Srpanj 18, 2025, 11:20:07 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mjesečev kamen da ili ne?  (Posjeta: 2475 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gregibela

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Mjesečev kamen da ili ne?
« u: Veljača 03, 2015, 18:31:04 poslijepodne »
Dakle, nakon obilaženja specijaliziranih dućana u potrazi za kamenjem za novi akvarij koji ovih dana kreće u pogon, pala sam u nesvijest od astronomskih cijena  :nerv:
Akvarij je veliki tj, 450 l tako da će toga biti dosta potrebno..... već sam naravno spiskala hrpu novaca na hranjive podloge, šljunak i ostalu opremu pa sam pokušala naći jeftiniju varijantu kamena. U jednom velikom dućanu građevinskim materijalom i sl. stvarima (da ga sad ne imenujem, ne znam da li se smije) sam kupila "Mjesečev kamen". Prodavač je rekao da ne bi trebao spadati pod vapnence. Prodaje se na kile. Kila košta cca 7 kn što je apsolutno prihvatljivo naspram 50-ak kuna u pet shoppovima.
Napravila sam test s alkoholnim octom. Neznatno se pjenio samo na dijelovima gdje je ostalo čestica zemlje. Na šistom dijelu kamena se nije pjenilo.
Jel ima tko iskustva s tim kamenom?
Dakle ide u biljni akvarij u kojem sam planirala ancistruse, neonke, skalare i udovice....
Idem sad poslikat kamenje pa stavim i fotku.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Mjesečev kamen da ili ne?
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2015, 18:41:44 poslijepodne »
Izribaj kamen koliko god mozes i ponovi test. Ne smije se pjeniti ni cvrcati kad ga nakapas s kiselinom.

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2015, 19:08:38 poslijepodne »
Pa imaju dosta zemlje po sebi, teško ih je izribati da budu skroz čisti. Imam osječaj da se malo zapjeni baš zbog organske tvari odnosno ostataka te zemlje...
Evo i par slikica:

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2015, 19:09:16 poslijepodne »
Pa imaju dosta zemlje po sebi, teško ih je izribati da budu skroz čisti. Imam osječaj da se malo zapjeni baš zbog organske tvari odnosno ostataka te zemlje...
Evo i par slikica:

Offline ZDmarinero

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #4 u: Veljača 03, 2015, 19:32:16 poslijepodne »
udari čekicem i odlomi jedan mali komad!
kupi limunsku kiselinu u trgovini i zamjesaj je u čašu.,,..
ubaci kamanečić i ubrzo ćes sve saznati!

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Veljača 03, 2015, 20:45:29 poslijepodne »
Iskreno to nije ni blizu mjesečeva kamena, a sad ovako po slici teško da se da zaključiti jedino da testiraš kako su ti napisali.
Iako ja iskreno izbjegavam kamenje takve strukture, osim dragon stone, baš zbog toga što vapnenačko kamenje zna biti tako šupljikavo

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 03, 2015, 21:22:41 poslijepodne »
Iskreno to nije ni blizu mjesečeva kamena, a sad ovako po slici teško da se da zaključiti jedino da testiraš kako su ti napisali.
Iako ja iskreno izbjegavam kamenje takve strukture, osim dragon stone, baš zbog toga što vapnenačko kamenje zna biti tako šupljikavo

Ma i ja sam gledala po netu i uopće po tom nazivu nisam ništa našla osim ovakvih minerala koje si ti stavio.
Ponovila sam s octom i opet na čistom dijelu kamena ništa, a malo se pjeni na dijelovima gdje je zapela zemlja.
Probat ću sutra s limunskom kiselinom, sad ju nemam doma. Vidjela sam negdje neki filmić kako isto isprobavaju sa sredstvom za čišćenje WC-a koje ima klorovodičnu kiselinu. Jel mi to isto pokazuje?

Offline gregibela

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 04, 2015, 17:05:27 poslijepodne »
Nakon puno mozganja sam nazvala prijateljicu koja je završila kemiju pa sam na njenu ideju odlučila cijeli kamen uroniti u alkoholni ocat da izgrize organske ostatke pa sam mislila nakon svega toga na čistom kamenu napraviti test. I tako, ubacivši cijeli kamen u ocat, počeo se poprilično pjeniti. Nakon toga test nisam ni ponavljala. Uspjela sam vratiti kamenje u dućan gdje sam ih kupila.
Na kraju je ipak odabir pao na afrički žad, puno skuplji, ali siguran za akvarij.... i naravno kupljen u dućanu s akvaristikom.
Novčanik prazan ali sam bar sigurna da ne bu zbog kamenja problema u akvariju :)