Lipanj 22, 2025, 20:34:19 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Molim vas za mišljenje oko izgradnje biofiltera  (Posjeta: 35970 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
Odg: Molim vas za mišljenje oko izgradnje biofiltera
« Odgovori #75 u: Siječanj 19, 2015, 14:48:10 poslijepodne »
A da stavis i naprijed i iza, dva put je dva puta..za svaki slucaj  :D
to je to, dvaput je dvaput :D :D :up:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #76 u: Siječanj 19, 2015, 14:56:41 poslijepodne »
.da vječito pitanje koka ili jaje... što se tiče "čvornatih tvorevina" ja sam se tu izrazio slikovito zato je bilo pod navodnicima da se zelene alge vežu u "čvor"... nebitno...
..istina da su dušične bakterije po svuda u jezeru po stijenkama i kamenju u vodi... no njihova glavna kolonija ona koja nas zanima  je u filteru u bio mediju zajedno s nekim kvascima i raznim mikroorganizmima i tamo se najviše razmnožavaju (koloniziraju)...
..mišljenja sam da su ove "slobodne bakterije" koje cirkuliraju kolatralna šteta UVC filtera no onim kolonijam na mediju UVC nemože naštetiti.... izvor hrane navedenim bakterijama i mikroorganizmima nastanjenim u bio filteru osnovni izvor hrane su amonijak kojeg razgrađuju uz prisustvo kisika... kako UVC ne utječe na amonijak ne utječe niti na hranu bakterija u filteru...
...isto tako mislim da je možda je uputno prilikom "nasađivanja" korisnih bakterija u filteru, sistem pokrenuti nekih 35-40 dana bez UVC kako u startu nebi uništili slobodne još nenastanjene bakterije ...posebice ako čekamo prirodan razvitak bakterija bez naše pomoći odnosno dodavanja kulture izvana...kada je kolonija oformljena gotovo da više ne ovisi o slobodnim bakterijama jer se razmnožavanje vrši na samom mediju...
..tako ja vidim stanje stvari..
..dakako nemožemo na svaku vrstu filtera niti ugraditi UVC na izlaz filtera!
.pa tako na filtere u koje upumpavamo vodu i voda izlazi bez pritiska van, odnosno preljeva, zbog protočnosti nemožemo staviti UVC jer bi gušio izlazak vode iz filtera..
.dok je kod sifonskog sistema gdje pumpa ispumpava vodu u jezero to lako izvedivo... kao i kod tlačnih filtera...

Kako god,napravi kako misliš da je najbolje za tebe,ja sam samo obrazložio kako nalaže struka i razloge koji stoje iza te priče,
sve ostalo je na tebi  :up:

Offline royalblue

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #77 u: Siječanj 19, 2015, 16:50:53 poslijepodne »
.da vječito pitanje koka ili jaje... što se tiče "čvornatih tvorevina" ja sam se tu izrazio slikovito zato je bilo pod navodnicima da se zelene alge vežu u "čvor"... nebitno...
..istina da su dušične bakterije po svuda u jezeru po stijenkama i kamenju u vodi... no njihova glavna kolonija ona koja nas zanima  je u filteru u bio mediju zajedno s nekim kvascima i raznim mikroorganizmima i tamo se najviše razmnožavaju (koloniziraju)...
..mišljenja sam da su ove "slobodne bakterije" koje cirkuliraju kolatralna šteta UVC filtera no onim kolonijam na mediju UVC nemože naštetiti.... izvor hrane navedenim bakterijama i mikroorganizmima nastanjenim u bio filteru osnovni izvor hrane su amonijak kojeg razgrađuju uz prisustvo kisika... kako UVC ne utječe na amonijak ne utječe niti na hranu bakterija u filteru...
...isto tako mislim da je možda je uputno prilikom "nasađivanja" korisnih bakterija u filteru, sistem pokrenuti nekih 35-40 dana bez UVC kako u startu nebi uništili slobodne još nenastanjene bakterije ...posebice ako čekamo prirodan razvitak bakterija bez naše pomoći odnosno dodavanja kulture izvana...kada je kolonija oformljena gotovo da više ne ovisi o slobodnim bakterijama jer se razmnožavanje vrši na samom mediju...
.pa tako na filtere u koje upumpavamo vodu i voda izlazi bez pritiska van, odnosno preljeva, zbog protočnosti nemožemo staviti UVC jer bi gušio izlazak vode iz filtera..
.dok je kod sifonskog sistema gdje pumpa ispumpava vodu u jezero to lako izvedivo... kao i kod tlačnih filtera...

