A zašto bi uopšte stavio čistače?.Ako zanemarimo biotopski akvarijum,po mom mišljenju su čistači neprihvatljivi u akvariju sa Tropheusima.Da malo razjasnim:
Čistači ustvari,ako to preciziramo,su suparniki Tropheusima po pitanju ishrane,i jedni te drugi jedu alge.Kad se pogleda ta činjenica,dakle čistači su sasvim suvišni dio posade u akvariju.
Ako se ima u mislima čistače,da čiste staklo od algi,opet je to,po mom uvidu krivo mišljenje,jer uredno menjeanje vode i malko čiščenja sa spužvom uradi više od svih čistača.Naravno ,samo da ponovim,u dobro oformljenom akvariju,gdje su neki konstantni parametri vode/a u akvariju sa Tropheusima/bi to trebali biti alge na staklu su "prošlost".
Kad su alge u pitanju,uopšteno gledano alge su divan dekor u akvariju i sam akvarij naprave jedinstven.
A kako sam napisao i u članku,čak Ad Konings,zna se stručnjak veliki,čak savetuje,da se u akvarij sa Tropheusima stvai na neki kut jače svetlo,koje bi prouzrokovalo rast i razvoj algi,kako bih se Tropheusi sa njima i hranili.
Dakle,da ne dužim dalje:Moj glas je protiv stavljanja čistača u akvarij.