Srpanj 21, 2025, 01:14:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novih 120 l  (Posjeta: 2043 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasha

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zaprešić
Novih 120 l
« u: Prosinac 29, 2014, 11:27:56 prijepodne »
Pozdrav!
Dugo nisam bio aktivan na forumu zbog pomanjkanja vremena, ali vratio sam se sa novim akvarijem. Radi se o Juwelovom 120 l akvariju. Rasvjeta je standardna koja dolazi s tim akvarijem - 2 x 24 W T5 cijevi. Za sad sam odlučio ostaviti tako pa ću vidjeti kako se bilje ponaša. Jedino bi mogao dodati reflektore iznad lampi da dobijem malo više svjetla. Filtraciju obavlja Haqosov Expro 1200 filter. CO2 neću dodavati jer ga ovo bilje ne treba. Još samo trebam dodati iza crnu pozadinu.
Ono što me zanima je da li trebam odmah početi gnojiti ili da pričekam da se substrat "potroši" (niže je slika kante od substrata da vidite o čemu se radi)? Imam PPS Pro mix makroelemenata i CSM+b mix mikroelemenata od starog akvarija pa ću s time nastaviti gnojiti (naravno, prilagodit ću doziranje većoj litraži).

Offline sasha

• Punopravni član
Odg: Novih 120 l
« Odgovori #1 u: Prosinac 30, 2014, 08:26:26 prijepodne »
Hm... Zar nitko ne zna odgovor u vezi gnojenja? Ne bi htio upropastiti novi akvarij odmah na početku...

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #2 u: Prosinac 30, 2014, 09:00:23 prijepodne »
Nemoj gnojiti, čekaš smeđu algu, možda cijano i ostale.
Netrebaš im pomagat u startu pošto imaš podlogu koja kod moje sestre hrani kripte, valisneriju i neko
nezahtjevno bilje već godinu dana bez ijedne alge i samo profito.
Ako bilje raste i nije blijedo ,redovito mijenjaj vodu,šišaj i pelcaj bilje,.....uživaj.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #3 u: Prosinac 30, 2014, 09:04:24 prijepodne »
Ja sam svaki svoj akvarij od pocetka bez obzira na podlogu poceo gnojit, samo sam pojacao malo izmjene vode. Koliko me pamcenje sluzi nikakvih algi i drugih problema nisam imao.

Al sve zavisi od akvarija do akvarija, ovo je moje iskustvo, znaci ja sam za gnojenje od prvog dana.

Offline sasha

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 30, 2014, 09:11:28 prijepodne »
E da... Zaboravio sam napisati da je filter zacikliran jer sam ga koristio na starom akvariju godinu i pol. Ništa u filteru nisam dirao nego sam ga samo odspojio sa starog akvarija i stavio na ovaj. Pretpostavljam da se u tom slučaju ne radi baš o novom sustavu i ne vjerujem da bi trebao imati problema sa smeđom algom. Jesam li u pravu?

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #5 u: Prosinac 30, 2014, 09:18:18 prijepodne »
Vjerojatno je nećeš imati ali mijenjaj vodu svaka tri-pet dana nekih 10 % prvih mjesec dana, nemože štetit.
Naravno neka voda odstoji 24 sata da ishlapi klor, ne par dana jer će isparit potrebni elementi za bilje koji
se nalaze u pipovači. Ako gnojiš stavi samo mikroelemente, predozirat ćeš makroelementima (najvjerojatnije).
Ponavljam, 100 litara kod sestre, isti supstrat, nezahtjevno bilje sa 20w t8 biljna neka rasvjeta.
E da, misliš imat ribetine i kolko?
« Zadnja izmjena: Prosinac 30, 2014, 09:24:26 prijepodne od Beri »

Offline sasha

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 30, 2014, 09:29:59 prijepodne »
Za sad imam 7 neonki, 4 rhodostomusa, 4 pande i 1 ancistrusa. To je sve iz starog 54 l akvarija. Planiram kupiti jos 8 neonki, 10-tak microrasbira galaxy (cim nadjem nekoga tko ih prodaje, tesko ih je pronaci) i 4 pande. To bi ukupno bilo 38 ribica ako se ne varam. Jel to puno? Trebam li smanjiti broj ili ga mogu mozda jos povecati?

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #7 u: Prosinac 31, 2014, 18:19:21 poslijepodne »
To ti je ok. Jatnih ribica je lijepo sto ih je vise, a najljepse je kad je samo jedna vrsta i veliko jato ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Prosinac 31, 2014, 18:39:07 poslijepodne »
CO2 neću dodavati jer ga ovo bilje ne treba.
Ono što me zanima je da li trebam odmah početi gnojiti ili da pričekam da se substrat "potroši"
hmmm.... Gle, svako bilje cijeni CO2 pa makar i u minimalnim kolicinama.
Kaj se tice gnojenja, to opet ovisi o tome koliko imas svjetla i CO2. Ja uvijek sve gnojim od prvog dana neovisno o podlozi pa onda kad se kroz 10-15 dana pokaze nekakvo stanje stvari prilagodim to onome sto pokazuje bilje.
Ak' ne mislis ici sa CO2 i obzorim da imas nekakvu srednju rasvjetu i ne bas neko bilje i neke kolicine onda pusti tako kako je 2-3 tjedna pa ces biti pametniji nakon toga. Ali ako se odlucis na nekakav CO2 (sto preporucam) onda ces morati dodatno prihranjivati jer te hranjive podloge i nisu nesto pretjerano hranjive, to je tu da ti pomogne startati akvarij ali nije niti blizu dovoljno da odrzava nekakvu dzunglu na zivotu.