Kolovoz 05, 2025, 15:49:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Puno pitanja jedne novajlije  (Posjeta: 5507 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Lady Jana

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Puno pitanja jedne novajlije
« u: Studeni 26, 2014, 20:18:40 poslijepodne »
Dakle ovako prije 4-5 g kupila sam mp komplet akvarij od 54 litre s Jager grijačem 25-300w, Eheim unutrasnjim filterom 2007 te poklopcem u kojem je i lampa. Akvarij je pusten u upotrebu tek prije nekih 2g sto zbog neimanja dobrog stalka, sto zbog financija ali najvise iz ljenosti. Tada sam u njemu imala podlogu od sljunka, par biljcica  te guppy i molly ribice i 2 skalara i 2 Cory-a. Malo malo sam pronalazila pokoju ribicu uginulu i tek nakon nekog vremena sam shvatila da upravo jedan od skalara napada ribice. Nisam znala da su oni tako ratoborni a naravno covjek koji mi ih je prodavao je tvrdio da oni idu svi zajedno i da se nebrinem. Jedva sam sam uspjela utopiti nekome te skalare i kad sam se njih rijesila sustigla me ona crna alga. Borba je bila krvava i ona me je pobjedila. Kasno sam otkrila da lampu trebam mijenjati svakih 10-12mj (tako mi je rekao prodavac) pa je vjerojatno to bio uzrok algi jer je akvarij do tada bio u upotrebi malo vise od 1,5g. Od kemikalija jedino sto sam koristila su bile one kuglice koje sam stavila u sljunak radi gnojenja biljaka. A ribice hranila hranom u listicima te tabletiranom hranom za cistace.
Po svemu navedenom vidite da nemam pojma o pojmu sto se tice akvarija.

Nakon rata s crnim algama odlucila sam staviti novi set up u akvarij. malo sam citala forum i zelima da sada bude sve kako treba i stoga cu trebati vasu pomoc.

Kao podlogu sam stavila zemlju za cvijece koju sam prokuhala na savjet jednog akvariste, otklonila prljavstinu te ju stavila u najlon carapu. Preko toga sam stavila kvarcni bijeli sljunak. Od interijera imam 2 drveta, pola kokosova oraha, jedan veci kamen.
 Zahvaljujuci Pierre-u imam i nesto biljaka koje mi je on poklonio a od ribica, 5 ramireza, 4 pristele, 2 pangasiusa( koje su mi opet uvalili kao da mogu u moj akvarij a sad tek vidim da im je potreban veci) te 7 corry-a i jedan ancitrus. U planu su jos nerita puzevi.

E sad dolazimo do pitanja koji me muce.

1. Filter mi vise neradi kao sto je radio, slabije filtrira, nema vise protok kakav je bio pa moram kupiti neki drugi po mogucnosti puno bolji koji nece oslabiti brzo. Predlozili su mi filter koji ima vise filter materijala a ne samo onu spuzvu da su puno kvalitetniji sto se tice filtriranja. U dogy-u u Osijeku imaju neki Atmanov u kojeg ide vise vrsta filter materijala. Kojeg bi mi vi preporucili kao best buy za moju litrazu da se lagano cisti i da necu morati svaki tjedan cistiti filter i podlogu?

2. Spominjete dosta micro i macro elemente. Dali su mi oni potrebni ako kupim dobar filter (vlasnik doggy-a veli da ako imam dobar filte da mi vise nista netreba jer je sve ostalo bacanje novaca)?

3. Također sam dobila dosta prijedloga da trebam koristiti CO2 pa sam kupila onaj tekuci jer imam klinca od 3g a uskoro i jos jednu prinovu tako da nezelim imati nikakvu bocu pod tlakom u stanu. Mala djeca zaista svasta vole prckati pa mi je to najsigurnije. Koliko je taj CO2 potreban?

4. Dakle ako kupim dobar filter, imam nezahtjevno bilje sto mi je potrebno jos imati osim hrane za ribice (gnojiva i ostalo...)?

5. Corry-e sam dobila nekidan i dosta me zbunjuju sto malo malo idu na povrsinu vode po zrak, dali je to normalno? Također osim klasicne hrane u listicima i tabletama dali ih je potrebno hraniti s nekim povrcem tima blitva i sl?