Kako god,napravi kako misliš da je najbolje za tebe,ja sam samo obrazložio kako nalaže struka i razloge koji stoje iza te priče,

evo da se nadovežem, kod mene je na ulazu iz jednostavnog razloga jer je filter i vodopad u jednom. s obzirom da slijedeću verziju planiram napraviti iz dva dijela; posebno mehanički i posebno bio filter sad je pitanje gdje staviti lampu jer planiram da mi je bio filter ujedno i vodopad.
znaći imam dvije opcije: prije filtera ili između dva filtera ako uspijem iskombinirati?

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #78 u: Siječanj 19, 2015, 18:49:20 poslijepodne »
Stavi ga tamo gdje ti sama ugradnja neće zakomplicirati život , i sama vidiš da uspješno radi i prije filtera kao i poslije filtera . Najbolje da poslušaš Rittu pa ugradiš dva  :D :D

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #79 u: Siječanj 19, 2015, 19:05:27 poslijepodne »

...nemam ja kaj tu napravit to tako stoji od 2001 godine.....   :up:

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #80 u: Siječanj 20, 2015, 11:58:54 prijepodne »

Dakle onoga ćega bi se trebali prvo voditi da uređaj radi najoptimalnije je
1. što čišča voda da protiče kroz njega
2. preporučeni protok

dalje je na tebi :up:

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #81 u: Siječanj 20, 2015, 13:16:22 poslijepodne »
UV-C uvijek na izlazu filtera ili ako je u pitanju samostalni sterilizator sa cirk. pumpom onda obavezno sa spužvastim predfilterom.

Kad sam stavljao na ulaz filtera na kvarcno staklo se u roku 24h nalijepi toliko prljavštine da uv-c lampa uopće na obavlja svoju funkciju...
trebalo mi je jedno vrijeme dok sa shvatio u čemu je problem  :D

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Siječanj 20, 2015, 14:10:54 poslijepodne »
Ja ne tvrdim da UV lampa ne radi "kvalitetnije" poslije filtera , samo hoću reći kako UV lampa kada se postavi prije filtera radi ne solidno već odlično . Kod mene je tako već 15 godina , unutrašnjost UV lampe čistim jednom u sezoni (obično na kraju sezone) , što se tiće zamjene same žarulje mijenjam ju kada mi krepa . Svaka žarulja koja je punjena plinom tokom vremena gubi svoju snagu ali to ne znači da se mora zamijeniti (trgovačke fore) .Ne znam zašto mislite da su naši ribnjaci baruštine pa da UV lampa nema funkciju prije samoga filtera . Ovako to izgleda kod mene.

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #83 u: Siječanj 20, 2015, 15:07:26 poslijepodne »
A ovako to izgleda bez UV lampe. Dubina vode na snimci je 180 cm.

https://www.youtube.com/watch?v=Zo7wHbLoxAs&feature=youtu.be

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Siječanj 20, 2015, 15:09:25 poslijepodne »
tako je i kod mene max-max. jednom godišnje se obavezno otvori i počisti i pregleda lampa a same cijevi koje vode u lampu i iz nje kao i do filtera i pumpi očistim isto kako bi se prljavština koja se nataloži po stjenkama uklonila i kako ne bi usporavala protok vode. s obzirom da na dnu nemam nikakvih kamenčića vrlo je mala vjerojatnost ( osim ako djeca ne ubace) da povuće tako nešto i razbije lampu. voda je konstantno bistra osim možda desetak dana početkom proljeća kada se blago zazeleni a i to je valjda dok cijeli sistem ne uđe u svoju kolotečinu ( moje laičko mišljenje  :D). ljeti baš i nemamo hladovine ali ju zato umjetno napravimo velikim jedrom koje razvučemo iznad jezera tako da je u ono najgore vrijeme između 13-16:00 barem dvije trećine površine u hladovini. od kad to radimo ni ljeti nemamo problema sa algama i što se tiće bistrine vode to je zaista nešto na šta se ne mogu požaliti zadnjih par godina.

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Siječanj 20, 2015, 15:11:13 poslijepodne »

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #86 u: Siječanj 20, 2015, 16:24:15 poslijepodne »
..eto i moje jedne, radnog naziva " na dnu"..

