Srpanj 22, 2025, 13:49:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Najbolja rasvjeta za 54l  (Posjeta: 6945 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lady Jana

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Najbolja rasvjeta za 54l
« u: Prosinac 18, 2014, 09:06:20 prijepodne »
Dakle imam akvarij od 54l s originalnim poklopcem u kojem je jedna lampa T8 15w 46cm Glo Aqua.
Htjela bih malo poboljsati rasvjetu zbog biljaka ali me zanima kako to napraviti najpovoljnije?
Dali preci na stedne sto su mi neki savjetovali, led, t5 ili postoji neka jaca t8 lampa koju mogu staviti kod sebe a da se nemoraju raditi nikakve preinake?
Sto je najbolje a opet sto najpovoljnije sto se tice financija?
U akvariju imam ove biljke: Myriophyllum scabratum, Hygrophila polysperma sunset, bacopa australis i bacopa monnieri, hygrophilia corymbosa siamensis (limun), echinodorus amazonicus (amazonka), javanska mahovina, Ceratophyllum demersum (tvrdi rogolist), spiralna valisneria.

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Najbolja rasvjeta za 54l
« Odgovori #1 u: Prosinac 18, 2014, 10:11:26 prijepodne »
po meni najjednostavnije i jeftinije ti je preč na štedne

Offline RedFish

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Prosinac 18, 2014, 10:31:02 prijepodne »
Na mom akvariju od 54l sam imao štedne žarulje, fluo t8 i t5. Trenutno su na poklopcu fluo t5 2x13w sa improviziranim reflektorom i za sad mi se to pokazalo najbolje. Bilje raste odlično. Štedne su mi često pregarale vjerojatno zbog kondenzacije. Iduća je LED rasvjeta na kojoj sad radim.
“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju”
Albert Einstein

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Prosinac 18, 2014, 10:49:59 prijepodne »
T5 od 24W ti je najbolja varijanta ako ne mislis previse kemijati i razvaljivati po poklopcu.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Prosinac 18, 2014, 11:18:16 prijepodne »
Na mom akvariju od 54l sam imao štedne žarulje, fluo t8 i t5. Trenutno su na poklopcu fluo t5 2x13w sa improviziranim reflektorom i za sad mi se to pokazalo najbolje. Bilje raste odlično. Štedne su mi često pregarale vjerojatno zbog kondenzacije. Iduća je LED rasvjeta na kojoj sad radim.

evo ti jedan originalni Juwel poklopac (baš iz OS) na kojem sam radio upgrade... pa prepiši ako ti je zanimljivo ..  :up:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=98023.0
uvijek dostupan na [email protected]

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Prosinac 18, 2014, 12:45:49 poslijepodne »
Po meni najbolje fluo cijevi ugradi još jednu t8 ili t5 i stavi reflektore i mirna si za većinu bilja.
Jer ako pretjeraš sa rasvjetom onda ti to povlači dodatna ulaganja u CO2 i svakodnevno gnojenje pa sad vidi na šta si spremna.

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 18, 2014, 13:25:45 poslijepodne »
Po meni najbolje fluo cijevi ugradi još jednu t8 ili t5 i stavi reflektore i mirna si za većinu bilja.
Jer ako pretjeraš sa rasvjetom onda ti to povlači dodatna ulaganja u CO2 i svakodnevno gnojenje pa sad vidi na šta si spremna.
To sam i pretpostavljala ali neznam kako u taj poklopac ugurati jos koju neonku. Pretpostavljam da bi stale 2 t5 ali ja sam tipicno zensko i o struji neznam apsolutno nista dok se moja bolja polovica boji struje jer kaze da je zenskog roda :devil:
Ovo je link poklopca sa njuskala kakav imam i ja pa eto zanimalo bi me kako da u njega uguram 2 t5 ili jos bolje dali ima netko iz okolice Osijeka tko bi mi htijeo to napraviti a da nekosta bas puno? Ebiga moram stediti svaku lipu jer nam ubrzo stize druga prinova.

Evo link:
http://www.njuskalo.hr/oprema-akvaristika/prodajem-akvarijsko-svijetlo-oglas-13743722

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 18, 2014, 13:59:23 poslijepodne »
jednu ovako....

Osim pistolja za plastiku za pricvrstis T5 grla jer su uza nego T8 ne trebas nista posebno, sve ostalo ostaje kako je bilo. Znaci "juwel" T5 24W lampa, par grla i jedna stedna od 23-24-25 W, kakvu vec nadjes (cca 200kn)

dvije ovako.........

naravno, lampe stoje inace horozontalno jedna do druge. Umjesto da ih ovako lemite/lijepite mogu se ostaviti i grla ali meni je to previse ulazilo u ovu rupu pa nisam moga rukom unutra.

