Lipanj 22, 2025, 10:18:11 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Molim vas za mišljenje oko izgradnje biofiltera  (Posjeta: 35943 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline max-max

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Molim vas za mišljenje oko izgradnje biofiltera
« Odgovori #50 u: Prosinac 07, 2014, 19:50:55 poslijepodne »
Ispod svake slike imaš datum a kako sam već napisao  na proljeće krećem sa izradom većeg ribnjaka (5000L) i odlučio sam se na OASE BioSmart Set 14000 za ribnjak do 7000L sa ribama tako da ne mislim mijenjati ugljen .

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #51 u: Prosinac 07, 2014, 20:30:00 poslijepodne »
Mozes li ovo o laksem uzimanju amonijaka nego nitrata (i okolnostima dan naspram noc) potkrijepiti nekim referencama?

Jan Ingenhousz-ov pokus (1779 godine) stavio je vodenu biljku sedam dana na svijetlo - proizvodila je kisik. Sedam dana u mraku - nije proizvodila kisik. Odredio je da je svijetlo potrebno za proizvodnju kisika.

Sto se tice lakseg preuzimanjanja amonijaka pisati cu u formi pretpostavke posto nemam volje ni vremena traziti podatke na mrezi da potkrijepe ovu tezu.
Ukratko rijec je o elektricnom naboju ... pretpostavimo da je korijen biljke negativnog naboja a atom amonijaka pozitivnog. Suprotnosti se privlace ... kada je amonijak "dovucen" na korijen biljke pretpostavka je da biljka uzima dusik (N) a vodik (H) ostaje slobodan u vodi ... Nitrat ima negativan naboj ...
Ovo je samo pretpostavka :)

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #52 u: Siječanj 14, 2015, 18:34:19 poslijepodne »
Pozdrav  inkejevica , pošto je malo zatoplilo dao sam si truda pa sam otišao poslikati svoj filter za ribnjak . Uz filter sam stavio kantu od boje za zidove (15L) kako bi lakše vidio veličinu filtera . Proizvođač je Pontec .

Offline inkejevica

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • ufo 880
« Odgovori #53 u: Siječanj 15, 2015, 05:28:24 prijepodne »
Pozdrav. Fala na ilustraciji. Sada bi skromna gospođa rekla da velicina nije bitna. Ali znamo da ipak je. To je samo dokaz da je svako jezerce drugacije na svoj nacin i da to kaj kod tebe sljaka nemora i kod mene i obrnuto.
Obzirom da sam na godisnjem u ozujku, ako nebude smrzavica krece izgradnja.
"nema glupih pitanja - samo glupih odgovora"

Offline ritta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #54 u: Siječanj 15, 2015, 07:26:00 prijepodne »
Upravo toliki je i moj filter za ribnjak od iste marke. I mogu reci da odlicno odradjuje posao. Voda je cjelo ljeto bila cista i bistra.
E sad ja svakako planiram praviti jos jedan filter vise iz znatizelje nego trenutno iz potrebe.
I to u kanti za smece od 120l.

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #55 u: Siječanj 15, 2015, 10:50:46 prijepodne »
Upravo toliki je i moj filter za ribnjak od iste marke. I mogu reci da odlicno odradjuje posao. Voda je cjelo ljeto bila cista i bistra.
E sad ja svakako planiram praviti jos jedan filter vise iz znatizelje nego trenutno iz potrebe.
I to u kanti za smece od 120l.
Ono što ja mogu reći iz iskustva je količina filter volumena za ;cca. +/- 10%
1lit *50 za akvarij
1 Lit*300 za jezero

takvu formulu svi drže,valjda ju je netko izračunao :)
ali funkcionira,evo i jednog našeg primjera.. gdje se vide specifikacije filtera za ribnjake..
http://www.sicce.com/prodottiDettaglio_eng.php/prodotto=green-reset-25-l-40-l/idprodotto=63
http://www.sicce.com/prodottiDettaglio_eng.php/prodotto=green-reset-60-l-100-l/idprodotto=86

Inače ja znam ko se bavi detaljnim izračunima NDOM,DOM materije.....pozz thorus ;) :D :up:
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline ritta

