Lipanj 24, 2025, 22:18:14 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Parametri u jezeru  (Posjeta: 5046 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline royalblue

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
Parametri u jezeru
« u: Studeni 21, 2014, 23:02:47 poslijepodne »
već par dana uzastopno mjeriim vodu ali stalno dobivam iste ili približne parametre koji mi ne daju mira. moram priznati da nisam još savladala to gradivo tako da defintivno trebam savjet ( čitam po netu sve i svašta ali trebat će vremena da mi sjedne).
ph mi najviše iskače ( mislim da bi trebao biti veći),za NO2 mi je jasno da bi trebao biti 0 ali možda ima veze sa čišćenjem filtera. Uvijek dodatno ubacim bakterije ali sada nisam jer sam sve potrošila a nove uzela tek danas iako nisam sigurna koliko ima smisla ubacivati sada kada su temperature niske.
znaći,
ph=6,5
GH= 9°
KH = 8°
NO2 je manji od 0,3 ili do 0,3 ppm
NO3 je oko 10 ppm

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
Odg: Parametri u jezeru
« Odgovori #1 u: Studeni 22, 2014, 19:40:56 poslijepodne »
Kako se ribe ponasaju?
Kako ti se je pH vrijednost kretala prije?
Ovo je nisko i trebalo bi ga postepeno podizati, 0.2 dnevno. Ne vise da se ribe stignu priviknuti na promjenu. Nitrita i nitrata ima previse, vjerovatno imas i amonijaka u vodi.
Vjerovatno ima veze sa ciscenjem filtera. Predobro si ga ocistila pa ne radi kako treba.
pH mozes podici dodavanjem soda bikarbone u vodu ali oprezno sa tim i dobro se raspitaj o tome. Ima dosta ZA i PROTIV pa sama odluci sto ces.
Opet ako su to vrijednosti koje su bile i prije onda nema potrebe nista dirati jel su ribe naviknute na njih i njima je to sasvim normalno. Ali pH = 6,5 je stvarno prenisko ...

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #2 u: Studeni 22, 2014, 20:56:11 poslijepodne »
Kako se ribe ponasaju?
Kako ti se je pH vrijednost kretala prije?
Ovo je nisko i trebalo bi ga postepeno podizati, 0.2 dnevno. Ne vise da se ribe stignu priviknuti na promjenu. Nitrita i nitrata ima previse, vjerovatno imas i amonijaka u vodi.
Vjerovatno ima veze sa ciscenjem filtera. Predobro si ga ocistila pa ne radi kako treba.
pH mozes podici dodavanjem soda bikarbone u vodu ali oprezno sa tim i dobro se raspitaj o tome. Ima dosta ZA i PROTIV pa sama odluci sto ces.
Opet ako su to vrijednosti koje su bile i prije onda nema potrebe nista dirati jel su ribe naviknute na njih i njima je to sasvim normalno. Ali pH = 6,5 je stvarno prenisko ...

Mozda nevezano uz njen slucaj ali kako industrijsko atmosfersko zagadjenje utjece na parametre u ribnjaku? Mislim, ni Kutina ni Sisak po tome bas ne stoje sjajno (mislim da je SM zupanija prva po broju raka pluca).

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 22, 2014, 22:57:00 poslijepodne »
Tu i tamo bi provukla trakicu ali iskreno i baš i nisam nešto konkretno mjerila niti  obraćala paznju na to . Sad sam nabavila nešto testera i odmah se uhvatila posla. Čak nisam ni sigurna da li sam dobro pročitala iznose jer su meni boje dosta nedefinirane...kreću se negdje u tom dometu ali ne mogu sa sigurnošću reći da je točno taj iznos ( očekivala sam jake boje ali sve je to dosta bljedunjavo pa onda nekako od oka nagađam šta bi moglo biti a i dodatno napravim još test i sa trakicama 3u1 i 6u1). Što se tiće riba one se ponašaju najnormalnije kao i do sada. Zadnja dva dana su se počele povlačiti u dubinu i miruju ali s obzirom na temperaturu to je i normalno. Ćim te vide kraj jezera dižu se lagano na površini valjda u nadi da će dobiti hranu tako da im se previše i ne zadržavam u vidokrugu kako bi bile što mirnije.

majstor76...drugi put kad bude padala kiša baš ću probati uhvatiti kišnicu da vidim kakva je iako je ovo vjerjatno nećim drugim uzrokovano

