Srpanj 18, 2025, 18:54:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: početnik 1 akvarij  (Posjeta: 18508 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline brankotomic1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Srbija- Nis
Odg: početnik 1 akvarij
« Odgovori #25 u: Listopad 18, 2014, 19:29:01 poslijepodne »
Hvala na preporuci ..daleko sam ja od ciklaže i bilja .. hehe mene još vanjski pregradni filter muči ...najradije bi stavio manji akvarij u postolje i tamo napravio  filtražu i grijanje.. sad dali raditi OverFlow ili bušiti akvarij..osobno overflow mi se nesvidja jer uzima vodu samo sa vrha .. ovaj princip koji je napravio zorz mi se svidja https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=65170.msg666593#msg666593 jer uzima vodu s vrha i sa dna uz pomoc dvije rupe i pregrade. još mi nije jasno kako bum izveo defitno mi treba pomoč starijih akvarista .. btw sa strana i iza akvarija nije moguce stavljati ništa zbog prostora :(

Imas filter vanjski kao rezervoar no malo je to skupo ali kad pogledas ono sto bi platio za ovo sto zelis ti skoro isto mozda malo jeftijine te kosta vanjski filter od 50 litara koji je slican usisivacu cev njegovu u akvarijum postavljas na dno gde je pjesak sljunak a li najbolje je postaviti 1cm iznad dna i pjeska.
Grijanje je lako kupis obican grijac od 100W za akvarijum  i za tvoju dimenziju akvarijuma podesis na 28 C temperaturu ces drzat takvu dva dana kako bi se ugrijao celokupan akvariji zatim smanjiti na 26 C, jer 26 C temperatura je pozeljna za sve biljke i toplovodne ribice a ako zelis imat hladnovodne ribice znaj da ce na ovim temperaturama ziveti manje nego sto im je zivotni vek....

Najbolje da ti se javi neki strucniji akvarista pa da ti objasni ovo za filter i grijac, jer ja sam ti objasnio za jeftiniju varjantu....

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #26 u: Listopad 18, 2014, 19:34:24 poslijepodne »
za grijac sam informiran i ide 1W po litri vode...znaci 300l =300W grijač i sto se tice filtera treba uzeti neki
JBL e1501 minimum, odnosno gledas fitere za koje pise da su za 600l akvarij.

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Listopad 18, 2014, 22:10:45 poslijepodne »
evo našao sam nešto korisno :) https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50399.msg546592#msg546592 znam da je to sad
morska akvaristika ali ovo bi svi poćetnici tribali znati a međe njim i ja ;)  ... uglavnom radio bi sump za drzati grijace i filtraciju te da dobijem na prostoru u glavnom akvariju. JA vas pitam ..da li raditi Owerflow ili bušiti akvariji i koliko jaku da pumpu kupim za povrat  vode iz sumpa?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #28 u: Listopad 18, 2014, 22:16:18 poslijepodne »
Za izradu sumpa otvori temu u pidforumu oprema...tamo ces najprije dobit odgovor..npr..sump sto i kako?

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Listopad 19, 2014, 08:25:16 prijepodne »
Sve se  meni čini da ču ja kao početnik odustati od sumpa i početi štedjeti za vanjski http://www.aquashop.hr/Product-JBL-Cristal-Profi-e1501-GL_9256.aspx jer on je tih

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Listopad 29, 2014, 21:38:24 poslijepodne »
Kupio sam drvenu građu za postolje. To je moj prvi korak u akvaristici . hehe  Uglavnom uzeo sam drvene murale 4x7,5cm koje cu povezati međusobno i obljepiti ljepljenim daskama. Kad sve napravim  mislim nabaciti  premaz i lak.  Budem nabacio koju sliku rada Žao mi je da nisam prije se sjetio slikati, jer  sam več na pola posla s postoljem .

Offline sidsloth

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #32 u: Listopad 30, 2014, 07:10:12 prijepodne »
Pazi sa drvom ako buš koristil šarafe. Drvo se rasuši pa znaju šarafi stršati van i ode dno akvarija! Moje iskustvo

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #33 u: Listopad 30, 2014, 19:46:46 poslijepodne »
Teško da če šarafi viriti jer su svi zavidani u gredu preko spojnica za drvo.. evo par slika od danas.. bude to još bolje povezano sa kutnim spojnicima, istih krakova, sa mostom.

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #34 u: Studeni 01, 2014, 13:38:28 poslijepodne »
evo bliži se kraju.. u ponedjeljak idem kupiti neki lagani premaz pa slijedi lakiranje :)

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #35 u: Studeni 10, 2014, 17:03:49 poslijepodne »
Prije bojanja sve sam lijepo pobrusio sa finim brus papirom i bacio preamaz  i iza toga lak pa nakraju imam konačni izgled

Offline ZDmarinero

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #36 u: Studeni 15, 2014, 16:43:15 poslijepodne »
dobro si ovo napravija!  ali di je staklo??? ovako izgleda kao škatula za postole!  :D ;) ;)

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #37 u: Studeni 15, 2014, 19:05:51 poslijepodne »
Ovo je moja škatula za sve :).  Akvarij budem u Svijet stakla naručio u ponedjeljak. Nabavio sam jbl rasvijetu 2x24w t5 s dvije Aquarius neonkama od 9000k i 15000k  i imam još t8 standardne lampe od 6500k . oče li ti biti premalo i da li da ostavim ovu morsku od 15000k?