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Siječanj 15, 2015, 14:55:20 poslijepodne »
Sve to ovisi o jako puno faktora od velicine jezerceta do broja riba i bilja u njemu. Puno njih nemaju nikakav filter (neke od njih sam osobno upoznala) a drze koice i nemaju uginuca niti im je voda prljava.
Ja sam prvo krenila sa pumpom od 500l, da bi to sada doslo na 2,500l s tim da planiram jos jednu pumpu i filter problizno tog protoka. Svatko ima svoj sistem.
Zato i je super ovaj forum koji je za razliku od mnogih aktivan pa si medjusobno mozemo pomagati savjetima.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #57 u: Siječanj 15, 2015, 15:53:44 poslijepodne »
Pa naravno sve je u skladu i ravnoteži...moj ribnjak također funkcionira bez filtera,a još bilje nisam popikao,a ribe se množe i voda nije kristalna ali je zdrava..uginuća ništa samo natalitet :D :D :up:
Kad stavim bilje i vrba napravi štit to je to :up:

Japanac kaže da voda nije tu da se ti gledaš u njoj ,već da tražiš sebe u njoj :up:

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #58 u: Siječanj 15, 2015, 18:37:07 poslijepodne »
U ovo je japanski haiku.
Budem stavio slike kada počnem sa poslom po fazama. Definitivno ide plastična bačva volumena 100l sa hermetičkim poklopcem.
Od medija idu spužve rezličitih ppm-a i red lava rock porozni kamncici jedno dvije do tri vreče stavljeni u krompirove vreče zbog lakšeg čišćenja. Slojevi budu fizički odvojeni sa sa plastičnim šuplikavim kašetama za povrče ,to bi moralo šlakati.
Jedno pitanje za iskusne:
- UV lampa prije ili poslje filtera? za i protiv?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #59 u: Siječanj 15, 2015, 18:49:05 poslijepodne »
UV lampa svakako prije jer njezina svrha je da ubije sve organizme i ti dobiješ čistu hranu za bakterije u filteru .

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #60 u: Siječanj 15, 2015, 20:15:10 poslijepodne »
A to da se vise uprlja.?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Siječanj 15, 2015, 20:29:46 poslijepodne »
Možeš malo pojasniti pitanje :question:

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #62 u: Siječanj 15, 2015, 20:41:02 poslijepodne »
na ulazu je prljavija voda pa se vise maže ili?

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Siječanj 15, 2015, 21:07:24 poslijepodne »
Ako misliš da se više maže UV lampa zbog prljave vode , odgovor je ne . UV lampa se nalazi u staklenoj cijevi oko koje prolazi voda i koliko sam ja primijetio to staklo nije baš zamazano . Osobno ga perem jednom u sezoni .

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #64 u: Siječanj 16, 2015, 09:29:16 prijepodne »
UV lampa svakako prije jer njezina svrha je da ubije sve organizme i ti dobiješ čistu hranu za bakterije u filteru .
ni sluajno krivo 8)

UV-C lampa uvijek poslije filtera -izlaz (više je razloga)
a prvi i najvažniji nitrosomonas,nitrobakter...

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #65 u: Siječanj 16, 2015, 14:01:38 poslijepodne »
...obično se lome koplja oko postavke UV lampe i svatko brani svoje mišljenje, ja ovdje neću braniti svoje, već ću iznjeti svoje iskustvo..
... mislim da između ostalg, uvelike odgovor na ovo pitanje ovisi i o vrsti filtera, odnosno principa njegovog rada i protoka!...
..moj filter je s četri jednake komore ukupno 550-600L... s time da je prva i druga za taloženje čestica...
..stavljanje UVC lampe prije ulaza u filter, u mom slučaju, velika većina odumrlih plutajućih zelenih algi ostaje u prve dvije komore a ostatak na spužvama pri uljevu u treću komoru... po ovom principu u bio medij dolazi mehanički pročišćena voda... znači nikakva "hrana" u takvom obliku ,.. hrana za dušične bakterije su najvećim dijelom spojevi otopljeni u vodi koje mehanički nemožemo profiltrirati, tu n scenu stupa se biolški filter...
..ukoliko je filter gravitacijski te iste alge će prije čepiti medij jer ne postoji vrtložna komora... da ne duljim trebat će češće čistiti filter.. no kad tad će se dio tih algi vratiti u filter..
...stavljanjem UVC lampe poslije filtera sve one odumrle odnosno "u čvor vezane" plutajuće zelene alge završavaju ponovno u ribnjaku i najčešće se talože u krugu od jednog metra od ispusta u obliku neke vrste mulja koji s vremena na vrijeme treba vaditi da ne zagađuje vodu ...
...sama voda koja ulazi u UVC nikada  nije toliko prljava, ako je onda je najčešće
zelena od gore spomenutih algi, kojima je UVC lampa ponajviše i namjenjena, one su "zaslužne" za zelenu boju vode ... a staklo koje dijeli samu svijetiljku i vodu nije obično već kvarcno kako nebi dolazilo do loma svijetlosti a time i određenog slabljenja UV spektra... staklo uz pravilan protok nije podložno nekom prljanju i taloženju čestica na njega, no ukoliko je voda tvrda odnosno ima kamenca u sebi moguće je taloženje kamenca na kvarcno staklo... savjet!.. ukoliko i dođe do pojave kamenca na staklu nikako ga ne strugati već odstraniti nekim sredstvom za uklanjanje kamenca... struganjem bi dobili neželjene risove koji umanjuju učinkovitost stakla...
..eto malo sam "udušio" no tu su i odgovori na još nepostavljena pitanja pa možda netko pronađe nešto što nije znao... još jednom napominjem da ovo nisu empirijski zaključci već dugogodišnja praksa...