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #4 u: Studeni 24, 2014, 09:42:49 prijepodne »
.predpostavljam da se radi o jezercu, koliko riba i odprilike koje veličine imaš, imaš li bilja u vodi, sistem za bio filtraciju??..
..  postoji direktna veza između vrijednosti amonijaka,  Ph vrijednosti. temperature vode i zasićenosti vode kisikom tako da jedno može direktno utjecati na ono drugo...
...kako često vršiš izmjenu jednog dijela vode i kakvu vodu koristiš iz pipe ili skupljaš kišnicu.?
..za početak promjeni 1/3 vode  i vrijednosti će zasigurno doći u prihvatljive okvire, posebice amonijak odnosno nitriti i nitrati jer ionako se ribe više ne hrane pa je i manje nutrienata u vodi...

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 24, 2014, 11:04:38 prijepodne »
jezero je cca 4000 litara, 11 koića ( 40-70cm), 10 zlatnih ( 20-ak cm), dvije pumpe po 2500 l/h, uv lampa 9w, pumpa za zrak 640 l/h, filter od cca 100 l sa 3 biom spužve različite granulacije, vreća zeolita, vreća nekakvog kamenja ( iz originalnog filtera), plastične bio kugle, filter za napu.
Vodu mjenjam povremeno cca 10 %, ne često, u ljetnim mjesecima možda do 2 puta tjedno, ovako 1-2 put mjesečno. voda je iz pipe, kod svakog mjenjanja/čišćenja obično  dodajem bakterije koje stavljam u filter. od bilja trenutno samo vodeni irisi i strelica....sve ostalo su ribe uništile

mjerila sam ph vode iz pipe i ako sam dobro ocjenila boju nije veći od 7,5  -?

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 24, 2014, 14:22:30 poslijepodne »
..dakle ovako, … broj i veličina riba koje si navela je prevelik na tu zapreminu bazena a posebice bio filtera!!
.da se razumijemo u intezivnom uzgoju na taj volumen vode moguće je uzgojiti 300 kg ribe, ali pod određenim parametima!
... za nekakvu normalnu napučenost ribom određene veličine možda, ali možda bi sistem bio dovoljan!!
..reci mi još koliko inače hrane dnevno ubaciš u ribnjak?
..na koju su dubinu potopljene pumpe te na koju visinu pumpaju vodu, te koje su snage u watima?
..koje je veličine volumena UV sterilizator i koja je brzina protoka kroz njega?

, ..znam da je puno pitanja no nemogu ti dati neki suvisli odgovor ukoliko neznam neke osnovne parametre, no stoji činjenica da je sustav za filtraciju s tom količinom ribe daleko od minimuma!!

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 24, 2014, 14:42:05 poslijepodne »
onako na brzinu po ovome što je napisano stvari stoje ovako!
.pumpe su potopljene i protok im je pao sigurno neki 40 % pumpaju li na 1m visine, znači 1500L/h x 2 = cca 3000L/h
ta količina vode prostruji kroz filter pod predpostavkom da je 100 L efektivno popunjen za 2 min!!! .. kako se voda u bio filteru treba zadržati od 10-15 +min sve ti je jasno... u ovako kratkom roku dušične bakterije nemogu odraditi svoj posao niti blizu... sada  o prebrzom protoku i dodatnom padu istog kroz UV sterilizator neću niti pisati...

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 25, 2014, 11:18:22 prijepodne »
puno pitanja ali ne znam baš na sve odgovor...ipak, probat ću. koliko hrane količinski ubacujem dnevno ne mogu baš procjeniti ali obavezno dobivaju 3x a ako se zalomi još koji put nitko sretniji od njih , a zalomi se sigurno jer klinci barem jednu šakicu moraju ubaciti kad se igraju vani oko jezera :).  mislim da sam za ovu sezonu potrošila otprilike oko 30-ak kg.  podatak za uw ne znam,  morala bi pogledati koja je lampa uopće i pronaći na interetu podatke za nju. što se tiće pumpi smještene su negdje na 80 cm a dižu na 1 m otprilike...( sigurno ne više) a jačina mislim da je 40w. filter čistim 1 tjedno obavezno; ono kamenje, plastične kugle i zeolit u koje stavljam bakterije isperem u jezerskoj vodi a spužve dobro isperem pod mlazom vodom iz pipe...znam da je ovaj drugi dio velika greška ali ne vidim kako bi drugačije temeljito isprala spužve od prljavštine koja se nakupi na njima i u njima a baš ih ne volim gledat prljave. s obzirom da planiram u proljeće proširenje jezera i  izgradnju većeg filtera imam već nešto složeno u glavi što ću podjeliti s vama pa da ocjenimo koja bi varijanta bila bolja jer još važem neke kombinacije ali da prođemo prvo ovaj dio da vidimo šta treba popraviti.
kad su se ribe uzimale bile su par centimetara velike i s obzirom da smo se neko vrijeme borili sa filtriranjem i algama nisu baš nešto ni rasle pretjerano. kada su neke stvari ipak koliko toliko sjele na svoje mjesto samo su buknule i praktički izrasle ko gljive posle kiše.

