te helene imam od starog akvarija a sad ima 200l pa nabavljam još helena sutra mi stiže 6 kom a i tražim dalje ali cu nabavit botiu jer je zanimljiva riba
botie valjda...... botia je jatna riba i ako ih ne mozes drzati barem 4-5-6 komada onda ih nemoj niti nabavljati. Ako se ipak odlucis na 4-5-6 komada onda nemoj uzeti macracanthe (da, znam, najljepsu su) jer su daleko najvece, odnosno imaju tendenciju da narastu daleko najvise od svih botia. I daleko su najaktivnije (u trenucima kad jesu, uglavnom nocu ili kad bacis hranu) i najnelegentnije sto znaci da ce ti napraviti i najveci nered. Nekakvo sitno i mekano bilje sa njima bas i nije neka sreca, dio toga potrgaju kad se zaigraju a vole i gricnuti tu i tamo nesto.
I ono najbitnije, uz pravilnu brigu i relativno odgovarajuce uvjete botie zive dugo, jako dugo, i na to trebas racunati kad ih nabavljas. Moja jedna ima vec 15 godina, to je bila prva koju sam kupio dok jos nisam imao pojma o njima niti akvaristici opcenito. U medjuvremenu sam ih udomio jos nekoliko, neku su i uginule jer su bile u groznim uvjetima sto je ostavilo traga ali trenutno ih imam 5 komada i upravo prekopavaju akvarij jer sam malo prije ubacio hranu.