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Siječanj 16, 2015, 16:08:28 poslijepodne »
Sve odlično mrljo#2 :up:

što se tiče prljanja to nema toliko veze i nije toliko bitno u primarnom smisu amog rada,osim ako se nekm slučajem ne bi radilo o takvim nakupinama koje fizički ne bi prošle kroz UV-C ali.....
Dakle UV-C uređaj kao takav je namijenjen da prvenstveno;
STERILIZRA - detaljno sam opsao ovdje - https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=95222.0

s obzirom da služi za razbijanje DNK kod
fitoplanktona (lebdeće alge)
bakterija,gljivica i u manjem djelu (razaranja parazita) nikako nije dobro da UV-C ujedno razbija DNK pozitivnih bakterija koje e također kreću vodom i na taj način im sprječavamo dolazak u filter i tamo nastanjivanje (znači logika je prvenstveno da se to spriječi )

ali ni to nije krucialnirazlog...

Naravno da se neće ništa krucialno dogoditi jer bakteria ima po jezeru svugdje,ali se želi spriječiti njhovo ubojstvo prije nego dospiju u filter.

i to je manji problem,jer kako sam naveo ima ih svugdje...

PA DI JE PROBLEM ????? :D :D :D :D

Jedini i krucialni razlog leži u tome ,da kroz UV-C lampu prolazi ŠTO ČIŠČA VODA,čista voda sa žgabama koje ne želimo ,a to su organizmi veličine.....nama nevidjive i da bi lampa odradila 100% mogući učinak ne smije nšta SKRIVATI  8) "neželjene goste"(bac,virus i sl)
baš iz tog razloga da ih ozrači kako bi ih maximalno ubila ili oštetila :zagrljaj:

To je pravilo i praksa oba proizvođača koje (mi zastupamo JBL & SICCE) nisam proučavao što kažu drugi.

No ono najbitnije je način i razlog :up:

Ovo što je kolega naveo "čvornate tvorevine algi) to na žalost UV-C ne može riješiti,dapače zaštopat će cijeli sistem to se mora riješiti preventivom i upotrebom mehaničkih sredstva i pravovremenom ili stalnom upotrebom UV-C uređaja.

Dkle bez ljutnje ali logika uvijek ima razloga :up:
no svako prema svojem mišjenju :up:
« Zadnja izmjena: Siječanj 16, 2015, 16:12:47 poslijepodne od g.mizerak »

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Siječanj 16, 2015, 16:21:55 poslijepodne »
ps.
nemojte zanemariti i adekvatnu cirkulaciju i protok kroz UV-C
nemojt ezaboraviti n radne sate i istrošenost vaše UV-C žarulje-(nema vjčnih  ;))

savjet ako imate mogučnosti nemojte protokom iz filtera regulirati prook kroz UV-C već posebnom cirkulacionom pumpom ;)

ZAŠTO ?

uvijek će jedan uređaj ili komponenta trpiti i neće raditi sve kako treba...

jednom će protok biti preslab i obrnuto,drugom prejak.....  :up:

Offline max-max

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Siječanj 16, 2015, 17:38:24 poslijepodne »
Kaj je bilo prije kokoš ili jaje ? Upravo to je i sa ovim pitanjem oko UV lampe , ja osobno preferiram UV lampu prije filtera . I jedna i druga pozicija ima svoje prednosti i mane ali mislim da je najvažnije svakako staviti UV lampu .

