Srpanj 19, 2025, 02:57:07 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Biljnih 620l prijedlozi  (Posjeta: 22631 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Danijel-CH

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Biljnih 620l prijedlozi
« u: Ožujak 07, 2015, 20:33:38 poslijepodne »
Ovih dana treba da mi stigne novi akvarijum 540l, pa vrijeme je da pocnem sa pripremom i da pokupim par savijeta od vas :)

Evo slika akvarijuma u prodavnici.

Od rasvijete sam planirao cetiri T5 52w, mislim da bi trebalo biti dovoljno, ako ne ubaciti jos dvije.

Od podloge za biljke bih stavio manado, pa preko toga bih stavio neku drugu podlogu (neki prijedlog je dobrodosao).

Imam filter JBL e901, tako da sumnjam da ce on sam moci za ovaj akvarijum, trebace mi jos jedan takav ili cak jaci.

Od ribica bih prenijeo Moli, Koridorase, Neonkice, Ksife i Ancije iz aktuelnog akvarijuma.

« Zadnja izmjena: Ožujak 30, 2015, 00:33:48 prijepodne od ZliBrka »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Biljnih 540l prijedlozi
« Odgovori #1 u: Ožujak 07, 2015, 20:49:14 poslijepodne »
uh.......... fino, ali........
za 540l biljni 4x54W i nije neka rasvjeta. IMO trebas barem jos 2 takve lampe. Mozda ne za cijeli foto period ali negdje u sredini da ti pomognu. Naravno, ovisi kaj mislis imati unutra od bilja jer je biljni jako relativan pojam. Ili razmisljaj o LED rasvjeti.
Manado u 540l zaboravi, podloga je odlicna ali ne bih nikad radio tako veliki akvarij sa manadom. Najveci problem ti je sto je lagan i bilo kakva veca aktivnija riba ce ti raditi nered. Cak i koriji znaju povaditi van bilje sa sitnim korijenom. Radije odi na seachem flourite, kosta ali to kupis jednom i traje zauvijek. Ili neki soil, Aquasoil, JBL soil, Knott soil...... ne znam kaj svega ima/nema tamo kod vas.
e901 ti nikako nece biti dosta. Uz njega stavi jos e1501 ili e1901. Ovaj drugi bi ti mozda mogao i sam to gurati. Ili fluval fx6.

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 07, 2015, 21:00:16 poslijepodne »
Znaci idemo na 6x54w, pa mozda cak posle jos i dodati sa HG jos rasvjete.

Filter bi onda uzeo jos jedan e1501, jer vec imam ovaj jedan e901 pa da ga iskoristim.

Posto vec imam 20kg manada, stavio bih onda njega na dno pa preko njega aquasoil (za njega znam da ima). Razmisljam se koju travu da stavim na dno koja ce se rasiriti i napraviti travnati tepih.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 07, 2015, 23:02:03 poslijepodne »
gle, nemoj mijesati podloge ako ides na bilo kaj od ovih kaj moze biti samostalno. OK, 20l i nije tak puno na kolicinu koja tebi treba ali opet........
Poanta samostalnih podloga je upravo to da budu same, jer mogu, i onda mozes po akvariju kopati i premijestati koliko god zelis. U varijanti sa soil podlogama ipak manje zato jer se s vremenom raspadnu i pretvore u mulj dok ti se to sa manadom (nemoj, ipak) ili flouriteom nece odgoditi.
Vjerujem da imas i ovo tamo https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=96944.0

Kaj se tice filtera, sto veci to bolji.

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 07, 2015, 23:44:41 poslijepodne »
Ako nije problem koje su dimenzije akvarija, sama litraža nije toliko precizna mjera za odredit rasvjetu.
Također koje biljke namjeravaš držati?
U mom akvariju dužine 145 cm, širine 52cm i dubine 60cm (bila je dosta debela podloga pa amo reć 50 cm dubine) glossa je rasla pod 4x54w t5 rasvjete bez reflektora. Mogu reći da je ta rasvjeta, u mom slučaju, bila definitivno dovoljna bez reflektora osim za najzahtjevnije bilje.
Po meni bolji recept je umjereno svjetlo, dobra opskrbljenost co2 i gnjojivom.

Ovako po slikama akvarij izgleda dosta širok i dubok. Dubina je ono što stvara najveće probleme kod biljnih akvarija i postavljanja rasvjete.

Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 08, 2015, 12:50:24 poslijepodne »
Tacne dimenzije akvarijuma cu imati u utorak, dok stigne. Moze biti i da je malo veci, jer je radjen po narudzbi covijeku koji je na kraju odustao od kupovine pa je sad daleko ispod cijene.

Sta smo odlucili koju podlogu na kraju :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 08, 2015, 13:38:45 poslijepodne »
pa ti si taj koji odlucuje. Na kraju. Ja ti samo velim da nemoj stavljati manado u tako veliki akvariji i nemoj taj manado koji imas mijesati sa necime, pogotovo ne sa nekom soil podlogom. Sa flouriteom bi to vec islo ako bas imas zelju to potrositi iako je taj manado toliko jeftin da ne vidm svrhu u forsiranju. Manado dolje pa preko flourite.

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 08, 2015, 15:26:46 poslijepodne »
Oticu sutra jos malo pogledati sta ima u ponudi od podloga, pa cemo vidjeti sta je najbolje.

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 09, 2015, 17:39:48 poslijepodne »
Evo ovako, nahodao sam se i situacija je ovakva.

Od podloga ima samo Manado i ovo

Naletio sam i na ovo na super akciji, pa sam uzeo bez razmisljanja :)

E sad, sa svijetlom imam veliki problem. HG T5 54w moram da narucim 3 komada, da bih imao 300w osvetljenja. Sa svim sto bih kupio potrebnim bi me kostalo 600chf, a ova druga opcija da uzmem dva ovakva bi me kostala 520chf.

Da li neko ima iskustva sa ovim i koliko je dobro?

jedna ova LED rampa menja dvije T5 lampe od 72w, sto znaci da bih imao 288w led osvetljenja.

Potrebna mi je pomoc iskusnih sad :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 09, 2015, 18:39:49 poslijepodne »
jbt, daj smanji slike  :roll: :roll: :roll: :roll:

Inace, nije da nema necega drugoga
http://www.aquaristikonline.ch/catalog/seachem-fluorite-p-1748.html
ali brate, cijene su prave svicarske  :D Valjda bi sa dostavom iz HR prosao jeftinije  :o
Ovaj aquabasis ti je prva pomoc, prihrana kad startas akvarij. Ali nemoj to stavljati ispod jer se relativno brzo potrosi i onda ne sluzi prakticki nicemu samo smeta kad vadis bilje a ne vjerujem da ces taj akvarij cijeli raskapati svako malo  :D

Kaj se tice ovih lampi, ne znam kaj bih ti rekao. Ja LED jos nisam koristio nikakav. No na stranici proizvodjaca pise da ovaj set ima 6257 lumena. Ako se ravnamo prema onome da je od 20-30 lm/l srednja rasvjeta a preko 30 lm/l jaka rasvjeta onda racunaj koliko ti ih treba. Na bruto volumen ti obicno izadje oko 75% vode. 2 bi ti mozda bile dosta, sve zavisi kakve su zapravo i kaj ti mislis drzati unutra. I na kraju, koliki je stvarno taj akvarij. No uvijek mozes dodati trecu. I nemoj zaboraviti, sto vise svjetla, vise gnojenja i obavezan CO2 sistem.

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 09, 2015, 19:00:46 poslijepodne »
Izvinjavam se za velicinu slika, ovako sam navikao postavljati :D

Za ove sto si sad postavio nisam ni znao, moja pretraga se svodila na Qualipet i Hornbach, sad cu i ove pregledati.

Ova rasvjeta me ubi, ne znam sta da radim :S

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 09, 2015, 22:03:10 poslijepodne »
Do Francuske 20km, ali do Pariza 580km :)

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 09, 2015, 22:37:16 poslijepodne »

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 09, 2015, 22:59:44 poslijepodne »
Jel postoji opcija da editujem postove, pa da ne pisem sam sa sobom?

http://aqualight-solution.com/rampe-t5-aqualight-aquarium-eau-douce/1434-aqualight-rampe-t5-eau-douce-4x80-watts-150cm.html

Elem, nasao sam to. Lyon, nije daleko.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 09, 2015, 23:42:13 poslijepodne »
Do Francuske 20km, ali do Pariza 580km :)
pa dobro, to je bio samo primjer, ne kuzim francuski ni malo ali sigurno postoji i neki ducan u tom dijelu koji je tebi blizu.
Editirati mozes ali samo 15 minuta nakon sto posaljes poruku.
Jel one moraju da se vesaju na plafon ili?
pa ne mora biti plafon.
https://www.google.hr/search?q=aquarium+light+hangers&client=ubuntu&hs=bC8&sa=X&channel=fs&biw=1366&bih=637&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=9B_-VNSDH4XvUP74g_gD&ved=0CBsQsAQ#channel=fs&tbm=isch&q=aquarium+light+hanging+kit&imgdii=_

ovih 8x80W je puuuuuuno previse, to je za morski.

