Srpanj 29, 2025, 18:00:46 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mnogo pitanja  (Posjeta: 5764 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline inessb1982

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
Mnogo pitanja
« u: Siječanj 11, 2015, 17:46:11 poslijepodne »
Pozz,

Nedavno sam kupila akvarij i odmah došlo do problema. Filter pumpa nije ok,vratila sam je u prodavnicu, nemaju novu,a ja u akvariju već imam ribice.Koliko dugo mogu biti bez toga? I može li objašnjenje kako da stavim ukrasnu foliju na akvarij?

Offline El Chupakabra

• Punopravni član
  • **
Odg: Mnogo pitanja
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2015, 18:33:58 poslijepodne »
Koliki je akvarij? Kakva je to pumpa? Koliko se akvarij ciklirao prije useljenja ribljeg fonda?

Offline inessb1982

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
« Odgovori #2 u: Siječanj 12, 2015, 18:14:19 poslijepodne »
pozz,
Akvarij je dimenzija 80x40x35 cm,pumpa je zračna,usuli smo vodu upalili grijač kad je se voda ugrijala ubacili smo ribice.

Offline Iskra

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Siječanj 12, 2015, 18:55:49 poslijepodne »
kakve ribice ste ubacili?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Siječanj 12, 2015, 19:18:44 poslijepodne »
pozz,
Akvarij je dimenzija 80x40x35 cm,pumpa je zračna,usuli smo vodu upalili grijač kad je se voda ugrijala ubacili smo ribice.
Za pocetak, akvarij treba ciklirati. Ovako imas jako velike sanse da ce ti te sve ribe riknuti kroz neko vrijeme. Ovisi o vrstama ali generalno, jako los potez i to se tako ne radi. Uglavnom, svakako procitati http://issuu.com/maximri/docs/akvarijnet_vodic/1?e=1254204/2631595

Drugo, o kojoj pumpi se radi na kraju? Ako je filter pumpa i sad uopce filter ne radi u necikliranom akvariju..... :dead: Mislim, i da je cikliran, opet bez filtera to ne moze bas dugo a da ne ode sve  :-X
Ako je zracna, nema veze. To ti tak i tak ne treba u biti.

Offline El Chupakabra

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 12, 2015, 20:51:59 poslijepodne »
Ako sam dobro shvatio (slobodno me ispravi ako imam krivo) ti tu u stvari uopće niti nemaš filter u pravom smislu riječi. Ako je tako, trk u shopping.
Uglavnom, stvar ne izgleda dobro. Koliko imaš ribica? Bili ti bio problem udomiti ih negdje dok ne odradiš barem 30 dnevno cikliranje akvarija, jer ovako ti to neće dobro završiti.

Offline neznamnista

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 14, 2015, 21:07:43 poslijepodne »
Koliki je akvarij? Kakva je to pumpa? Koliko se akvarij ciklirao prije useljenja ribljeg fonda?
LIjep pozdrav forumasima,
znam da nisamna pravom mjestu stoga se unaprijed ispricavam,posaljite me kamo trebam :-). No nisam zalutala. Nabavila sam mali akvarijum 30 L....pripremila sa sljunkom,biljkama, kamenicama....i sad se valjda ciklira....u pocetku htjedoh bez filtera, ali kazu tesko je, sutra idem po filter....kad postavim filter hoce li biti dovoljan tjedan dana za useliti prve ribe? Naravno, imam jos pregrst pitanja jer sam ful nova u ovome.
Nazalost nisam posadila pravo bilje...moze i savjet za bilje. Inace planiram ribice za hladnu vodu...

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • BK Sutla
« Odgovori #7 u: Siječanj 14, 2015, 21:32:29 poslijepodne »
Cikliranje neide bez filtera. Tjedan dana cikliranja nije dovoljno, mada to ovisi i o ribicama koje ces staviti.
Kamencice poslikaj da vidimo kakvi su. Preveliki, ostrih rubova mogu ozljediti ribice koje kopaju po dnu.
Umjetno bilje odmah van i nadji si neko pravo. Ima tu u oglasniku dosta ljudi koji za sitnu lovu prodaju bilje.
Kakvu rasvjetu imas? I koje ribice zelis?
Ne znaš kuda sa sobom??? Pridruži nam se!!!