Puno hvala na odgovorima

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: Puno pitanja jedne novajlije
« Odgovori #1 u: Studeni 26, 2014, 20:39:44 poslijepodne »
Pozdrav.

Jesi li pročitala priručnik, dosta toga je već tamo objašnjeno:

http://issuu.com/akvarij.net/docs/akvarij.net_-_vodi__za_po_etnike_u_akvaristici?e=7789471/1919686

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #2 u: Studeni 26, 2014, 21:01:42 poslijepodne »
Pozdrav,
Što se tiče filtera, uvijek su bolji vanjski filteri ili hang on (što više filter materijala to bolja filtracija).
Za 54l odličan hang-on filter je Haqos expro 500 (barem su taj meni preporučivali a i drugima) ali zbog nedostatka prostora imam unutarnji filter. Kao i ti imao sam neki slabiji filter sa malom spužvom ali sam brzo zamjenio jer se prebrzo začepljavao i oslabio protok. Ako želiš/zbog ograničenosti prostora moraš imati unutarnji preporučam Eheim BioPower 160 ima 3 filter komore, dobije se filter materijal (gruba spužva-bioballs-fina spužva) protok se moze namjestati od 180l/h - 550l/h. Ako ces se odluciti na tu opciju mozes ga naruciti preko http://www.aquashop.hr ima i drugih filtera ali ovaj mi se cinio kao jedan od boljih unutarnjih. Iako ako mozes najbolje neki vanjski ili hang-on (Haqos ex500)  :up:

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Studeni 26, 2014, 21:08:05 poslijepodne »
Pozdrav.

Jesi li pročitala priručnik, dosta toga je već tamo objašnjeno:

http://issuu.com/akvarij.net/docs/akvarij.net_-_vodi__za_po_etnike_u_akvaristici?e=7789471/1919686

Naravno da sam ga  procitala ali kazem konstantno cujem razlicita misljenja razno raznih ljudi pa reko da vidim sto vecina ljudi kaze.

Onaj filter sto sam spominjala da mi je vlasnik Doggy-a preporucio lici na ovaj ali nisam 100% sigurna dali je to bas taj s tom jacinom ili samo isto izgledaju (zaboravila sam si upisati puni naziv.
http://www.dhgate.com/product/1500l-hr-atman-internal-bio-filter/88449712.htmlDali vrijedi 130kn ili bolje kupiti neki bolji? koji bi mi preporucili do cca 150-200kn i ako se moze nabaviti u Osijeku

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Studeni 26, 2014, 21:10:24 poslijepodne »
Pozdrav,
Što se tiče filtera, uvijek su bolji vanjski filteri ili hang on (što više filter materijala to bolja filtracija).
Za 54l odličan hang-on filter je Haqos expro 500 (barem su taj meni preporučivali a i drugima) ali zbog nedostatka prostora imam unutarnji filter. Kao i ti imao sam neki slabiji filter sa malom spužvom ali sam brzo zamjenio jer se prebrzo začepljavao i oslabio protok. Ako želiš/zbog ograničenosti prostora moraš imati unutarnji preporučam Eheim BioPower 160 ima 3 filter komore, dobije se filter materijal (gruba spužva-bioballs-fina spužva) protok se moze namjestati od 180l/h - 550l/h. Ako ces se odluciti na tu opciju mozes ga naruciti preko http://www.aquashop.hr ima i drugih filtera ali ovaj mi se cinio kao jedan od boljih unutarnjih. Iako ako mozes najbolje neki vanjski ili hang-on (Haqos ex500)  :up:

Haqos mi je preporucio u Pierre ali mi je malo nezgodan jer imam gore poklopac pa tesko mogu smjestiti hang on filter. Mislim da se onda mora rezati poklopac a to bi voljela izbjeci.

