Srpanj 28, 2025, 11:33:02 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prvi akvarij - 45L  (Posjeta: 7783 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DaZip

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 35
Prvi akvarij - 45L
« u: Rujan 14, 2014, 19:48:08 poslijepodne »
Pozdrav svima!

Već me duže vrijeme privlači ovaj prekrasan hobi i sad sam se konačno odvažila da si uredim jedan mali tropski akvarij.
Ne želim žuriti s opremanjem akvarija i kupovinom ribica jer bih im htjela pružiti što bolje uvjete.

Nažalost, ne poznajem osobno nikoga tko se bavi akvaristikom, ali srećom pronašla sam ovaj odličan forum pa sam vam se odlučila obratiti za par savjeta.
Unaprijed se ispričavam na bedastim pitanjima  :)

S obzirom na ograničen budžet i prostor koji imam na raspolaganju, odlučila sam se za akvarij od 45L (dimenzija 50x30x30).
Obišla sam dosta pet-shopova, ali u nijednom nisam našla akvarij baš tih dimenzija tako da ću ga dati napraviti pa me zanima je li za njega dovoljna standardna debljina stakla od 4 mm ili da rađe uzmem nešto deblje od 5 mm?

Od ribica sam planirala nabaviti jednu mušku bettu, 4 ili 5 corydorasa trilineatusa i možda kasnije jato neonki ili nekih manjih razbora.
Je li ova količina ribica ok ili ih je previše za ovaj akvarij? Znam da su coryji pande nešto manji, ali ovi mi se nekako više sviđaju.

Što se tiče filtera, dvoumim se između haqos expro 500 i jednog unutarnjeg wave filtera kojeg su mi preporučili u jednom pet-shopu, ali za koji mi se nekako čini da bi mi zauzeo previše mjesta u akvariju:
http://www.ulissequalityshop.com/acquaristic/filtration/wave/wave-internal-filter-black-box-100-complete
S obzirom na odlične recenzije i iskustva s haqosom, radije bih uzela njega, ali ne znam koliko je tih, a to mi je dosta bitno jer bi se akvarij nalazio u spavaćoj sobi.

Akvarij bi bio bez poklopca tako da sam rasvjetu mislila riješiti sa stolnom lampom i nekom štednom žaruljom od 30W (6500 K). Ili bi ipak bilo bolje da nabavim neku hang-on lampu kao što je ova:
http://zoo-vili.hr/hr/product/akvaristika-2/rasvjeta-cosmos/?

Oprostite na podužem postu, ali nije se baš lako snaći u svemu ovome pa zato imam toliko pitanja.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Prvi akvarij - 45L
« Odgovori #1 u: Rujan 14, 2014, 20:42:38 poslijepodne »
Pošto vidim da si iz dubrave mislim da nećeš imati problema sa pronalaskom akvarista jer ih dosta ima tamo.
Što se tiče rasvijete ja sam sebi uzeo ovu iz pet centra
http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.d88a2d0b98dc4458a764a7c56fc073c4.flamingo-aquarium-lightiing-lumo-11w.aspx
Mislim da je ona u zoo viliu skuplja tako da je ova povoljnija i bez problema raste i zahtjevnije bilje naravno uz adekvatno gnojenje.
Za bettu neznam ja bi rađe pošto je manji akvarij stavio kozice i kojeg pužića(clithon corona) te coriye koje si odlučila te neko jato manjih ribica.
Ako staviš bettu onda zaboravi kozice.

Offline DaZip

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Rujan 14, 2014, 21:06:23 poslijepodne »
Može li se staviti jača žarulja u tu lampu? Nekako mi se 11W čini malo.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #3 u: Rujan 14, 2014, 21:10:15 poslijepodne »
Akvarij tih dimenzija imaš u Pet centru i dovoljna je debljina 4 mm.Najbolje bi bilo da se strpiš jošdva tjedna i otiđeš na Akter :AkTer:.Tamo ćeš naći sve što ti srce poželi, a i upoznati ćeš najbolje akvariste na svijetu i bližoj okolici.Ekipa marljivo radi i pripremaju iznenađenje kakvo se ne može zamisliti.Količina ribica je u redu.Možeš čak i malo pojačati ali ne odmah.Kad budeš nešto trebala samo se javi.U Dubravi nas je jako puno.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 14, 2014, 21:11:48 poslijepodne »
Hagos 500 u svakom slučaju.A može i veći. :AkTer:

Offline DaZip

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 14, 2014, 21:21:45 poslijepodne »
Super da ipak mogu staviti ribice koje sam htjela :)

Akter jedva čekam i dolazim sigurno. Namjeravala sam prije toga nabaviti akvarij i opremu pa onda na Akteru kupiti biljke i možda bettu jer ne znam da li se tamo prodaje i oprema za akvarij...

