Srpanj 21, 2025, 19:48:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY vanjski filter  (Posjeta: 2508 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zoky.bj-kr

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: krapina-bjelovar
DIY vanjski filter
« u: Ožujak 09, 2015, 08:25:52 prijepodne »
Pozz svima..o ovome je vec raspravljano i sve je skoro receno ali ipak imam pokoje pitanje..
naime..jedan kolega ovdje na forumu radio je vanjski canister filter od kanalizacijskih cijevi..onih sivih..po uzoru na njega napravio sam takav..nesto veci..sa pumpom 1400 l/h...odlicno odrađuje svoj posao..nista ne curi i sve je super..
e sada...posto imam nesto materijala za pravljenje jos jednog..ali i veceg..veci je "fi" cijevi..zanima me sljedeće:
- ako cu napraviti dva ulaza otpr "fi" 20 mm..
tako imam na sadašnjem 16 mm.. dali bi bilo dobro ugraditi dvije pumpe recimo od 1000l/h ili ostaviti jednu od 1400 l/h ??
- raditi cu neke preinake pa me zanima dali taj filter moze obavljati svoju duznost u VODORAVNOM polozaju ??!?
- naime..na krajeve cu staviti koljena,prema gore naravno, "baza" je vodoravno..u jedno koljeno je dolaz "prljave vode" iz akvarija..u drugom koljenu je pumpa koja vraca vodu koja je prosla kroz filter nazad u akvarij..hoce li to funkcionirati smjesteno horizontalno?? A zasto tako? Jer mi na taj nacin stane ispod akv..ne vidi se..i sve ce nekako urednije izgledati..
« Zadnja izmjena: Ožujak 09, 2015, 08:39:39 prijepodne od zoky.bj-kr »

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: DIY vanjski filter
« Odgovori #1 u: Ožujak 09, 2015, 20:45:19 poslijepodne »
Ne trebaju ti 2 pumpe. Sto se vodoravnog polozaja tice...... mozda i moze, ali sigurno i da postoji razlog zasto su svi vanjski filteri okomiti, i voda ide odozdol prema gore. A ne s lijeve na desnu stranu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #2 u: Ožujak 09, 2015, 21:08:38 poslijepodne »
Mislim da je gravitacija razlog
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 09, 2015, 21:15:31 poslijepodne »
Pa nusam siguran da bi u vodoravnom polozaju cijela cijev bila ispunjena vodom, odnosno sigurno nebi, vode bi bilo samo do linije pumpe za povrat, dakle ostaLo bi zraka, a to nije dobro. Niti bi filtwr materijal bio komplrtno u vodi, niti je zrak u filteru pozeljna stvar.

Offline zoky.bj-kr

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Ožujak 10, 2015, 19:57:29 poslijepodne »
...možda ide s desna u lijevo..a ne s lijeva u desno..znam da postoje razlozi zasto su okomiti vanjski filteri..ne znam kako bih objasnio ovo sto planiram...najjednostavnija usporedba- filter bi izgledao kao slovo U
.
na jednom kraju ulaz vode..na drugom izlaz (pumpa).. tako da mislim da bi bio pun vode da nebi bilo zraka..i pokusao bi da bude ne skroz vodoravno nego da "visi na jednu stranu" .. sutra imam vremena pa cu isprobati malo..
javim rezultate..
hvala svima na sudjelovanju..
p.s.  ja sam doselio iz Bj u Krapinu..ovdje zagorci kažu " IDE VODA V BREG"   :P :D :klap: :D

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 10, 2015, 20:19:41 poslijepodne »
Pokusaj, pa svakako javi, bas me zanima.

Samo, to sto voda ide onako kako si zamislio, ne znaci da ce filter materijal raditi ono sto bi trebao, svakako ce vrijeme pokazati.

Offline zoky.bj-kr

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 11, 2015, 09:13:33 prijepodne »
Da..to me muci..hoce li voda cirkulirati kroz cijeli materijal ili kroz donji dio materijala zbog gravitacije..uostalom, imam dijelove skoro sve..sastavit cu i isprobati..teoretski bi trebalo biti dobro..