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #9 u: Studeni 25, 2014, 11:23:10 prijepodne »
kako se ti parametri mogu očitati tj ima neka spravica ili !??

Hvala

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 25, 2014, 12:39:08 poslijepodne »
@royalblue
..dobro sam predpostavio u svezi pumpi i izračun stoji s time da ti protok dodatno padne kroz UV, što je s jedne strane dobro za boi filter, no još uvijek nedovoljno a niti medija nema previše u kanti i kako kažeš spužve ispereš..
..u praksi bakterije u filter se stavljaju na startu sezone ukoliko filter kreće od nule, one se s vremenom same razmnože i nastane medij!... dodavanje bakterija kad je filter već "sazrio" je trošenje novaca jer nove se praktički više nemaju gdje nastaniti a ukoliko je sve kako treba stare se konstantno regeneriraju...
..onako odokativno dnevno trošiš oko 150-200 gr hrane... e sad da te pitam kakav biomedij imaš kojeg oblika i koliko litara, nema smisla jer ionako neznam koja je korisna površina istog!... zaključili smo da je sistem filtracije premali za tu napučenost a za sljedeće povećanje ribnjaka svakako uzmi u obzir pravilno dimenzioniran filter i ostalo... vjeruj mi imat ćeš manje posla oko čišćenja i primarne vrijednosti neće " divljati".
..reci mi koju hranu koristiš i gdje je kupuješ, ja moram mjenjati proizvođača jer sam primjetio slab napredak po ovoj koju imam.

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 25, 2014, 12:51:08 poslijepodne »
kako se ti parametri mogu očitati tj ima neka spravica ili !??

Hvala
,u pet-shopovima imaš za kupiti testere... većinom su od Sere i JBL a to su ti kemikalije jedno, dvo, i trokomponentne koje se ukapljavaju u određenu količinu vode i onda mjenjaju boju… uz svaki set je priložena paleta boja, a svakoj boji pridružena određena vrijednost... usporedbom boja vode u epruveti i na papiru određuješ vrijednosti...
..isto tako postoje i testeri s trakicama koji su nešto praktičniji a na sebi imaju od 4-6 vrijednosti, poput NO2. NO3. KH. Gh. Ph... uranjanjem trakice nakratko u vodu svako polje mjenja boju prema stanju vode očitanje je isto usporedbom boja..

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 25, 2014, 13:31:03 poslijepodne »
Sad već dvije godine koristim hranu Aqua 1032/4mm proizvođača Garant koja mi je osnovna hrana a povremeno im dajem i od jbl-a ili sere i to uglavnom spirolinu. To je hrana koja se inaće koristi u uzgoju šarana.. slučajno smo došli do nje, probali i ostali na njoj. Sad vidim da su izbacili i neke nove linije tako da ću to morati malo bolje pogledati. Po hranu idem u  Sloveniju a s obzirom da ju ribe rado jedu zasada ju neću mjenjati...osim ako netko nema preporuku za neku drugu hranu koja mu se pokazala kao odlična

Offline ritta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Đakovo
« Odgovori #13 u: Studeni 25, 2014, 15:52:26 poslijepodne »
Citajuci vas, dodje mi da odem izmjeriti u svojem jezercetu parametre.
Samo sto sad,valjali ne valjali nekako mi nema smisla da uznemiravam ribice i nadosipavam vodu.
Zadnji put sam jedan dio mjenjala negdje pocetkom 10mij.i vise ju nisam niti testirala a ni dosipavala :question:

Offline ritta

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 26, 2014, 14:30:04 poslijepodne »
Naravno da nisam izdrzala i da sam i ja morala ici mjeriti parametre vode.
Royalblue sorry sto upadam u tvoje temu.
Kod mene su parametri
Cl2-0
pH-7,2
KH-3-6
GH- >4
NO2-0
NO3-10
Koliko se meni cini to je ok.
Mjerila sam i temperaturu,sada je oko 7c.

