Travanj 30, 2025, 21:16:32 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: GH u akvariju konstantno raste...  (Posjeta: 1287 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline denco1

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
GH u akvariju konstantno raste...
« u: Prosinac 09, 2014, 21:50:03 poslijepodne »
Poz svima,

Radi se o akvariju 450 lit u pogonu nekih mjesec dana, podloga jbl proflora i jbl manado preko toga, srednje ubiljen (za sad), rasvjeta 2x54W (aquastar + grolux), 2x39W (grolux + luxiline 865), 1x36W (865), filtracija sera sil bioactive 400 +UV (5W) i fluval FX5. Ima par mangrovih pamjeva i nesto kamenja (izvađeno iz rjecine i testirano sa ph minus- ne pjeni se). Prignojavao sam samo sa Profitom, a sad sam poceo dodavat  fosfate (jer su mi bili na nali ili blizu nule - mjereno jbl testom) i nitrate i primjecujem da bilje bolje napreduje, a alge slabije :).Rasvjeta radi 12 h dnevno (razmisljam da je smanjim na 10 h dnevno).Ima 50 tak ribica od cega vecinom manje tetre par cistaca itd.

Problem je sljedeci - GH pipovace je 10 (mjereno tetra testom), a u akvariju mi se konstantno povecava i trenutno je 17,5 pred nekih  tjedan do dva je bila oko 15 itd. Znaci konstantno povecanje...
Imam i akvarij sa  zlatnim ribicama i u njemu mi je GH konstantno 10, podloga kvarcni pijesak, imam u njemu i  hrpu kamenja iz rjecine koji po sebi imaju bijele prugice koje se pjene kad ih testiram sa ph minus ( znaci ima vapnanca na njima).
KH pipovace je 7, a u akvariju mi je oko 10, ali se konstantno drzi na toj razini.
 GH u hladnovodnom mi je konstantan, a u tropskom raste i raste....

Trenutne vrijednosti u akvariju su mi:
GH 17,5
KH 10
PH 6,5 - 7,0
NO3 12,5
PO4 0,4

Ja sumnjam na Manado podlogu, ne znam sto bi drugo moglo bit...ako netko ima kakvu ideju i savjet bio bih mu zahvalan.
Isprika ako je tema vec obrađena negdje..
« Zadnja izmjena: Prosinac 09, 2014, 22:09:55 poslijepodne od denco1 »

Offline thorus

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: GH u akvariju konstantno raste...
« Odgovori #1 u: Prosinac 10, 2014, 14:17:42 poslijepodne »
Manado podloga diže GH vode zbog izmjene iona.
Najizraženije je prvih tjedan dana pri čemu se preporuča češća izmjena vode (čak do 70%).
Nakon toga podloga ne bi trebala dizati GH.

Offline denco1

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: GH u akvariju konstantno raste...
« Odgovori #2 u: Prosinac 10, 2014, 16:03:11 poslijepodne »
Znaci ipak je do podloge. OK, s vremenom bi se trebao prestat dizat GH. Vidjet cemo, budem mjerio pa javim nakon nekog vremena.
Thanx na odg.