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 14, 2015, 23:48:35 poslijepodne »
LIjep pozdrav forumasima,
znam da nisamna pravom mjestu stoga se unaprijed ispricavam,posaljite me kamo trebam :-). No nisam zalutala. Nabavila sam mali akvarijum 30 L....pripremila sa sljunkom,biljkama, kamenicama....i sad se valjda ciklira....u pocetku htjedoh bez filtera, ali kazu tesko je, sutra idem po filter....kad postavim filter hoce li biti dovoljan tjedan dana za useliti prve ribe? Naravno, imam jos pregrst pitanja jer sam ful nova u ovome.
Nazalost nisam posadila pravo bilje...moze i savjet za bilje. Inace planiram ribice za hladnu vodu...
u 30l ne mozes staviti hladnovodne ribe, niti ne razmisljaj u tom pravcu. Plasticno bilje isto van, bolje bez toga. Ima hrpa raznog pravog bilja koje moze uspjevati u raznim uvjetima, naci ce se nesto i za tvoj akvarij (kripte, mahovine, anubiasi, neke hygrophile....)
Isto tako, procitaj onaj vodic sa linka koji sam gore stavio.

Offline neznamnista

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Siječanj 15, 2015, 19:16:56 poslijepodne »
Cikliranje neide bez filtera. Tjedan dana cikliranja nije dovoljno, mada to ovisi i o ribicama koje ces staviti.
Kamencice poslikaj da vidimo kakvi su. Preveliki, ostrih rubova mogu ozljediti ribice koje kopaju po dnu.
Umjetno bilje odmah van i nadji si neko pravo. Ima tu u oglasniku dosta ljudi koji za sitnu lovu prodaju bilje.
Neonku,ali nije jos postavljena...i danas mi je covjek ponudio napraviti vanjski filter i pumpu za ovaj 30l akvarijum....jel to ok? mislila sam hladnovodne ribice -?,za pocetak.....

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
    • BK Sutla
« Odgovori #10 u: Siječanj 15, 2015, 19:30:53 poslijepodne »
Ako imas mogucnosti, uzmi grijac od 25w. Neonku postavi da svjetli. Filter isto obavezno. Onda sve to zajedno stavi ciklirati na par tjedana. Kamencice .... Ja bi ih izbacio i stavio zemlju za cvijece kao podlogu i preko toga pijesak. I u to popikao pravo bilje.
Biljke za silu mozes dodavati kasnije. Naci ce se kod nekoga nesto viska... :D
To bi ti bio neki dobar start, a ne kosta skoro nista (filter ces rjesiti, samo ti fali grijac). Ako si na zapadnom dijelu Zg, pijesak imam ja.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 15, 2015, 20:43:35 poslijepodne »
mislila sam hladnovodne ribice -?,za pocetak.....
ne. U 30l ti ne stane niti jedna hladnovodana. Mislim, stane fizicki ali to nije dovoljno prostora za nju. U 30l slazi ili kozicnjak ili nazicaj od nekoga samo muske gupije za pocetak.

Offline neznamnista

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Siječanj 15, 2015, 21:37:46 poslijepodne »
Ako imas mogucnosti, uzmi grijac od 25w. Neonku postavi da svjetli. Filter isto obavezno. Onda sve to zajedno stavi ciklirati na par tjedana. Kamencice .... Ja bi ih izbacio i stavio zemlju za cvijece kao podlogu i preko toga pijesak. I u to popikao pravo bilje.
To bi ti bio neki dobar start, a ne kosta skoro nista (filter ces rjesiti, samo ti fali grijac). Ako si na zapadnom dijelu Zg, pijesak imam ja.
Nazalost ja sam iz BiH. Svakako hvala  :). No ovaj filter bi bio ok,valjski?

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
    • BK Sutla
« Odgovori #13 u: Siječanj 15, 2015, 21:48:52 poslijepodne »
Vanjski filter je ok. Zavisi naravno kakav. Za 30l mislim da ti ne treba. Dovoljan je nekakav hang-on filter. Ne zauzima ti mjesto u akvariju, ne zauzima puno mjesta vani, a radi svoj posao. Nisam bas upucen u njih pa ne znam koji bi ti preporucio, ali ima upucenijih od mene.

Ovo ti je primjer hang on filtera:

Objesis ga na staklo i to je to.