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 10, 2015, 00:20:41 prijepodne »
Jel moze onda ova kombinacija 4x80w?

Uzeo bih jos par stvari tu u Lionu pa bi mi se i isplatilo ici :)

Jel moze ovo za podlogu?

http://www.aqua-store.fr/sable-quartz-aquarium/2763-jbl-proscape-mineral-volcano-9l-4014162670786.html
« Zadnja izmjena: Ožujak 10, 2015, 00:24:12 prijepodne od Danijel-CH »

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 10, 2015, 07:06:51 prijepodne »
Taj JBL volcano je zamisljen da ide ispod nekog substrata (ali nije neophodan), pa mislim da bi ti bilo bolje uzeti samo (ako ne zelis oba):
http://www.aqua-store.fr/sol-nutritif-aquarium-plante/2739-jbl-proscape-plantsoil-brown-9l-4014162670816.html

Evo kako je to zamislio JBL:
http://microsites.jbl.de/ProScape/en/step-by-step/
« Zadnja izmjena: Ožujak 10, 2015, 07:11:17 prijepodne od ZliBrka »
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 10, 2015, 11:01:24 prijepodne »
Jel moze onda ova kombinacija 4x80w?

Uzeo bih jos par stvari tu u Lionu pa bi mi se i isplatilo ici :)

Jel moze ovo za podlogu?

http://www.aqua-store.fr/sable-quartz-aquarium/2763-jbl-proscape-mineral-volcano-9l-4014162670786.html
pa 4x80 bi bilo dosta vjerujem. Ako je akvarij 540l bruto, imat ces oko 400l vode i to je OK.
Kaj se tice ovog vulcana https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=96944.0
u principu sam zadovoljan, volio bih da je sitniji jer bi se lakse sadilo u njega. Ovako cak i sa pincetom se pomice dosta toga oko mjesta gdje stvarno sadis. Kasnije kad se bilje primi onda to vise nije problem kod povremenog presadjivanja ali je gnjavaza na pocetku.
I obzirom da je dosta krupan, trebat ces jato vecih corydorasa da ceprkaju po tome da ti ostaci hrane ne ostaju unutra. Ali isto tako, zbog velicine se vrlo lagano usisava, samo stavis onaj sifon i sve izlazi, ne treba ga uopce gurati u podlogu.
A vjerujem da i ovaj JBL soil isto nije losa opcija. Ja sam uzeo volcano zato jer flouritea kod nas tada nije bilo. Nije bilo niti ovih soila a ovo je bilo po nekoj promo cijeni na akteru pa sam bio pokusni stakor. Taman i da se pokazalo losim, gubitak bi bio kao jedna vreca flouritea po svicarskoj cijeni  :)

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 10, 2015, 11:32:37 prijepodne »
Znaci resili smo dvije najvece muke do sada, rasvjetu i podlogu. Taman cu se malo sa porodicom provozati do tamo i pokupovati to. Valjda me ne uhvati guzva kod sajma automobila u Zenevi :D

Ako vas ne mrzi i imate vrijemena da pogledate, mozetel mi reci koji CO2 sistem da uzmem

http://www.aqua-store.fr/340-co2-pour-aquarium

I sta jos od opreme?

