Kolovoz 03, 2025, 00:23:49 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi 54 l akvarij  (Posjeta: 2503 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline NeonAqua13

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
Novi 54 l akvarij
« u: Listopad 04, 2014, 21:39:49 poslijepodne »
Ovo mi je prvi akvarij i relativno sam nov u akvaristici iako sam 2-3 mjeseca proucavao osnove o akvaristici , te sam se na kraju odlucio za slatkovodni tropski akvarij. Prije tjedan dana kupio sam 54 l akvarijski set - Aqua4start (AQUA SUZT )  u Pet centru. Sastoji se od: 54 l akvarija ( mjere: 60x30x30, debljina stakla 4mm), filter: Super-Mini Kameleon ( protok vode 340 l/h ), grijač: HOT 2005 od 50 W, rasvjeta: 1xLeddy tube 6 W  ( AQUAEL ), i naknadno kupljena puma za zrak: APS 100 sa raspršivačem i CV4. Kupio sam supstrat za bilje: JBL - Aqua Basis plus 3 kg i (ukrasnu) podlogu od "svijetlo" crnih kvarcnih kamencica - cijela podloga ukupne debljine cca. 7 mm. Od bilja zasad imam: Echinodorus Osiris, Hygrophila salicifolia i Cryptocoryne wendii ( brown ); planiram i javansku mahovinu i mozda jos neko nezahtjevno bilje. Od dekoracije jos nemam nista... Ugl. prvi dan sam stavio par proizvoda od Easy Life : Profito ( gnojivo za bilje ),Easy start ( za brže? cikliranje ) i Filter medium ( za uklanjanje klora i ostalih teskih metala ). Od riba planiram prvo nabaviti oko 5 Cory Panda, 13 plavih neonki i 2-3 guppy. Neonke bi naravno dodao nakon par tjedana kad bi se uspostavili parametri vode. Imam par pitanja : Jesam li nesto izostavio sto mi je potrebno, hoce li mi akvarij biti prenapucen, koje biljke mogu jos imati, kako mogu malo omeksati vodu za neonke itd...? Nemam mogucnosti za veci akvarij ili jos jedan te me zato zanima mogu li drzati 2-3 muska guppy ( dakle bez ženki ) ili ce se stalno " ubijati " i naganjati druge ribe po akvariju jer ako se namnoze nemam mogucnost osigurati malim guppima posten dom.   :( Svaki savjet je dobrodosao , molim iskusnije da mi pomognu oko ovoga  :) Hvala !

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
Odg: Novi 54 l akvarij
« Odgovori #1 u: Listopad 04, 2014, 22:34:35 poslijepodne »
dobro si se spremio...

sad slijedi igra....a dio toga češ naučiti tek kad kreneš u to...

bilja možeš staviti što više...i uvjek ti ga netko može donirati..tako da ne kupuj ništa od toga..

muzijaci guppya nisu agresivni...
razmisli i o jednoj betta ribici...

moj akvarij je tvojih dimenzija..imam 20-tak betta..10-tak crnih mollya, 4 čistaća...3 ancistrusa (no oni će biti preveliki za akvarij pa idu van ak ne kupim nešto veće)...sijamski algojed...kozice.....i akvarij nije prenapučen...dok ribe ne narastu malo...

LP

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Listopad 04, 2014, 22:41:35 poslijepodne »
Ne bi se htel mjesat...al 20 betta u 54 litre,.,omg.. razmislit prije nego se piše, a bilo bi dobro i nešto pročitat i pitat one koji se bave betama

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2014, 06:44:32 prijepodne »
Ne bi se htel mjesat...al 20 betta u 54 litre,.,omg.. razmislit prije nego se piše, a bilo bi dobro i nešto pročitat i pitat one koji se bave betama

...u čemu misliš da je problem?...i za info..niti jednu bettu nisam uzeo u trgovini..već kod onih koji uzgajaju.....

opće poznata zabluda je da da su bette najsretnije kad su same u 10 l akvariju....da ce se poklati međusobno i dr...

sve ono što sam čitao i slušao o bettama od ljudi koji nešto misle da znaju...u mom slučaju je ispalo sasvim suprotno...

Pola tih betta ima nekih problema i žao mi ih je baciti, što bi drugi napravili...već stalno planiram kupnju novog akvarija od 200-300 l....

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 05, 2014, 09:00:40 prijepodne »
Neznam koji vrag je "leddy tube", ali....6w led svjetla bi ti moglo biti ipak premalo. To mi previse smrdi na 11 ili 15w neonke, a one definitivno jesu preslabe za ista ozbiljnije u 54 litre.

Easy start i FFM jos nekako, iako si komotno mogao i ustedjeti te novce, ali dodavati gnojivo (profito) na friski akvarij s malo biljaka i slabim svjetlom, nisam siguran da ces imati potrebe ozbiljnije gnojiti takav akvarij, posebice ako budes isao na stvarno nezahtjevno bilje (a to ti je opet povezano s svjetlom). Pazi da ne dobijes kontra efekat, preslabo svjetlo, premalo bilja, a vodu bogatu nutrijentima, to nece biti dobro bas.

Kazem, neznam sta je leddy tube, ali sta god da je, znam sto je 6w led svjetla, i mislim da ti to i nije bas neka prevelika sreca. Pise li mozda igdje podatak o luxu, koliko to tocno svjetla daje?

Neznam dali je greska u tipkanju, ali debljina podloge od cca 7MM? milimetara? mislim da to nece ici, za hranjivu podlogu sigurno pise koliko se stavlja, ali ovaj gornji dio (kamencici) bi ipak bilo dobro da stavis deblji sloj, par cm, i zbog ukorjenjivanja biljaka, i zbog lakseg ciscenja i odrzavanja, na tako tanak sloj podloge, svaki dodir ce uzrokovati izbijanje hranjive podloge, zamucenje vode i slicno.