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 26, 2014, 21:34:18 poslijepodne »
Za druga pitanja:
- Koliko znam filter nema veze s micro i macro elementima (osim ako ima aktivni ugljen pa onda sve upije iz vode..) i preporuca se gnojiti micro i macro elementima imas ih za kupiti po trgovinama ili tu na formu se isto tako prodaju gotova gnojiva. Ako imas nezahtjevno bilje ne moras gnojiti iako je preporucljivo. Ja gnojim sa Easy Life Profito 5 dana u tjednu, za sada jos nemam macro elemente, algi imam nesto malo ali dok ne poboljsam rasvjetu necu previse kemijat. Uglavnom biljkama su potrebni micro i macro elementi u odredenim omjerima pa ako neceg fali nije dobro... Naravno da ovisi i o vrstama bilja kojeg imas.
- Ako boca co2 nije opcija imas i diy co2 od kvasca i secera ili limunske kiseline i sode bikarbone (nemam nijedno od to dvoje pa neznam tocno). Koristim tekuci co2 - Easy life easy carbo svaki dan 1 ml bilje zasad dobro raste ja zadovoljan  :)
- Ne znam koju hranu imas spominjala si listice i tablete to je ok bilo bi odlicno ako im mozes davati i neku zivu hranu ili smrznutu /susenu. Ja svojima dajem razne granule tablete chipse rijetko kad listice  i 2  put tjedno smrznutu hranu (kupis mix od 5 vrsta imas i posebno od svake vrste) Ubacim kockicu u casu u kojoj je malo vode iz akvarija da se malo otopi i dam ribama  :) Sve pojedu a ako nesto ostane cory smazu odma imam i tabimin tablete za ribe dna i tablete za algare i ponekad ubacim list salate ili krastavac to vole (barem otici).
Hrana,gnojivo, grijac imas mozda eventualno pumpicu za zrak ali ako okrenes da ti filter mreska povrsinu ne treba ti, ako nemas uzmi jeftini akvarijski termometar da vidis kolika je temperatura, bilo bi dobro da imas testere barem one 5u1 da mozes vidjeti priblizno stanje parametara vode, poželjno je imati karantenu za nove/bolesne ribe, mrijestilicu, svasta nesto ali ovo je osnovno (mozda sam nesto zaboravio) u svakom slucaju procitaj prirucnik tamo je sve bolje opisano  :up:
- Normalno je za njih da idu tako po zrak (osim ako idu precesto onda znaci da nesto nevalja s vodom)
Eto nadam se da sam barem malo pomogao, ako sam nesto krivo rekao ispravite me  :up:

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Studeni 26, 2014, 21:49:40 poslijepodne »
Za druga pitanja:
- Koliko znam filter nema veze s micro i macro elementima (osim ako ima aktivni ugljen pa onda sve upije iz vode..) i preporuca se gnojiti micro i macro elementima imas ih za kupiti po trgovinama ili tu na formu se isto tako prodaju gotova gnojiva. Ako imas nezahtjevno bilje ne moras gnojiti iako je preporucljivo. Ja gnojim sa Easy Life Profito 5 dana u tjednu, za sada jos nemam macro elemente, algi imam nesto malo ali dok ne poboljsam rasvjetu necu previse kemijat. Uglavnom biljkama su potrebni micro i macro elementi u odredenim omjerima pa ako neceg fali nije dobro... Naravno da ovisi i o vrstama bilja kojeg imas.
- Ako boca co2 nije opcija imas i diy co2 od kvasca i secera ili limunske kiseline i sode bikarbone (nemam nijedno od to dvoje pa neznam tocno). Koristim tekuci co2 - Easy life easy carbo svaki dan 1 ml bilje zasad dobro raste ja zadovoljan  :)
- Ne znam koju hranu imas spominjala si listice i tablete to je ok bilo bi odlicno ako im mozes davati i neku zivu hranu ili smrznutu /susenu. Ja svojima dajem razne granule tablete chipse rijetko kad listice  i 2  put tjedno smrznutu hranu (kupis mix od 5 vrsta imas i posebno od svake vrste) Ubacim kockicu u casu u kojoj je malo vode iz akvarija da se malo otopi i dam ribama  :) Sve pojedu a ako nesto ostane cory smazu odma imam i tabimin tablete za ribe dna i tablete za algare i ponekad ubacim list salate ili krastavac to vole (barem otici).
Hrana,gnojivo, grijac imas mozda eventualno pumpicu za zrak ali ako okrenes da ti filter mreska povrsinu ne treba ti, ako nemas uzmi jeftini akvarijski termometar da vidis kolika je temperatura, bilo bi dobro da imas testere barem one 5u1 da mozes vidjeti priblizno stanje parametara vode, poželjno je imati karantenu za nove/bolesne ribe, mrijestilicu, svasta nesto ali ovo je osnovno (mozda sam nesto zaboravio) u svakom slucaju procitaj prirucnik tamo je sve bolje opisano  :up:
- Normalno je za njih da idu tako po zrak (osim ako idu precesto onda znaci da nesto nevalja s vodom)
Eto nadam se da sam barem malo pomogao, ako sam nesto krivo rekao ispravite me  :up:
U ovom Atman filteru  ima i aktivan ugljen ali su mi preporucili da ga izvadim jer je on potreban samo ukoliko sam vodu tretirala nekom kemijom radi ljecenja i sl. Temparaturu vode sam stavila na 25°C i toliko pokazuje termometar.
Gdje kupujes tu mix smrznutu hranu? koja joj je cijena?
Dali znas tko prodaje na forumu ta gotova gnojiva i po kojoj cijeni?

