Srpanj 18, 2025, 14:22:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Curenje akvarija i cikliranje nakon popravka  (Posjeta: 1728 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline joze

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Curenje akvarija i cikliranje nakon popravka
« u: Listopad 25, 2014, 19:30:22 poslijepodne »
Pozdrav,
počea mi je akvarij curit (malo po malo) i eto vrijeme je da sve izvadim, popravim i krenem ponovo.. Akvarij je od 80 litara i mene zanima koliko je minimalno vode potrebno sačuvat da održim "ciklirano stanje" i nakon ponovnog slaganja kamenja, biljaka i svega da li je potrebno  neko vrijeme sačekat da se sve to slegne? Nisam još siguran ali planirao sam ovu vrstu riba što imam dat ili prodat i možda ići na nešto drugo...

Offline Jakov123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
Odg: Curenje akvarija i cikliranje nakon popravka
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2014, 20:02:18 poslijepodne »
Pa najvecu ulogu ima podloga(supstrat) i filter materijal a dok poporavis akvarij vjerovatno nece bit jako brzo, savjetujem da kad ga opet startas ostavis tjedan dva :up:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2014, 20:09:09 poslijepodne »
IMO, nije to bas tako. Slazem se da u podlozi ima najvise bakterija ali ipak je cirkulacija vode kroz filter daleko veca nego kroz podlogu. Moja iskustva u nastavku.........

@ jozepa izvuci sto vise vode mozes u neku posudu, ubaci grijac, filter i ribe. I bilje i nek se vrti tako. Nisam nikad ljepio akvarij pa ne znam koliko silikonu treba da primi skroz i da se osusi ali ako je kao sanitarni onda nemas problema, ribe bi trebale prezivjeti tih par dana u drugoj posudi (naravno, ne necemu od 10l. Ja imam kante od 80  :D ). Kaj se tice podloge, to ovisi kakava je. Ako je nesto hranjivo pa preko sljunak onda je to za baciti. Eventualno mozes oprati pa iskoristiti sljunak ponovo no ne znam koliko je to isplativo. U svakom slucaju, ja sam nebrojeno puta radio generalku tako da bi sacuvao sto vise vode i nakon ciscenja stakla stavio novu podlogu, vratio vodu i ribe i vozi dalje bez nekakvih problema, malo je bilo mutno par dana ali to nema veze. I ovo prije par dana je odradjeno tako.
Naravno, filter ne peres ovom prilikom.

Offline joze

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2014, 22:02:17 poslijepodne »
Mislim da mi nije problem šljunak malo oprat pa vratit, ali što se tiče hranjive podloge to bacam i stavljam znači novu? (možda mi je ovo prilika da umisto hranj. podloge iz zoo hobbya kupim zemlju za cvijece pa da probam s time kako funkcionira)

Problem mi je što nemam neku veću posudu ili neki  drugi akvarij za sve ribe, pa mi je vjerojatno najbolje u dan dva proslijediti novom vlasniku?

Koliko otprilike traju ti popravci akvarija? Prepostavljam da je više isplativo uzet nova stakla i spojit ih nego popravljat stara? (bar su mi tako u staklari rekli, da oni mogu pokušat popraviti ali da bi oni možda najrađe radili novi akvarij tj. stakla)

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2014, 22:05:59 poslijepodne »

Koliko otprilike traju ti popravci akvarija? Prepostavljam da je više isplativo uzet nova stakla i spojit ih nego popravljat stara? (bar su mi tako u staklari rekli, da oni mogu pokušat popraviti ali da bi oni možda najrađe radili novi akvarij tj. stakla)

koji su ti to staklari rekli?

koji je akvarij DIY ili tvornički?

Offline joze

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2014, 22:15:47 poslijepodne »
Vidim da si iz ST-a pa ces mozda i znat. Rijec je o staklari ispod sucidra kraj onog ducana za balone itd.

Akvarij je tvornicki (pise marina ka naziv)

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2014, 22:46:48 poslijepodne »
Vidim da si iz ST-a pa ces mozda i znat. Rijec je o staklari ispod sucidra kraj onog ducana za balone itd.

Akvarij je tvornicki (pise marina ka naziv)

Da, znam ... ma nemaš šta u staklara tražit da ti popravlja akvarij.

Šaljem ti PP.