Kolovoz 22, 2025, 04:44:00 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: rupa iskopana,kako dalje...  (Posjeta: 2500 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mariop

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
rupa iskopana,kako dalje...
« u: Ožujak 16, 2015, 09:35:29 prijepodne »
Započeo ja projekt jezerca dimenzija 1,5x2m dubina 1 m.u planu je i neka kaskada... Molim savjete:kakva pumpa,koliko folije,filter......znate već..
vidio sam na da na forumu ima ekipe sa bogatim iskustvom,pa Vas molim da me savjetujete što i kako
Hvala

Offline ritta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Đakovo
Odg: rupa iskopana,kako dalje...
« Odgovori #1 u: Ožujak 16, 2015, 10:24:56 prijepodne »
Uh'osnovna pitanja a tisucu odgovora.
Mozda bi bilo najbolje da si skuhas kavicu i uzmes jedno popodne pa procitas stare postove. Mislim da ces pronaci odgovore na sva svoja pitanja. Za kaskadu ti ne mogu bas pomoci i ja s tim muku mucim. Svako ti od nas moze dati dobar savjet ali u konacnici kad zavrisis jezerce uvijek ces pronaci neku manu. (Ja sam osobno tri puta u jednom ljetu raskapala jezerce i pocimala iz pocetka) Sto se tice pumpe i filtracije od viska glava ne boli, prepostavljam da ces drzati ribice sto znaci sto bolja filtracija i sto veci protok vode to bolje. Filter ti se bas i ne isplati kupovati, pronjuskaj po temama i pronaci ces zanimljiva rijesenja za filtere.
Folije ti od prilike treba 4,5×5m ali ima na forumu i iskusnijih po pitanju folije pa neka me isprave ako nisam u pravu. Uglavnom bolje uzeti pola metra viška nego da ti fali.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #2 u: Ožujak 16, 2015, 14:42:03 poslijepodne »
..pošto ti je još sve na početku, bilo bi najbolje da kao što Ritta kaže, pronjuškaš na tu temu po starijim postovima jer su pitanja uvijek više manje jednaka...
..i sam sam dosta pisao o filtraciji pa potraži a eto ti link kako sam ja radio pa ti možda bljesne kakva ideja...
 https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=45692.0

Offline inkejevica

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • ufo 880
« Odgovori #3 u: Ožujak 16, 2015, 18:41:51 poslijepodne »
Kao što su ti već rekli ima brdo postova, ali i materijala na youtube pa pogledaj izrada i postavljanje pond linera ili nekaj slično.
Za kaskadu koristi zemlju od iskopa pogotovo ako imas tvrdu ilovaču, sa njom modeliraj razine ili oblik potoka, dobro nabijes zemlju da drzi oblik, na to stavis geotekstil, i oonda foliju, sve obložiš kamenjem.
Moras voditi brigu oko dovoda vode, i da ti se folija dolje preklopi sa folijom od jezerca, nemo šparat na foliji.
Etaže npr napravi od plosnatog kamena, tj . benkovačkog, kvadrat kamena je dosta povoljan.
Samo mašta je granica.
"nema glupih pitanja - samo glupih odgovora"

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Ožujak 16, 2015, 19:01:34 poslijepodne »
Eto kako ti lijepo nahvališ ekipu  a oni te otkantaju u dva poteza . Moj prijedlog je da nas sve pozoveš jedan vikend na kavu , roštilj i gemišt pa da ti svi mi na dugačko i široko objasnimo kako , gdje i zašto  :D :D :D . Ipak poslušaj savjete pametnijih od mene pa si uzmi malo vremena i pročitaj teme na forumu (ima tu svega) pa onda nastupi sa konkretnim pitanjima na koja ćemo probati odgovoriti ( nema glupih pitanja samo glupih odgovora ) .

Offline inkejevica

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • ufo 880
« Odgovori #5 u: Ožujak 16, 2015, 19:04:46 poslijepodne »
Ops :-[, imas ti pravo gem set meč, i carsko na roštilju. dobra ideja. :up:
"nema glupih pitanja - samo glupih odgovora"

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 16, 2015, 19:23:35 poslijepodne »
Sad bu ispalo da i nisam tak bedast  :D . Još kad bi Mariop napisao koliko je star/mlad dobio bi i kvalitetnije odgovore  :angel:

Offline mariop

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 17, 2015, 10:10:50 prijepodne »
hahaha hoću li dobiti kvalitetnije odgovore ako sam star? ak je tak onda imam 87g. i ustvari su mi unuci iskopali rupu na dvorištu jer mene muči artritis,išijas i alzheimer pa sam zaboravio di mi je lopata i zakaj uopće da kopam rupu.