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 26, 2014, 22:05:23 poslijepodne »
Aktivni ugljen izvadi, dobro su ti rekli da se stavlja za uklanjanje lijeka iz vode i drugih kemikalija. Kupio sam u Zoo Viliju cijena oko 28 kn dajem dvaput tjedno po jednu kockicu traje mi vec 2 mjeseca i jos mi je ostalo vise od pola. Trebalo bi biti u vecini opremljenijih pet shopova.
Posto nisam nikada kupovao neznam tko prodaje ali ima par tema o tome a i mozes u oglasniku (pri dnu foruma) naci da netko prodaje gotova gnojiva

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #8 u: Studeni 26, 2014, 22:11:36 poslijepodne »
Smrznutu hranu kupuješ u pet centrima koji ju imaju naravno, pitaš u lokalnim možda netko ima.
Gnojiva imaš po oglasima malo si pogledaj, ali to ti možda i ne treba jer pretpostavljam da ti je rasvjeta slaba pa onda to zna donijeti više štete nego koristi.
Gnojenje baš i nije potrebno za low light akvarije jer tu možeš imati samo nezahtjevno bilje koje je dosta tolerantno tj. sami naziv govori da je nezahtjevno.
Iskreno neznam od kud bi počeo jer ima toga jako puno što povlači jedno za drugim.
Zemlja koju si stavila traži češće izmjene u početku jer je bogata pa ispušta previše, onda to povlači CO2 pa kad je on već tu onda treba i dobra rasvjeta pa kad je i to tu onda s vremenom treba ubaciti macro i micro gnojiva koja treba prilagoditi jer svaki akvarij je svijet za sebe pa ti tu nitko ne može točno reći koliko čega.
Jer to opet ovisi kako ti je akvarij zabiljen jesu li brzorastuće ili spore biljke itd, itd...
Uglavnom uvijek trebaš početi od rasvjete jer ona diktira kako dalje sa ostalim.

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Studeni 26, 2014, 22:30:56 poslijepodne »
Rasvjeta je lampa T8 15V 46cm Glo Aqua.Neznam koliko je ona kvalitetna, kostala je nekih mislim 50-ak kuna.
Od biljaka imam samo ove ne tako zahtjevne ali zelim sada poceti sve dobro, da nemam algi, bolestina i dr i zbog toga sam i pitala savjete za micro i macro jer netki kazu trebaju neki samo za neke biljke itd.
Nerazumijem kako gnojenje moze donjeti vise stete ako je lampa losija?

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 26, 2014, 22:44:50 poslijepodne »
Ako je lampa losija - isijava "losije" svijetlo pa biljke ne mogu apsorbirati i pretvarati svo to gnojivo - mikro i makro elemente (fotosinteza) pa kad je disbalans onda buknu alge pa bilje stagnira / propada...

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Studeni 27, 2014, 02:04:58 prijepodne »
Gdje bi mogla najpovoljnije kupiti Haqos filter ukoliko se odlucim na kupnju pa odrezem poklopac? Također dali je ova lampa icem koju imam i ako nije koju preporucujete? 

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #12 u: Studeni 27, 2014, 02:08:39 prijepodne »
http://elegancereef.com/aqua-shop#!/Akvariji/c/1877251/offset=10&sort=nameAsc

ja san u svom 54 litrasu izvadia neonku i stavia dvi stedne,jedna od 20,druga 26w mada bi bolje bilo 23 23,mislin da pod takvim svitlom mozes sadit sta god budes tila

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Studeni 27, 2014, 03:12:05 prijepodne »
Sto kazete na ovaj filter?
Njuskalo oglas 13573999
Nemogu pomocu moba kopirati cijeli link s njuskala ali mi se filteri cine dosta povoljni.