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Siječanj 20, 2015, 17:14:10 poslijepodne »
študiraju :D

Offline mrki13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
« Odgovori #88 u: Siječanj 20, 2015, 23:37:32 poslijepodne »
Također imam uw lampu prije filtera, radi odlično već 3 godine, nikakvih problema. 9W, ona za akvarije.
Filter je pondtec i uopće nije moguće staviti uw lampu na izlaz. S ovim rješenjem stvarno nemam problema i ovo je moje iskustvo.
A ako se provuče koja alga da ju ne sprži onda se provuku i dobre bakterije zar ne, uostalom zar mora sve spaliti u vodi?
Nikada nije 100% sterilna okolina sretno rješenje.

Kad sam stavljao na ulaz filtera na kvarcno staklo se u roku 24h nalijepi toliko prljavštine da uv-c lampa uopće na obavlja svoju funkciju...
trebalo mi je jedno vrijeme dok sa shvatio u čemu je problem  :D

Neznam da li je to do lampe ili kvarcnog staklai, al moram priznat da mi se to nije nikada desilo, a na 8 m3 imam cca 25 kg ribe i filter čistim po ljetu na tjednoj bazi, a nekad i dvaput.

Offline mrki13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
« Odgovori #89 u: Siječanj 21, 2015, 00:25:11 prijepodne »

Bez lampe i bilja, bara! Mutno i zeleno.

Uz jako puno bilja i bez lampe, malo mutno jer je jedna košara pala na dno a koi su napravili svinjac, bez toga zadovoljavajuće bistro.

S lampom i biljem, bistro ko šumski potočić.

Bez lampe se može, a treba i malo strpljenja da se jezero i voda ustabile. Zimi je voda bez filtracije a bilja nema, prve zime u mom jezeru voda je pozelenila, a sada je bistra, sa istim uvjetima kao i prve godine.
Uz nešto bilja i najslabiju uw lampu trebali bi imati bistru vodu, a gdje je uw lampa, ispred ili iza je za mene nebitno.
Filter je najbitniji (ukoliko imate koiće u jezeru), u njemu se odvijaju glavne stvari.

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #90 u: Siječanj 21, 2015, 12:05:06 poslijepodne »
Naravno da se moze bez lampe ako je sve ostalo dobro postavljeno ... protok vode preko filtera,cirkulacija vode u jezeru,aeracija,dovoljno bilja i kvalitetan filter.

U "velikom" jezeru nema bilja sve je smjestno u malo jezerce iznad. Mehanicku filtraciju i dio bioloske filtracije odradjuje pjescani filter iz kojeg voda ide u manje jezerce koje je napunjeno sa biljem gdje priroda dalje odradjuje svoje ... u manjem jezercu koje je dubine od 10 do nekih 70 cm je voda kristalno cista i iz njega se preko slapa preljeva nazad u "veliko" jezero. Kakva je voda u "velikom" jezeru najbolje mozete vidjeti na iducoj snimci koja je napravljena ljetos krajem sedmog mjeseca. Igrom slucaja sam mobitel drugacije okrenuo pa je i snimka ispala ostrija. Dubina vode je bila negdje oko 180-190 cm.

Procjenite sami koliko to kvalitetno moze biti bez UV lampe.

Moze funkcionirati SA i BEZ, ISPRED ili IZA  vise je stvar do mogucnosti izvedbe i do toga sta tko vise preferira.

Osobno sam vrlo zadovoljan ali znam da moze biti i jos bolje tako da na proljece krece nadogradnja  :D

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #91 u: Siječanj 21, 2015, 12:06:38 poslijepodne »
..eto i moje jedne, radnog naziva " na dnu"..

Plitvice  :up:

Offline inkejevica

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #92 u: Veljača 17, 2015, 21:50:42 poslijepodne »
Evo doslo vrijeme za izradu filtera, da ne ispadne da je tema bila uzalud.
Odabrana je bacva dimenzija 60x40 cm sa dobro dihtajucim poklopcem i metalnom kopcom.
Od tehnike sicce multi 4000 pumpa (AQUA SHOP) mala reklama, mislim da je najbolji omjer ulozeno dobiveno.
Uv 9v sterilizator iz Baumaxa prije zatvaranja snizenje 90%.
Sama izrada je isla dosta brzo, rupe izbusene sa onim nastavkom za izrezivanje rupa u drvetu.
Koristeno razni elementi od sifona za sudopere koje sam imao doma.
Nesto fitinga sam kupio onih metalnih kao i ugradbeni sifon za kupaonice koji bude posluzio kao odvod samo ga moram malo doraditi.
Evo koja slika.
E a filter materijali jos stizu ,gruba filter spuzva, bio kugle i lava kamancici.
"nema glupih pitanja - samo glupih odgovora"

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #93 u: Veljača 17, 2015, 22:01:12 poslijepodne »
Unutar filtera ide jedna cijev do dna bacve, tamo ce ulaziti voda u sami filter, blizu dna je stavljen ventil sa velikim otvorom ta ciscenje taloga sa dna.
Jos je potrebno izraditi prvu policu u filteru koja ce biti odignuta od dna 15 cm, te ce na nju ici filter materijal. To sam mislio napraviti od plasticnih kaseta za voce i povrce onih jako rupicastih.
Imate mozda koju drugu ideju za te tzv. police?