Offline neznamnista

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 15, 2015, 22:12:14 poslijepodne »
Cini mi se ok,jos samo da ga najdem.....nije neki izbor kod nas....a niko mi nije niti ponudio ovakav filter....trazicu,hvala na savjetu

Offline BATO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZAGREB DUBRAVA
  • YUVEL 450 VISION
« Odgovori #15 u: Siječanj 23, 2015, 19:14:51 poslijepodne »
Ma netreba ti ništa za početak osim dvije male zlatne ribice .Ja sam imo dvije koje sam dobio od susjeda bile su u kugli bez ičeg ja sam ih stavio u akvarij od 30 litara i zivjele su 3 godine.Predlažem ti za početak samo dvije ribice i par biljaka .Ako trebaš bilje javi se ja ti poklonim.Jedino što trebaš je češča izmjena vode

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #16 u: Siječanj 23, 2015, 20:00:03 poslijepodne »
Ma netreba ti ništa za početak osim dvije male zlatne ribice .Ja sam imo dvije koje sam dobio od susjeda bile su u kugli bez ičeg ja sam ih stavio u akvarij od 30 litara i zivjele su 3 godine.Predlažem ti za početak samo dvije ribice i par biljaka .Ako trebaš bilje javi se ja ti poklonim.Jedino što trebaš je češča izmjena vode
Aj ti bato pročitaj prvo Priručnik za početnike na portalu Akvarij.net
Isto tako i pas živi na pola metra lanca pa ćeš reći da i tu ne treba ništa više.

Offline neznamnista

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Siječanj 24, 2015, 20:10:15 poslijepodne »
To bi ti bio neki idobar start, a ne kosta skoro nista (filter ces rjesiti, samo ti fali grijac). Ako si na zapadnom dijelu Zg, pijesak imam ja.
Lijep pozdrav.
Hvala na prvobitnom odgovoru. Plasticno bilje nisam povadila...ali sad kad sam stavila ribice razmisljam o tome. Cini mi se da bi se mogle povrijediti na njega. Ima li ikakve sanse staviti bilje u vec postavljen akvarijum? Sa "saksijama" jer imam samo pijesak za podlogu? I hrane li se cistaci hranom za ribe jer moji (imam dva) ne jedu koliko ja vidim.A aktivniji su navece i zalijepe se za filter  -?I zasto povremeno izlaze na povrsinu i ispustaju baloncice ove tri zlatne.
Nadam se da cete mi pomoci,unaprijed hvala :)

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #18 u: Siječanj 24, 2015, 20:26:13 poslijepodne »
Pa možeš staviti neke crypte i ubaciti one glinene kuglice od jbl-a ispod biljke to bi trebalo ići.

Offline dujmicusvk

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
mnogo pitanja
« Odgovori #19 u: Siječanj 24, 2015, 21:08:59 poslijepodne »
Isprčavam se što updam u temu.Novi sam na forumu i neznam kako postaviti vlastitu temu ili pitanje.Može li mi netko obajsniti.
 Hvala! Pozdrav!

Offline neznamnista

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Siječanj 24, 2015, 22:12:39 poslijepodne »
a cuj otvoris temu vidis pitanja ili odgovore pritisnes citat i postavis pitanje....

Offline dujmicusvk

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Vinkovci
« Odgovori #21 u: Siječanj 24, 2015, 23:16:49 poslijepodne »
hvala puno u međuvermenu sam skužio :)

Offline neznamnista

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Siječanj 25, 2015, 19:00:47 poslijepodne »
Akvarij sam ciklirala dvije sedmice...sad sam stavila cetiri zlatne, corija i anscistrusa. Primjetila sam da zlatne cesto izlaze na povrsinu. Da li je moguce da je losa aeracija vode i kako je mogu poboljstai ako je to u pitanju?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 25, 2015, 19:33:20 poslijepodne »
sad sam stavila cetiri zlatne, corija i anscistrusa. Primjetila sam da zlatne cesto izlaze na povrsinu. Da li je moguce da je losa aeracija vode i kako je mogu poboljstai ako je to u pitanju?
ja ne vjerujem  :roll: Ne, idu na povrsinu jer traze drustvo. Stavi jos 4.  :up:

Offline neznamnista

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Siječanj 25, 2015, 20:03:47 poslijepodne »
sad sam stavila cetiri zlatne, corija i anscistrusa. Primjetila sam da zlatne cesto izlaze na povrsinu. Da li je moguce da je losa aeracija vode i kako je mogu poboljstai ako je to u pitanju?
ja ne vjerujem  :roll: Ne, idu na povrsinu jer traze drustvo. Stavi jos 4.  :up:
akvarij mi je mali 30l, nece li mi biti previse ribica?