Miza...sve to stoji..ali..ni tl sto ti preporucujes nije prirodno...tako da ti dode na isto..ja sam radio s varikinom i nikad nije bilo problema...zato sam i reko..
Sve štima ja se slažem ako se čovjek može snaći i proći jeftinije...to je normalno i prirodno,
no ono što mene smeta je što se recimo preporuča dezinfekcija DOMESTOSOM pa domestos nije samo kiselina i lužina ima toliko sastojaka koji daju miris i sl.,koji se ne mogu isprati u kratkom roku i na taj način truju organizme

Koliko sam to puta vidio na forumima -to je strašno...
Da ste rekli solna kiselina,pa razrijedit OK,ali imajte na umu da sve plastike ne podnose SOLNU i da će se rastopiti i deformirati neke vrste plastike Npr. plovci za TOP OFF

Sa druge strane imamo VARIKINU koja je bazirana na Natrijev hipoklorit (NaOCl) koji sam po sebi nosi niz opasnosti...
Varikina spada u ovu grupaciju

LINK
http://vagabundo.hr/upload/2014/09/7244-chloromat_rg_1095_5423cbb52c508.pdfDakle ja samo želim reći ako nismo sigurni što je što i kako stvarno djeluje u konačnici ne samo za organizme već i za korisnike,pogotovo početnike koji nemaju iskustva štete mogu biti velike i po njih samih....onda di si to pročitao i....

er po tome i solna kiselina snižava PH..jel tako....da li je netko koristi u toj ulozi

mislim da ko je probao zna kako su ribe završile

Ja samo želim skrenuti pozornost da ako se nešto i radi da se treba znati sve o posljedicama i učincima...nikako nagađati...
Također imamo onu vječnu IGRU
DISKUSI jedino i samo se hrane i smiju i mogu hraniti GOVEĐIM SRCEM

JA TO JEDNOSTAVNO NE MOGU VJEROVATI

dakle od kad znam svi koji to rade konstantno imaju problema sa tim ribama i nikada na zelenu granu i nikada ljepota na duge staze..
Pa ljudi moji organizam je evolucijski prilagođen kod pojedinih vrsta na PREHRANU i SVE DRUGO
Pa što je onda po tome AMAZONA PUNA GOVEDA I TO SAMO GOVEĐIH SRCA

Pa ne možemo preskočiti nešto što je priroda gradila tisućama godina,KAD GOD ČOVJEK IDE RADITI NEŠTO TAKVO što se dogodi....
KATASTROFA...
Onda ga osvjetlimo ko da je na muriji na ispitivanju nakon dve neprospavane noći i dodatno dotučemo i onda .....
hexamita,nematode,metabolizam i imunitet bay bay i TKO JE KRIV-dobavljač,prodavč-svi su krivi,jer ne znaju

i nakon 30 mojih akva godina i dalje ne znaju

i očito nitko ne želi naučiti i prihvatiti da priroda nije igračka ,akvaristika je skup hobi i nismo svi u mogučnosti pružiti ono što im treba....ja kad nešto ne mogu ne improviziram jer je učinak uvijek kratkog i nefunkcionalnog vijeka,trošak i frustracija...
kao istinskog biologa opčenito,a ponajviše ihtiologija koja mi je drugo ime u životu i poslu smeta me LJUDSKO SILOVANJE PRIRODE i onda traženje krivca i problema,a konstantno ju sami RADIMO....kao da smo mazohisti

ali nam to ne paše kad se stvari počinju odvijati drugim putem i onda je krivo ovo i ono...dobro da nije more...
Tako po nekoj teoriji sve je OK dok ne nastanu problemi,a onda svi su drugi krivi,a ja pitam što ste-smo sami napravili da do toga ne dođe....
krtko i jasno...

meni i sličnima:)