I obzirom da se radi o MP poklopcu i da sam nedavno radio jedan takav....... onaj poklopac otraga se da izvaditi, polako ali ide. No obzirom da ima preko nekoliko rubova koji sjedaju jedan u drugi a ti rubovi ce malo nastradati dok ce se sarafcigerom pikati okolo trebat ce vam i jedna tanka plosnata klijesta da se to malo poravna da se moze vratiti natrag.

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Prosinac 18, 2014, 20:05:16 poslijepodne »
Znaci moram uzeti 2 grla za t5 a ovaj iza poklopac moram nekako otvoriti kako bi ta grla mogla spojiti i naravno ta grla zalijepiti u poklopac s onim pistoljem za plastiku i to je to te naravno kupiti 2 t5 lampe? Dali je problem oba grla spjiti?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 18, 2014, 20:21:41 poslijepodne »
ne trebas 2 T5 lampe za 54l. Jedna ti bude dosta. Ja sam drugu stavio kad sam prebacio poklopac na 72l staklo. Grla ti se spajaju skroz jednastavno, samo upiknes zicu unutra.

Offline RedFish

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Prosinac 18, 2014, 20:55:42 poslijepodne »
Imam nekoliko komada elektronike iz stednih zarulja, ako zatrebas. Sutra provjerim tocno koje.
“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju”
Albert Einstein

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Prosinac 19, 2014, 03:57:05 prijepodne »
Imam nekoliko komada elektronike iz stednih zarulja, ako zatrebas. Sutra provjerim tocno koje.
To bi mi trebalo ako stavljam stedne zarulje a ako stavim t5 jednu onda samo kupim grla za t5 jel tako?

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 19, 2014, 08:50:02 prijepodne »
To bi mi trebalo ako stavljam stedne zarulje a ako stavim t5 jednu onda samo kupim grla za t5 jel tako?

baš kontra ... ako stavljaš štedne onda ti trebaju samo grla... ;)

a ako stavljaš T5 onda trebaš i grla i prigušnice, a prigušnice možeš iskorisiti od "elektronike" za štedne koje ti crvena riba nudi .. ;)

Offline RedFish

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 19, 2014, 10:46:55 prijepodne »
Imam dva komada, jednu od 23W i jedan od 20W. Ako ti odgovara tvoji su.  :up:
Albert Einstein

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 19, 2014, 10:54:51 prijepodne »
ono kaj vidis na mojoj prvoj slici ti je elektronska prigusnica iz stedne. T5 nazalost ne dolaze sa integriranim prigusnicama kao stedne.

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Prosinac 19, 2014, 12:19:23 poslijepodne »
Majko mila kakav sam ja tudum za to.
RedFish dali mozda postoji mogucnost da mi ti to sve instaliras jer pretpostavljam da se ti u to bolje razumijes, naravno moze i neka simbolicna naknada za tvoj rad?

Offline RedFish

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Prosinac 19, 2014, 12:41:45 poslijepodne »
Može, naravno!  :up:
Albert Einstein

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Prosinac 22, 2014, 22:05:35 poslijepodne »
Evo da javim kako je sve zavrsilo. Veeeliko hvala RedFishu sto je sve sam napravio. Naime kako mi je nezgodno bilo otici kupiti lampu on je i to ucinio za mene, preuzeo moj poklopac i sve instalirao te za svoj trud nije htjeo uzeti ni lipu. Sad ce mo vidjeti kako ce rasti bilje.

Offline Iskra

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
« Odgovori #18 u: Prosinac 29, 2014, 19:00:26 poslijepodne »
to bi i ja morala napraviti...isti je akvarij  54 litre i samo mi unutra anubias uspijeva :'(
RedFish,da si bliže sad bi i moj poklopac dobio  :D ali svaka ti čast što si se ponudio i odradio ovo  :klap:

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 21, 2015, 00:18:40 prijepodne »
zašto je daljina problem ?!?

i ja sam odradio upgrade rasvjete na poklopcu i sve je odrađeno dostavnom službom i fer i korektnom međusobnom komunikacijom  ....  :up:

Offline klinac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #20 u: Siječanj 23, 2015, 11:10:11 prijepodne »
kad sam ja imao 54L koristio sam običnu sylvaniu aquastar od 15w i sve je raslo zdravo i lijepo, svo bilje je bilo zeleno, ludwigija je lijepa crvena, a cryprocorine su rasle uz površinu a ne u visinu.
X