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Studeni 27, 2014, 03:18:49 prijepodne »
http://elegancereef.com/aqua-shop#!/Akvariji/c/1877251/offset=10&sort=nameAsc

ja san u svom 54 litrasu izvadia neonku i stavia dvi stedne,jedna od 20,druga 26w mada bi bolje bilo 23 23,mislin da pod takvim svitlom mozes sadit sta god budes tila
Ovo me zaintrigiralo. Znaci uzmem 2 obicne stedne zarulje ali kako ih uglaviti u utore od flo lampe? Mozes li staviti slike tvojih lampi pa da vidim tocno?

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Studeni 27, 2014, 05:11:43 prijepodne »
Sto kazete na ovaj filter?
Njuskalo oglas 13573999
Nemogu pomocu moba kopirati cijeli link s njuskala ali mi se filteri cine dosta povoljni.

Zaboravite na ovo pitanje. Malo sam pogledala oko akvarija i taj filter definitivno nebi mogao kod mene jer poklopac nemogu toliko odrezati zbog lampe koja je unutra.
Vanjski kanister me strah staviti zbog malca od 3g buduci da stalak za akvarij nije zatvoren i jednostavno ga nebi imala gdje staviti osim na pod pored akvarija.
Ostaje mi samo opcija unutarnjeg filtera.
Koliko sam skontala gnojiva mi nisu neophodna zbog ne tako jake rasvjete ali neskodi ponekad malo dodati micro elemenata i tekuci CO2 kojeg vec imam. Buduci da je zemlja ispod sljunka dali za biljke trebam staviti nesto u podlogu za korjen i bolji rast tipa onih kuglica?

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 27, 2014, 11:23:37 prijepodne »
ne
pogledaj resun cs 400 ili atman pf 400

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Studeni 27, 2014, 16:58:57 poslijepodne »
ne
pogledaj resun cs 400 ili atman pf 400
Zbog cega su ti filteri bolji od onog unutarnjeg iz prijasnjeg posta?
(http://yyaqua.en.alibaba.com/product/439853660-212587620/Atman_aquarium_internal_filter_AT881.html)
Zar nebi trebao filter u kojeg stane vise filter media biti bolji?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #19 u: Studeni 27, 2014, 21:25:42 poslijepodne »
Ovaj filter koji imaš je dobar za taj akvarij.Ako se protok smanjio vjerovatno se zaštopao.Očisti ga.

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Studeni 27, 2014, 21:34:18 poslijepodne »
Naravno da sam filter cistila vec puno puta i zadnjih mjeseci vise nebaca onako jak mlaz vode kao nekad niti filtrira. Mijenjala sam filter medij tj spuzvu i nista nije pomoglo. Moj filter nema ono za namjestanje jacine protoka da nemislite da sam to smanjila.

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 27, 2014, 22:05:29 poslijepodne »
nije bolji al zauzima puno mane mista,iman resun cs 400 i skroz pristojno odrađuje posao
al i dalje se slazem s cicom

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Studeni 28, 2014, 13:56:43 poslijepodne »
Dobila sam ponudu za filter cobra 130 s skimmerom. Dali je taj filter toliko dobar kako mi ga je lik nahvalio?

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Studeni 28, 2014, 15:38:11 poslijepodne »
odusevljen nisam al obavia bi posao

Offline Lady Jana

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Studeni 28, 2014, 17:44:13 poslijepodne »
Nemojte me ubiti.
Ponovno sam isla citati upute od mog filtera i tek sad nakon 2g skontam da se i gornji poklopac na filteru moze skinuti. Ja ga otvorim kad ono kamenca, prljavstine....... :kosa:
Natopim ja gornji dio filtera u sirce (ne naravno spuzvu) te ostavim da odstoji. Nakon pola sata dobro iscistim i sve se cakli. Malo jos za svaki slucaj properem u akvarijskoj vodi koju sam ispumpala, sve sastavima i gle cuda.
Filter radi kao i prvi dan  :klap:
Tako da evo Cica je imao u potpunosti pravo, samo je trebalo bolje ocistiti filter.
Skoro sam bezveze bacila novac na neki drugi filter.

Također sam primjetila da mi bilje i nakon tjedan dana jos uvijek nije pustilo korjenje u podlogu.
Dali je to normalno? Kako mu mogu "pomoci" da brze izraste i bolje se ukorijeni?