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 26, 2014, 16:03:23 poslijepodne »
samo daj...drago mi je da nas je više u raspravi jer ćemo nešto sigurno i naučiti i doći do kojeg pametnog zaključka  :up:

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #16 u: Studeni 26, 2014, 18:04:40 poslijepodne »
 parametri su ti ok ...
Karbonatna bolje da ide prema 6 nego prema 3
U kojem rasponu ti mjeri GH? ovo mi djeluje jako nisko ...
« Zadnja izmjena: Studeni 26, 2014, 18:12:59 poslijepodne od TomislavKt »

Offline ritta

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 26, 2014, 19:15:21 poslijepodne »
Karbonati mi jesu vise prema 6, ali sam stavila izmedju 3-6 jel je tu negdje ali vise prema 6.

I GH je mozda malo vislji tj.boja ide prema visem ali nije skroz ta boja, tamnija je nego sto pokazuje za <4 ali ne puno vise.
Po testeru mi sve nekako ispadne od "ok"

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Studeni 30, 2014, 21:29:18 poslijepodne »
nakon promjene 20-30% vode parametri su:
PH između 7-7,5 ( bliže 7,5)
GH 9ppm
KH 6 ppm ( smanjio se od zadnji put)
NO2 manji od 0,3 ppm ( tester sa reagensom pokazuje ovu vrijednost a  trakica 6 u1 pokazuje 0 tako da pretpostavljam da se nešto smanjilo od zadnjeg mjerenja ali još uvijek ne dovoljno)
NO3 ispod 10 ppm ( ne znam koliko jer nema manje podjele)

osim promjene vode u filter sam dodala i oko 1/2 kg mrvljenih koralja. nisam bila sigurna koja bi količina bila dovoljna da mi lagano podigne/drži PH višim od 6,5 pa sam počela sa manjom količinom. zeolit sam oprala u slanoj vodi i nadam se opet dovoljno aktivirala jer ga nisam već duže vrijeme obnavljala. sad ću to sve pratit neko vrijeme pa ćemo vidjeti. s obzirom na ove temperature ako i bude nekih promjena trebat će jako puno vremena da se to i dogodi.
s obzirom da je danas počelo nešto i padati uspjela sam uloviti kišnicu dovoljnu samo za mjerenje ph i ispada da je 6,5.  kad ulovim malo više napraviti ću i ostala mjerenja a u međuvremenu nadam se dokupit i još koji tester

što se tiće testera imam tropical za NO2 i NO3, KH i GH, JBL za PH i još trakice 6u1 od Oase. Koje vi koristite i koje možete preporučiti kao najtočnije ali i one koji imaju veću podjelu jer npr. kod ph je korak od 0,5 a meni je teško odrediti da li je recimo 7,2 ili 7,4 iako vidim da je po nijansi negdje između 7 i 7,5 pa onda nagađam jer nekak više vuće prema većoj vrijednosti ali ne opet toliko.

Offline papicdu1

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Prosinac 01, 2014, 11:41:47 prijepodne »
mjeriš parametre kao da je akvarij , u akvariju-300litri izmjerim 2 put godišnje parametre a u jezercu-oko 5 kubika vode, jedanput god. i to u ljeto kad je velika mogućnost da se voda izmakne kontroli.Plivaju ribe, voda čista da je možeš piti :)

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 01, 2014, 13:47:53 poslijepodne »
..@royalblue... moj savjet ti je da utrošiš više vremena i energije u riješavanje filtracije vode, nego u mjerenje njenih vrijednosti!!... vjeruj mi da riješiš li ovo prvo, parametre ćeš mjeriti eventualno na godišnjoj bazi i to ako!
..razumijem tvoju zabrinutost koja je momentalno možda i opravdana s obzirom na brojno stanje i filter, da se sada ne ponavljam, no pronašli smo bit problema, odnosno uzrok nešto lošije kvalitete vode tako da učestalim mjerenjima nećeš postići previše....osim što ćeš sebi zadati glavobolje!

