Srpanj 27, 2025, 22:01:25 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi - pun pitanja  (Posjeta: 2389 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Spiro

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi - pun pitanja
« u: Svibanj 29, 2006, 10:48:00 prijepodne »
Pozdrav svima od novog,
dopala mi se akvaristika i prije nego sam imao akvarij pa možete zamisliti entuzijazam sad kad sam konačno dočekao da si mogu i priuštiti i naći prostor za akvarij. Kupio sam Cayman 80 (120L), proveo vikend skupljajući kamenje, pretresajući internet u potrazi za raznim uputama i uglavnom mokar preko laktova. I što je najgore, to mi je super.

Eh sad, nakotilo se i ponešto pitanja. Nadam se da će naći koja dobra duša da malo razjasni neke stvari.

1. Nisam stavio nikakvu zemlju u akvarij. Stavio sam jedno 10 kila sitnog šljunka, par kila 1-2 centimetarnog i nekoliko onih većih. Postoji li šansa da se biljke stave u to ili moram prazniti i prvo dodati podlogu.

2. Akvarij ima dvije 18W žarulje, kad to zasvjetli cijela soba je osvjetljena. Da sam riba, ja bih poludio pod takvim svjetlom. Ili?

3. Negje sam vidio da svjetlo treba viti upaljeno 8 sati na dan. E sad, kako to rasporediti? Po danu kad je ionako svjetlo?, Po noći kad ga nema? Kombinirano da ribe polude od paljenja/gašenja? Imam timer.

4. Kamenje sam oprao i prokuhao. Htio bih staviti par komada drva na dno. Kako se to dezinficira? Drvo sam uzeo iz šupe, nekakva bukva.

5. Stavio sam Aquatan u vodu iz pipe i to nalijao u akvarij. Moram li svejedno kupiti destiliranu ili bude dobro ovako?

6. Kupio sam dvije biljčice i to pustio unutra, čini mi se da će to uvijek ostati poluprazno. Vidio sam na nekim slikama nešto poput trave u akvariju što mi se strašno dopalo. Kako doći do toga? Čisto sumnjam da se negdje prodaje vlat po vlat trave.

Eto, toliko za sada. nadam se da ću moći uskoro postati i sliku tog akvarija (za sad je to samo spremnik s vodom).

Eh, da. I jedna stvar koja me jako naljutila. Kupio sam *UVOZNO*
kamenje. Pa ko je tu lud? Zar kod nas nema kamenja? Uvozimo kamenje?

Čakovčanec

Offline perovski

• Punopravni član
Novi - pun pitanja
« Odgovori #1 u: Svibanj 29, 2006, 10:58:00 prijepodne »
1. ovisi koliko je sitno onih 10kg
2. poludi, nisi riba..
3. po danu, 10h (može s pauzom od 2h)
4. kuhaj i drvo, juhu baci :-)
5. dovoljan je aquatan..
6. dodaj još biljaka (ili čekaj da se postojeća razlista)
7. mi sve uvozimo!

sretno!

...slavonac sam...

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
Novi - pun pitanja
« Odgovori #2 u: Svibanj 29, 2006, 11:19:00 prijepodne »

Citat: Spiro
Pozdrav svima od novog

Pozdrav i tebi i dobrodošao    

Odgovor za velik broj pitanja ovisi o tome što od ribica namjeravaš držati unutra. Neke vole više svjetla, neke manje, neke gusto zasađen akvarij, neke kiseliju vodu, neke ovo, neke ono... dakle, ako želiš kvalitetne odgovore, razjasni nam što namjeravaš držati. Svaka riba ima svoje uvjete a mi smo zaduženi da ih ispunimo :)

Još jednom, welcome        
Hrvoje - Split

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Novi - pun pitanja
« Odgovori #3 u: Svibanj 29, 2006, 11:35:00 prijepodne »
Dobro nam došao.
1. mislim da ti je, i ako je onaj sitni dovoljno sitan za ukorjenjavanje bilja, to premalo podloge u smislu njene debljine. Ja u svom (60x30 ja dno) imam 5kg hranjive podloge i jedno 7,8kg sitnog (mislim da je do oko 3mm) crnog (tamni šljunakl da bi boje riba došle do većeg izražaja) šljunka. I ja sam ti početnik što se tiće bilja u aq, tak da će ti više znat reć oni iskusniji.
2.Svi pričaju o nekih 0.5W po litri vode je minimum za normalan rast bilja, tak da nisam siguran da će ti neke zahtjevnije biljkice uspjevat pod tvojih 36W. Uglavnom nije previše, ja bih se bojao da je premalo, al nek stručnjaci progovore.
3.Probaj s 12h na dan, toliko ti negdje traje dan u tropima, recimo naštimaš da ti se pali u jutro u 9, a gasi u 21 ili kak ti već odgovara. Nadam se da nisi aq stavio pored prozora, jer je vanjsko svijetlo nepoželjno u aq zbog razvoja algi (zato koristimo lampe), a i nedovoljno za rast biljaka.
4. možeš probat ali rađe ne. (moje skromno mišljenje) Puno ti je lepše ono drvo iz pet shop mopan, mangrovina(ak se to tak zove, iskusniji ispravite me) ili recimo panjina od loze(moraš biti siguran da nije bila špricana da nebi pobio ribe nataloženim otrovima u panju). Svako drvo kuhaj, kuhaj i još malo kuhaj.
5. ovisi o odabiru riba
6. kak misliš pusto u nutra? Pa nisu ti to ribe, biljke treba sadit ili ili pričvrstit na panj ili na kamen ovisno o vrsti. (iznimka su plutajuče biljke koje samo pustiš u akvarij) napiš koje biljkice imaš pa će te već netko savjetovat što s njima. Ak ti se neka biljka sviđa saznaj ime pa pitaj na forumu po mali oglasi pa će ti neko poklonit ili prodat, al puno jeftinije nego u pet shopu.
sretno