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 14, 2014, 21:27:14 poslijepodne »
Na  :AkTer: se može nabaviti sve i to je najpovoljnija nabavka.A kao članica foruma dobiti će puno toga od akvarista na poklon.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #7 u: Rujan 14, 2014, 22:29:18 poslijepodne »
Može li se staviti jača žarulja u tu lampu? Nekako mi se 11W čini malo.
Pa malo je na tu litražu ali je mislim bolja od one koju si ti stavila jer sam već gledao sve te nano lampe kod nas po centrima.
Dvije bi bile u redu a sad neznam koliko ti se to isplati.
Ili kao što je rekao klega da se strpiš do aktera vjerojatno će tamo biti neke hang-on rasvijete sa neonskim lampama koja je sigurno jača.
A za ribice mislim da ćeš trebati pričekati jer ti je malo rano stavljati ih i ako složiš ovih dana jer bi trebalo proći barem mjesec dana da se akvarij zaciklira.

Offline DaZip

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2014, 22:49:25 poslijepodne »
Ok, hvala na savjetima, strpit ću se onda do Aktera, a sad možda kupim samo staklo i filter.

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #9 u: Rujan 14, 2014, 23:29:33 poslijepodne »
haqos expro 500 ti je moja preporuka. radi necujno, nece ti praviti problema. meni je u 54 litre, gdje ima i malo previse stanovnika i radi posao savrseno.

Offline Skaljo

• Trade Count: (+2)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Poreč
« Odgovori #10 u: Rujan 15, 2014, 18:27:45 poslijepodne »
Mozda nades vec isciklirani akvarij na akteru! Ja sam isto novi u ovom hobiju i probat cu se potrudit da odem na akter 05.10. Pa da vidim tu ljepotu u pravom izdanju!

Offline DaZip

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Rujan 29, 2014, 12:21:19 poslijepodne »
Evo većina stvari je kupljena, još se samo čeka Akter da nabavim par biljčica i akvarij može u cikliranje.

Samo me još zanima je li pametno da kupim sitniji šljunak zbog corydorasa (npr. granulacije 1-1.5 mm) ili mogu slobodno uzeti i nešto krupniji do 3 mm?
Vidim da na forumima neki tvrde da im krupniji šljunak može biti štetiti, a neki opet kažu da nije problem šljunak, već previše nitrata u vodi.
Pijesak ne bih baš uzimala jer se bojim da mi ne začepi filter.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 29, 2014, 17:00:52 poslijepodne »
Uzmi ovaj krupniji.Imam nešto Limnophilije sess pa ako si zainteresirana javi.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 29, 2014, 17:19:56 poslijepodne »
Ovaj filter Haqos 500 Hang on je dobro riješenje i bolje od ovog unutarnjeg.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 29, 2014, 17:20:18 poslijepodne »
 :up:

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #15 u: Listopad 04, 2014, 22:40:14 poslijepodne »
...biljčica mi u Dubravi imamo na bacanje....tak da ak već kupuješ..nemoj kupovat ništa što možeš od nas dobit..

Offline DaZip

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Listopad 11, 2014, 22:55:52 poslijepodne »
Evo akvarij je otprije par dana u pogonu  :)

Zahvaljujući Čiči i Akteru uspjela sam ga popuniti s dosta biljaka tako da su unutra anubias nana, hygrophila polysperma, lysimachia nummularia, cryptocorine nevilli i wendtii, cladophora, sessiflora, sagittaria subulata i vodena leća.

Ispod šljunka je aquabasis plus, a rasvjeta je u obliku štedne žarulje od 23w (oko 1400 lm) tako da se nadam da će to za početak ovim biljkama biti dovoljno. Nisam sigurna da li da već sad počnem gnojiti ili dok se biljke malo razrastu.

Filter haqos expro 500 stvarno odlično radi svoj posao i tiši je nego što sam očekivala da će biti, gotovo nečujan.

Je li potrebno prvih par tjedana dok nema riba mijenjati dio vode? Vidim da na forumu neki tvrde da ne, a neki da bi se nakon 2 tjedna trebalo promijeniti oko 20% pa nisam sigurna što da napravim. Također, nakon koliko dana se obično primijeti porast nitrita u vodi? Ubacila sam par granula hrane, ali nema još zamućenja i rezultati testova su jednaki kao i prvog dana.

Htjela bi ubaciti i jednu neritu u akvarij ako je uspijem naći u nekom pet shopu pa me zanima da li je i za njih potreban dobro zaciklirani akvarij ili se mogu staviti i malo ranije?