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Veljača 18, 2015, 10:54:09 prijepodne »
,volio bih vidjet shematski kako će ići tok vode kroz filter..
..hoćeli to biti tlačna izvedba filtera i koji će ti biti realni protok kroz UVC lampu?
.a gajbica od voća uz male prepravke će biti najbrže i najjednostavnije riješenje..

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #95 u: Veljača 18, 2015, 11:08:34 prijepodne »
Shema je ona sa prve strane posta. Ulaz je kroz poklopac ,cijev vodi vodu skroz do dna i zatim kroz filter materijal prolazi gore do poklopca i pumpe.
Protok pumpe nije smanjen a time i uv lampe,deklarirano je 4000 l.
nasao sam jos jedno rijesenje za pregrade u filteru tzv. pritiskivaci za kiseljenje zelja. plastika fi 40 cm od plastike jako rupicasti i okrugli udealni, cijena sitnica 9 kn.
stavim sliku naknadno.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Veljača 18, 2015, 11:57:21 prijepodne »
...to je kao neki polusifonski sistem, koliko će ti kanta biti ispod razine jezera ako će biti!?
..ovdije postoji velika mogućnost da će ti pumpa ostajati na suhom što je vrlo štetno za nju... pumpa ima prilično velik protok obzirom da je na "0" tako da će brzo prazniti filtrirani dio vode i bojim se, iako nemogu odrediti koliki ti je uisis predpostavljam oko 2" koji se sužava na UVC lampi da neće moći "hraniti" pumpu vodom uz sve te prepreke, poput UVC -a i filtracionog materijala pogotovo kada se počne čepiti i na volumen posude od cca 75L..
..ne želim te obeshrabrivati a još manje mi je namjera nekome soliti pamet ali ti savjetujem da pokušaš napraviti "štih" probu, ne nužno s jezerskom vodom pa da vidiš dali sve funkcionira i da riješiš eventualne nedostatke

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #97 u: Veljača 18, 2015, 12:21:24 poslijepodne »
Cijevi su dva cola, nema nekih ekstra redukcija protoka. Uv je nakon pumpe. Filter je oko 40 cm ispod povrsine jezerca, najvisa tocka bude 1,5 visine i tamo bude vodopad.
Definitivno ide proba nakon sto napunim filter.

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Veljača 18, 2015, 13:39:54 poslijepodne »
 :up: pratim napredak

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #99 u: Veljača 28, 2015, 14:53:41 poslijepodne »
Evo filter je završen.
Stigli su mediji sa ebaya, bio kuglice nešto veče oko 3 cm, filter spužva grublja, tri spužve 50*50 cm.
Kupljen je lava kamen i opran od smeća i zemlje, vreče je od 20 kg.
Izrezane su pregrade od plastike, kak se vidi na slikama.
Sav filter materijal je stavljen u vreče od krompira zbog lakšek kasnijeg čišćenja.
Slaganje je išlo na način da je na dnu ostavljeno oko 11 cm slobodnog prostora do prve pregrade, zatim dva reda spužve grube, pregrada (malo odignuta da ne vrši pritisak na spužvu), pa debeli sloj mješavine lava kamenčića i bio kuglica (100 kom), podjeljeno u dvije vreče, iznad toga dvije pune vreče narezane spužve koja je ostala kod izrezivanja velikih okruglih ploča, pa iznad toga završna ploča od spužve koja će mi štititi pumpu od slučajnih grubljih nečistoča, te na nju pregrada od plastike.
Došlo je do male promjene u dizajnu kako se vidi na slikama ulaz u filter više nije na poklopcu, jer je teško otvaranje i zezancija je sa tom cijevi koja ide do dna, pa sam cijev premjestio bočno na tijelo filtera, dok sam na poklopcu sa unutarnje strane stavio komad prozirnog pleksija pa se sada vidi unutar filtera.
Evo par slika.