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 01, 2014, 14:58:20 poslijepodne »
kao što sam spomenula filter je ionako u planu za proljeće tako da će tijekom zime krenuti njegova realizacija. mislim da mi je sada bitno da mi ph ne padne ispod 6,5 i to je to na šta u ovom trenutku mogu eventualno malo utjecati. sve ostalo nije toliko alarmantno dokle god je konstantno...barem prema nekim tabelama koje sam pronašla i uvjerena sam da će kao i do sada ribe uspješno prezimiti i ovu zimu...nemoj sad da mi ih netko urekne   ;) ;)

e sad, s obzirom da je meni voda kristalno bistra skoro cijele godine zaključujem da barem što se ovog mehaničkog dijela čišćenja vode filter dosta dobro obavlja svoju funkciju ali treba poraditi više na ovom biloškom dijelu i povećati korisnu površinu bakterijama kako bi i parametri došli na svoje ( laički rečeno  :-[)
ideja mi je filter iz dva dijela ( dvije posude) od kojih je prvi dio samo za mehaničko čišćenje a drugi je za ovaj biološki dio tako da bi se mogli i odvojeno čistiti. prvi dio češće a drugi dio povremeno po potrebi.
Prvi dio bi napunila četkama za čišćenje boca, filter spužvama različite granulacije i postojećim bio kuglama ili rezanim cijevima a u drugi dio sam mislila staviti bio kugle( cijevi), zeolita i kamena kojeg već imam, možda još onih spužvica za pranje suđa i filter od nape da ipak na kraju kupi najsitniju nečistoću koja bi prošla. izlaz mi je zamišljen odzgora kao što i sada imam jer bi htjela zadržati formu vodopada.
uv lampa bi bila na ulazu filtera kao i do sada.
vjerojatno sam nešto zaboravila ali pišem s posla i trenutno su mi misli na više strana. ajmo sad....vaše mišljenje. da li bi i koliko to funkcioniralo ovako kako sam zamislila? posude bi bile 120 l svaka ili veće ako nađem

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 02, 2014, 09:22:00 prijepodne »
..da bilo bi dobro da je mehanička filtracija odvojena od biološke,..
..moraš uzeti u obzir i preljev iz prve kante u drugu u slučaju zaštopavanja medija, možda čak i bolje nazad u jezero da ti nečistoće neidu u bio medij..
..ja sam četke nabavio u ofertisimi i to one za paučinu, kad se odmotaju duge su 50cm a široke 10cm... one trebaju biti prve na udaru iako možda ovako postavljene neće odrađivati 100% posao... no u tipu filtera koji si nacrtala teško ih je drukčije i postaviti odnosno izolirati...
..što se tiče spužvica za suđe, mislim da nisu najsretniji odabir, prvenstveno zbog svoje gustoće ..
..mišljenja sam da ti zeolit uopće netreba u filteru za ribnjak…
..kamen osobno nebih koristio, jest da je najjeftiniji no za određenu filtracionu površinu ga treba puno što prilično povećava težinu a i otežava kvalitetno čišćenje... s vremenom se će se štopati a voda će tražiti najmanji otpor za prolaz...
.. u postu " Molim vas za mišljenje oko izgradnje biofiltera " sam stavio orjentacioni izračun koliko narezane cijevi od struje treba, pa da se ne ponavljam...
..druga bačva kao biofilter bi bilo dobo da je medij aeriran odnosno da se plutajući medij stalno kreće a prisustvo dodatno unešenog kisika u vodu će dušičnim bakterijama biti od velike koristi obzirom da ga one sagorjevaju pri razgradnji amonijaka... malo proguglaj i pogledaj koji video na temu "moving bed filter" sve će ti biti jasno ,
..eto opet ja nadrobio :)

Offline royalblue

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 02, 2014, 10:16:58 prijepodne »
e vidiš ovo za zaštopavanje mi nije palo na pamet.:up:  thx...imat ću to na pameti kada krenemo u rezuckanje i sastavljanje  a na dodatni zrak u drugoj kanti sam pomislila ali nisam još bila na čisto sa time pa nisam ni stavila na papir  ali svakako nešto za daljnje proučavanje.
kamen koji spominjem nije klasični kamen ili krupni šljunak već nešto slično kamenim nepravilinim pomalo šupljikavim kuglicama ( ne mogu odrediti što je) koje su bile u original filter setu zajedno sa spužvama i zeolitom  kada smo ga kupili...pretpostavljam da je nekakav bio medij.  ima ga oko 3-4 kg tako da bi ga svakako iskoristila i ovoj postavi...

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #24 u: Prosinac 02, 2014, 16:22:45 poslijepodne »
Sto se tice kamena i Zeolita, u ovom tvom filteru sa njima neces dobiti nista posebno. Samo povrsinu za nastanjivanje bakterija a za to postoje bolji i laksi mediji sa puno vecom nastanjivom povrsinom.
Zrak u filteru ti mora raditi na taj nacin da vrti medij tako da ne dodje do "mrtvih kuteva" kroz koje voda vise ne prolazi. U njima sa vremenom dodje do razvoja stetnih spojeva.