslijepodne »
 Mserifov i sam kažeš da imaš 50 živorotki iz vlastitog uzgoja koje ne poznaju život u prirodi kao i njihovi preci i to već generacijama  , pa ako za nešto neznaš onda ti to sigurno ne može nedostajati . Evo ti primjer sa ljudima u sjevernoj koreji gdje se ljudi klanjaju svom dragom vođi iako gladuju , ali pošto ne znaju za bolji život to im je uredu .