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 12, 2014, 10:36:55 prijepodne »
Bravo, ovo je jako lijepo.Samo bi bilo još bolje da na zadnju stranu staviš nekakvu pozadinu,nebi se vidio filter a bilje bi bilo još izraženije.Vodu ne moraš mijenjati prva tri tjedna,a onda promjeni cca 20%.

Offline DaZip

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Listopad 18, 2014, 20:27:45 poslijepodne »
Jučer su stigli prvi stanovnici, dvije nerite :)

Bojala sam se da će mi bježati van jer nemam poklopac, ali čim dođu blizu površine, okrenu se i vraćaju nazad prema dnu.
Jedna je stalno aktivna i već je obišla cijeli akvarij u potrazi za algama, dok se druga cijelo vrijeme drži jednog kamena i ne mrda  :D

Pojavila mi se smeđa alga na jednom dijelu šljunka i nekakva bijela sluz na panju, ali čujem da je to normalno dok se akvarij ciklira.
Vidjela sam otocinkluse u jednom dućanu pa ću staviti i jednog od njih kad akvarij bude spreman za ribice da ga malo počiste od toga.

Biljke su se dobro primile, posebno hygrophila koja raste kao luda. Još malo pa ću je morati skratiti.

Da li netko možda ima iskustva s malo jačim LED žaruljama u akvariju?
Zamijenila bih štednu žarulju koju sad imam za ovu:  http://www.chipoteka.hr/artikl/111340/zarulja-led-220v-e27-16w-day-light-emos

Offline Jakov123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #19 u: Listopad 18, 2014, 21:08:08 poslijepodne »
dobro je to  :up:
otocinklusi ti vole bit u nekom malom jatu i onak malo više strujanja vode, a i zahtjevni su pa da ne trosis bas ne jeftine novce na njih  :) možda bolje da stavis ancistrusa

Offline DaZip

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Listopad 18, 2014, 21:21:47 poslijepodne »
Hvala :)

Nažalost još i za jato otocinklusa mi je premali akvarij tako da ću onda ipak odustati od njih.

Koliko brzo raste ancitrus? Mogla bih možda uzeti jednog mladunca pa ga kasnije pokloniti nekome kad naraste.

Offline Jakov123

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 18, 2014, 21:24:19 poslijepodne »

Nažalost još i za jato otocinklusa mi je premali akvarij tako da ću onda ipak odustati od njih.

Koliko brzo raste ancitrus? Mogla bih možda uzeti jednog mladunca pa ga kasnije pokloniti nekome kad naraste.
ma ne raste bas brzo pogotovo jer su onda u manjem akvariju a i ja ih bas ne hranim nesto posebno,imam jednog vec 2-3 mj i narasao je mozda 1-2 cm u 54 L, al neznam kak rastu u idealnim uvjetima..

Offline brankotomic1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Srbija- Nis
« Odgovori #22 u: Listopad 18, 2014, 22:59:33 poslijepodne »

Ukoliko ces uzet ancitrusa zbog algi, zaboravi jer nije se bas pokazao kao najbolji cistac inace zanimljiv je zbog stajanja na staklu u trebaces jednu vecu pecinu i siru koja ce biti u nekom chosku akvarija okrenuto ka zidu ne prema tebi jer voli imati svoju teritoriju pecine nije agresivan a i ako nabavis zenku i muzijaka za neko vrjeme kasnije imaces male ....

Inace stvar je ukusa svako voli posebnu ribu, izbor je tvoj....

Akvarium ti je :up:

Offline Jakov123

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 18, 2014, 23:02:51 poslijepodne »

Ukoliko ces uzet ancitrusa zbog algi, zaboravi jer nije se bas pokazao kao najbolji cistac inace zanimljiv je zbog stajanja na staklu u trebaces jednu vecu pecinu i siru koja ce biti u nekom chosku akvarija okrenuto ka zidu ne prema tebi jer voli imati svoju teritoriju pecine nije agresivan a i ako nabavis zenku i muzijaka za neko vrjeme kasnije imaces male ....

Akvarium ti je :up:
to da su losi algojedi se uopce ne slazem  :down:

Offline brankotomic1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Srbija- Nis
« Odgovori #24 u: Listopad 18, 2014, 23:22:21 poslijepodne »
to da su losi algojedi se uopce ne slazem  :down:
 Samo kazem iskustvo kod mojih prijatelja imaju ih po dva i po tri a alge non stop bujaju neki u zadnje vrjeme prestali da jedu alge i presli na hranu koja pada od drugih riba na dno kao koridorasi se poceli hraniti.

Ja nemam ancistrusa , ja imam red shark za sad ga nebi dao nikom ni poklonio jer nije agresivan sa ribama koje drzim u akvarium ali non stop cisti biljke to mi se kod njega najvise dopada....