Uzecu jos jedan ovaj e1501 filter od JBL-a, i uparit cu ga sa ovim mojim e901.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 10, 2015, 13:03:45 poslijepodne »
ti kitovi su ti porez na budale zapravo
uzmes http://www.aqua-store.fr/accessoires-co2-pour-aquarium/495-manometre-a-co2-vis-de-reglage-fin.html
i http://www.aqua-store.fr/bouteilles-co2-pour-aquarium-eau-de-mer/2124-bouteille-co2-pleine-6kg-.html
to je osnovno. S time da je i to puno, te regulatore imas na ebay skupa sa elektromagnetskim za toliko novaca. To je ovak nesto....
http://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-CO2-Solenoid-Regulator-Double-Gauge-Bubble-Counter-Check-Valve-DC02-04-/111487599003?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item19f52dc19b
Bocu isto mozda mozes kupiti posebno za manje love. No svakako je jeftinije od kompleta u kojem dobijes uvijek neku malu bocu. A tebi je 2kg boca malo, odnosno punit ces ju svaka 2 mjeseca ili manje. Onaj kompjuter je samo sminka, moze se i bez toga.
Ako ne zelis pustati CO2 24/7 ona trebas jos i elektromagnetski ventil http://www.aqua-store.fr/accessoires-co2-pour-aquarium/490-electrovanne-a-co2.html no mozes i bez njega
trebas jos i brojac mjehurica, ovi imaju samo ove neke vanjske, obzirom da ides na bocu onda preporucam ovako nesto
http://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-CO2-Aluminium-Bubble-Counter-for-Regulator-and-Solenoid-Planted-Tank-/271375917795?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item3f2f43e2e3
trebas i neki atomizer/reactor/difuzor. Ovi bas i nemaju neki izbor tak da isto preporucam ebay
I trebas dropcheker ili nesto u tom stilu da znas koliko CO2 imas u akvariju http://www.aqua-store.fr/tests-jbl-aquarium/2142-jbl-test-co2-permanent-4014162253927.html

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 10, 2015, 14:44:42 poslijepodne »
Treba znaci mnogo toga :D

Sad sam isao da uzmem tacne dimenzije akvarijuma, dostavice mi ga u cetvrtak, a sutra idem da pokupujem sve ovo...

Dimenzije:
Duzina:160cm
Sirina:60cm
Visina:65cm

Da uzmem ove neonke?

http://aqualight-solution.com/tube-neon-t5-pour-aquarium-eau-douce/688-aqua-medic-tube-t5-plant-grow-80-watts-1450mm-4025901116694.html
« Zadnja izmjena: Ožujak 10, 2015, 14:48:10 poslijepodne od Danijel-CH »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 10, 2015, 16:10:39 poslijepodne »
uh.......... 65 visina  :roll: :roll: :roll: pa trebas ruke kao cimpanza da bi radio u tome  :D
ali cak i to nije problem. Nisam siguran da ti neonska rasvjeta uopce prodire toliko duboko, odnosno koliko je ucinkovita na takvim dubinama.
mislim da ti je onaj LED bolji izbor jer LED ipak vise prodire u dubinu.
Obzirom da ti je bruto 620l, neto bi bio izmedju 450-500. Ako idemo prema lumenima, za jaku rasvjetu trebas preko 15000 lumena a one 3 lampe ti daju 18750.
Ali daj si za to otvori novu temu ovdje https://www.akvarij.net/forum/index.php?board=125.0 gdje specificno pitas samo za rasvjetu za tu dubinu, vjerojatno ce ti se vise ljudi javiti sa nekim konkretnijim savjetima jer ja niti imam iskustva sa LED niti sa tako dubokim akvarijima.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #23 u: Ožujak 10, 2015, 16:27:15 poslijepodne »
duboko je to brate...duboko :D

ja bi išao na mh, ne zna što se leda tiče..ali neonke neće bit dosta..s druge strane s mh lampama treba oprezno igrat, a vjerujem da bi se ti pogubio, pošto si nov u svemu tome..jbg...zašto si naručivao tako dubok akvarij ?? prijeđi na malawi il tanganyika ciklide il neki biotop za skalare ili diskusi, gdje ti bilje neće bit u prvom planu, a vjerujem da bi valisnerije i ostali korov rasle s toliko svjetla..nešto zahtjevnije niti ne..

OT
temu ste zakrčili s linkovima na aqua dućane, da sam se moral prvo snać di je kaj i skoro vam obrisao sve :D
umjereno, samo umjereno :D

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 10, 2015, 16:37:49 poslijepodne »
65cm-5cm predvidjenih za svijetlo, manje 1cm debljina donjeg stakla, manje 8-10cm podloge,plus razmak od vode do svijetla i dobijemo nekih 47cm vode.

Nije valjda jos uvijek puno :/