Kolovoz 15, 2025, 00:21:37 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Malawac dobio batine  (Posjeta: 2211 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sanchez

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Podstrana
Malawac dobio batine
« u: Siječanj 31, 2015, 17:27:39 poslijepodne »
Pozdrav ekipa. Samo za iskisne ciklidaše:
mužjak Mbambe je dobia batine od kolege. Pošto je sad ranjiv, a njegov je akvarij pun melanocromisa koji bi ga dotukli do kraja, ja sam ga jer nemam slobodan ni jedan drugi akvarij ubacija u mrijestilicu i u pomoćni akvarij za uzgoj mladaca. Kad dođe sebi nakon tjedan-dva, namjeravan ga vratiti u njegov akvarij s tim šta ću prije ubacivanja malo ispremješat kamenje da smanjin agresivnost. Jeli to u redu? Kako vi riješavate ovaj problem? Foto je u prilogu.

Offline ema

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 23
Odg: Malawac dobio batine
« Odgovori #1 u: Siječanj 31, 2015, 21:15:28 poslijepodne »
Mislim da će se ponovit, barem su moja iskustva takva.
Pusti ga iz kotilice, ne vjerujem da će napadat malce, nisu im interesantni.

Offline sick boy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Siječanj 31, 2015, 21:49:30 poslijepodne »
Ljepo si to uradila i nemoj ga pustiti kod malaca zato sto kad mu bude bolje pocne da ih napada.A kad ga pustis opet nek bude kako planiras i pustis malo hrane da imaju zanimaciju i nece ga dirati

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Siječanj 31, 2015, 22:52:45 poslijepodne »
Ljepo si to uradila i nemoj ga pustiti kod malaca zato sto kad mu bude bolje pocne da ih napada.A kad ga pustis opet nek bude kako planiras i pustis malo hrane da imaju zanimaciju i nece ga dirati
Svašta, pisalo je samo za iskusne ciklidaše.
Bravo Ema.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2015, 11:47:20 prijepodne »
DUgorocno nista neces rjesiti izdvajanjem ribe.

Premjestanje kamena isto tako nece pomoci, mozda ces malo poremetiti teritorije i odnose, ali hijerarhiju unutar iste vrste neces. Ono sto je problematicno na pocetku, najcesce ce tako i ostati.

Mislim da ces ustvari napraviti goru stvar s tim odvajanjem, barem se meni tako pokazalo. Taj muzjak ce se oporaviti izdvojen, ofarbati, i kad ga vratis u akvarij, ponovo imas istu situaciju - 2 muzjaka, ofarbana, dominantna (jedan u akvariju, drugi sam za sebe, jer je bio izdvojen), i idemo ispocetka.

Problem se (obicno) rijesi sam od sebe, kad ovaj slabiji shvati gdje mu je mjesto. Nisam imao takav slucaj da su ti obracuni zavrsavali da jedan doslovce ubije drugog, ali koliko sam shvatio, i to se moze desiti.

Iako, uzrok agresije probaj potraziti na nekom drugom mjestu - premal akvarij, premalo zenki......

Konkretno, s mbambama je na 200l akvariju stvar funkcionirala uz cak 3 muzjaka (u jednom momentu), 2 full ofarbana i dominantna, jedan je uvijek bio negdje u sjeni, ali nisu ga pretjerano dirali i ganjali, ali svaki je imao 6-7 zenki na "raspolaganju", tako da vecih problema i ozljeda nije ni bilo.

Nemam ustvari neko konkretno rjesenje za tvoj problem, samo razmisljam naglas.

Offline sanchez

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 02, 2015, 21:11:43 poslijepodne »
DUgorocno nista neces rjesiti izdvajanjem ribe.

Premjestanje kamena isto tako nece pomoci, mozda ces malo poremetiti teritorije i odnose, ali hijerarhiju unutar iste vrste neces. Ono sto je problematicno na pocetku, najcesce ce tako i ostati.

Mislim da ces ustvari napraviti goru stvar s tim odvajanjem, barem se meni tako pokazalo. Taj muzjak ce se oporaviti izdvojen, ofarbati, i kad ga vratis u akvarij, ponovo imas istu situaciju - 2 muzjaka, ofarbana, dominantna (jedan u akvariju, drugi sam za sebe, jer je bio izdvojen), i idemo ispocetka.

Problem se (obicno) rijesi sam od sebe, kad ovaj slabiji shvati gdje mu je mjesto. Nisam imao takav slucaj da su ti obracuni zavrsavali da jedan doslovce ubije drugog, ali koliko sam shvatio, i to se moze desiti.

Iako, uzrok agresije probaj potraziti na nekom drugom mjestu - premal akvarij, premalo zenki......

Konkretno, s mbambama je na 200l akvariju stvar funkcionirala uz cak 3 muzjaka (u jednom momentu), 2 full ofarbana i dominantna, jedan je uvijek bio negdje u sjeni, ali nisu ga pretjerano dirali i ganjali, ali svaki je imao 6-7 zenki na "raspolaganju", tako da vecih problema i ozljeda nije ni bilo.

Nemam ustvari neko konkretno rjesenje za tvoj problem, samo razmisljam naglas.
Dobro razmišljaš. Ma znam sve. Aqua je 230 L i njih dvojica imaju 6 ženki na raspolaganju. Sutra hvatam dvije skotne ženke (druge vrste) pa ću i onako bit prisiljen rastumbat kamenje. Vraćan ga, pa ko koga. Pitanje san postavija jer nisam ima slićan slučaj do sada.
Evo ga na slici u prilogu dok je bija dominantan.
Pozdrav.

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #6 u: Veljača 03, 2015, 06:58:38 prijepodne »
Javi razvoj situacije,..

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #7 u: Veljača 05, 2015, 10:32:11 prijepodne »
Jedan je višak nažalost realnost
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline sanchez

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 08, 2015, 18:32:41 poslijepodne »
Ima četri dana da je vračen u matični akvarij s novim rasporedom kamenja.
Sve u redu, za sad.