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Siječanj 16, 2015, 19:37:23 poslijepodne »
Kaj je bilo prije kokoš ili jaje ? Upravo to je i sa ovim pitanjem oko UV lampe , ja osobno preferiram UV lampu prije filtera . I jedna i druga pozicija ima svoje prednosti i mane ali mislim da je najvažnije svakako staviti UV lampu .
Bez uvrede ali jasno je obrazloženo zašto nešto mora biti poslije,jer nije uloga i namjena UV-C zraka sanacija već preventiva   ;)
Da bi uređaj radio 100% učinkom ,moramo mu stvoriti logične i adekvatne radne uvjete.
Dakle ovo govorim iz teoretskog iskustva(kako svojih),vidjevši sisteme javnih akvarija i principa filtracija općenito.
Nikako ne iznosim mišljenje,već iznosim praksu koja se provodi i koja je prihvaćena sa svih aspekata znanja na ovom području.

Naravno da svako ima pravo na svoje mišljenje :up:

Offline inkejevica

• Punopravni član
  • ufo 880
« Odgovori #70 u: Siječanj 16, 2015, 19:41:59 poslijepodne »
Pa sada ti vidi.
Koka ili jajce.
Znači opet individualna odluka. Hvala za detaljna objašnjenja ,ali opet nema ispravnog i pogrešnog.
Moje osobno mišljenje bi bilo poslje filtera staviti UV i to mi se čini nekako najlogičnije.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Siječanj 16, 2015, 19:49:35 poslijepodne »
Pa sada ti vidi.
Koka ili jajce.
Znači opet individualna odluka. Hvala za detaljna objašnjenja ,ali opet nema ispravnog i pogrešnog.
Moje osobno mišljenje bi bilo poslje filtera staviti UV i to mi se čini nekako najlogičnije.
A što da kažem,ja sam obrazložio što i kako treba biti,logika te dobro vodi jer je bilo i logično objašnjenje ;)

No ono što je bilo koka ili jaje koje svi vole,kad nisu sigurni u situaciju u kojoj se nalazimo,no ja ću uvijek reći
bakterija pa evolucija ;) :D :D

Offline ritta

• Punopravni član
« Odgovori #72 u: Siječanj 16, 2015, 22:29:16 poslijepodne »
A da stavis i naprijed i iza, dva put je dva puta..za svaki slucaj  :D

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #73 u: Siječanj 19, 2015, 07:43:23 prijepodne »
Vidi se tko zna. Bravo Ritta  :D :D :D

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #74 u: Siječanj 19, 2015, 11:54:43 prijepodne »
.da vječito pitanje koka ili jaje... što se tiče "čvornatih tvorevina" ja sam se tu izrazio slikovito zato je bilo pod navodnicima da se zelene alge vežu u "čvor"... nebitno...
..istina da su dušične bakterije po svuda u jezeru po stijenkama i kamenju u vodi... no njihova glavna kolonija ona koja nas zanima  je u filteru u bio mediju zajedno s nekim kvascima i raznim mikroorganizmima i tamo se najviše razmnožavaju (koloniziraju)...
..mišljenja sam da su ove "slobodne bakterije" koje cirkuliraju kolatralna šteta UVC filtera no onim kolonijam na mediju UVC nemože naštetiti.... izvor hrane navedenim bakterijama i mikroorganizmima nastanjenim u bio filteru osnovni izvor hrane su amonijak kojeg razgrađuju uz prisustvo kisika... kako UVC ne utječe na amonijak ne utječe niti na hranu bakterija u filteru...
...isto tako mislim da je možda je uputno prilikom "nasađivanja" korisnih bakterija u filteru, sistem pokrenuti nekih 35-40 dana bez UVC kako u startu nebi uništili slobodne još nenastanjene bakterije ...posebice ako čekamo prirodan razvitak bakterija bez naše pomoći odnosno dodavanja kulture izvana...kada je kolonija oformljena gotovo da više ne ovisi o slobodnim bakterijama jer se razmnožavanje vrši na samom mediju...
..tako ja vidim stanje stvari..
..dakako nemožemo na svaku vrstu filtera niti ugraditi UVC na izlaz filtera!
.pa tako na filtere u koje upumpavamo vodu i voda izlazi bez pritiska van, odnosno preljeva, zbog protočnosti nemožemo staviti UVC jer bi gušio izlazak vode iz filtera..
.dok je kod sifonskog sistema gdje pumpa ispumpava vodu u jezero to lako izvedivo... kao i kod tlačnih filtera...