Sve odlično mrljo#2

što se tiče prljanja to nema toliko veze i nije toliko bitno u primarnom smisu amog rada,osim ako se nekm slučajem ne bi radilo o takvim nakupinama koje fizički ne bi prošle kroz UV-C ali.....
Dakle UV-C uređaj kao takav je namijenjen da prvenstveno;
STERILIZRA - detaljno sam opsao ovdje -
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=95222.0s obzirom da služi za razbijanje DNK kod
fitoplanktona (lebdeće alge)
bakterija,gljivica i u manjem djelu (razaranja parazita) nikako nije dobro da UV-C ujedno razbija DNK pozitivnih bakterija koje e također kreću vodom i na taj način im sprječavamo dolazak u filter i tamo nastanjivanje (znači logika je prvenstveno da se to spriječi )
ali ni to nije krucialnirazlog...
Naravno da se neće ništa krucialno dogoditi jer bakteria ima po jezeru svugdje,ali se želi spriječiti njhovo ubojstvo prije nego dospiju u filter.
i to je manji problem,jer kako sam naveo ima ih svugdje...
PA DI JE PROBLEM ?????

Jedini i krucialni razlog leži u tome ,da kroz UV-C lampu prolazi ŠTO ČIŠČA VODA,čista voda sa žgabama koje ne želimo ,a to su organizmi veličine.....nama nevidjive i da bi lampa odradila 100% mogući učinak ne smije nšta SKRIVATI

"neželjene goste"(bac,virus i sl)
baš iz tog razloga da ih ozrači kako bi ih maximalno ubila ili oštetila

To je pravilo i praksa oba proizvođača koje (mi zastupamo JBL & SICCE) nisam proučavao što kažu drugi.
No ono najbitnije je način i razlog

Ovo što je kolega naveo "čvornate tvorevine algi) to na žalost UV-C ne može riješiti,dapače zaštopat će cijeli sistem to se mora riješiti preventivom i upotrebom mehaničkih sredstva i pravovremenom ili stalnom upotrebom UV-C uređaja.
Dkle bez ljutnje ali logika uvijek ima razloga

no svako prema svojem mišjenju