Slažem se s Hrvojem, samo što bih ja tu rješavao uzrok, a uzrok je i pokretač po mom uvjerenju loša voda (nekoliko i prethodnih postova je uzrokovano potpuno istim problemom ali mislim da kolege s foruma nisu prepoznali o čemu sam pisao i koliko je presudno), ribe uslijed loših uvjeta u vodi gube imunitet, sve nose i bakterije i parazite a kad će stvar krenuti nizbrdo ponekad ili većinom inicirano je narušenim uvjetima u određenom trenutku.
Mislim da malo obraćamo pažnju na uzrok a skroz se borimo s posljedicom. Zamisli kako je to priroda riješila jer i u prirodi ribe imaju bakterije i parazite. Ojačaj imunitet ribama dobrim uvjetima u akvariju i neće biti toliko lijekova jer lijek možeš aplicirati, nakon toga dodati biljku iz trgovine ili ribu i sve se može zavrtjeti ponovno ako što ne promjeniš i ne rješavaš na vrijeme uzrok.
Zbog velikih količina oborina vode su nam užasne, sve se pomiješalo i organizama u podzemnim vodama nenormalno puno, zbog toga firme koje prodaju vodu (namjerno tako pišem jer je voda svih nas a ne njihova), a ne zaboravimo da je to roba koja ima svoju cijenu, puno tretiraju kemijski da bi voda prošla zadane vrijednosti tj. da bude za prodaju u vodovodu, a bojim se da za piće uopće nije ako me shvaćate.
Zamisli sad mali i osjetljivi organizam ribe koji cijelo vrijeme pliva i pokušava živjeti u ovoj otrovanoj vodi. To je poput gripe jer svi ne obolijevamo, a samo zahvaljujući vlastitoj obrani imunitetu. Kad zakaže pa i uslije stresa samo, pojavljuju se razne bolesti (zamisli da živiš u otrovanim uvjetima i svjestan toga i pod stresom kao posljedicom koliko bi izdržao biti zdrav).
Ovo je moje iskustvo i mišljenje, možda se nećete složiti s njim ali ... pluralizam