Sto se beta tice, i ja se priklanjam ovima koji zive u zabludi, bete nisu za zajednicki akvarij.

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 05, 2014, 10:17:07 prijepodne »
Citat:
Kazem, neznam sta je leddy tube, ali sta god da je, znam sto je 6w led svjetla, i mislim da ti to i nije bas neka prevelika sreca. Pise li mozda igdje podatak o luxu, koliko to tocno svjetla daje?

Ne pise nista o luxu ali pise da je snaga 1x11 W , napon 230/50 V/Hz... Rasvjeta mi nije bas jaca strana pa mi mozete preporuciti kako da pojacam sadasnju ( vidio sam nesto da se stavlja aluminijska folija da se poveca refleksija pa ako je to netko radio da malo objasni ) ili ako je neizbjezno , preporucite neku rasvjetu za akvarij ove velicine ( po mogucnosti ako moze neka stedna , nije mi problem izdvojiti  :icon-money: za bolju opremu, ali da se dugorocno ustedi ;) ).

Što se tice podloge u pravu si , bila je greska u pisanju - cca. 6-7 cm.

Bette necu stavljati u akvarij da mi ne bi bio  :dead: :dead: :dead:  riba ( pogotovo neonki ) , mogu li guppye stavit u akvarij s neonkama ili preporucate neku drugu vrstu ?

Temp. je sada postavljena na 26°C, da li je to dobra ili je treba povecat/smanjit  ?  Hvala na odgovorima  :klap:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 05, 2014, 11:37:24 prijepodne »
Alu folija ili reflektor je ok i korisna stvar, ali ne pojacava jakost svjetla, vec samo kolicinu koja efektivno zavrsi tamo gdje treba, jer su gubitci minimalni.

Naravno, ovo vrijedi za t8 i t5 cijevi, jer one svijetle ukrug, reflektori na ledicama su besmisleni, led uvijek i iskljucivo svijetli prema dolje, pod odredjenim kutom rasipanja svjetla (obicno 120 stupnjeva, ako je bez ikakvih leca). (pricam o diodama, ne o nekim hibridima, tubama i slicno).

Dakle, folija-reflektor ti je besmisleno rjesenje.

Istina, nikad nisam pokusao imati slatkovodni akvarij s led rasvjetom, niti cu ikad tako nesto imati, ali nekom logikom, mislim da bi puno bolje rasvjetu imao kad bi stavio obicni alu profil, na njemu 4-6  ledice od 3w, nekakav driver, ili ako nadjes odgovarajuci adapter-punjac (od kakvog uredjaja, starog mobitela i sl, od barem 12v, 2A), spojis direktno na njega, 2 serije po 3 ledice (recimo), i imat ces svjetla koliko ti srce zeli, trosak ce ti biti jako nizak, a dugorocna isplativost nije upitna.

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 05, 2014, 21:46:30 poslijepodne »
Novi problemi :/
Prijatelj kad je cuo da imam akvarij odma otiso na AkTer/ trgovinu (?) i kupio 4 corydorasa te bilje: polyspere i e.parvule i  s tim mi doso na vrata ...
Sad sta cu znam da nije dobro zacikliran akvarij ( tek tjedan dana se ciklira ) a ne zelim da uginu ribe i bilje da strune i nista malo po malo uveo sam ribe u akvarij ( dodavanje vode u vrecu zatim nakon 30-45 min stavit u akvarij ) i posadio sam i to bilje te ga pokuso kako tako rasporedit da lici na nesto .
Zamjenio sam 10% vode s pripremljenom  vodom ( FFM ) i ulio u akvarij  Easy start.
Voda je malo mutna ( s tim da se malo smreskala podloga kad sam sadio ) ali nekako postaje bistrija (?) Sutra cu vjeronatno ic kupit hranu za cory ako prezive , mogu li ima nekako olaksati dok se ne zaciklira akvarij , jos nemam testere pa i njih planiram uzet - koji su korisni ?
Cory su koliko vidim dobro prihvatili, stalno su na dnu i aktivni su.  Eto , to je to za sad zao mi je sto je ovako kako je ali :/ bolje i ovo nego u wc ...

Za rasvjetu cu jos vidjet.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #8 u: Listopad 05, 2014, 22:27:31 poslijepodne »
Preživjeti će oni ali za ubuduće malo pripazi i nemoj da ti drugi kupuje ribe.Ako već žele neka tebe povedu da izabereš a oni neka se pokažu na blagajni.Ne čine ti uslugu ako kupuju nešto što ti možda ne želiš.

Offline NeonAqua13

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 05, 2014, 22:54:36 poslijepodne »
Hvala na savjetu,  svakako sam to napomenuo.Nakon malo istrazivanja najvjerojatnije je da imam 3 Pepper cory i 1 Albino cory pa me zanima kako se oni slazu i da li da uzmem jos jednog cory i 2 otocinclusa , 10ak neonki i 2-3 guppy - naravno ribe bi stavio u akvarij za 2 - 3 tjedna ( neonke za 2-3 mjeseca) mozda cistace za 1 ... Da li je to previse riba ? Planiram mjenjati vodu 20% svakih 6-7 dana i usisavati podlogu od prljavstina. Imam dobru pumpu i filter ( iako bi filter mogao bit bolji ) koji mreska povrsinu a s novim biljem ako uspije je dosta gusto zasadeno, vjerojatno cu tek za 2-3 mjeseca mjenjat rasvjetu  a ovo bilje koje imam je nezahtjevno i ne trazi puno svjetlosti ( ako se vjeruje opisu ) slike cu staviti ako bude potrebno ;)