Srpanj 27, 2025, 12:25:18 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Dilema oko bioloskog filter materijala...  (Posjeta: 1450 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ivica07

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Dilema oko bioloskog filter materijala...
« u: Veljača 19, 2015, 11:57:46 prijepodne »
Imam dilemu,o cemu se radi, kupio sam novi filter sa tri komore,standardno u prvoj mi je fina spuzva, druga bioloski filter materijal,a treci aktivni ugljen e sada trecu bi zamjenio sa jos jednim bioloskim filter materijalom... Pa me zanima koji bi mi preporucili za najbolju biolosku filtraciju... Malo sam gledao po trgovinama i vecina je tu negdje sa cijenama...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Dilema oko bioloskog filter materijala...
« Odgovori #1 u: Veljača 19, 2015, 12:11:27 poslijepodne »
IMO, bolje stavi onda prvo grubu spuzvu, pa tu finu spuzvu i materijal koji imas. Ili umjesto grube spuzve onu keramiku za mehanicku filtraciju. Sera siporax recimo.
Ovako ces imati problem da ce ti se fina spuzva brzo zaprljati sa krupnim smetjem i onda ce ti pasti protok sto je lose samo po sebi a i smanjit ce ti ucinkovitost bio materijala da je ne znam koliko dobar.
Obzirom da ne znam koji filter imas, cak i ako je neki sa predfilterom (JBL, Fluval) opet ti je bolje da imas jednu kosaru sa bio materijalom u koju dolazi cim cisca voda (znaci, radije stavi onda jos jednu finu spuzvu) nego da imas 3 kosare sa bio materijalom koji se brzo zaprlja zbog lose mehanicke filtracije.
A bio materijal kao materijal i nije nesto bitno razlicit, uzmes ono kaj ti je dobavljivo.

Offline Ivica07

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 19, 2015, 12:50:48 poslijepodne »
Kupio sam fluval fx6 sa orginal pakovanjem filter materijala... Znaci u rubu je ona gruba spuzva,pa fina, pa siporax i na kraju ugljen...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Veljača 19, 2015, 13:17:19 poslijepodne »
pa kod njega neces imati problema da je ne znam kaj unutra obzirom na volumen  :D
Taj ugljen je isto u biti spuzva, odnosno relativno brzo postane samo fina spuzva. Gle, ja na njemu ne bih nista dirao, bar ne odmah. Ne znam kakav je taj fluval biomax ali obzirom na volumen svega vjerujem da je sve OK. Obrati paznju na prvom ciscenju koliku (ni)su prljave ove ugljen spuzve. Ako ti nikakvo vece smece ne bude izlazilo iz njih onda mozes gore staviti jos neki biomaterijal ali mislim da nije potrebno.
Malo je bzvz sad o tome, pusti akvarij da sazrije i onda vidis kako ti se filter ponasa, koliko je cista voda i koliko odrzavanja zahtijeva pa je onda lakse nesto mijenjati ako treba. Ja imam eheim 2222 na 60l vode samo sa grubom spuzvom i sve OK, ciscenje svaka 3-4 mjeseca. Puno ti ovisi o tome kaj filtriras zapravo, no dok god je filter dovoljno velik onda sami materijal nije toliko presudan jer ga ima dovoljno. To igranje sa materijalom ti moze puno vise donijeti kod nekog manjeg fiter na istoj litrazi. Dobijes kvalitetniju filtraciju ali i skratis intervale odrzavanja. Isti taj eheim na 150l sam cistio svaka 2 tjedna  :roll:

Offline Ivica07

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2015, 13:24:46 poslijepodne »
Hvala na brzom odgovoru...