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #38 u: Studeni 23, 2014, 15:56:36 poslijepodne »
ovo sam vidio danas u prirodi i morao sam ga izvaditi iz zemlje.. panj je inače iz šumskog požara i nije trul žile su mu još zdrave :)

s obzirom na mojih 360 l  kupovina panja ne dolazi u obzir, a oko ovoga se vrijedi malo potruditi ceč sam izgubio 23 sata za vađenje  :rolleyes:

Offline MEMO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #39 u: Studeni 23, 2014, 16:42:55 poslijepodne »
super stalak,a i panj ce biti dobar.
ja bi mozda stavio jos okomito u sredinu sa prednje i straznje strane pojacanje.mozda ne treba al za svaku sigurnost :)
MEMO

Offline dinozd

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #40 u: Studeni 23, 2014, 18:19:05 poslijepodne »
viruj mi što kod radija sa panjevima nikad neće biti dobri ka ovi red morwood iz aquashopa zato bolje odustati na vrime i sad ako te uvati akvaristika malo jače pripremi se na veći akvarij  :up:

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #41 u: Studeni 23, 2014, 18:28:56 poslijepodne »
Pa zar je tebi 360l malo. Ipak ovi u pet shopovima su malo preskupi .red morwood ili neki driftwood možda u drugom postavljanju.

Offline dinozd

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #42 u: Studeni 23, 2014, 18:53:59 poslijepodne »
ma šalim se nije malo- dobar je to akvarij i dobre mire ,nego ja to po sebi jer sam imao isti takav pa prešao na duplo veći a počeja sa 54l -klasična priča,a panjeva sam dosta komada kupija u aquashopa i bilo je dobrih i  odličnih po 200-njak kn jebiga svaki gušt se plaća  ;)

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #43 u: Studeni 23, 2014, 19:19:09 poslijepodne »
Sve 5, ali panj izgleda malo friško. Mislim, treba mu ozbiljna obrada ako ćeš ga imat u stalnom postavu. Osim toga, od kojeg je drva? Ako je recimo borovina, taj će bit pun smole i teško će se napit vode da ostane  potopljen (ovo samo nagađam jer tamo ljetujem i razmišljam gdje je gorjelo). Ormar je majstorski rad.

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #44 u: Studeni 23, 2014, 19:31:10 poslijepodne »
Da čeka me duga obrada.. S obzirom na veličinu počet cu s toplim mlazom iz Selfservice auto praonice.. Kuhanje neće biti moguće . budem ga potopio u akvariju bez bilja i podloge da lezi mjesec ili 2 s filterom i cestim izmjenama vode. Poslije ga budem sastrugao. Panj je hrastov .. Čitam da nije bas najbolji za akv ali da ga neki i imaju  i da bio svijet nije poremećen. Uglavnom čeka me još dosta posla

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #45 u: Studeni 23, 2014, 19:36:04 poslijepodne »
Ako imaš uvjete za takvo namakanje to je uvjerljivo najbolji način jer će se vremenom dosta toga isprati, pa i dobar dio tanina iz hrastovine. Samo strpljenje i sve će bit super. :up:

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #46 u: Studeni 23, 2014, 19:38:58 poslijepodne »
Hvala na potpori  8) , baš mi triba ovo da idem u dobrom smjeru :nerd:

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #47 u: Prosinac 02, 2014, 18:20:38 poslijepodne »
Evo stigao mi lijepljeni akvarij iz staklarske radionice. Nisu mi stavili pojačanja gore  pa sam i njih naručio da mi ih izrežu. U međuvremenu sam akvarij nalio vode  da potopim panj, ali je akv dobio drob od 2 milimera vec na 2/3 punjenja vode , sad ima nekih 240l u njemu i taj drobic od 2mm. strah me dalje ljevati vodu :rolleyes: a stane još 120l. btw akvarij je u garaži trenutno i necu da ga punim dok ne naljepim pojačanja(iako bi želio)  :D, tako da veliki panj nije u njemu, več dva mala, jedan od loze iz počupanog vinograda i drugi manji komad na koji sam naletio prilikom izleta(komu treba panj vinove loze ,dam mu lokaciju u zadru ,jer su uz cestu i izgleda da  neče biti tamo još dugo). Počeo sam da radim poklopac od OSB ploče 10mm koji budem poslije plastificirao sa vunom i smolom , kitovao opiturao itd.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #48 u: Prosinac 02, 2014, 20:24:08 poslijepodne »
Daj slku akvarija da vidimo kako je ljepljeno... Mozda je u tome problem jer staklari inace i ne lijepe bas najbolje...

Offline tajolufi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #49 u: Prosinac 02, 2014, 20:53:59 poslijepodne »
došla su mi i pojačanja.. čak su mi dali i pola tube silikona za akvarije da to zaljepim :)... evo slabo slikano s mobitelom ali mislim da je to dobro zaljepljeno