Offline ritta

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 17, 2015, 15:25:02 poslijepodne »
A ne,ne..pitamo zbog rostilja  :D (salim se) aj da sam te to ja pitala ali..Max..hmm
Svako tvoje pitanje je na mjestu ali su toliko opcenita da bi ti svatko mogao ispisati po nekoliko stranica i opet bi se sav pogubio. Zato sam ti i predlozila da procitas prijasnje teme. Pa ces naci vecinu odgovora a ono sto ne shvatis ili pronadjes slobodno pitaj.
Evo,posto si rupu iskopao,sljedeci korak ti je oblaganje rupe (tepihom,dekom,,linoleumom) bilo cime da zastitis foliju prije postavljanja. Nakon toga folija i punjenje vodom...barem odprilike izracunaj kubikazu zbog lakseg donosenja odluke o pumpi,filteru i kolicini ribica. I naravno poprati nam sve to sa par slika...jer slika govori vise od tisucu rijeci.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 17, 2015, 17:06:19 poslijepodne »
Vidim ja da će Ritta moje pitanje o godinama odvući u sasvim krivom smjeru (žene) , probaj si zamisliti kaj bi bilo da sam to pitao Rittu   :vava: . Ako si daš truda i pročitaš teme na forumu vidjet ćeš da se mi svi dobro zabavljamo a ujedno i pokušavamo pomoći jedni drugima (više manje uspješno) . Pa kada znam dob sugovornika lakše prilagodim temu i način na koji ću odgovoriti ili  postaviti pitanje tj. tražiti odgovor . Ako su podaci o tvojim godinama i zdravstvenoj situaciji točni onda ti nažalost moram priopćiti da ti uopće nisi živ samo si zaboravio  :D :D :D

Offline murinac

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 77
« Odgovori #10 u: Ožujak 17, 2015, 18:09:51 poslijepodne »
vecina kad napravi jezero požali što nije napravla vece ti imaš priliku sada u startu svoje poduplati

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #11 u: Ožujak 17, 2015, 21:55:11 poslijepodne »
dobro kaže murinac...od viška glava ne boli  :up: 
kod mene se bruse lopate već danima...uskoro slijedi kopanje i proširivanje ...treće po redu  :D :D :D

Offline ritta

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 17, 2015, 22:52:31 poslijepodne »
Kod mene tri prosirenja samo u jednom ljetu  :D
Max..i ja sam mislila na to sto i ti  :rolleyes: a dobro da nisi pitao  :punch:

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 18, 2015, 08:07:14 prijepodne »
Moje osobno mišljenje je da se ribnjak (jezerce) ne može idealno napraviti od prve koliko god bilo malo ili veliko . Najbolje je krenuti malim koracima pa učiti u hodu , mijenjati i nadograđivati odnosno učiti na vlastitim greškama . Mi ti možemo pomoći sa raznim savjetima iz vlastitog iskustva ali niti jedan ribnjak se ne ponaša isto i svatko ima neke svoje zamisli kako bi to trebalo bolje izgledati . Ova tvoja "rupa" je sasvim pristojna veličine za prvu ruku ,moj ribnjak u Zagrebu je od 500L i nakon desetak godina sam našao vremena da krenem u izgradnju novoga . Budi strpljiv i nemoj žuriti . Mi te gledamo :respekt-ss:

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #14 u: Ožujak 18, 2015, 08:40:10 prijepodne »
,ne samo da od viška glava ne boli, glede veličine jezerca, već je veće jezerce ujedno i lakše održavati... tu prvenstveno mislim na kvalitetu vode i oscila.ciju temperature na dnevnoj bazi...
..prije samog polaganja bilo čega u iskopanu rupu, bilo bi dobro da sve neravnine poravnaš finim navlaženim pijeskom "0-4"... takav navlaženi pijesak se vrlo lijepo da zagladiti po stijenkama poput žbuke, zidarskom daščicom...

.. nego razmišljam si nekaj!... kad već imaš 87 godina a unuci ti iskopali rupu… 'si siguran da je to rupa za jezero!?! ... da nije … hehehehe ;)

Offline mariop

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Ožujak 18, 2015, 10:29:42 prijepodne »
hvala na prijedlozima i savjetima.....